В библиографията има много по-интересни неща.
Най-добре развита хипофарингиална жлеза има при пчелите хранени с витамин C <- ЛИНК
Срямо контролната група,мултивитамин група, соевата група и сметанената група
Семействата хранени с витамин C имат повече пило и в двете години от изследването.
Това което ме хвърли в шах беше, че пчелите хранени с витамин C имат повече пило от тези хранени със соево брашно 47% протеин.
Но при комбинацията витамин C и соево брашно има 2 пъти повече пило от контролната група, мултивитамин + соя групата, мултивитамин + сметана.
Много протеин има в соевото брашно и затова се използва в протеиновите питки - обща информация за другите четящи.
А мултивитаминената група получава Витамин А - 400IU, B1 - 1mg, B2 - 1,2mg, B6 - 2mg, B12 - 2mg, C - 70mg, D - 400IU.
Групата с витамин C получава само 250mg.
Всяка група получава по 500мл (0.5л) от сиропа + добавката (според групата) всеки ден.
Въпросът вече е не дали витамин C помага, а колко струва да се приложи.
Смятам го с витамин С на АКТАВИС, а не ветеринарен продукт или друг неодобрен за човешка употреба.
Отговора е най-много 7 стотинки на ден за едно семейство. (само за витамин C).
Ако го ползваш 7 месеца в година ще ти струва ~ 14.70 лева / семейство
За 14,70 лева получаваш около 2 пъти повече пило, което е минимум 2 пъти повече мед. (зависи и от пашата, но все пак...Е МНОГО)
Ей сега е момента на няколко колеги да светне им лампичката защо си давам парите за витамин B и C. (питаха ме..."ЗАЩО?")
* хипофарингиална жлеза - ще ми се счупят пръстите докато го напиша![]()