Голямо мрънкане против контрол и лаборатории намирам в тази тема! И купища балкански хитрости!

Дано захарта да стане 5 лева за килограм, и тогава ще ви дойде просветление в главата, когато себестойността стане непоносима за ненормалните пчелини.

Ама тогава пак ще продавате пчелен прашец, като унищожавате семействата. Ще продавате отводки, като намалявате силата на основните семейства. Ще продавате свещеви майки със съмнителни качества - наречени промишлени майки. Ще мрънкате против забраната за внос на майки от чужбина защото семействата са мелези и не стават за нищо и т,н,

В същото време имате възможност да произвеждате и да продавате скъпи еко-мед и пчелни продукти, ама малко пчелари го правят. Всички са се хвърлили на рапицата и на слънчогледа. Затова и получавате съответната ниска цена.

Преди два месеца ме накараха да направя анализ на мед на вкус. Дадоха ми 4 буркана с мед и ме изпитаха /подложиха ме на изпит/ да им кажа какво има в тях. Познах всичко, което се потвърди, защото моите познати знаеха произхода на меда. В три от бурканите се оказа мед от рапица с цена 3 лв. на килограм от производител /от пчеларя на село/. Купили ги защото бурканите с мед били евтини.

Радвам се че имаше и други мнения във форума, които се основават на качеството на пчелните продукти, на традиции в българското пчеларство, на репутацията на пчеларя, на загриженост за сектора, на загриженост за консуматорите на пчелни продукти, на безпокойството от навлизането на некачествени продукти и т.н.

През септември отидох до "пчеларския магазин" и поисках да закупя 10 броя корпуси за многокорпусен кошер с дъна и покриви. Бях изумен когато ми казаха в прав текст, че след септември месец не се занимават с продажба на кошери. Продавали само лекарства, пчелни храни и добавки. Докато мозъкът ми приемаше тази информация в "пчеларския магазин" направиха оборот за около 1000 лева за половин час, за тези продукти.

Прибавям към горната информация и факта че се продават восъчни основи с "гарантирано качество".

Въпросите за това какво слагаме в кошерите, ще ни бъдат задавани все по-често! И лабораториите ще стават все по-прецизни!

Мъка! Мъка! Лоша работа!