Цитат Първоначално публикувано от m_pchelari Виж публикацията
.......... Преход от 1200 към 1900 яйца ми се струва нереален. ........ Опа ти май имаш нещо друго предвид, че прехода е от 1200 към 1900 но не за един ден. Тогава става друго.
Под преход от 1200 към 1900 яйца на ден разбирам смяна на старата майка с нова.

Ето версия 1 на модела: Пчелна популац&#10.rar

В жълтите полета на колона B можете да въвеждате колко яйца е снесла майката в дадения ден. Данните за снесените яйца в ден 0 се приемат за начално състояние на семейството и на база на тях в светложълтите полета на ред 6 се изчислява популацията в ден 0. Естествено ако искате, вие можете на ръка да си заредите някаква друга начална популация в светложълтите полета - например само стари пчели, само млади, само пити с пило и т.н.

Най-отгоре в ред 1 в жълтите полета съм въвел логиката на умиране. Указал съм с проценти в кой ден от живота колко пчели умират. Ако променяте тези стойности, внимавайте сумата им да бъде 100%. В общия случай аз съм заложил следната логика:
1. Като яйца имаме загуба по 1% на ден - с това симулирам, че пчелите изхвърлят част от яйцата
2. Като ларви нямаме загуби
3. Като какавиди имаме загуба от 1% само в деня на излюпване - детска смъртност
4. Като млади пчели имаме загуба само в първия ден от раждането (детска смъртност) и след това по 1% на ден от 11 до 21-вия (загуби при облитане)
5. Като стари пчели загубите продължават по 1% на ден (пчелояди), като след 30-тия ден процентите започват бързо да нарастват (старческа смъртност).

Втория и третия ред на таблицата са помощни, в които има междинни изчисления на сумата от процентите на умиране до момента, както и на делтата (проценти от вчера до днес). Тези помощни проценти ми трябват във формулите по-долу. Основните изчисления са в неоцветените полета, в които ден по ден се смята умирането на пчелите от даден набор (родени в даден ден). Тези сметки се извършват по диагонал. Напишете нула снесени яйца за някой ден и ще видите ефекта.

Във файла има няколко таблици (Sheets). Базовия е този с номер 1 - него си го пазя с неповредени формули. От него копирам в друг шеет и чак тогава променям данни и формули, за да направя някаква симулация.