Бихте ли ми казали този пчелен мед от какво е?
Благодаря Ви!
http://s3.postimage.org/35moy5dfo/DSC00091.jpg
Преглед за печат
Бихте ли ми казали този пчелен мед от какво е?
Благодаря Ви!
http://s3.postimage.org/35moy5dfo/DSC00091.jpg
Ние не сме врачки ние сме пчелари!!!
Понеже снимката не е с най-добро качество, дай малко пояснения. Поне до колкото може да се види ми прилича на мед от рапица.
медът е на цвят бял, не е много кристализирал
Повече прилича на крем, отколкото на кристализирал мед. И не е толкова сладък и тежък на вкус.
Това е мед от Рапица.
Тази тема много ми прилича на онази -задачка закачка.Въпрос без отговор. :D
аз един път само съм вадил мед от рапица и по моите разбирания,е даже много тежък на вкус - а за миризмата не ми се говори,аз ми мирише направо на гадно ...... това е единствения мед,за който твърдя че е гаден,ама па други хора адски много го харесаха,чак се учудих.Едни оперни певци си вземат от мен,хората ми го хвалят като най-добрия мед,който са пробвали - вземат го най-вече,заради гласовите струни и за да си пазят гърлата.Цитат:
Първоначално публикувано от yuri
Ако този буркан след няколко месеца,стане бял - точно като свинска мас 100% е от рапица,но така на снимка не мога да дам мнение от какво е.
"аз ми мирише направо на гадно" Кандо преведи ако обичаш!!???
не знаех как да не опиша и да заобиколя обяснението,че мирише на тор,ама като си рекъл е' ти!!!
Различни хора, различни вкусове. При мен поне до сега не са сяли рапица и не вадя такъв мед. Но миналата година Динко ми подари един буркан за да пробвам. Наистина мирише малко на ферментирал плод, но на вкус, много ми допадна.
Да,да малко пресилих - на вкус си е добре,от към вкусови качества и на мен ми допада.
Просто тази рапица мирише - дори на полето,където е засята из въздуха се носи една тежка,специфична миризма,но и аз съм със малко капризно обоняние,примерно само един път през живота си съм играл танго със циганка,повече не ща.
Меда си е много хубав. Аз само се чудя, рапицата я пръскат с много гадни препарати, някакви неоникотоноиди се съдържали, които са изключително вредни.
Дали ги има и в меда...???
не знам дали е от препаратите,но със вързани очи да ме пуснеш на поле със цъфнала рапица,ще позная - има миризма,много силна,специфична и отчетлива,която за мен е неприятна!!!същия аромат го усещам и от пчелния мед!!!
drinks; drinks; drinks;
От акацията, бистър с лек зеленикъв отенък.
http://s2.postimage.org/19qhis86c/17062011217.jpg
здравейте
Извадих мед на 11.06, а днес по малко от месец след това е започнал да кристализира.Няма рапица в района, само бяла детелина ,много малко акация и други треви. На какво може да се дължи това, досега не ми се беше случвало. sadsmile;
предполагам че има рапица смесен е
Някой дали е вадил мед който нагарча? Вчера извадих такъв и се чудя от какво може да е. На цвят е жълт, подобно на слънчогледовият,но около пчелина няма слънчоглед, а и доколкото знам слънчогледовия не горчи.Четох,че меда от кестен горчи,но той бил тъмен на цвят,а моят е светъл.
salash, преди 3 години пчелар от Сухиндол беше писал за такъв горчивеещ бледожълт мед и той смяташе, че е от синята метличина, която цъфтяла около кошерите му. Дори беше си намерил "лечебна" ниша за този мед- шипове и мъжка сила. Така че drinks;
Лошото е ,че такъв горчив мед, е малко разпространен и хората гледат с голямо недоверие http://forum.abv.bg/lofiversion/index.php/t9743.html
Преди години,около пчелина имаше засят тютюн.Спомням си,че нектара имаше горчив вкус.Помисли и над този вариант.Цитат:
Първоначално публикувано от salash
Лошото е ,че пчелина ми е на около 2км. от сръбската граница и не знам там какво са садили сърбите.
Продукцията от тази година.Акация, липа и полифлорен.За мен годината беше превъзходна.Три паши при стационарен пчелин.Липата и акацията бяха много силни.
http://s4.postimage.org/pwxan7ms/08082011311.jpg
Все едно, че си снимал моята продукция!Цитат:
Първоначално публикувано от stanko1972
Наистина - прекрасна година за нашия край! При мен започна отчайващо по обективни и ...субективни причини, но след това всичко се подреди и си дойде на място!
Радвам се че и при теб годината е била добра.
Момчета супер сте че сте отделили меда.
Ние не успяхме и измешаха рапцата и акация. И сега имам нап 1 т. и няма търсене, предлагат едва 3.80 лв.
Към Станко, ВанХанегем и други, извадили такъв тъмен мед:Цитат:
Първоначално публикувано от stanko1972
Не се ли съмнявате, че може да е манов, може би не напълно, но с някакъв процент? И ако е възможно пчелите да зимуват на манов мед, до какъв процент съдържание на мана, или друг измерител на маната? се допуска, че е възможно зимуването? Оставихте ли от него в гнездата?
Възможно е и да има някакъв процент и манов мед в него.Мисля че цвета идва от цъфтенето по-това време на прешленестия конски босилек, който го имаше доста около пчелина ми. При прегледа на плодниците имаше малко количество и по тъмен мед в долната част на питите, но не беше много и смятам че ще го изконсумират до зимата.Проблема е че в момента на асфалта под върбата до нас направо тече медена роса, от която добиват манов мед /това ме притеснява/и е пълно със стотици стършели и оси.Ще снимам и ще кача снимка. Наблюдавам и ме притеснява, присъствието им пред кошерите как ловят пчели и изчезват с тях. Май трябва да слагам бутилките с оцет.
Когато питите са светли, тъмният мед може да се види, но на плодникови пити, тъмни не може да се различи. Може ли да се прави /по принцип/ анализ за манов мед в питите?
Станко сложи и захар в оцета 1към 1,дане ти се свиди :D .Относно маната предполагам знаете ,се измерва в микросименси а имено долната граница за което е 800.от там нагоре се смята за манов мед достига до 1400-1420микросименса което си е постижимо в зависимост от годината -природата на 1място.моя тази година е 1150-1250, а и на доста пчелари от станджанския регион е такъв.Тези на снимките едвали ще надхвърлят и 500мс. По тъмния мед от снимките не значи ,че е манов само за това че е тъмен визирам вашите раьони единствено ако имате борови или дъбови насаждения?този цвят се получава също така от копривата и др.за мене това си е тъй наречения горски букет,така че зазимявайте сас него.
Буркана по-горе е чиста рапица според мен.
Само ако си такъв регион сас мана,странджа ,средногорието,источна стара планина.Цитат:
Първоначално публикувано от iris
Благодаря за информацията, Лалов, успокояваща е. Дано си прав, че маната в горния мед, цветово, ако е манов, не надхвърля 500 мс и при това положение могат пчелите да зимуват на такъв мед.Цитат:
Първоначално публикувано от Лалов
Ако в дадени региони зимата е по мека ,могат да иззимуват и на по голяма електропроводимост (мс) на меда.зазимявали сме и напо1000мс,е някой са се подрисквали малко ама оправяли са се :D :D :D
Ами ако зимата се окаже не мека, а по "корава" какво ще се получи? Е , някои ще се "подрискат" малко повече и какво? Няма да се оправят. Жалко за тях. И по чия вина- на пчеларя.Цитат:
Първоначално публикувано от Лалов
Шегувам се разбира се. Всеки да си ги зазимява както си знае. :D
Погледнете асфалта под върбата.Според мен това е наличие на медена роса отделяна от върбата.В близост около пчелина ми няма дъбови насаждения, но върби има в изобилие.
Колеги кликнете върху снимките, за да ги увеличите.Виждат се по-добре.
http://s2.postimage.org/2vrecw084/25082011379.jpg
http://s11.postimage.org/52wo8hgnj/49117644.jpg
Първо искам да се извиня на автора на снимката, свалих я без спомен някъде от нета. Въпроса ми е как може да се разфасоват няколко вида мед в един съд. Мое мнение е ,че това се прави поетапно, напр. пълни се буркана 1/2 с определен вид и се поставя хоризонтално докато се захароса. Така той заема половината от буркана отвесно. После се допълва с друг вид. Вашето мнение какво е, споделете опит. Целта ми е некомерсиална макар, че и това време ще дойде. Искам да изненадам роднини в Испания с такива букети като армаган за новогодишните празници.
Ами почвай от сега, че да станат за догодина. 3 вида по 4 месеца за да кристализира = 12м.
Иначе много ми харесва! Браво.
Колега, ако ми покажеш НАТУРАЛЕН мед от рапица или слънчоглед, който да не е кристализирал 3 месеца, те признавам за бога на пчеларите . cool;Цитат:
Първоначално публикувано от apolo_bg
Да така е!
А тъмния, ако е манов? Колко ще му трябва?
Само исках да кажа, че не е необходимо цяла година.
А тъмния мед от снимката, най-вероятно е манов. Е ако някой иска да опита с акациев, ще трябва да е доста търпелив.
Не и ако го налее последен wink;
По средата е, няма как да е налят последен.
А какво ще кажеш да е бил силно охладен във фризер. Няма да се захароса изведнъж но ще бъде достатъчно твърд за да застане във форма
Какво ще стане като се извади от фризера?
Напротив. Наливаш първия и слагаш хоризонтално. Като се захароса наливаш втория и обръщаш на другата страна също хоризонтално. Количествата трябва да са такива, че да са по-малки от 1/2 буркан. Като се захароса и втората доза и изправиш буркана ще се е получило разстояние между тях. Тогава е налят и третия вид мед. Това е повече кулинарен сувенир и походящ за подарък. Иначе кой ще си играе с по-големи количества.Цитат:
Първоначално публикувано от apolo_bg
Това за 4-те месеца колега нали не го мислиш сериозно?
Белия - Рапица ще кристализира до месец
Жълтия - Слънчоглед ще кристализира до 3 месеца.
Нека колегите от Царево да кажат, кога ще кристализира мановия, тук нямам много опит, но предполагам повече от 5 месеца.
Разбира се по горе предложения начин, в средата може да е налее и течен мед - тогава моята сметка наистина не излиза.
За съжаление снимката е доста размазана за да се каже със сигурност.
Трябва още да кажем, че при различна температура, сроковете на кристализация не са еднакви.
ИДЕЯТА БЕШЕ, ЧЕ КАКВОТО И ДА ПРАВИ, ЗА ТАЗИ ГОДИНА КОЛЕГАТА НЯМА КАК ДА УСПЕЕ ДА ГО НАПРАВИ.
Всички обаче се хванахте за 12те месеца.
Е малко там съм пресилил може би нещата(за да потчертая, че не може да стане до края на годината)?!
Точно това е метода само,че първия мед трябва да е от рапица понеже се захаросва за десетина дена,вторият мед трябва да е слънчогледов понеже и той се захаросва бързо за 30-40 дни,а третят мед може да е билков ,малинов или друг вид тъмен мед но трябва да е разтопен поне веднъж преди да се нале в буркана , защото като се разтопи ведъж мед след това по-бавно кристализира.Дори в средата при липса на друг тъмен мед, може да се сипе и разтопен липов или слънчогледов като се разтопи пак цветът му е по тъмен и по бавно кристализира.Но това нещо за първите два вида мед се прави през лятото когато се вади меда, а меда в средата който е течен се сипва преи да се подари или продаде.
Колеги,
Колегата Lazrov е прав, с едно малко уточнение мановият и другите тъмни медове ( малинов, горски и др.) почти не кристализират (или изключително бавно) така, че не е необходимо да бъдат допълнително разтопявани. Успех.
донесоха ми това ,не знам колко е полезен но определено е с мноого добри вкусови качества .Австрия
http://s15.postimage.org/5ejymes3r/ALIM3370.jpg3-4 евро е бурканчето
Преди няколко дена отварям една тенекия с акациев мед от миналата година да я разсипя в буркани и изненада speechless; не видях това което очаквах.
Миналата година, като първа, поради недостиг на инвентар акациевия мед го вадих на два пъти. От първото вадене бяха две тенекии и от второто също две. Реших от всяка тенекия да отделя по един буркан за мостра.
Хапваме си ние tongueout; и отварям тенекиите по хронологичен ред както съм го вадил. Първата тенекия акациев свърши, втората и тя замина, отварям третата и изненада speechless;
С липовия, полифлорния и слънчогледа за сега нямам изненади.
Първата тенекия акациев замина още миналата година и нямаше грам кристалчета, дъното на тенекията се виждаше.
Втората тенекия акациев мед в началото на годината я разсипах и тя по същия начин, течен и дъното на тенекията се вижда.
Това е мострата от втората тенекия акациев мед, от първата е същия.
http://s5.postimage.org/6smmql2r7/P1230505.jpg
Това е третата тенекия уж с акациев мед с изненадата вътре. При бурканите с мострите точно пък от тази го няма, но открих "виновника", бързо си призна :D
http://s5.postimage.org/ojy951i5v/P1230501.jpg
Отворих и четвъртата с акациев мед, която е малко оцветен от примеси на друг мед, но също още си е течен и няма никакви кристали.
Това е мострата от четвъртата тенекия акациев мед.
http://s5.postimage.org/rfbcbwm5v/P1230507.jpg
И сега ми е чудно как първата, втората и четвъртата с акациев мед са още течни а в третата е кристализирал и какво би могло да предизвика кристализацията.
Цялата тенекия е кристализирала, не е твърд, направо като маргарин се маже. На много фини кристалчета е и дори като усещане все едно маргарин ядеш. Иначе е супер на вкус, дори много ми хареса, хем не тече, хем не е с неприятни кристали и без проблем се взима от него.
От четено, по признаци е кристализирал акациев мед. А дали е така и какво точно е? Ако разбера от какво е кристализирал така, тази годишния половината ще го накарам да кристализира, че ми хареса. Не знам дали пак така ще стане, защото тази година нямаше нито една пита с чист акациев, всичкия са го омесели с друг и на цвят тази година всичкия е като от четвъртата тенекия от миналата година.
Меда е от планински район. Забелязал съм, че след основния цъфтеж на акацията после има друг които е много малко като количество и продължава още десет дни, но дали са различни видове акация не съм се замислял. Освен полски и горски диво растящи растения по него време тук май нищо друго не цъфти. Не се сее рапица, има малко рози и лавандула, но не съм обръщал внимание дали съвпадна цъфтежа им с акацията, защото площите са много малки.
Които може да помага, какво е предизвикало кристализацията и дали е акациев или друг.
Така е като не ходим да си пасем пчелите wink; Нормално е при по-слаба паша пчелите да дослагват каквото намерят,оттам и разликите .
E как да не ходя, сумати пъти излизам в балкана и кучетата водя да ги вардят, ама те не са стока... Рано им било, спяло им се, валяло... Пръснали са се всяка къде я отвее вятъра... ходи ги паси :D
Тази година акацията цъфна 20 дни по-рано и се застъпа с много други цъфнали растения и не ги виня, че са я смесели с друго.
Но въпроса сега е друг. Какво сложиха в този мед, че е толкова хубав tongueout; :D
вероятно детелина. Тя също е със светъл цвят, но прави точно такава ситна кристализация.
Тази сутрин една колежка на работа пак ми направи деня хубав. Събота и неделя нещо и се били напукали устните. Почнала да се маже наред с каквито мазила има из къщи /а пък въпросната особа не е като да не разбира от козметика/ и О, ужас! нищо не помагало. Секунди преди да я обземе бяс и да започне да изхвърля се сеща че има един буркан с мед от рапица, от моите пчели wink;. Започва процедура и О, чудо! след няколко намазвания през половин час проблемът е приключен. Аз съм скромен чиляк, но си изпросих една целувка. Нищо лично, като експерт бях длъжен да проверя въздействието на пчелния продукт и да направя комплексна оценка на ефекта от конкретния метод на използването му. Няколко колеги бяха леко заинтригувани от възникналата суматоха, а аз за успокоение им изнесох кратка сказка по някои аспекти на апитерапията и в частност на недооценените качества на меда от рапица, добит в екостопанства от екстензивен тип. Като следствие от всичкото това получих заявка за няколко буркана мед от новата реколта, а героинята на нашия разказ направо ми изиска доставка на рапичен мед в малка разфасовка, за медицински/козметични цели. По-здрави.
Прилича на Рапичен :)Цитат:
Първоначално публикувано от Nic
Имам два въпроса:
1. Понеже правя преход от ДБ към ЛР ми се наложи да центрофужа стари плодникови пити, голямата част от които бяха черни. Меда също излезе почти черен. Значи ли това, че е замърсен от черните пити или просто съм извадил миналогодишен манов мед? Има ли някакво друго обяснение?
2. Втория ми въпрос е за мътния мед, който се получава след преминаването през винтовата восъчна преса. През нея прекарвам восъка от скъсаните пити, прекарвам и всички далаци, запълнени с мед, които тази година имах в огромно количество, защото бях заредил ЛР корпуси с магазинни пити. Та меда от пресата е с перфектен жълт цвят, но не е така прозрачен като този от центрофугата. Държах го няколко дена уж да се утаи. Дори и го нагрявах до 35 градуса през двата дена на уйкенда. Въпреки всички опити меда си остава мътен (непрозрачен). Това дефект ли е? Какво да го правя този мед - имам над 300 килограма от него. Имам и почти черен непрозрачен мед от прекарване на черни пити през восъчната преса. Там също са 100-200 килограма. Ще се избистри ли някога този мед и става ли за хранителна консумация (продажба) или е брак за изхвърляне?
Предполагам, че в далаците и разкъсаните пити е имала търтиево и работническо пило и този белтък дава тази мътнина. С времето би следвало тази белтъчната фракция да се отдели и меда да се избистри, стига да не с повече глюкозно съдържание- слънчоглед, че ще кристализира, преди да се избистри. Изчакай няколко дни и отдели горният белтъчен слой, би трябвало да се получи.
Здравейте. Досега съм си купувала мед винаги от познати-производители. Днес ми се наложи да си купя от пазара. Продавачката каза, че те си били производители, но като се прибрах и го опитах все едно си хапвах тъмна глюкоза. Въобще не мирише на мед. В интерес на истината медът беше течен. Как да разбера кой мед е истински и мога ли да го дам някъде за проверка за да видя какво чудо ям?
Измий си зъбите, наплюнчи си устата и след това постави в нея малко количество мед с върха на лъжицата. Дръж го на езика или под езика, за да се оплюнчи хубаво. След това леко го притисни с език към зъбите. Ако зъбите лесно се облеят с мед, значи това не е мед, а глюкоза. Истинския мед трудно полепва по зъбите. Трябва много да го натискаш и пак полепването ще е частично. А при глюкозата за секунда се обливат зъбите както отпред, така и отзад. Просто глюкозата сама си тече по тях и се разпростира по цялата им дължина.
Най общи " правила"
Добре узрелият мед наистина лекува, а в този, който пчеларите са избързали да извадят от кошера, не са извършени всички ферметационни процеси. В качествения мед влагата е не повече от 21 процента.
Неузрелият мед започва да ферментира, в него се появяват мехурчета. Никога не купувайте мед с мехурчета. Зрелостта на меда може да се определи по тежестта му. Един литър истински, добре узрял мед тежи 1400 г.
Ако купувате мед през есента или зимата, в него трябва да е започнал процесът на кристализация. Ако това не е налице, най-вероятно става въпрос за мед, който е минал температурна обработка.
При топлина над 40 градуса той губи полезните си свойства и в него се натрупват вредни вещества. Топлинно обработеният мед се познава, ако капнете от него на острието на нож. Медът е неестествено чист и прозрачен и при нагряване от 5 градуса започва да се точи като стъклена нишка. Вкусът му наподобява този на карамела.
А добре узрелият мед, ако гребнем от него с лъжица, се стича от нея много бавно. Ако завъртим лъжицата бързо, той ще се навие около нея на слоеве като лента. Неузрелият мед е течен и се лее на струя от лъжицата, дори да я въртим бързо. Добре узрелият мед винаги е гъст.
Разтваря се една лъжица мед в чаша вода. Разтворът трябва да стане леко мътен, но без утайка. При наличие на добавка към него /чужди примеси/ винаги ще има утайка.
- Ако към меда е прибавено нишесте, ще се разбере с помощта на капка йод. Медът - менте задължително придобива син цвят.
- Медът, в който има тебешир, ще засъска при добавянето на няколко капки оцет.
- Ако пчелите по време на медосбора са подхранвани със захарен сироп или петмез, то той ще изглежда неестествено светъл.
- Качественият мед постепенно се сгъстява, губи своята прозрачност и се превръща в плътна маса.
- Зрелият мед трябва да се навива върху лъжицата, а разреденият се стича като вода и скоро започва да се разваля.
[B%]М.Чорбич препоръчва следните начини за разпознаване на чистия пчелен мед:[%B]
- В епруветка се слага една част мед и се добавят три части чист алкохол. Епруветката се пуска във вряла вода и след това се разклаща. Истинският мед се разтопява напълно, а ако има изкуствен мед, на дъното на епруветката остава бяла утайка.
- Мановият мед се тества, като поставим около 150 гр от него в епруветка, а нея потопим във вряла вода. Медът в епруветката трябва да се разтопи. Ако в епруветката настъпи съсирване в отделни участъци, това е признак за наличие на манов мед. Нектарният мед, потопен във вряла вода, става все по-течен и все по-прозрачен.
Ами честито. Сега трябва да си купиш и истински мед, за да усетиш разликата по зъбите, и след това вече никога не се оставяй да те прекарат. Просто ще искаш да го опитваш там на място.
спартак, Не съм съгласен с написаните от теб Най общи " правила". Те в някои случаи може да са вярни, но в други могат да доведат до заблуда и пчеляаря да бъде неправилно обвинен в недобросъвестност. какво имам предвид:
С 21% водно съдържание си е мед готов за ферментация.
Кристализацията е съществено качество на меда, но какво ще ми кажеш за меда от акация, мановия мед особено този с електропроводимост над 11 или други медове, където глюкозно фруктозния баланс е в полза на фруктозата. Там кристализация може да не се получи и година.
Същото важи и за бистрия мед. Някои медове имат значително по-малко полени и са по-бистри -Акация и др. Когато пчеларя ползва матуратор и събере утайката, също меда е по-бистър.
Някои медове имат по принцип лек привкус на карамел -мановия.
Това с узрелия и неузрелия мед също не е съвсем точно. Казваш че мед с 21% водно съдържание може да се счита за узрял, а такъв мед никога няма да мине теста с лъжицата. Всичко зависи от периода на събиране на меда. Ако периода е по влажен, то меда ще е по течен , а при сухи периоди гъст като пелте - това също може да заблуди консуматорите, че меда е прегряван.
Бързите тестове са много неточни, защото всеки мед си има своите специфични особености. Така мед, който е 100% истински и с добро качество може да бъде несправедливо приет за фалшив, както и обратното 100% фалшификат, може да премине бързите тестове и да бъде приет за истински мед. Единствено лаборатория може да даде гаранция че меда е истински.
За това ще препоръчам на ценителите на пчелния мед да си намерят пчелар и да му се доверят . Когато купуват мед от случайни места (пазари, крайпътни сергии и т.н)винаги да искат сертификата на меда и да държат буркана да е с етикет. Това до някъде дава гаранция, че съдържанието в буркана е истинско и че е минал контрол от органите на БАБХ.
ОК, Бонев. Но нали първо клиентите ни трябва да ни повярват и да създадем доверие в тях.Тези доводи които описваш одеве , един дори ценител ще те разбере трудно , камоли да се дигне да ходи до лаборатория. Културата на клиентите е ниска.От там трябва да се тръгне.Аз лично имам постоянна клиентела , става въпрос за продажба на дребно и обяснявам най - подробно как и при какви условия съм добил меда .Това го правя на фона на добра лична хигиена и добре облечен, защото и това е един от начините да спечелиш клиенти.Един мърляв и с черни нокти продавач няма шансове.Ако не уважаваш себе си то как ще те уважават и клиентите.Това което съм написал в горния пост, се отнася в по- голямата част от случаите.
Прав си, но вкарвайки клиентите в заблуди, утре това може да се обърне и срещу теб и те да изпаднат в съмнения от типа "дали тоя не се изтарикати" За това колкото и да е ниско нивото на клиента то трябва да намериш начин да му обясниш на неговия език че всеки мед си има своите особености и за това може единия да захароса бързо другия да не захароса и година. Няма да забравя една година едно бабе дойде на базара с един химически молив да тества мед и то в един порой. Някой и беше казал, че така се прави и хоп бабето с молива идва да си избира мед. Само не змнам откъде го беше изкопала, че тези моливи са археологическа рядкост. Това имам в предвид. Трябва сами да не си подливаме вода, а за останалото съм напълно съгласен с теб.
Ако един пчелар е честен и няма от какво да се притеснява, той слага на буркана или на тенекията името си или името на собствената си фирма. Аз поне така правя. И най-голямата награда и признателност идва тогава, когато даден клиент дойде да си купи мед пак, и пак и пак. Така се създават лоялни клиенти. Процесът е бавен, но сигурен. И клиентите постепенно нарастват, защото всеки един доволен клиент се хвали на колеги и приятели, като по този начин групата от доволни клиенти постепенно нараства.
Това според мене е правилният начин за завоюване на лоялни клиенти. И за да се поддържа този така трудно създаден имидж, пчеларя не трябва да прави абсолютно никакви компромиси с хигиената или с качеството. Една единствена издънка може да разруши един дългогодишно изграждан имидж.
Бонев! Четох че си привърженик на матуратара,затова един въпрос. Миналата година ползвах друга центруфуга/арпака/ за матуратор. Много е удобна особенно като се пълни в буркани, и не само.Прави ми обаче впечатление че като отворя буркан от последната реколта и веднага го помириша го няма аромата от предиши реколти. Правило ли ти е впечатление? Аз си го обяснявам с тази утайка за която говориш.
От няколко години ползвам малък матуратор, но от две години се сдобих с иноксов такъв. Не ми е правило такова впечатление. Аромата си го има и не виждам никаква разлика преди да влезе в матуратора и след това, но се облекчава много работата по ваденето на меда. Сега ползвам 200кг матуратор с цедка и и филтър, който обира всички частички от восъци попаднали при разпечатването, но пропуска поленовите зърна. Няма я тази мъка с тези малките цедки на тенекиите и като епо-гъст меда, което при мен е често явление, да губя ценно време за източването на меда от центруфугата. Купил съм си пластмасови кофи, които имат сертификат зза хранителни цели и ги използвам за източване на меда от центруфугата. После прехвърлям в цедката мна матуратура, която е с обем 25литра. Количеството пяната която се образува отгоре е сравнима с това на тенекия мед. Удобството е че така се получава сравнително хомогенна партида и вкуса и аромата са еднакви за цялата партида. За пълненето на бурканите е просто незаменим. Чиста и хигиенична работа без да се цапат бурканите.За мен това е един незаменим помощник.
И аз ползвам матуратори и стугнах до извода, че те май са единствения лесен начин да се получи чист мед. Преди това пробвах с цедки, със специални съдове с нагрявания и вертикални цедки, дори и на самата центрофуга си навих подово и стенно отопление. Всичко това обаче се оказа излишно и при последното вадене на слънчогледовия мед директно от центрофугата изсипвах в матураторите. Ползвам хромникелови кофи и матуратори. Матураторите имат отгоре цедки, но не всички. В част от тях директно изсипвах нефилтриран мед и пак от днес за утре боклуците се утаяват идеално или изплуват.
Дано да е от реколтата, въпреки че хората които си купиха цели тенекии бяха много доволни от миризмата при отваряне на капака/меда в тенекиите не съм го държал в "матуратара"/.
Все пак колко време държите меда в матуратора?
Ами имам запас от матуратори за 1 ден работа на разпечатващата машина и центрофугата. Това са 7-8 съда с различна вместимост от по 150, 200 и 300 кг. Общо около 1.5-2.0 тона - не съм ги смятал точно. В рамките на деня ги пълня. На другата сутрин първо ги изпразвам в тенекии и после отново пълнене в рамките на деня. Следователно престояването на меда в матураторите е поне 14-15 часа. Когато са по-много на брой по-дребни матуратори, човек има възможност да дели меда на партиди - например от всеки един пчелин меда се слага в различен матуратор. Меда от плодникови пити също е в отделен матуратор - той става по-тъмен, но също се избистря без проблеми. Меда от разпечатките и далаците също се слага в отделен матуратор - при него също изплуват боклуците, но този мед никога не се избистря, и после се взахарява много бързо. Въпреки това и него ми го изкупиха без проблеми.
24 часа в матуратора го държа . Хем се уеднаквява цялата партида хем изплуват отгоре разните примеси и точа във буркани или тенекии чист мед . Разбира се на изхода на центрафугата си ги има дежурните цетки . Но според мен матуратора е задължителен инвентар .
Здравейте,някой може ли да ми каже как да кристализирам няколко буркана мед/кестен и билки/.За обратния вариант информация колкото искаш за моя случай нищо не открих.Благодаря предварително.
Трябва да има микроцентрове на кристализация. Нещо микроскопично, около което да започне да се формира всяко едно кристалче. Можеш да пробваш с малки дози от някакъв безопасен ситен прах - може би брашно. Другия вариант е да вземеш доза вече кристализирал мед и да го смесиш с основния.
Другото, което съм го пробвал и работи е меда, излязъл от восъчната преса за разпечатки. В него има микрочастици восък и кристализира буквално за няколко дена.
Преди около 2 месеца във всеки буркан сложих по една лъжица кристализирал мед който се е утаил на дъното.Държа го на стайна температура със завити капачки?
Постави го на температура около 12-14 градуса за да ускориш процеса на кристализация.
Най-лесно става в хладилника, другия вариант е във влажни буркани да го насипеш и е готов. Дори само 1 капка вода му е достатъчна.
Благодаря за бързите отговори ще пробвам в хладилника с вода.
днес останах много изненадан от вкуса на меда които центруфугирах.Беше кисъл !!!Тябваше да освободя от мед 5 пити.Центрофугата ми е малка.Първите 4 ги центруфугирах две по две.За петата за да не бие центруфугата изкарах една с мед от есента,която беше съхранявана в една стара ракла ,с купичка с мравчена киселина против молци.За моя пълна изненада се оказа че мравчената киселина се просмуква в медът, и му предава кисъл вкус!!!!И едната стара пита е развалила меда от другите пити!!!
Колеги с какво може да се обясни кристализацията на половината буркан (долната) а горната половина остава течна?
РАЗСЛОЯВАНЕ - в буркана има два вида мед с различно специфично тегло. Виждал съм такива буркани с два цвята мед - единия е по-тежък и е паднал на дъното, а другия е изплувал. Явно меда при смесване има свойството да се разслоява с времето, ако не е хомогенизиран добре. И след това ако единия е акациев, а другия - от слънчоглед например, естествено е че ще кристализира само едната половинка. По принцип ако вадиш смесен мед - например от акация и от липа, и после го изцентрофужиш, и после го сипеш в буркани и ги оставиш на топло, за да се разреди меда - тогава това разслояване ще протече много бързо, и после ще има и кристализация само на едната половинка на буркана.
Един приятел на сина ми му дължеше пари и вместо тях му върна две тенекии стар мед, останал в наследство от починалия му дядо. След разтопяването му вътре в тези тенекии видяхме точно това същото разслояване - меда във вертикала се беше разделил на две части - светла и тъмна.
https://www.youtube.com/watch?v=h_vePEdLvYg
Състаряване за производство на кремообразен мед.
Последна финална филтрация на входа на матуратора.
Пролетният мед има естественна тенденция финно да кристализира, но много често ферментира.
За да се запази меда течен,кремообразен и траен.
Трябва да се бърка/миксира да кристализират веригите на захарта.
Това се прави няколко пъти на ден по няколко минути.
Съдът от от инокс.
Разбъркването трябва да продължи докато меда си промени цвета и се сгъсти.
Това може да продължи няколко часа или няколко дни.
Температурата влияе на скоростта на кристализация.
14 градуса е оптималната температура на кристализация.
Има риск да се превърне в блок в матуратора.
20-22 градуса позволява известна гъвкавост.
Трябва да се избегне вкарването на много въздух в матуратора и да не се докосват стените.
Превеждаха ми го и може да има грешки.
Здравейте, аз съм потребител на продуктите създавани от вас, и имам един въпрос за качеството на меда, които купих наскоро. Нещото, което ме озадачава е, че когато разтворя лъжица мед в чая, чаят придобива синкаво сив цвят. Някой от вас дали му се е случвала подобна реакция и дали имате обяснение за нея?! На вкус меда няма някакви странности, също така е и почти захаросан. Полски мед е, реколта 2014. Благодаря предварително за каквато и да е информация.
Един нашенец в Бритиш Колумбия си купува мед от тамошен пчелар. В кофи 4.5 и 15 кг, не знае от какво е, не е кристализирал, производителят му казва, че го съхранява в хладилник. Я кажете, това последното, законово изискване ли е, местна приумица някаква или продавача нещо се застрахова?
До колкото знам европейското изискване за съхранение на меда е 17 (или 18, не помня точно) градуса по Целзий.
Колкото са по-ниски температурите на съхранение, толкова по-бързо кристализира меда. Хладилника не е най-подходящото място за целта. Някои видове нектарен мед кристализират по-бавно от други, като до колкото знам има само един единствен мед ( от растение намиращо се само в Бразилия) в света, който не кристализира въобще.
Имам няколко буркана акация от 2012 год.(тогава рапицата нещо се скапа зимата и пролетта я разораха и никъде наоколо нямаше рапица), които не са така течни както като го вадих, но немога да го нарека кристализирал...
Скоро четох накъде че оптималната температура за кристализаця е положителна. Май някъде около 10 градуса. И наистина, при една партида мед в буркани това лято, тези които бяха на по- топло кристализираха по-бързо. Не знам дали това е някакъв локален "екстремум" /съжалавам не намерих по-подходяща терминология/.
Здравейте,
През 2013 г. ходих да се видя със Станко от Берковица. От дума на дума каза, че извадил чиста акация. Тъй като при мен това е трудно си взех няколко буркана. Живея в блок, медът е в мазето. Преди няколко дни подреждах и ми направи впечатление, че един от Станковите буркани е забравен и че не е кристализирал.
Медът, който вадих през месец август е твърд като бетон.
Поздрави,
Г. Георгиев
Не те е подвел човека.Аз също имам няколко буркана акациев мед от 2013 година и преди няколко дни като вадих за клиент,забелязах че е започнал да кристализира.Така че,хапвай го и не се притеснявай.
Здравейте,
Юри, за Станко си много прав. А що се касае до меда, решил съм да го поглеждам от време на време, и да видя кога ще започне да кристализира.
Поздрави, Г. Георгиев
Като гледам вадите липа, вадите акация...аз вадя кока кола и се чудя къде я намират. :laughing:
Трябва да дам на някой колега-познавач, че да каже какво е това.
http://s29.postimg.org/syn77cloz/CAM01016.jpg http://s29.postimg.org/4jez6ams3/CAM01017.jpg http://s29.postimg.org/9jcfe8ser/CAM01018.jpg
На мене (ич даже не съм познавач) ми мяза на "Мана-мана та-тааа-та-тара..."
И при нас в Русенско ( Николовско - Аблановския вилает) колеги са изкарали подобен мед наместо липата. Аз нищо не изкарах, щото така и не запечатаха и сега чакам слънчака да вадя "чист" карашик.
Липата прецъфтява , но има листни въшки по нея .
По колите капе мана , а преди три дни всичко бе наред.
Преди час , по време на разходката , това ми направи впечатление.
Маната ясна, но центрофугата гледам, че е ARISTON :bigsmile:
Няма да се гъбаркаш с техниката! Това е третото най-велико изобретение след пералнята и климатика. Нито мрънка, нито и разтриваш краката, нито реве за нови сандалки от мола.
За центрофуга не става, но ако пестиш от буркани и използваш стари, перфектна работа върши, че и излиза по-евтино от миенето на ръка. Излиза по-евтино, но само ако не си купил вече сандалките ;)
Koragroup , и двамата сме в заблуждение .
Медът е идеален и не е манов .