Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 5 от 8 ПърваПърва ... 34567 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 41 до 50 от общо 74
    Потребител
    Регистриран
    23.04.2014
    Пчеларски район
    Батак
    Казвате 3 - 4 пити - само толкова пити в кошера, или това е броя на питите с храна?
    При мен в кошерите в момента има само един с 4 пити, други два с по 10 броя и пет с по 6-7 пити. Количествата на меда и прашеца в тях може да не са достатъчни, но в момента ги подхранвам през ден и така ще продължавам до 15 - 20 септември. Подредбата на питите ще запазя както до сега център-запад + затоплящи материали, както препоръчва колегата Jordanov.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Бай Вълчане, всеки път се съгласявам с тебе, няма как да не се съглася и сега. Аз па от 3-4 години правя друго, ей тъй на майтап - август отделям в един ЛР корпус сборна отводка, сама да си гледа майка и сама да се оправя, пък аз да им гледам сеира. Напролет разширявам с пити ВО и по-миналата година на слънчогледа се качиха на 5 /пет/корпуса. Е да де, ама сега в тая тема имаме някои специфики - имаме разделени през август семейства /смело решение, признавам/ които ни ги знаем дали ще са в час за зимата, имаме амбициозна, интелигентна колежка, която зазимява за първи път и за която загубата на само един кошер би било тежко изпитание и още неща все в тоя смисъл. Така че не е редно да и даваме пример с нашите храбри щуротии а да я посъветваме как да си изпролети пчеличките по най-безобиден начин. И понеже всички досега сме прави аз я съветвам ако си реши, половината кошери от тия на 6-7 пити да ги остави без изолационни пълнежи отстрани и напролет ще сравнява как е по-добре и ще си запише у тефтеря за нататък.
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Заслужил Автор
    Регистриран
    25.06.2013
    Пчеларски район
    Брезник
    Аз също късните отводки който ги зазимявам на малко пити.,ги подреждам в средата на плодника, но от двете страни поставям преградни дъски, макар и не плътни.Между тях и стената на кошера не запълвам с нищо,въздушното пространство е сухо винаги.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от Nevena*K Виж публикацията
    Посъветвайте ме моля!
    В периода 30.07.-08.08 направих разделяне на половина на семействата ми. За сега всичко протича нормално - новите майчици пронесоха, на други отводки придадох майки - приха ги и те работят. Но, сандъците ми са наполовина празни, защото от много скоро се занимавам с пчеличките и нямам достатъчно плодникови рамки. Кажете с какво да запълня празнините на кошерите?
    В момента рамките са подредени откъм западната страна на кошера - там ли да останат или да ги подредя в средата и от двете им страни да поставя някакви материали (какви незная) за затопляне?
    Отворът откъм страната на рамките ли трябва (запад или център) да бъде или на противоположна страна?
    Притеснявам се как ще направя зазимяването!

P.S. Да се похваля - медът, който извадих е уникално ароматен и сладък!!!
    И аз искам бързо да увелича броя семейства и съм склонен да рискувам.
    Това е плана ми за следващия сезон:
    Започнах да храня с 2л сироп седмично, но ако имам време ще слагам и по-често.
    Докато дневните температури са над 20°C храня с 1:1, a когато температурата 3 поредни дни е под 20°C храня с 1:2,3.
    Храня така до 1 окт.
    След това на 10 дни им давам по 200мл сироп, но само при темп +10°C .
    Ако темп е под +10°C не пипам.
    Ако времето е с мен правя отводки Април, но ако е студено може и Май.
    Отводките ги правя на по 2 рамки.
    Юни или Юли (началото) разделям отводките на 2 равни части и повече не ги пипам.
    Ако видя, че един корпус не им стига (както и стана) поставям още един корпус отгоре за седмица, а след това ги разменям.

Успех ти желая!

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    Докато дневните температури са над 20°C храня с 1:1, a когато температурата 3 поредни дни е под 20°C храня с 1:2,3.
    Храня така до 1 окт.
    Юни или Юли (началото) разделям отводките на 2 равни части и повече не ги пипам.
    Ако видя, че един корпус не им стига (както и стана) поставям още един корпус отгоре за седмица, а след това ги разменям.

Успех ти желая!
    Не те знам в кой район пчеларстваш, и какви са ти запасите на прашец в семействата, но ако го приложиш метода точно така както си го описал, силно се съмнявам, че ще има от какво да правиш отводки април...

Заслужил Автор
    Регистриран
    18.11.2013
    Пчеларски район
    с.Просена
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    Храня така до 1 окт.

Успех ти желая!
    По тая схема само ,ще си изтощиш пчелите и ако презимуват ,ще са много отслабнали.По мисли още малко върху плана си.
    Успех ти желая
    Милен Михов

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Колегите намекват, че ако след 15-ти септември храниш с неинвертиран сироп, то тогава ти ще изтощиш зимните пчели, а това е грешен подход, защото силно накъсява времето им на живот и може и да не доживеят до пролетта, за да отгледат първото пило с пролетни пчели. Датата 15 септември е приблизителна и зависи от годината, а точно тази година се оказа ненормална. Така че не гледай датата, а гледай пилото в плодника. По него ще се ориентираш кога нови пчели спират да се раждат и старите вече са ДЛЪЖНИ да живеят до пролетта. Та именно на тези стари пчели трябва да им трепериш и да си ги къташ, защото оцеляването през зимата зависи само и единствено от тях.

