Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 27 от 47 ПърваПърва ... 17252627282937 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 261 до 270 от общо 465
    Почетен Автор
    Регистриран
    30.11.2014
    Пчеларски район
    Ямбол
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Други ползи от нуклеусите от фибран:

Същите нуклеуси, които през лятото сте използвали за интензивна направа на отводки, както и за местенето им насам-натам, през зимата можете да ги използвате ЗА РЕЗЕРВНИ МАЙКИ. Моят опит е малък в тази насока, но имам колеги, които масово са го правили, и според тях няма никакви проблеми с презимуването.

Технологията е следната:
    1. Правят се късни отводки (в началото на август) и се хранят обилно за пило (с малки дози сироп 1:1, но редовно). Целта е до края на август да напълнят нуклеуса с пчели и пило. През септември се храни за зимни запаси (еднократни големи дози инвертиран сироп 70%).
    2. Отводките са подредени на 2 реда плътно една до друга, като сандъчетата от двата реда се допират с гърбовете си. Получава се дълга редица от плътно наредени отводки, които взаимно се топлят.
    3. Отгоре се застилат с дебел найлон или мушама, и върху тях - камъни или оградни колове от бетон. Целта е да се направи общ непромокаем покрив върху всички нуклеуси.

Няма проблеми с вятъра, защото формацията е ниска и с голяма площ.
    Няма проблеми с дъжд, сняг и град, защото има непромокаем покрив.
    Няма проблеми със студа, защото семействата взаимно се топлят.

При така направеното зазимяване на много на брой нуклеуси, вътре в тях спокойно могат да презимуват дори и семейства със сравнително малко на брой пчели.
    Много е хубаво ,че отново започна да споделяш във форума .По първа точка съм с теб,защото това го правя от време оно.
    Но по втора, нещо нещата не се връзват .Фибран, поне 20 мм. Долепени гръб до гръб ,стена до стена,покрити с дебел найлон . Покрива ги пази от изброеното от теб ,но не ми е ясно как взаимно ще се топлят. Ако фибрана допуска такова разсейване на топлина ,тогава не е фибран.Колкото и да са плътно прилепени, студения въздух ще свири като жътварска стомна на синор м/у стените на нуклеусите.Затова използвам 10 бр. лежаци – 24 рамкови за късните отводки и запасните майки .Там наистина се топлят взаимно .Иззимявал съм запасна майка с 4 шепи пчели .Това ми е любителско приложение, не е професионално .Отводките правя само с запечатано пило ,на 2 ,максимум 3 рамки .

Заслужил Автор
    Регистриран
    10.10.2011
    Пчеларски район
    общ. Братя Даскалови
    Колкото и да здъвчеш, изброиш точка по точка, стъпка по стъпка все ще има някой да пише това тъй, това иначе........ Българска работа...

Почетен Автор
    Регистриран
    30.11.2014
    Пчеларски район
    Ямбол
    Цитат Първоначално публикувано от jorors Виж публикацията
    Колкото и да здъвчеш, изброиш точка по точка, стъпка по стъпка все ще има някой да пише това тъй, това иначе........ Българска работа...
    Че, то ти като си свикнал да ти го сдъвчат и да ти го лепнат в устата ,карай си така.Има много гърбове да си зад тях.Аз не съм свикнал да приемам нещата автоматично като робот – чета и да се съгласявам с нещо което е невъзможно .Или и ти си топлиш късните отводки и запасни майки по този начин ,щом се явяваш адвокат на този икономичен прийом.Това ,че споделям как по –ефикасно се запазват ,не означава че отричам споделеното от Матеев.Но като кажели ,че едно куче е бясно ,всички мърсъци го лаели ,и така си отивало .

Заслужил Автор
    Регистриран
    10.10.2011
    Пчеларски район
    общ. Братя Даскалови
    Цитат Първоначално публикувано от Гогол Виж публикацията
    Че, то ти като си свикнал да ти го сдъвчат и да ти го лепнат в устата ,карай си така.Има много гърбове да си зад тях.Аз не съм свикнал да приемам нещата автоматично като робот – чета и да се съгласявам с нещо което е невъзможно .Или и ти си топлиш късните отводки и запасни майки по този начин ,щом се явяваш адвокат на този икономичен прийом.Това ,че споделям как по –ефикасно се запазват ,не означава че отричам споделеното от Матеев.Но като кажели ,че едно куче е бясно ,всички мърсъци го лаели ,и така си отивало .
    Много са ми интересни хората, които не са виждали, пробвали а плюят ли плюят.... Предполагам че, не си ползвал такива нуклеуси и нямаш НИКАКВИ практически наблюдения върху тях. Аз за разлика от теб пиша тук във форума само когато нещо съм пробвал. От няколко години вече си зазимявам отводки в такива нуклеуси по същият начин (по 10 плътно долепени върху европале)и презимуват на 100%. Сега под "малко пчели" не разбирам 1-2 шепи пчели а поне 1-3 междурамия.

