Медът е вече в тенекиите.Идва момента за продажба на едро.Някой да знае нещо?Това е тема табу в този форум, но все пак да попитам.
Преглед за печат
Медът е вече в тенекиите.Идва момента за продажба на едро.Някой да знае нещо?Това е тема табу в този форум, но все пак да попитам.
И аз се интересувам. Имам 30 тенекии букет.
Е, каква да е цената? Като миналогодишната.
Питам за нещо по конкретно-фирма,цена.
Букет 3.60лв/кг - Йот-ги-вал. Пазара е сложен, от гледна точка на договаряне. Споменатата фирма, не от мен, а в предишен пост, обявят цена, по която останалите няма как да мърдат, защото си имат предварителна договорка. Абе хората му викат картел. Чудно ми е дали и колко пчелари са сертифицирани от Биосуис.
Тази година, с това нямане на мед, ще внасят презглава от Китай, Украйна и къде ли още не, за да си изпълнят договорите.
При нас за проби на цена 3.80 минаха от Раковски.Ходи ли са от порта на порта и на много места са им отказали на тази цена.
Всеки иска максимално да печели и минимално да дава...
В Украйна цената на Акация, липа, лавандула, букет и много други видове мед върви на 0.35- 0.36$ за натуралния мед и е пълен с пестициди..
Проблемът стана откакто европейския съюз сключи договор с тях Украйна за безмитен внос на хранителни стоки, както и мед.
ПРи мен тяхната отрова развали пазара.
Просто Вие пчеларите трябва всички да е обедините и да не продавате, докато не вземете цена.
Гърците така правят и за това са успели.
Те предпочитат да изхвърлят стоката*( което аз съм напълно против ), отколкото да я продадат на ниска цена, да не говорим, че с техните помощи почти цялото им производство излиза без пари, заради помощите от европейския съюз.;)crying;
При положение че донякъде сме компрементирани и при цени на внос в ЕС от 1.23 - 1.25 евро за кг на китайски мед, 1,37 евро/кг Виетнам и между 2,11 - 2.60 евро/кг Аржентина, Бразилия и т.н. каква да е цената ....
Междувпрочем Сърбия изнася на 3,50 евро/кг
п.п. А средния производствен разход на пчеларите за целия ЕС е около 3,90-4.00 евро/кг ...
Тъй като съм "бос" по макро и микро икономика, мога да споделям опит, анализ и собствени виждания по въпроса, в следствие на опита ми в пласмента и наблюденията ми.
Та тази година, за разлика от друга господин Апитрейд, колко пъти актуализира ценовата си листа? - ни един път. Защо? Ами защото няма мед!
Тази година какво стана с пчелна пита с мед на собственика на форума? - Нищо!
Защо?
Ами защото няма мед!
Тази година какво стана с био меда? Е, там незнам - чакам, може и да има мед. :bigsmile:
Честно казано германският опаковчик го боли едно нещо че в България няма мед.... (извинявам се за грубия отговор)
Още като се видя накъде отива акацията (като добив) мнозина почнаха да говорят за вдигане на цената на вътрешният пазар на дребно ама скромното ми мнение е че това няма да е масово явление....
Доколкото помня Апитрейд изкупуваше на 12 лв. /акация - занесена при тях. Докато тук в региона максимума бе около 8 лв.
При сърбите е малко по ...
- не са в Ес
- много силна подкрепа от министерството на Икономиката и Земеделие
- от техния съюз също
- по-добра репутация
- друга категория мед т.е. не само промишлен (най-ниския ценови клас)
Изброените от теб причини, с изключение на първата, са такива, по които трябва да се работи, ама няма желание от лидерите в пчеларските среди. Значи, ще си работим залудо на тия цени. Абе хората там са други - гените им. Тепаха ги, сами се тепаха през деведестте година на миналия век и пак се "изправиха", а тук ?......
На българина му дай да вика ууууу. Ама няма куража да рече ураааа. За това навсякъде се променят а ние все консенсуса гледаме.
Абе къде отиде червения палец, па да ви го туря.
Не му е мястото тук, но мода да мести.;) Имат магистрали - ами имат, защото качеството им не е като нашето. Лично съм минавал когато я правиха тази магистрала свързваща ги с нас и това което ме същиса/учуди е, че строителните им машини пълна скръб, а асфалта на много дебел слой. При нас машини последна мода, а асфалта беден от към слой и дренаж. Туризъм - ами разни празници имат на които се изсипва цяла България, а тук ние самите не си ги зачитаме, макар и да са в съседния град, да не говорим за чужденци. Ама с какво да ги зачитаме, като хората нямат 5 лева в повече, че да купят на децата сладолед, че той по 9 лв. Цената на меда - тогава при нас беше 3,80 евро, а колегата сърбин каза 4, може и да е закръглил, че да му е по лесно да ми го каже, че да се разберем. Но определено са към оправяне за разлика от нас.
