Цитат Първоначално публикувано от FVCVS CAESAR Виж публикацията
А как си обясняваш противоречието между това: "The results indicated that supplementing the level of vitamin C to spring nutrition (1:1suger syrup) to the colonies, increase the brood area, colony population and the workers body weight and protein"
и това: "No relationship has been found between the vitamin C level of pollen collected by free-flying honey bees and brood production (Herbert et al.,1985). Furthermore, prepupae reared by bees constrained to a vitamin C-free diet contained similar vitamin C levels than did those reared by bees fed vitamin C-enhanced diets."
Ето тук е изречението в което се казва, че пчелите синтезират витамина и това е причината да няма разлика между семействата в изследването.

Цитат Първоначално публикувано от FVCVS CAESAR Виж публикацията
както и другите подобни на втория цитат (мързи ме да ги търся и копирам сега, че ми се спи вече, но ти и без друго си ги чел)?
Нечия методика ли е сбъркана или пчелите са претърпели деволюция за 4-5 години? Или пък има нещо друго?
Силно се впечатлих, че тия перси са наливали витамин С през май и юни, когато поне по нашите ширини има изобилие от пресен прашец, при това не прочетох да са затваряли кошерите... При търсене на ключова дума "Cage" също не ми излиза нищо по въпроса. При това положение би трябвало пчелите да са влачили прашец в изобилие, предполагам също достатъчно богат на витамин С.
През първите 45 дни са хранили през ден, а след това 15 дни без хранене(малко е объркващо).
И аз не видях да пише, че са затваряни, което си значи, че са събирали прашец.
Ще разгледам по-подробно цялата библиография и ще видя другите изследвания.
Изводите от изследването са ясни и не е като на мен да ми се вижда това което искам да видя.