До Дамян Дамянов
Аз считам, че трябва да се намери начин акара да не се третира с химия и лекарства. В семействата ще има акар, но той трябва да е в поносими количества, в края на лятото. Семействата ще умират, но не всички. И за какво ти е болно семейство което няма да ти даде продукция, по-добре е да умре. Ти не си го убил, убила го е неговата нежизненоспособност, и стандартната рамка. Когато се дават лекарства на болни пчели, които по принцип са диви, само се трупа бройка на кошери.
Може да се ползват етерични масла и мрежесто дълбоко дъно, за кошерите със стандартни рамки.
Според мен причината за развитието на акара в силни семейства е в стандартната рамка. Силните семейства отглеждат пило до дървото на рамката, доказателства че пилото е до дървото има много, включително в интернет. Там където температурата на пилото е по-ниска.
Също така, силните семейства отглеждат пило на 2-3 корпуса в кошери ЛР. Между восъка на питите има разстояние от около 3-4 см./в зависимост от ползваните рамки/, което не се ползва от пчелите, защото там има дърво на рамките, разстояние между рамките и преходни килийки в които пчелите не отглеждат пило. Там температурата е по-ниска.
Не съм против строителната рамка, но какво представлява тя? Това е пак място в кошера, което пчелите не ползват нормално, където температурата е по-ниска, в сравнение с компактното пило в една дълбока рамка, дълбока примерно 60-80 см.
Всеки е виждал строителна рамка, изградена на половина, с голямо разстояние до съседните пити надолу и в двете страни, с търтееви килийки, пълни с пило и акари. И защо ли акарите я предпочитат? Моето предположение е, че акарите се развиват в края на гнездото, където температурата е по-ниска. За това има и няколко изследвания на американци.
А защо слабите семейства не отглеждат пило до дървото на стандартната рамка? Ами защото нямат достатъчно пчели.
Може би това е отговорът на поставените от теб въпроси.
А може би горното не е отговор на поставените от теб въпроси. Времето ще покаже.
Не ме ругайте много.
Поздрави на всички във форума!