може и да има и на нашия хал това не го знам... но мога да ти дам няколко реални примера как действат
Преди няколко години също като нас се оплакваха че изкупната цена ниска и т.н. Всички знаят какво ще се случи тук в България. Какво направиха Сърбите
подпомогнати от 3 министерства - Земеделие, Икономика и Външно - си уредиха срещи с норвежкия посланик - какво е ставало незнам но знам резултата - Програма за икономическо сътрудничество и инвестиции на норвегия в Сърбия в сектор Пчеларство. Създадени са смесени предприятия и сърбите започват износ на мед за Норвегия.
По същия модел през 2017 ако не се лъжа започнаха да изнасят мед за Южна Африка, а миналата година или през 2018 не си спомням точно стъпиха и на Японския пазар. Руския пазар се знае също е отворен за тях.
Всичко това е по техни публикации на сръбския пчеларски съюз аджеба какво са свършили....
Също така си създават и репутация от години - което е целенасочена политика - сръбски автори участват на всички форуми за пчеларството, "Истерията" по Венер тук... Ние каква репутация имаме?
Руските пчелари от години посещават сръбски пчелини организирано за обмяна на опит, японци, южна африка ... разбира се не при всеки но доста сръбски пчеларски ферми се преоринтираха и към тази ниша а и има какво и да покажат и да кажат...
По съм склонен да вярвам на колегата който беше с бурканите на улицата. Ако погледнеш и тук под друг ъгъл откъм организации, то те биха ти казали същото, държавата и тя, че в БГ се раздават пари и се изнасят хиляди тонове, а пчеларите са под пари и си ги харчат на воля. Това, че реват, че пчеларството загива си е чиста проба глупост от тяхна страна.
Много е относително всичко... и това го има почти навсякъде така че няма причина да не вярваме на колегата с бурканите...
например ако се влезе на страницата на норвежкото посолство в белград много бързо излизат всички публикации от 2016-2018 за износа на сръбски мед към Норвегия и техните инвестиции в пчеларството в Сърбия не ми се вярва да си позволят да *лъжат*....
От друга страна познавам пчелари които казват че с 30-50 семейства пчеларството е печелившо, а други с по 200-300 че едва оцеляват... за мен разликата е в това че сръбската държава създава реални възможности пък които иска, докато при нас е само на думи и хартия...
Аааа Борка, тя и нашата държава създава реални възможности за развитие на пчеларството. Друг е въпроса кой как го разбира това. Подпомага закупуването на инвентар и машини. Организира фермерски пазари. Консултира. Цената няма как да я влияе без Бай Тошо.
Тя, нашата държава създава възможности за развитие, зависи на какво ...
hi; https://www.youtube.com/watch?v=VoL-eAX8yZw hi;
Всъщност най-евтиният мед е в Украйна( Европа ), не е в китай и е на цена от 0.35$ за килограм 350-600$ е за тон на Акация, лавандула, липа, букет, горески мед, рапица и т.н., как е възможно там да е такава цената?
Всеки може да влезе в алибаба и да провери цената на меда, за вноса на такъв мед няма мито и данъци.
Почти целият труд го правят пчелите, не хората, а разхода в европейския съюз не е 3,4 евро на килограм*( май забравихте субсиидите ), излиза безплатно в повечето европейски страни, а цената за килограм е между 5 до 30 евро на едро*( Германия, италия, франция)
В Алжир същия букет с манна от планината е с цена между 8 до 25.65Евро.
В Египет е между 5 и 6 евро за килограм.
Китайският мед е много качествен и вкусен, но те имат 10010 вида медове.
Това са цени от пчеларите в съответните държави.
В мексико е много евтин, пакистан, индия.
Дивият мед в Бангладеш е 5.5Евро килограма, а в Русия за див горски мед цената е 180-200евро за кило на едро.
Така че в всяка държава цените са различни.
Сърбия не е нищо особено и пък и те нямат големи количества мед и живеят в 20 век.
Защо в Украйна меда е евтин? Защото са открили топлата вода/инверта и захарта. А в зависимост от различни фактори меда в дадени държави е или много скъп или обратно. Защо? Едните имат голямо потребление, а малко производство и каквото, и откъдето грабнат го хвърлят на пазара с космически цени. Другите, макар и качествен мед, нямат кой знае какво потребление, бедност, а и износа им куца и какво да го правят - ами дават го за жълти стотинки.
С какво така наречения див мед се различава от качествения питомен мед? Като казвам качествен питомен мед имам предвид, произведен в местности защитени от замърсители. Важно е да има будали които да ти дадат 200 евро за кило. Ееееех, как няма такива покрай мен.;)
Дивият мед е в повечето случаи е от пчелите и от много малко видове оси, които могат да произвеждат мед, защото осите попринип крадат меда от пчелите.
В много малки количества е и е много труден за намиране, попринцип кошерите на дивите пчели са високо в дърветата и не е лесно нормален човек да се качи и да вземе меда.
Медът е в много малки количества, а и качеството особено в планината е най-високото, което не може да бъде сравнено с произведено с помоща на човека.
Зеmu, благодаря Ви за безценната информация която ни предоставяте, а на всичкото отгоре и безплатна. Бихте ли ни дали Вашите изкупни цени за БГ на: дивия горски мед, на дивия планински мед, на дивия горски мед пчели+малко видове оси и див мед от кошерите на диви пчели. Благодаря Ви!
Ти базикаш ли се с човека!
А дори и да е така, какво от това?
Значи появява се някой, на който, четейки постовете му, ми се струва, че ползва Гугъл преводач.
Имайки предвид това, че човек взема активно участие в соц.мрежи по определени въпроси, значи има интерес към случващото се там и насочеността му. Т.е. интереса на Зеmu (незнам как да го чета) е да ни убеди в неговото мнение, а не толкова да ни ограмоти. Последното е за пълнеж.
До колкото помня, той купува само и единствено био и/или такъв мед, който по изследвани показатели, влиза в графа биомед.
Цени в Германия от преди една година, който го интересуват актуалните в момента може да направи запитване
wir nehmen Mengen ab 200kg DIB Honig in den üblichen Imkergebinden (12,5kg, 25kg oder 40kg) an und zahlen für alle Blütenhonige (inkl. 10,7% MwSt.):
Bei Selbstanlieferung in Braunschweig (inkl. Gebindetausch):
200-500kg EUR/kg 3,80
500-1000kg EUR/kg 3,90
Über 1000kg EUR/kg 4,00
Über 3000kg EUR/kg 4,20
Bei Abholung durch von uns beauftragte Spedition zahlen wir EUR/kg 0,20 weniger. Dann jedoch kein Gebindetausch möglich.
Bitte beachten Sie, dass wir ausschließlich für Honig bestimmte Gebinde akzeptieren, Fremdgebinde nehmen wir nicht an.
Zahlung 14 Tage nach Anlieferung.
Абе то бива, бива грешка в превода, ама простата математика си е математика с всичките му неизвестни във формулата. :bigsmile:
А Апито мълчи ли мълчи за актуализацията на цените си.
Приятелю АПИ, не бъди толкова тих, то вярно, че много работа имаш, ама все пак, покажи, че си мъж като предни години, когато сваляше цената. Сега 'ко пра'им!? :)
А, не, просто, те са се наложили тук, като ценообразуватели на меда, инак нищо лично. Аз, търся "добра" цена на продукцията си, както всеки пчелар, достоен да се нарече такъв. Наблюдавам темата и виждам, колко "пчелари" четат, прочитат и препрочитат, но не изразяват мнение. Защо? Ами защото искат да са в течение, но си траят и гледат сеира, а ако могат, биха се възползвали, типично по български. Живи и здрави да са. Шъ са опра'им. :)
Да оставим шегата на страна, не съм заинтересуван от див мед, защото мисля да изкупувам от бангладеш или непал.
Цената в бангладеш е до 6 евро без транспорта*( мед с питите ), а в непал е до 40 евро от пчеларите.
НАшата държава е известна с евтиния си мед*( не само мед , но и захарен сироп ), турците при мен продават килото био мед 60-65 евро, а в турция е 2-4 евро.
Трябва да благодарим на АПиТрейд, че са ни вдигнали цените в европ: между 10-11 евро е килото при мен на дребно.
И аз не разбирам нищо на немски, просто го намерих в нета и реших да го споделя, както и предполагах цените в Германия и БГ са почти еднакви, само че едните с в евро, другите са в лева, със сигурност цените които съм цитирал са за конвенционален мед доставен франко преработвателя в Брауншвайг https://www.bihophar.de/
Според мен няма смисъл да се облизваме за цитираните цени в евро, защото вероятно включват верига от няколко човека, които и те трябва да прихващат по нещичко.
Примерно аз сравнявам часовника с Mediteranea melis, които ми казват, че Bulgarian Wildflower 20 Tons 2.90 €/Kg; EU/Non EU Acacia 6 Tons 3.25 €/Kg 2.99 €/Kg; European Sunflower 60 Tons 2.15 €/Kg 1.95 €/Kg; UE/No UE Polyflora 60 Tons 1.95 €/Kg 1.85 €/Kg или UE/No UE Polyflora High F/G 20 Tons 2.10 €/Kg 2.05 €/Kg. Това е към май месец.
Е сега бях в Кауфланд и видях меда, който са пуснали с марката "Брей". Бурканчето свети, цената грамотна и като я поразделиш на 1,2 и после примерно на 1,3 и ето ти мед на 3++ лв/кг. Сега, как излиза сметката на търговеца е друга тема.
За мен нещата са прости и съм приел, че даваш ли на едро цената е ниска и изкупвача те натиска. На дребно е по-висока ама пък иска други работи. Няма угодия ми да видим сега като няма и мед до къде ще я докараме.
Моят съвет за тази година е да опитате да продавате на дребно. Дори и тези с многото тенекии може да останат изненадани как върви, особено ако вирОса удари пак. Само правим уговорката, че е добре в тенекиите да има пчелен мед събиран от цветчета, а не наливан от някъде.
Е, надеждата умира последна. Това относно цените, инак пазара на дребно се гради с години, а за да има успех, ще подлеем вода на колегите с пласмент на дребно. Относно последното в поста ти бих казал, че меда в тенекиите при продажби на едро се изследва от купувача, което е ясно на всички, търгуващи в тоя сектор - едровия и незнам кой би си сложил главата в торбата, рискувайки да излее меда в канала.
Продавача на дребно има едно огромно предимство.Може с чиста съвест да каже: "Моя мед не е промишлено преработван!"За да влезе в бурканчето в супермаркета меда от най-съвестния пчелар продаващ на едро, се купажира , подгрява.Все технологично необходими операции, които правят от качествения мед на пчеларя нещо с доста по-ниско качество.Е, това разумните купувачи го знаят и търсят да закупят на дребно от познат пчелар.За всички си има клиенти и съответно цени.
По тази точка верно има какво да се подобри ама нали се разчита на пустата съвест на продавача производител и хората вярват. А и като няма как да те хванат още по-изкушаващо идва. И за това всеки си преценява какво ще прави, че после той ще се черви.
Това, че някой прекупвач купува мед в тенекии, течен, за да го разлее веднага в буркани не го вярвам та дори да го видя. Тук говорим за някой, който идва с тир, а не с бус и има щанд на пазара. Просто няма как да направиш партида без да е хомогенизиран меда и за това се нагрява.
Иначе колко е отровен нагрятия в цеха мед и колко е полезен разтопения на водна баня върху печката не мога да кажа hi; Обикновените хора си ядат прегрят мед от десетилетия и никой не се е метнал. Аз това не го одобрявам ама явно клиента не го бърка и вика "давай течен".
До тогава е продаден, а вече прекупвачите, какво правят с него си е тяхна работа.
На нас също ни се налага понякога да се нагряваме меда от пчеларя, преди да го купим, но не се нагрява над 39 градуса, а в кошерите попринцип температурата е между 36 до 40 градуса, което не променя свойствата на меда.
Май много хора не са продавали мед на едро. Топели меда преди да го купят, това означава да му дам 5 тона мед, да му бае и после да ми го плати или да ми го върне.:crazy: Я се събудете. От около 20г. меда се изкупува след предварително взети проби./ независимо течен или кристализирал /
Взимаме проби, изследваме меда, след резултатите даваме капаро, декристализира се меда, плаща се цялата сума по банков път или на ръка*( предпочитаме банков път ), след това идва транспортна компания и товари меда*( в случай че пътува за чужбина директно ) или се докарва на място.
Когато даден пчелар декристализира меда, той си отговаря за това, но това се случва в много редки случаи, тъй като тази година няма мед в България и ни се налага, попринцип купуваме директно меда след резултатите и няма чакане по 40 дни, пробите ни отнемат 5-7 работни дни.
Гледаме след като бъде изваден меда от пчеларя, съответно за акациев мед - май месец
манов мед - юни, юли, август и в много редки случаи октомври,
и т.н.
Да ви се чуди човека на предлаганата цена от 6,00 лева. Моля Ви спрете да подбивате цените.
Нови цени за био манов мед от СТРАНДЖА
13.50лв. кг. без амбалажа!
Моля Ви: не ми пишете за манов мед, който не е от странджа, освен ако не е от манов мед от Бор - за манов мед от бор цената на биото е 11лв !
