Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 4191

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    28.01.2021
    Пчеларски район
    общ.Севлиево, обл.Габрово
    Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
    Едни и същи семеиства сложени в ДБ и ЛР еднакво количество прашец/перга ли ще съберат?
    Ами, ако се абстрахираме от написаното от Дончев( което е безспорна истина), мисля, че да.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от Кразз Виж публикацията
    Ами, ако се абстрахираме от написаното от Дончев( което е безспорна истина), мисля, че да.
    В ЛР се събира повече прашец и то много повече.Въпроса ми бе подвеждаш ако сравняваме ЛР с класическия ДБ ама ако работим с ДБ като с ЛР няма значение вида кошер.

Писа:
    ,,Аз си мисля, че роенето до някъде може да е следствие на многото прашец, а не предпоставка за събирането му. А има ли прашец природата, те ще си събират, няма да стоят "празни".,,

Е защо ще го събират тоя прашец има причина да го събират и слагат запас.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Защо се случва от биологична гледна точка в пчелина едно семейство да се изрой, друго да пусне един рояк и да се успокои, а третото изобщо да не се рои?

VIP Автор
    Регистриран
    28.01.2021
    Пчеларски район
    Защо се случва от биологична гледна точка в пчелина едно семейство да се изрой, друго да пусне един рояк и да се успокои, а третото изобщо да не се рои?
    Ако вземем да разнищваме тоз въпрос,...отиде коня у ряката.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Ако вземем да разнищваме тоз въпрос,...отиде коня у ряката.
    Ако приемем, че пчелите танцуват буги-буги в близост около пчелина и като мине време и ако пчелина е по-изолиран тоест няма пренаселеност и ако приемем че:
    ,,Медоносната пчела се характеризира с полиандрия /полибащинство/. При брачните полети пчелната майка се чифтосва с няколко търтея (до 20) и впоследствие снася яйца с различна наследственост, от които в семейството се раждат генетично разнородни пчели работнички. Така всяка пчелна колония вече може да бъде представена първоначално като своеобразна общност, състояща се от няколко групи пчели, като във всяка група преобладават наследствени белези на един или друг търтей, осеменил майката.,,
    Одавна се чудя и не знам отговора майка оплодена само с един търтей плодна ли е ?
    Та от гореизложеното би ли станало това: ,,
    При изолирани пчелини механизмът на инбридинг се постига много бързо, след което трябва да се очаква намаляване на жизнеспособността и продуктивността на семействата,,

VIP Автор
    Регистриран
    28.01.2021
    Пчеларски район
    В ЛР се събира повече прашец и то много повече.Въпроса ми бе подвеждаш ако сравняваме ЛР с класическия ДБ ама ако работим с ДБ като с ЛР няма значение вида кошер.

Писа:
    ,,Аз си мисля, че роенето до някъде може да е следствие на многото прашец, а не предпоставка за събирането му. А има ли прашец природата, те ще си събират, няма да стоят "празни".,,

Е защо ще го събират тоя прашец има причина да го събират и слагат запас.
    Явно отговора ми бе твърде лаконичен. За мен разликата между ЛР и ДБ е само размера на рамката. Другото е начин(метод, технология) на пчеларстване. Както има пчелари, работещи с два плодника ДБ, така има и работещи с ЛР, но без ротация и т.н. Та, затова какво и колко ще съберат, мисля че не зависи от системата кошер, а от това как работим с нея. А пък, ако има къде да го слагат, винаги ще събират, с някои изключения- роево, осиротяване...

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Явно отговора ми бе твърде лаконичен. За мен разликата между ЛР и ДБ е само размера на рамката. Другото е начин(метод, технология) на пчеларстване. Както има пчелари, работещи с два плодника ДБ, така има и работещи с ЛР, но без ротация и т.н. Та, затова какво и колко ще съберат, мисля че не зависи от системата кошер, а от това как работим с нея. А пък, ако има къде да го слагат, винаги ще събират, с някои изключения- роево, осиротяване...
    Да техологията е важна.В класическия ДБ е един плодник и 1 магазин.Пчелите не слагат прашец над главите си.Пчелите не местят/прехвърлят прашеца/пергата.Затова събират по малко прашец.Извода според мен е, че не прекомерното количество перга, стар мед в кошера ще доведе до роене а когато е в плодника.Затова и така трябва да се работи, че дори и да е класически ДБ да се използва магазина като плодник.Няма нужда да се пояснява защо е нужна на пчелите пергата.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •