Цитат Първоначално публикувано от Ivan_vd Виж публикацията
Ми то се вижда и при животните вземете един обикновен пумияр неговата имунна система е мн по силна от ,,чистокръвните породи,, а и при хората е така наще деца от малко захлаждане и сополите готови да не кажа че и по лошо а наще ,,мургави,,събратя децата им са по кофите за боклук с голо дупе януари месец и да сте видели м....л на доктор .Освен ако няма да падне някои лев де.

Извън темата!

Еее...колега м....л и ром НЯМА! Роми са гражданите на Рим
Думата е циганин и всичко друго е по-скоро обидно за тях, но им промиват мозъците.
На немски е Zigeuner и тая дума ром я изчоплиха от някъде разни хора с интерес да разделят обществото.

Обратно на темата!

Ставаше дума, че е по-лесно да се достигне до VSH пчела от мелез, а не от породиста медоноска дето като види 2 акара и всичко приключва.
Поне така предполагам. scutellator да каже дали съм прав.
Тоест вземаш пчела с изключителни качества в количеството мед, но към акара е безпомощна.
Африканките се справят с акара и с МКБ и с какво ли не, но я пробвай да се добереш без 3 чифта гащи до кошера
При мен имах едно агресивно семейство ДБ10, но като го видях колко пило гледа и ми стана лошо, а мислех да го отписвам.
Работя с ръкавици 2-3мм телешка кожа и намират места с по-тънка кожа явно и жилят здраво.

Моята селекция е следната

Март-Април деля всеки ДБ12, като правя по 3 нови семейства от него. (общо от 1 стават 4)
След 2 месеца деля всички семейства на пчелина на по 2 равни. (4-те млади на по 2 месеца ги деля до 8)
И така от всеки един кошер в началото на година постигам 8 нови кошера като минимум 7 от тях са с млади майки.
И се готвя за зимата.
Каквото оцелее след тази манипулация трябва да е с много добри характеристики за моята цел.
Ако не успее да се справи с отглеждането на майка, събирането на прашец, болест и т.н и реши да умре - кошера отива в печката без да му мисля.
Няма да лекувам пчели, да им сменям майка, да им викам врачка и т.н - НИКОГА.
Това си е тяхна работа...утре да взема и мед да им събирам от цвят на цвят.
Моята работа е да вземам меда и да ги размножавам. - Всеки да си знае задълженията
Тази година почти успях да я направя тази манипулация, но други фактори ми попречиха.
Всички ги разделих първоначално на 4, но после не всеки нов успях да го разделя на 2.
Тази година от всеки един направих между 5 и 7 накрая.
Аз съм ти го казвал това де...но не чак толкова подробно.

Затова си обичам мелеза
А другата година може да си взема малко породисти(племенни) майки да видя какво ще се получи.
Но трябва да съм на 100% сигурен, че нямат болести, че да не си вкарам автогол. - Трудна работа