Изисквания за електропроводимост минимум 1.3%
Нова цена за био Акациев мед 11лв с тенекиите: не трябва да съдържа рапица или слънчоглед в полевия анализ!
Нова Цена за Био Лавандулов мед 7лв кг.
Био кестенов мед цена 10лв. кг.
Те, ни та знаят, ни та познават, а и не са загубили от този факт.
Кажи как върви цената на био шекера?
Та по-горе колегата изказа мнение за цена, касаеща конвенционален мед, какъвто и ти произвеждаш, а ако си бутнал добива през някоя 'артийка, туй е друга работа.
Честно да ви кажа,че от тоя 3emu
май нищо не става .Само пише врели не кипели във форума ,а на практика не купува. Някои от нас да е сключил сделка с него? Споделете имали някои които да му е продал.
Това декристализация на големи количества мед си е сериозна работа. Аз декристализирам наведнъж по 4 тенекии и разливам, ама мойто е дребна работа. Който има мед с тонове, как си го представяте - цех за декристализиране ли ще си направи? Освен това е и тънка работа - опасно е да не стане прегряване, което предполага добра автоматика за управление на процеса. Ако съм прекупвач, изрично ще държа да купя необработван термично мед. Та затова си зададох по-горе въпроса, че нещо не ми се връзва.
А защо трябва пчеларя сам да го декристализира? Ползваш услуга, за която си плащаш, стига да ти излиза сметката. Пък защо не, ако имаш дългосрочни взаимоотношения с търговеца, да си направиш/купиш инвентар, който да ти върши работа. ;)
ПП В едровата търговия има един принцип - вида мед, се продава, когато му е времето. Демек още не е кристализирал. Това не е причина за продажбата му де, причините са други.
Да, сега ще почнат вероятно, да си мислят някои недоброжелатели - захари, проблеми и т.н. Не, не е и това.
Лошото е че „търговеца“ дава толкова колкото дават и другите търговци, но без тази уговорка за декристализация, поради което автоматично го прави аут поне за мен като потенциален купувач, но това си е лично мое мнение.... На който му излизат сметките при тази оферта, жив и здрав да е, нека се възползва от нея.....
Както аз те цитрам, така и ти мен ме цитирай къде съм написал че другите търговци дават повече??? Написах че дава цена колкото и другите, но поставя условие меда да е течен, всички други търговци го плащат на същите пари без значение дали е течен или кристализирал....
Аз къде съм писал, че ти си казал, че някой друг дава повече?
Общо взето си чешем езиците. Всеки се спасява по единично. До този извод съм стигнал аз. Кой със сертификат, кой без (разбирай конвенционален) успял - продал. Истината е една - труда ни няма цена, но се налага да си реализираме продукцията, на цена, която е почти на себестойността. Беше време, когато през 2015 година имаше добиви, имаше и добра цена, а сега - ни цена, ни добиви.
Това което разбрах до тук, излезе че Земи неточно се изрази, Калин явно не разбра за какво става въпрос и го подкрепи, после се оказа, че всичко си е както си е по принцип и вече се спори кой каква цена е казал или не, че се дава за меда:(
Трябва да се направи една тема "Развален телефон" ще ви сцепя:laughing:
Както много от вас зная сутрим ми идват най гениалние мисли....,че мислята ми тая сутрин беше точно по тая темата.
Ако е вярно,че пчелния мед се филтрира от преработвателите защо при анализ на мед акация ако установят примес напримерно Мащерка?Защо аджеба него вземат за акация,а за букет.Разликата в цените на двата вида мед не е никак малка?:bigsmile::bigsmile:
Мисля, че от Апитрейд бяха описали какви са критериите им.
Точно така, налягай си парцалките, че старите кучета ще те сръфат набърже. Обаче пък много добре се ориентираш и спазваш правилата относно спама, банирането явно е свършило своята работа и сега цъкаш като швейцарски часовник. Ще трябва пак да се запознаем, защото явно си нов човек:bigsmile:
п.п. Впрочем, относно старите кучета, ако закъсаш, свирни. Току-виж съм разполагал със зъл прът;)
Промяната, дето се вика, може и да е за добро, но засега ще се въздържа. Обаче си запазвам правото за в бъдеще, при необходимост, да се възползвам от щедрото ти предложение:bigsmile:
п.п. На някои страници и на някои от мненията, не ми дава иконките за "спам" и "не харесвам", що така не знам. Ей се сега примерно, бих ти боднал един червен палец, ама пусто да опустее, просто нямам техническа възможност видиш ли:(