Цитат Първоначално публикувано от FVCVS CAESAR
Просто е като гъбено семе - Не храним по време на медосбора.

Или ако трябва да доразвия идея № 3 на Г-н Матеев - вместо прополисова решетка, поставяме снелгрова дъска, а над нея корпус с втора майка. По време на медосбора блокираме долната майка в един корпус или в изолатор с няколко пити, налитаме пчелите от горното семейство в долното и всичката летяща гад отива на фронта - всичко за победата. А в горното семейство наливаме каквото си щем, ако искаме и ракия можем да им даваме. Това ще се отрази на пчелите и на тяхната рабоспособност и най-вече на тяхната жизненост, но няма да повлияе върху качеството на събрания от долното семейство мед.
Но всъщност аз нищо не доразвивам, защото топлата вода е отдавна открита. Страничните ефекти ща са нарушена възрастова структура и на двете семейства. Отделен въпрос е доколко има смисъл от двусемеен кошер, вместо от два самостоятелни кошера. И все пак, според мен, си зависи от района и от целите, които гоним.
На мен изобщо не ми изглежда просто. Ако знам кога ще цъфне слънчогледа и го чакам цяла година е ясно, но ако имам много прашец, а нектароотделянето е разтеглено във времето...е как става.
Загуби ме на "2 майки" .
Такива упражнения даже не мога да си ги представя. Аз викам по-добре да си гледам 2 семейства отделно с цялото ми уважение към колегите практикуващи така.
Феромоните на майката дали ще ги усещат пчелите най-горе в медовия корпус?