А ето какво се случва с пчелната популация в действителност....
http://dox.bg/files/dw?a=317080cced
Между другото, препоръчвам едно око върху колонката с обяви за работа, че на някой може да му се окаже полезна.
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
В други теми видях, че някои хора проявяват интерес към времето за развитие на семейството при различни ситуации (пчеларски операции). Понеже осъзнавам, че с калкулатора се работи трудно, готов съм да ви въведа данните по ваше питане и да публикувам графиките на развитие.
Ето например графиките на развитие на отводка на 2 рамки и отводка на 3 рамки (с разновъзрастово пило), когато са направени с маточник в последния ден преди неговото излюпване. В симулацията е прието, че майката се опложда след 6-7 дена и после още няколко дена яйценосната дейност постепенно набира скорост.
От резултатите се вижда, че семейството постига пълна сила не за 60, а за 70 дена. Това е така, защото яйценосната дейност на майката не започва веднага, а чак след нейното оплождане и постепенното засилване на снасянето. Така че правилото за 60-те дена след всяка една промяна е валидно и тука, но последната промяна е около 10 дена след направата на отводката и така можем да си изведем ново правило - една отводка се развива до пълноценно семейство минимум за 70 дена при идеални условия (хранене и топло време).
![]()
От показаните по-горе графики се вижда, че независимо дали правим слаби или силни отводки, минималното време за развитие ВИНАГИ Е ЕДНО И СЪЩО и е някъде около 70 дена. На пръв поглед това твърдение изглежда грешно, и много пчелари наистина на практика наблюдават по-бавно развитие при слабите отводки, но причината за това не е в изчисленията, я в начина на направа и отглеждане на отводката. За да може една майка да развие пълния си потенциал (яйценосна дейност), тя се нуждае от следните дадености:
1. Достатъчно на брой свободни килийки за снасяне.
2. Достатъчно на брой млади пчели, за да отглеждат снесеното пресно пило.
3. Храна в изобилие (както нектар/сироп, така и прашец).
4. Денонощно поддържане на температура от 35 градуса вътре в гнездото.
Един от тези фактори да се обърка, и резултата ще е забавяне на развитието с още 21 дена (едно цяло поколение след промяната). И тъй като в реалноста почти винаги все нещо се обърква, то тогава и почти винаги пчеларите наблюдават забавено развитие от 80-90 дена. Най-често допусканите грешки са следните:
1. Пчеларя не храни обилно отводката със сироп и питки с прашец. Да, ама в началния момент от живота на отводката в нея няма стари пчели, така че и няма и кой да носи нектар и прашец. Част от младите пчели се жертват и стават по-рано летящи пчели, но това пък намалява бройката на пчелите, гледащи пило. Всичко това ограничава яйценосната дейност на майката.
2. Освен питите с пило в отводката се добавят неизградени пити. Младите пчели се принуждават да градят, вместо да гледат пило.
3. Не се осигурява добър температурен режим, а това пак води до ограничаване на яйценосната дейност на майката и до по-малко пило (пчелите изяждат излишното пило, което не могат да го отглеждат).
Та когато пчеларя прави по-силни отводки, горните ограничаващи фактори са по-малко и по-рядко се проявяват. Ако обаче на една слаба отводка целенасочено се осигурят идеални условия, времето на нейното развитие ще бъде същото като и на силната отвода. Накратко какви са идеалните условия според мене:
1. При направата на отводката освен 2-те пити с пило допълнително се стръскват и пчелите на поне още 1-2 пити.
2. Нуклеус от фибран и завиване с найлон за по-добър температурен режим. Нуклеуса се слага на слънчево място, а не на сянка.
3. Даване на сироп в изобилие (през цялото време на развитие), както и на питка с мед и прашец (през първите 21 дена).
Важното е отводката да има храна през първите 21 дена, докато нарастне популацията от стари пчели, които вече ще са в състояние и сами да се грижат за храната. Всеки пчелар сам си решава как да достави необходимите въглехидрати (захар, мед, сироп, нектар) и протеини (рамка с прашец, пита с мед и прашец или дори изкуствени протеинови храни).
Ако имаш излишни пити с мед или прашец - ами слагай и не се замисляй. Част от меда е хубаво да се разпечата. Ако нямаш или са с малка площ - тогава слагай питки с мед и прашец. Важното е храната да е вътре в нуклеуса, за да може дори и в дъждовни дни семейството да не изпитва никакъв дефицит. Литър сироп и половин килограм питка с мед и прашец ще стигнат на отводката за първите 2 седмици и през този период е по-добре въобще да не я отваряш.
Накратко:
ДЕН 1 - прави се отводката и се зарежда с храна (сироп и прашец).
ДЕН 2 - слага се маточник.
ДЕН 5 - отваря се отводката, намира се излюпената майка и се маркира, нуклеуса се допълва с неизградени рамки.
ДЕН 15-20 - следващо отваряне (за продажба на отводката или за прехвърляне в кошер) + втора доза обилна храна (само сироп).
Подхранването със сироп продължава до 60-тия ден. Количествата изяден сироп постепенно нарастват и по тях може да се съди за силата на семейството, без да се налага да отваряш кошера.
От празна пита няма нужда, а пита или пити с мед и прашец са задължителни без значение дали ще се слагат питки с прашец. И отводката най добре да се премести в друг пчелин иначе ще остане без стари пчели.
Всеки си има някаква технология.
Според мен има много голяма нужда от празни пити, защото тази майка трябва да снася максимума, а не да е ограничена от скоростта на градеж и/или преместване на мед.
Има едно много просто правило което според мен работи: Искаш мед - нагъчкани пчели, искаш пило - празни рамки в центъра на гнездото.
Всичко, което е далече от морето, е провинция.
Ърнест Хемингуей
Всичко, което е далече от морето, е провинция.
Ърнест Хемингуей
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))