Следния пост ми направи впечатление още първия път, когато прочетох темата:

Цитат Първоначално публикувано от Sofiqnec Виж публикацията
... единствения метод при които се избягва употребата на киселини и за които даже 1 ред не съм прочел от пчелари е изместането на равновесието
Захароза <----> Фруктоза + Глюкоза е чрез добавяне на глюкоза или фруктоза ,а как се случва тази магия към 10 килограма захар се добавя 1 килограм фруктоза или глюкоза което ви е под рака и с 2 те става но с фруктоза е по добре по течен става сиропа след това приготвяте сиропа както ви е кеф дали 1:1 или 1:1,5няма значение ако сиропа е 2:1 или това е 66% масов разтвор на захар вие се доближавате почти до 72 та % на меда и на пчелите им е най удобно да се запасят без да го преработват почти . кристализация не се проявява и при много ниски температури !
Тази линия на размисъл с изместване на равновесието никой не я коментира.
Склонен съм да му вярвам, защото съфорумецът химик още отначало е казал даже концентрацията, при която сиропа не кристализира, оттам нататък две години върви търсенето на отговора на "защо ми кристализира сиропа". Моя реактор 300 л, който подготвям, е неръждаем, с водна /парна/риза и е свързан с котел Виадрус 20 kW, оборудван с въглищна горелка с процесор с размита логика. Освен с въглища, работи добре с дървесен чипс до 40 мм, пелети от дърво и слънчогледова люспа, костилки и др. подобни. Горелката идеално поддържа необходимата температура с отклонение не повече от един градус, изпробвано тази зима с най-различни тестове на отоплителната инсталация. Поради малкия обем вода на ризата предполагам, че ще я ползвам само за бързо загряване на обема и после ще поддържам на ток. Инертността при затихване и разпалване на горелката при такова малко количество вече загрята вода няма да позволи поддържане на температурата в тесни граници, ама знае ли човек, докато не пробва. Така или иначе, това лято ще пробвам с изместване на равновесието, пък ще видим. Ако на пазара има сироп с нееднакво съдържание на глюкоза и фруктоза, много вероятно е да са използвали този начин.