Сега се върнах от стария пчелин и всяко старо семейство имаше акар.
Гледам пред един кошер пчела без криле...
НАПРАВО ПОБЕСНЯХ!
Почнах да ги отварям един по един и резултата беше много неприятен.
Новите семейства (отводки на по 2 рамки) нямаха и един акар, докато старите семейства на всеки 30-40 пчели една имаше по един акар.(нямаше повече от един акар върху пчела)
Новите семейства имат поне по 9 плътни междурамия с пчели(дори най-слабия кошер дето го мислех дали ще изкара зимата) и един акар не видях. Каква е логиката в това?
Защо ще има в старите семейства, а в младите няма да има?!?!?
Старите семейства дори трябва да имат по-малко, защото не смених всички рамки и имам още от предишните собственици (ръсенето с препарати е било хоби).
Миналата седмица ги гледах и нямаше видимо акари по пчелите, а в пилото явно е имало и дори и по пчелите, но са били прекалено малко.
Най-лошото е че едно от най-добрите семейства има акар, а исках от него да направя 10-20 майки. Цяла година работи перфектно и съм изключително доволен от него, но сега вече съдбата му е под въпрос.
Майката и дъщерите са много по-големи от всичко, което съм виждал и явно си е генетично, снасят като луди, по количество мед се класират на челни позиции, но сега явно ще трябва да видя дали старата майка ще се оправи с акара.(младите нямат)
Други две семейства (майки сестри) не са агресивни, при меда не се представиха много добре, но се развиха много бурно в края на сезона - нямат и един акар, а старото семейство има.
Всяко едно старо семейство има акар, а в новите няма, а имам млади изпреварващи всички стари и по тях няма акар. (Явно отговора не е в броя пчели)
Логично обяснение, което виждам е че при новите семейства е прекъснат цикъла на акара и след това акара или не е успял да оцелее или е много...много малко.
След няколко дни, ако е добро времето отново ще отворя младите и ОТНОВО рамка по рамка да ги прегледам.
До днес акар не бях намирал в нито едно от семействата, а при всяко отваряне гледам първо за деформации, акар, гнилец и после за пило, майка, мед, прашец и т.н
Ровил съм в запечатано пило, пчели в сапунена вода, ако има буклуци по пода съм ги събирал във вестник да ги зяпам после и един акар не съм намирал.
Само една пчела съм виждал с деформация и това беше днес.
Възможно ли е акара толкова бързо да нападне семействата?!?!
Във всяко едно старо семейство меда е на пълни 10-12 рамки, едно семейство не взема сироп, а лежака(не успях да го махна) има към 13-14 пълни рамки.
Чудя се да третирам или да видя кое семейство как ще се справи с проблема. Работата е на кантар и клони към това да не третирам.
Няма проблем да загубя и млади и стари до 50%, но трябва да има изгода от загубата.
Ако ги набухам с препарати, значи няма да мога да видя кое семейство се справя с акара и кое не.
Абсолютно съм сериозен като казвам, че съм готов да жертвам до 50%!
Предложения как да избягам от дилемата?
П.С Моля без редовните изпълнения, ако няма да казвате нещо значимо, то във Фейсбук има място за глупости винаги.