Заслужил Автор
    Регистриран
    13.05.2014
    Пчеларски район
    Айтос
    До колкото знам, на тези нуклеуси капаците са равни със страните. Като се долепят един до друг няма от къде да мине това течение.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от Георги Кръстев Виж публикацията
    До колкото знам, на тези нуклеуси капаците са равни със страните. Като се долепят един до друг няма от къде да мине това течение.
    Така е - нуклеусите наистина се топлят един с друг. Jorors го е пробвал това и аз му вярвам. Здравата логика говори за същото. Законите на физиката говорят за същото. Въобще всичко си е точно така, както е описано от мене по-горе в темата.

Единствения проблем е Гогол, който чул недочул, разбрал недоразбрал - и започва да плещи врели-некипели само на базата на собствените си излюзии и собствената си некомпетентност. Поне да го беше пробвал - щях да го разбера.

За който все още не е разбрал, нуклеусите са така конструирани, щото да могат да се долепят ПЛЪТНО ЕДИН ДО ДРУГ. Ефекта на взаимно топлене го има, и той се проявява с пълна сила. Който иска, може допълнително да залепи микропроцепите между тях с тиксо, но според мене това не е нужно.

Заслужил Автор
    Регистриран
    09.12.2014
    Пчеларски район
    Хасково
    Матеев, според мен никога няма да стигнеш до сто процентово приемане на маточници и на майки.Тук има биология, "химия ".Това не е тв. да му смениш кинескопа. Аз съм гледал зайци и ми се е случвало разгонена женска да не дава на мъжкия, а след 5 мин. да даде на друг.В природата е така.
    Поздрави и ЧРД! Бъди жив и здрав!

Заслужил Автор
    Регистриран
    26.05.2014
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    4. Нервната и стресирана майка е много бърза, и някои пчели могат да възприемат нейното тичане по питата като агресия (това го каза проф. Ненчев).
    Това, че го възприемат като агресия е 100% сигурно. Особено като се придава неоплодена майка. Гледал съм, че немците не придават маточник на оплодните съндъчета, а направо излюпени и неоплодени майки, като преди това ги хвърлят в един буркан с разреден мед. По този начин решават 2 проблема хранителен контакт с майката (пчелите я почистват от меда и същевременно са в непосредствен допир с феромоните й) и бързото и нервно тичане на майката по питите.

Почетен Автор
    Регистриран
    30.11.2014
    Пчеларски район
    Ямбол
    Не съм ползвал и нямам намерение да ползвам.Използвам си лежаците,както писах в предходния пост .А за някои – нямам илюзорни въжделени , нито виждания за отглеждането на пчелите.Всичко е практика ,научено от три поколения пчелари,предавано на следващото.Спомни си първите си влизания в този форум, преди години ,какви теории разви за отглеждането на пчелите. Сравни ги ,ако си ги спомняш с ''моите илюзии ''. Има една поговорка –''ПАЗИ БОЖЕ СЛЯПО ДА ПРОГЛЕДА '' . Нищо лично към никого ,просто не се съгласявам.Но някои не понасят чуждо мнения и започват едни квалификации,обиди –висши .

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Цитат Първоначално публикувано от Гогол Виж публикацията
    Не съм ползвал и нямам намерение да ползвам.Използвам си лежаците,както писах в предходния пост .А за някои – нямам илюзорни въжделени , нито виждания за отглеждането на пчелите.Всичко е практика ,научено от три поколения пчелари,предавано на следващото.Спомни си първите си влизания в този форум, преди години ,какви теории разви за отглеждането на пчелите. Сравни ги ,ако си ги спомняш с ''моите илюзии ''. Има една поговорка –''ПАЗИ БОЖЕ СЛЯПО ДА ПРОГЛЕДА '' . Нищо лично към никого ,просто не се съгласявам.Но някои не понасят чуждо мнения и започват едни квалификации,обиди –висши .
    За моите нужди прецених, че най-удачно ще е да ползвам преработени (и изолирани с фибран) ДБ плодници в двумайчини и тримайчини нуклеуси. Така наистина ще се топлят взаимно и при нужда може да им метнеш по една хр отгоре и да ги включиш в медосбора. Лежаците не ми се струват много удачни и мултифункционални, както ти каза а и от други колеги го чух същото, предимно се налитат крайните семейства.
    Фибранените нуклеуси не можеш да ги използваш за нищо друго, пък и много бройки се получават трудно ще се обслужват, леки и се амортизират по-бързо. Отпаднаха ми като вариант. За отводкопроизводители изглеждат по-подходящи.
    Винаги може по-добре.

Страница 27 от 47 ПърваПърва ... 17252627282937 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •