Аз пък винаги съм си мислел, че в местата с постоянен лед са обитавали специални раси пчели - ледояди.
Просто ледовете настъпват, а цъфтящите растения заедно с пчелите се оттеглят. После ледовете се отдръпват, а растителността и съпровождащите я пчели, и пчелояди се завръщат на освободените от ледовете територии. През следващите ледникови периоди това се повтаря отново и отново, а еволюцията си върви така или иначе, а зимата си е зима и тогава пашата никак не е разнообразна.
Но това, за "ледниковия период", беше по-скоро метафора - аналогия с яловата природа през зимата в наши дни, по нашите ширини. Нищо, важното е да върви лафа.
А колкото до Сахара, преди десетина хил. години тя е приличала на днешните Савани, но не знам доколко е уместно да сравняваме растителността в някогашна Сахара и в днешните савани. Пък и от гледна точка на еволюцията, 10 хил. години не са много дълъг период от време. Като че ли климатичните промени се движат с твърде голяма скорост, за да може еволюцията да навакса. По-лесно е видовете просто да мигрират, а които не успеят, изчезват.