Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 189

Тема: МЕД

Преглед на хибрид режима

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    До колкото знам европейското изискване за съхранение на меда е 17 (или 18, не помня точно) градуса по Целзий.
    Колкото са по-ниски температурите на съхранение, толкова по-бързо кристализира меда. Хладилника не е най-подходящото място за целта. Някои видове нектарен мед кристализират по-бавно от други, като до колкото знам има само един единствен мед ( от растение намиращо се само в Бразилия) в света, който не кристализира въобще.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Имам няколко буркана акация от 2012 год.(тогава рапицата нещо се скапа зимата и пролетта я разораха и никъде наоколо нямаше рапица), които не са така течни както като го вадих, но немога да го нарека кристализирал...

Заслужил Автор
    Регистриран
    31.01.2012
    Пчеларски район
    Южен централен
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    До колкото знам европейското изискване за съхранение на меда е 17 (или 18, не помня точно) градуса по Целзий.
    Колкото са по-ниски температурите на съхранение, толкова по-бързо кристализира меда. Хладилника не е най-подходящото място за целта. Някои видове нектарен мед кристализират по-бавно от други, като до колкото знам има само един единствен мед ( от растение намиращо се само в Бразилия) в света, който не кристализира въобще.
    Скоро четох накъде че оптималната температура за кристализаця е положителна. Май някъде около 10 градуса. И наистина, при една партида мед в буркани това лято, тези които бяха на по- топло кристализираха по-бързо. Не знам дали това е някакъв локален "екстремум" /съжалавам не намерих по-подходяща терминология/.

Почетен Автор
    Регистриран
    04.09.2012
    Пчеларски район
    Община Враца
    Здравейте,

През 2013 г. ходих да се видя със Станко от Берковица. От дума на дума каза, че извадил чиста акация. Тъй като при мен това е трудно си взех няколко буркана. Живея в блок, медът е в мазето. Преди няколко дни подреждах и ми направи впечатление, че един от Станковите буркани е забравен и че не е кристализирал.
    Медът, който вадих през месец август е твърд като бетон.

Поздрави,
    Г. Георгиев

Цитат Първоначално публикувано от Bobi-M9598 Виж публикацията
    Здравейте,

През 2013 г. ходих да се видя със Станко от Берковица. От дума на дума каза, че извадил чиста акация. Тъй като при мен това е трудно си взех няколко буркана. Живея в блок, медът е в мазето. Преди няколко дни подреждах и ми направи впечатление, че един от Станковите буркани е забравен и че не е кристализирал.
    Медът, който вадих през месец август е твърд като бетон.

Поздрави,
    Г. Георгиев
    Остави го в мазето и още 1-2 години ще си остане такъв. Казвам ти го от личен опит. А Станко е много точен и щом ти е казал че е акация, значи е точно така.

Потребител
    Регистриран
    26.04.2011
    Не те е подвел човека.Аз също имам няколко буркана акациев мед от 2013 година и преди няколко дни като вадих за клиент,забелязах че е започнал да кристализира.Така че,хапвай го и не се притеснявай.
    Гладът не е заради това,че не можем да нахраним гладните,а заради това ,че не можем да нахраним богатите.

Почетен Автор
    Регистриран
    04.09.2012
    Пчеларски район
    Община Враца
    Здравейте,

Юри, за Станко си много прав. А що се касае до меда, решил съм да го поглеждам от време на време, и да видя кога ще започне да кристализира.

Поздрави, Г. Георгиев

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •