Имам два въпроса:

1. Понеже правя преход от ДБ към ЛР ми се наложи да центрофужа стари плодникови пити, голямата част от които бяха черни. Меда също излезе почти черен. Значи ли това, че е замърсен от черните пити или просто съм извадил миналогодишен манов мед? Има ли някакво друго обяснение?

2. Втория ми въпрос е за мътния мед, който се получава след преминаването през винтовата восъчна преса. През нея прекарвам восъка от скъсаните пити, прекарвам и всички далаци, запълнени с мед, които тази година имах в огромно количество, защото бях заредил ЛР корпуси с магазинни пити. Та меда от пресата е с перфектен жълт цвят, но не е така прозрачен като този от центрофугата. Държах го няколко дена уж да се утаи. Дори и го нагрявах до 35 градуса през двата дена на уйкенда. Въпреки всички опити меда си остава мътен (непрозрачен). Това дефект ли е? Какво да го правя този мед - имам над 300 килограма от него. Имам и почти черен непрозрачен мед от прекарване на черни пити през восъчната преса. Там също са 100-200 килограма. Ще се избистри ли някога този мед и става ли за хранителна консумация (продажба) или е брак за изхвърляне?