Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 7 от 19 ПърваПърва ... 5678917 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 61 до 70 от общо 189

Тема: МЕД

  1. #61
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Мнения
    7,209
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Измий си зъбите, наплюнчи си устата и след това постави в нея малко количество мед с върха на лъжицата. Дръж го на езика или под езика, за да се оплюнчи хубаво. След това леко го притисни с език към зъбите. Ако зъбите лесно се облеят с мед, значи това не е мед, а глюкоза. Истинския мед трудно полепва по зъбите. Трябва много да го натискаш и пак полепването ще е частично. А при глюкозата за секунда се обливат зъбите както отпред, така и отзад. Просто глюкозата сама си тече по тях и се разпростира по цялата им дължина.

  2. #62
    Заслужил Автор
    Регистриран
    22.12.2011
    Мнения
    420
    Най общи " правила"

    Добре узрелият мед наистина лекува, а в този, който пчеларите са избързали да извадят от кошера, не са извършени всички ферметационни процеси. В качествения мед влагата е не повече от 21 процента.

    Неузрелият мед започва да ферментира, в него се появяват мехурчета. Никога не купувайте мед с мехурчета. Зрелостта на меда може да се определи по тежестта му. Един литър истински, добре узрял мед тежи 1400 г.

    Ако купувате мед през есента или зимата, в него трябва да е започнал процесът на кристализация. Ако това не е налице, най-вероятно става въпрос за мед, който е минал температурна обработка.

    При топлина над 40 градуса той губи полезните си свойства и в него се натрупват вредни вещества. Топлинно обработеният мед се познава, ако капнете от него на острието на нож. Медът е неестествено чист и прозрачен и при нагряване от 5 градуса започва да се точи като стъклена нишка. Вкусът му наподобява този на карамела.

    А добре узрелият мед, ако гребнем от него с лъжица, се стича от нея много бавно. Ако завъртим лъжицата бързо, той ще се навие около нея на слоеве като лента. Неузрелият мед е течен и се лее на струя от лъжицата, дори да я въртим бързо. Добре узрелият мед винаги е гъст.

    Разтваря се една лъжица мед в чаша вода. Разтворът трябва да стане леко мътен, но без утайка. При наличие на добавка към него /чужди примеси/ винаги ще има утайка.
    - Ако към меда е прибавено нишесте, ще се разбере с помощта на капка йод. Медът - менте задължително придобива син цвят.
    - Медът, в който има тебешир, ще засъска при добавянето на няколко капки оцет.
    - Ако пчелите по време на медосбора са подхранвани със захарен сироп или петмез, то той ще изглежда неестествено светъл.
    - Качественият мед постепенно се сгъстява, губи своята прозрачност и се превръща в плътна маса.
    - Зрелият мед трябва да се навива върху лъжицата, а разреденият се стича като вода и скоро започва да се разваля.
    [B%]М.Чорбич препоръчва следните начини за разпознаване на чистия пчелен мед:[%B]
    - В епруветка се слага една част мед и се добавят три части чист алкохол. Епруветката се пуска във вряла вода и след това се разклаща. Истинският мед се разтопява напълно, а ако има изкуствен мед, на дъното на епруветката остава бяла утайка.
    - Мановият мед се тества, като поставим около 150 гр от него в епруветка, а нея потопим във вряла вода. Медът в епруветката трябва да се разтопи. Ако в епруветката настъпи съсирване в отделни участъци, това е признак за наличие на манов мед. Нектарният мед, потопен във вряла вода, става все по-течен и все по-прозрачен.
    Чух и забравих. Видях и запомних. Преживях и разбрах. Конфуций

  3. #63
    Наблюдател
    Регистриран
    26.02.2014
    Мнения
    2
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Измий си зъбите, наплюнчи си устата и след това постави в нея малко количество мед с върха на лъжицата. Дръж го на езика или под езика, за да се оплюнчи хубаво. След това леко го притисни с език към зъбите. Ако зъбите лесно се облеят с мед, значи това не е мед, а глюкоза. Истинския мед трудно полепва по зъбите. Трябва много да го натискаш и пак полепването ще е частично. А при глюкозата за секунда се обливат зъбите както отпред, така и отзад. Просто глюкозата сама си тече по тях и се разпростира по цялата им дължина.
    Стана точно както казваш, обляха ми се зъбите, значи съм си купила глюкоза.

  4. #64
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Мнения
    7,209
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Ами честито. Сега трябва да си купиш и истински мед, за да усетиш разликата по зъбите, и след това вече никога не се оставяй да те прекарат. Просто ще искаш да го опитваш там на място.

  5. #65
    VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Мнения
    1,424
    Пчеларски район
    Родопи
    спартак, Не съм съгласен с написаните от теб Най общи " правила". Те в някои случаи може да са вярни, но в други могат да доведат до заблуда и пчеляаря да бъде неправилно обвинен в недобросъвестност. какво имам предвид:
    С 21% водно съдържание си е мед готов за ферментация.
    Кристализацията е съществено качество на меда, но какво ще ми кажеш за меда от акация, мановия мед особено този с електропроводимост над 11 или други медове, където глюкозно фруктозния баланс е в полза на фруктозата. Там кристализация може да не се получи и година.
    Същото важи и за бистрия мед. Някои медове имат значително по-малко полени и са по-бистри -Акация и др. Когато пчеларя ползва матуратор и събере утайката, също меда е по-бистър.
    Някои медове имат по принцип лек привкус на карамел -мановия.
    Това с узрелия и неузрелия мед също не е съвсем точно. Казваш че мед с 21% водно съдържание може да се счита за узрял, а такъв мед никога няма да мине теста с лъжицата. Всичко зависи от периода на събиране на меда. Ако периода е по влажен, то меда ще е по течен , а при сухи периоди гъст като пелте - това също може да заблуди консуматорите, че меда е прегряван.
    Бързите тестове са много неточни, защото всеки мед си има своите специфични особености. Така мед, който е 100% истински и с добро качество може да бъде несправедливо приет за фалшив, както и обратното 100% фалшификат, може да премине бързите тестове и да бъде приет за истински мед. Единствено лаборатория може да даде гаранция че меда е истински.
    За това ще препоръчам на ценителите на пчелния мед да си намерят пчелар и да му се доверят . Когато купуват мед от случайни места (пазари, крайпътни сергии и т.н)винаги да искат сертификата на меда и да държат буркана да е с етикет. Това до някъде дава гаранция, че съдържанието в буркана е истинско и че е минал контрол от органите на БАБХ.

  6. #66
    Заслужил Автор
    Регистриран
    22.12.2011
    Мнения
    420
    ОК, Бонев. Но нали първо клиентите ни трябва да ни повярват и да създадем доверие в тях.Тези доводи които описваш одеве , един дори ценител ще те разбере трудно , камоли да се дигне да ходи до лаборатория. Културата на клиентите е ниска.От там трябва да се тръгне.Аз лично имам постоянна клиентела , става въпрос за продажба на дребно и обяснявам най - подробно как и при какви условия съм добил меда .Това го правя на фона на добра лична хигиена и добре облечен, защото и това е един от начините да спечелиш клиенти.Един мърляв и с черни нокти продавач няма шансове.Ако не уважаваш себе си то как ще те уважават и клиентите.Това което съм написал в горния пост, се отнася в по- голямата част от случаите.
    Чух и забравих. Видях и запомних. Преживях и разбрах. Конфуций

  7. #67
    VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Мнения
    1,424
    Пчеларски район
    Родопи
    Прав си, но вкарвайки клиентите в заблуди, утре това може да се обърне и срещу теб и те да изпаднат в съмнения от типа "дали тоя не се изтарикати" За това колкото и да е ниско нивото на клиента то трябва да намериш начин да му обясниш на неговия език че всеки мед си има своите особености и за това може единия да захароса бързо другия да не захароса и година. Няма да забравя една година едно бабе дойде на базара с един химически молив да тества мед и то в един порой. Някой и беше казал, че така се прави и хоп бабето с молива идва да си избира мед. Само не змнам откъде го беше изкопала, че тези моливи са археологическа рядкост. Това имам в предвид. Трябва сами да не си подливаме вода, а за останалото съм напълно съгласен с теб.

  8. #68
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Мнения
    7,209
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Ако един пчелар е честен и няма от какво да се притеснява, той слага на буркана или на тенекията името си или името на собствената си фирма. Аз поне така правя. И най-голямата награда и признателност идва тогава, когато даден клиент дойде да си купи мед пак, и пак и пак. Така се създават лоялни клиенти. Процесът е бавен, но сигурен. И клиентите постепенно нарастват, защото всеки един доволен клиент се хвали на колеги и приятели, като по този начин групата от доволни клиенти постепенно нараства.

    Това според мене е правилният начин за завоюване на лоялни клиенти. И за да се поддържа този така трудно създаден имидж, пчеларя не трябва да прави абсолютно никакви компромиси с хигиената или с качеството. Една единствена издънка може да разруши един дългогодишно изграждан имидж.

  9. #69
    Заслужил Автор
    Регистриран
    31.01.2012
    Мнения
    481
    Пчеларски район
    Южен централен
    Цитат Първоначално публикувано от Димитър Бонев Виж публикацията
    ..... Когато пчеларя ползва матуратор и събере утайката, също меда е по-бистър.
    .......
    Бонев! Четох че си привърженик на матуратара,затова един въпрос. Миналата година ползвах друга центруфуга/арпака/ за матуратор. Много е удобна особенно като се пълни в буркани, и не само.Прави ми обаче впечатление че като отворя буркан от последната реколта и веднага го помириша го няма аромата от предиши реколти. Правило ли ти е впечатление? Аз си го обяснявам с тази утайка за която говориш.

  10. #70
    VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Мнения
    1,424
    Пчеларски район
    Родопи
    От няколко години ползвам малък матуратор, но от две години се сдобих с иноксов такъв. Не ми е правило такова впечатление. Аромата си го има и не виждам никаква разлика преди да влезе в матуратора и след това, но се облекчава много работата по ваденето на меда. Сега ползвам 200кг матуратор с цедка и и филтър, който обира всички частички от восъци попаднали при разпечатването, но пропуска поленовите зърна. Няма я тази мъка с тези малките цедки на тенекиите и като епо-гъст меда, което при мен е често явление, да губя ценно време за източването на меда от центруфугата. Купил съм си пластмасови кофи, които имат сертификат зза хранителни цели и ги използвам за източване на меда от центруфугата. После прехвърлям в цедката мна матуратура, която е с обем 25литра. Количеството пяната която се образува отгоре е сравнима с това на тенекия мед. Удобството е че така се получава сравнително хомогенна партида и вкуса и аромата са еднакви за цялата партида. За пълненето на бурканите е просто незаменим. Чиста и хигиенична работа без да се цапат бурканите.За мен това е един незаменим помощник.

 

 
Страница 7 от 19 ПърваПърва ... 5678917 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

  • Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •