Съдържанието на C4 захари, т. е. съдържанието на мед от царевица, захарна тръстика и някои др. обичайно немедоносни растения в нектарния мед, е нещо, което подлежи на известен контрол от страна на пчеларя. Но всъщност, доколкото знам, 7% е долната граница, до която могат надеждно да се установяват такива захари и предполагам, затова е посочен този процент.
Колкото до захарозата (неинвертираната захар от всякакъв произход, останала в меда), не мисля, че нейното процентно съдържание може да бъде контролирано от пчеларя. Освен това то е различно в различните видове мед. В преведения от Г-н Матеев сертификат нейната граница е установена на 5%, предполагам защото в полифлорния мед (каквото и да означава това), за който се отнася този сертификат, нормалното съдържание на захароза трябва да е толкова. В някои видове мед обаче естествените стойности на захарозата са 7-8%. Например, според Апитрейд, в българския акациев мед нормалното съдържание на захароза е 7.09%.