Ето едно филмче от два часа за хора имащи повече въпроси отколкото отговори.
https://www.youtube.com/watch?v=OD1nMz-DaB0
Ако след като го видите намерите отговор или си зададете нови въпроси , гледането му няма да е загубено време.
Ето едно филмче от два часа за хора имащи повече въпроси отколкото отговори.
https://www.youtube.com/watch?v=OD1nMz-DaB0
Ако след като го видите намерите отговор или си зададете нови въпроси , гледането му няма да е загубено време.
Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!
Бях чел скоро точно за тези малки килийки.... Всички стандартни килийки, след няколко поколения излюпени пчели в тях, намаляват размерите си. Акарите може да намаляват леко, но в същото време и пчелите стават по-малки и слаби. Ако нещата стоят така - то едва ли има смисъл от малки килийки.
Когато човек не е достатъчно компетентен в дадена област, лесно може да бъде обзет от някаква ГРЕШНА ФИКС ИДЕЯ в тази област. Стига се дори до ВМАНИАЧВАНЕ. Най-интересното е, че този човек дори САМ СИ ВЯРВА че неговата идея е ЕДИНСТВЕНО ПРАВИЛНАТА. Примери за това могат да се посочат хиляди. Всеки един човек по-принцип е склонен да поддържа в съзнанието си такива грешни фикс идеи за области от познанието, в които той не е компетентен. Причината е чисто психологическа - на всеки му се иска да има обяснение за всичко случващо се около него, и когато такова обяснение няма, той си го ИЗМИСЛЯ, опитвайки се някакси да го ВМЕСТИ В ОГРАНИЧЕНИТЕ СИ ПОЗНАНИЯ.
Самата религия е такава ФИКС ИДЕЯ, но не е само тя. Всеки един човек си има в главата стотици и хиляди такива ГРЕШНИ ИДЕИ.
За съжаление всеки един човек без изключение е "болен" от тази болест. Всеки има склонност да си измисля НЕКОМПЕТЕНТНИ ОБЯСНЕНИЯ и дори САМ ДА СИ ВЯРВА на тях. Лошото не е в това - това е нормална защитна реакция, наложена ни от природата, и дълбоко вкоренена в нашите гени. Лошото е че някои хора РАЗПАЛЕНО СПОРЯТ и се опитват да си наложат ГРЕШНАТА ИДЕЯ дори и тогава, когато опонент в спора е много по-компетентен от тях човек в дадената област. Това вече е лоша черта на характера, присъща само на определени хора с ниско образование, но с високо самочувствие.
ПС: Постинга не е насочен към никого. В случая няма спор или защитаване на грешни идеи. Просто това с тесните килийки ми напомни за тази психологическа особенност на човешкото мислене, и реших да я споделя с вас. В момента в соларния форум обаче се развива един такъв спор, при който тотално некомпетентен човек РАЗПАЛЕНО СПОРИ едва ли не с целия форум, та затова се сетих и го написах и тука.
Аз не знам дали малките килийки ще решат проблема с вароа. Даже не знам колко е правилния/естествения размер на килийките за различните раси. Май Матеев някаде пишеше, че неговите са 5.35 мм. Michael Bush специално е направил страница за размера на килийките. Сигурно пише това което му се струва правилно на него.
Нe съм толкова компетентен, та да давам мнение и да казвам какво да се прави. Ако така е излязло СЕ ИЗВИНЯВАМ!
Просто филма ми хареса и го споделих.
Няма за какво да се извиняваш - имаш право на всякакво мнение, дори и то да е грешно.
Това с по-малките килийки го чух за първи път от един колега от Габровското дружество. Защитаваше ги много разпалено и вадеше много доводи в тяхна защита. Не съм влизал в спор с него, защото аз също съм некомпетентен по въпроса, но ме впечатли колко беше убедителен в обясненията си. Дори се позамислих дали не съм сбъркал, купувайки машина с килийки 5.35 mm. Поразрових в интернет, за да видя какво правят другите пчелари по другите държави и се успокоих - всички в Европа работят с килийки 5.35mm. Дори и това с по-малките килийки да е вярно, ще почакам то да навлезе масово, и ако това наистина се случи, тогава ще сменям валяците на машината. Засега правя това, което го правят всички, и си мисля че това правилният начин. Нека СПЕЦИАЛИСТИТЕ да вземат решение кой размер е по-правилен, а не аз, и когато това стане, ще се вслушам в тяхното мнение.
Всички тези статии са се появявали в ABJ през годините.
Пчелите със VSH поведение са способни да абортират (иначе съвсем нормално) пчелното пило когато има акар в килийката. Потърси в гуугъл снимки за VSH и ще разбереш какво имам впредвид.
(почти) Всеки индивид притежава две двойки хрозмозоми. Прието е че на един нормален индивид само 50 % от алелите са еднаквии и във двата хромозома. Това което прави инбридингът е да замества хетерозиготните (различните) алели с хомозиготни (еднакви). Може да потърсиш в интернет за коефициент на имбридинг или коефициент на (а сега де...) relationship. На практика и двете са едно и също. Когато оплодиш дъщеря със нейната майка (при пчелите) - т.е. изпозваш едно семейство и за личинки и за търтеи, коефициента на ибридинг е 50%, ако го направиш отново - той става 75% и т.н. Когато един индивид е напълно идентичен и във двата си хромозома (напълно хомозиготен), то всички негови полови гамети (в случая яйцеклетки или сперматозоиди) ще бъдат генетично абсолютно идентични една със друга. Когато два такива индивида се оплодят по между си, поколението е ..... клонинги.Ако се позовем на малко фантазия и сбор на информация...възможно ли е според теб вароа да е привлечен повече от точно това пило на "кръвосмешение" ?
Ето това ми е много интересно...дали когато се оплождат майките с близък роднина не са по-податливи семействата на атаки.
Ако това е така...много ще трябва да си променим мисленето...
Та инбридинга просто създава екстремуми, докато липсата на инбридинг създава разнообразие. Да речем че белегът който ни интерисува е резистентност към Ам. гнилец. Ако започнем да съешаваме близкородствено кое да е семейство и създадем различни линии от него и вземем че след 10 поколения ги тестваме за усточйивост към Ам.гнилец - голяма част от тях ще са свръх устойчиви към Ам. глилец а друга голяма част - свръх податливи, останалите ще са някъде по средата. Изложени на всякакви заболявания, при "метизираните" семейства винаги ще забелязваме че много малка част от пилото загива от ам. гнилец, друга малка част от Евр. гнилец, трета от деформиращ крилата вирус и т.н. но като цяло, семейството продължава да е работоспособно. При семейство със голям коефициент на инбридинг или ще видим супер устойчиво към всичко семейство, или свъхподатливо (макар и към само едно от заболяванията)
Та относно времето за развитие на пилото - със близкородствено и селекция то може да се намали. Със метизиране - едни пчели ще се люпят по-рано, други по-късно, но средно статистически времето за излюпване ще бъде някъде по средата.
Къде е недостатъкът на прекаленото близкородствено - че прави всички индивиди в семейството със много еднакви и сходни параметри. А за съжаление няма как да се съчетаят всички хубави качества във един единствен индивид и да бъде създадено общество от такива индивиди. Обикновенно когато селектираш за едно качество, всъщност селектираш ПРОТИВ някое друго.
Това върху което се фокусира развъждането на Бъкфаст е не толкова създаването на такова общество от перфектни индивиди, колкото хармоничното взаимодействие на различните индивиди в семейството.
Естествено при селекцията едно нещо е за сметка на друго, човек трябва да знае какава част от генетичното разнообразие (водещо до загуба на някои касти във пчелното семейство и намаляване на неговата приспособимост към всякакви условия) е готов да жертва, за да постигне целите които си е поставил (високи добиви, ниска ройливост, лесни за работа - има най-различни)
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Ха, сега забелязах че списъкът не е просто библиография, към голяма част от изследванията има линк към в PDF файл.
Видеото съм го гледал, доста е неконвенционално и показва другата страна на истината.
Между другото д-р Кейт Делаплейн от тази година има своя колонка в ABJ, където пише статии.
Когато майката се оплоди с близък роднина (не го приемай буквално - всъщност търтей носещ идентичен (или доста близък) с единия от двата нейни полови алела) от яйце с два еднакви алела обикновенно се излюпва диплоиден търтей, който пчелите изчистват малко след излюпване на яйцето...
Ще продължа после че сега трябва да тръгвам
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
ХахаХаха...Хвърли ме в шах
Аз мислех, че си ги видял и коментираме изследванията
Видя ли колко информация се губи
Значи дипроида стига най-много до ларва и е невъзможно да продължи развитието си с акар.
Това което четах беше със снимка на пчела как вади ларва, но не се казваше, че всички диплоиди се абортират.
Заблудил съм се явно.
Виж това (колонката дясно на борд е с изследвания)
Друг линк (тук има още малко изследвания, като това за диетата на пчелите е много интересно. Пак гледай за колонката дясно на борд)
Тук е направо на цялата CAP на едно място. (Мисля, че се дублират с първия сайт 1:1)
![]()
Всичко, което е далече от морето, е провинция.
Ърнест Хемингуей
Двете колекции от 10 и 7 диска на Николай Николаевич Осташов
Видеопчелин 1 / Videopaseka 1 (Размер: 6.74GB, Времетраене: 16 часа) <- ЛИНК
Видеопчелин 2 / Videopaseka 2 (Размер: 3.59GB, Времетраене: 9 часа) <- ЛИНК
Първа серия(Видеопчелин 1)
1.Организация пасеки. Правила пчеловодства. Инвентарь
2.Пчела. Матка. Трутень
3.Ловля роёв
4.Роение. Работа с роями
5.Сезонные работы на пасеке. Часть 1
6.Сезонные работы на пасеке. Часть 2
7.Строительство улья. Развитие семьи
8.Наблюдения за семьёй в прозрачном улье
9.Кочёвка, медоносы
10.Продукты пчеловодства. Источники дохода
Втора серия(Видеопчелин 2)
1.Современное бортевое и колодное пчеловодство
2.Многокорпусные ульи - конструкция. Технология работы
3.Матководство. Oтводки. Нуклеусы на любительской песеке
4.Технология рационального пчеловодства 1
5.Технология рационального пчеловодства 2
6.Болезни пчел - диагностика. Оздоровление. Профилактика 1
7.Болезни пчел - диагностика. Оздоровление. Профилактика 2
Може да има по-добро качество след около месец(оригиналните дискове).
Всичко, което е далече от морето, е провинция.
Ърнест Хемингуей
В момента има 4 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 4 гост (и))