Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
Пристигнаха двете машини и днес се опитахме да ги ползваме. Появи се следния проблем - пружините на валяците се задействуват от твърдата храна и самите валяци се раздалечават един от друг. Пак става питка, но с ненормирана дебелина - една питка става по-дебела, а друга - по-тънка. Решихме да премахнем пружиниращия механизъм и да фиксираме валяците на строго определено растояние един от друг. Направихме го, но възникна друг проблем - колкото и да стягахме болтовете, валовете все се приплъзваха настрани. Явно страничната сила е много голяма.

Най-накрая ни писна и свалихме валовете от машината и си ги монтирахме на наша собствена конструкция от здрави негънещи се квадрати. Сигурно имаше и друго решение, за да не приплъзват, но това ни се видя най-лесно и бързо.
При направата на моята самоделна разточваща машина допуснах същата грешка - направих отворите в конструкцията по широки отколкото са захващащите болтове и сега колкото и да ги стягам след време пак се раздалечават валовете (страничната сила наистина е много голяма колкото и да не е за вярване). Вариантите са ми два, или да преместя валовете малко в страни и да ги фиксирам неподвижни (с нови дупки), или на единия вал да измисля някакъв законтрящ механизъм който да не му позволява да се измества настрани (другия да бъде фиксиран в крайно противоположно на усилието положение). В началото и аз мислех да ползвам подобна гроздомелачка за разточване, но много ме притесняваха назъбените валове, така ще ми бъде много интересно какъв е крайния резултат от използването й.