Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
В деиствйтелност на мен ми е много по интересен въпроса с биологията на роенето, смяна на майките, що за ...............й са бащините семейства и тия неща как и до каква степен се отразяват на здравния статус на пчелните семейства.За аспергилозата знам, че е опасна както и ботулизма и не знам как може да се гарантира 100% ва липса на риск и от двете неща.От теорията знам, че в Русия е предпочитан продукт спрямо прашеца или поне с такова впечатление съм останал.От това де съм чел съм останал с впечатление, че по лесно се добива и е по-малък стрес и здравен фактор от събирането на прашец.
Нямам практика и не ме интересува освен за общя култура и нямам идея дали това де съм чел, е това де е в действителност но един приятел пчелар по мое мнение уместно твърди, че добиването на един продукт е винаги за сметка на друг а по мое мнение кофти е ако е за сметка на пчелите в смисъл здравен статус.
Гоше, по повод добива на един продукт, за сметка на друг продукт съм на друго мнение. Това, което казваш е валидно при положение, че се цели и постига всичко на макс. Да обаче в природата няма винаги макс, там нещата се движат по някаква крива да речем синусоида, кога с по-големи, кога с по-малки амплитуди. И периодите, които не са подходящи за добив на даден пчелен продукт, могат да бъдат за друг. Точно там е майсторлъка и който успее да го усети този момент, за да се възползва, ще щрака с пръсти, който не може - не успява да се възползва. Природата си е природа и едва ли има пчелар, който да може да извлече максимума.