Първо ако ще ги храниш, то това трябва да е само ако кошера не е натрупал достатъчно запаси. Всяко излишно хранене ги кара да работят и ги износва.
    Второ храната им трябва да е инвертирана, за да не ги принуждаваш те да го правят това и отново да се износват.
    Трето - сиропа с който храниш трябва да е колкото се може по-гъст, пак за да не ги караш да го сгъстяват, тоест да работят.
    Четвърто - погрижи се да избиеш акара в кошера.
    Пето - хубаво е да се направи и едно профилактично третиране против нозематоза.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    Освен това късното отглеждане на пило още повече изтощава пчелите, а късно излюпените пчели нямат достатъчно време да натрупат мастни запази и съответно презимуването им е под въпрос.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от iskren Виж публикацията
    Не те знам в кой район пчеларстваш, и какви са ти запасите на прашец в семействата, но ако го приложиш метода точно така както си го описал, силно се съмнявам, че ще има от какво да правиш отводки април...
    Пашата тази година ми го позволи.
    Надявам се и другата да бъде толкова добра.
    Много слушах, че не трябва да се храни.
    Като видях колко е топло времето ми стана ясно, че ще има рев на пролет.
    Януари , Февруари , Март
    Както казах аз рискувам повече и това ми се отплати тази година.
    Прашец не вадя! Не си струва на тази цена да лишавам семейството от протеин)
    Цъфна акацията и заваля дъжд, цъфна липата и пак дъжд, но иначе не виждам края на пашата.
    Аз си знам, че едно от семействата най-вероятно ще загине зимата.
    Кошера отива в печката въпреки, че е на няколко години.
    На мен семейства с проблеми не ми трябват. Ако ще мре да мре - природа.
    Харча луди пари за неръждавейка, но за лекарства пари не давам.
    Ноземата я боря като не играя шах с рамките, а като изкарам рамка от кошера я пращам в печката.
    Акар не съм виждал и мисля, че това е така защото деля семействата често.
    По този начин прекъсвам директно цикъла на репродукция.
    А и младо семейство търтеи не ще.
    Това е моята логика и не си правя илюзии, че съм на 100% прав.
    Тези дето се мислят за велики ги видяхме тази пролет.
    Първо умориха от глад пчелите, а след това гонеха роеве из гората - имам снимки :D
    Ако виждате, че греша някъде...моля аз приемам критика, но само с обосновка.
    След като е без пари, що да не чуеш чуждо мнение.

Цитат Първоначално публикувано от Димитър Бонев Виж публикацията
    Освен това късното отглеждане на пило още повече изтощава пчелите, а късно излюпените пчели нямат достатъчно време да натрупат мастни запази и съответно презимуването им е под въпрос.
    Знам, че липсата на протеини и мазнини съкращава живота на пчелата.
    Миналата година сложих питки с протеин, но хванаха мухъл и ги махнах.
    Нямах надеждна информация дали това ще е проблем.

Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Колегите намекват, че ако след 15-ти септември храниш с неинвертиран сироп, то тогава ти ще изтощиш зимните пчели, а това е грешен подход, защото силно накъсява времето им на живот и може и да не доживеят до пролетта, за да отгледат първото пило с пролетни пчели. Датата 15 септември е приблизителна и зависи от годината, а точно тази година се оказа ненормална. Така че не гледай датата, а гледай пилото в плодника. По него ще се ориентираш кога нови пчели спират да се раждат и старите вече са ДЛЪЖНИ да живеят до пролетта. Та именно на тези стари пчели трябва да им трепериш и да си ги къташ, защото оцеляването през зимата зависи само и единствено от тях.

Първо ако ще ги храниш, то това трябва да е само ако кошера не е натрупал достатъчно запаси. Всяко излишно хранене ги кара да работят и ги износва.
    Второ храната им трябва да е инвертирана, за да не ги принуждаваш те да го правят това и отново да се износват.
    Трето - сиропа с който храниш трябва да е колкото се може по-гъст, пак за да не ги караш да го сгъстяват, тоест да работят.
    Четвърто - погрижи се да избиеш акара в кошера.
    Пето - хубаво е да се направи и едно профилактично третиране против нозематоза.
    Храня само с инвертиран сироп - това съм забравил да го пиша.
    Аз не следя календара, а прогнозата за времето.
    Декември и Януари имах пило, а меда беше на 1-3см от горна летва.
    Ако не бях хранил щях да пълня с лопатата в кофи.
    Март месец ме беше страх, че ще се приготвят за роене.
    Вадех рамки и пчелите "преливаха". - мисля, че приятелката ми направи видео и ще я питам тази вечер.
    Акар нямам или трябва да си взема очила :D
    Нозема - Всичко което съм чел от научни статии до форуми ме навежда на мисълта, че е проблем на мърливия пчелар.
    Рамкоповдигача се топи в спирт и сода след всяко семейство и в края на деня се минава с пистолет за горещ въздух.
    Аз нямам проблем да понеса до 50% загуби.
    Това не ме притеснява, все пак трябва да помним, че работим с животни.

Ако имате идея за по-добър вариант готов съм да пробвам.

Поздрави на всички!

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Ха-ха - прав си. Хубаво е да се вслушваш в другите, но в края на краищата трябва да използваш собствената си глава, която трябва да прецени кое е правилно и кое не е. И след това дори и да сбъркаш, няма да се ядосваш чак толкова много. Специално в областа на пчеларството трябва да се подлага всичко на съмнение, ако за него не ти е казана вярната обосновка защо наистина това трябва да се прави така. Покрай многото истини, които могат да се научат от старите пчелари, има и много митове, които по неведоми причини са получили популярност и са влезли в главите на същите тези стари пчеларите.

Страница 5 от 8 ПърваПърва ... 34567 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •