Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
Има и един друг момент който ми е много любопитен как става точно моренето на Вароа.
Някой учени казват че отделната пчела е тъпа просто няма достатъчен брой неврони (или нещо си там в главата) но те обменят информация по между си и трябва да се разглежда едно пчелно семейство като един мозък (интелигентен колко делфина на 2 място след човека) ама не уточняват за рояци и отводки.
Та в японката няма Вароа и излиза една пчела и се заразява връща се в кошера с един кърлеж на гърба тогава ли мозъка казва да вдигат температурата и да морят Вароа или изчаква определен брой % на опаразитяване и тогава прави профилактика.
Интересуваме дали вдигането на температурата е локално (като при стършела) или тотално на целия обем на кошера и за колко време и колко градуса се повишава от нормалната температура в кошера а и колко е нормалната температура в японката и дали е в цялата японка за разлика от разборния.
Не се заяждам просто ми е любопитно изкам да науча нещо ново.
Значи, последен път го обяснявам. Как става заразяването с акара? Става на терен той се прехвърля от една пчела на друга и единични бройки го пренасят в кошера, където се размножава като оптималната температура за неговото размножаване е 34 градуса. Какво обаче се случва, когато пчелата отглежда пило при 36 градуса, акара Вароа е на ръба на оцеляването, пчелата се люпи на 19 -тия ден, а той дори и да успее някак си да се развие губи възможността да се размножава и да се получи масово заразяване на кошера, а единичните бройки загиват с пчелите, върху които паразитират. Вече писах и не само аз съм писал, че при 36 градуса се люпи 92 процента от пилото за 19 дни, а при 34-35 се люпи 97 процента за 21 дни.
темата е за акара а не за ЯК!