Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 7 от 19 ПърваПърва ... 5678917 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 61 до 70 от общо 189

Тема: МЕД

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Измий си зъбите, наплюнчи си устата и след това постави в нея малко количество мед с върха на лъжицата. Дръж го на езика или под езика, за да се оплюнчи хубаво. След това леко го притисни с език към зъбите. Ако зъбите лесно се облеят с мед, значи това не е мед, а глюкоза. Истинския мед трудно полепва по зъбите. Трябва много да го натискаш и пак полепването ще е частично. А при глюкозата за секунда се обливат зъбите както отпред, така и отзад. Просто глюкозата сама си тече по тях и се разпростира по цялата им дължина.

Заслужил Автор
    Регистриран
    22.12.2011
    Най общи " правила"

Добре узрелият мед наистина лекува, а в този, който пчеларите са избързали да извадят от кошера, не са извършени всички ферметационни процеси. В качествения мед влагата е не повече от 21 процента.

Неузрелият мед започва да ферментира, в него се появяват мехурчета. Никога не купувайте мед с мехурчета. Зрелостта на меда може да се определи по тежестта му. Един литър истински, добре узрял мед тежи 1400 г.

Ако купувате мед през есента или зимата, в него трябва да е започнал процесът на кристализация. Ако това не е налице, най-вероятно става въпрос за мед, който е минал температурна обработка.

При топлина над 40 градуса той губи полезните си свойства и в него се натрупват вредни вещества. Топлинно обработеният мед се познава, ако капнете от него на острието на нож. Медът е неестествено чист и прозрачен и при нагряване от 5 градуса започва да се точи като стъклена нишка. Вкусът му наподобява този на карамела.

А добре узрелият мед, ако гребнем от него с лъжица, се стича от нея много бавно. Ако завъртим лъжицата бързо, той ще се навие около нея на слоеве като лента. Неузрелият мед е течен и се лее на струя от лъжицата, дори да я въртим бързо. Добре узрелият мед винаги е гъст.

Разтваря се една лъжица мед в чаша вода. Разтворът трябва да стане леко мътен, но без утайка. При наличие на добавка към него /чужди примеси/ винаги ще има утайка.
    - Ако към меда е прибавено нишесте, ще се разбере с помощта на капка йод. Медът - менте задължително придобива син цвят.
    - Медът, в който има тебешир, ще засъска при добавянето на няколко капки оцет.
    - Ако пчелите по време на медосбора са подхранвани със захарен сироп или петмез, то той ще изглежда неестествено светъл.
    - Качественият мед постепенно се сгъстява, губи своята прозрачност и се превръща в плътна маса.
    - Зрелият мед трябва да се навива върху лъжицата, а разреденият се стича като вода и скоро започва да се разваля.
    [B%]М.Чорбич препоръчва следните начини за разпознаване на чистия пчелен мед:[%B]
    - В епруветка се слага една част мед и се добавят три части чист алкохол. Епруветката се пуска във вряла вода и след това се разклаща. Истинският мед се разтопява напълно, а ако има изкуствен мед, на дъното на епруветката остава бяла утайка.
    - Мановият мед се тества, като поставим около 150 гр от него в епруветка, а нея потопим във вряла вода. Медът в епруветката трябва да се разтопи. Ако в епруветката настъпи съсирване в отделни участъци, това е признак за наличие на манов мед. Нектарният мед, потопен във вряла вода, става все по-течен и все по-прозрачен.
    Чух и забравих. Видях и запомних. Преживях и разбрах. Конфуций

Наблюдател
    Регистриран
    26.02.2014
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Измий си зъбите, наплюнчи си устата и след това постави в нея малко количество мед с върха на лъжицата. Дръж го на езика или под езика, за да се оплюнчи хубаво. След това леко го притисни с език към зъбите. Ако зъбите лесно се облеят с мед, значи това не е мед, а глюкоза. Истинския мед трудно полепва по зъбите. Трябва много да го натискаш и пак полепването ще е частично. А при глюкозата за секунда се обливат зъбите както отпред, така и отзад. Просто глюкозата сама си тече по тях и се разпростира по цялата им дължина.
    Стана точно както казваш, обляха ми се зъбите, значи съм си купила глюкоза.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Ами честито. Сега трябва да си купиш и истински мед, за да усетиш разликата по зъбите, и след това вече никога не се оставяй да те прекарат. Просто ще искаш да го опитваш там на място.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    спартак, Не съм съгласен с написаните от теб Най общи " правила". Те в някои случаи може да са вярни, но в други могат да доведат до заблуда и пчеляаря да бъде неправилно обвинен в недобросъвестност. какво имам предвид:
    С 21% водно съдържание си е мед готов за ферментация.
    Кристализацията е съществено качество на меда, но какво ще ми кажеш за меда от акация, мановия мед особено този с електропроводимост над 11 или други медове, където глюкозно фруктозния баланс е в полза на фруктозата. Там кристализация може да не се получи и година.
    Същото важи и за бистрия мед. Някои медове имат значително по-малко полени и са по-бистри -Акация и др. Когато пчеларя ползва матуратор и събере утайката, също меда е по-бистър.
    Някои медове имат по принцип лек привкус на карамел -мановия.
    Това с узрелия и неузрелия мед също не е съвсем точно. Казваш че мед с 21% водно съдържание може да се счита за узрял, а такъв мед никога няма да мине теста с лъжицата. Всичко зависи от периода на събиране на меда. Ако периода е по влажен, то меда ще е по течен , а при сухи периоди гъст като пелте - това също може да заблуди консуматорите, че меда е прегряван.
    Бързите тестове са много неточни, защото всеки мед си има своите специфични особености. Така мед, който е 100% истински и с добро качество може да бъде несправедливо приет за фалшив, както и обратното 100% фалшификат, може да премине бързите тестове и да бъде приет за истински мед. Единствено лаборатория може да даде гаранция че меда е истински.
    За това ще препоръчам на ценителите на пчелния мед да си намерят пчелар и да му се доверят . Когато купуват мед от случайни места (пазари, крайпътни сергии и т.н)винаги да искат сертификата на меда и да държат буркана да е с етикет. Това до някъде дава гаранция, че съдържанието в буркана е истинско и че е минал контрол от органите на БАБХ.

Заслужил Автор
    Регистриран
    22.12.2011
    ОК, Бонев. Но нали първо клиентите ни трябва да ни повярват и да създадем доверие в тях.Тези доводи които описваш одеве , един дори ценител ще те разбере трудно , камоли да се дигне да ходи до лаборатория. Културата на клиентите е ниска.От там трябва да се тръгне.Аз лично имам постоянна клиентела , става въпрос за продажба на дребно и обяснявам най - подробно как и при какви условия съм добил меда .Това го правя на фона на добра лична хигиена и добре облечен, защото и това е един от начините да спечелиш клиенти.Един мърляв и с черни нокти продавач няма шансове.Ако не уважаваш себе си то как ще те уважават и клиентите.Това което съм написал в горния пост, се отнася в по- голямата част от случаите.
    Чух и забравих. Видях и запомних. Преживях и разбрах. Конфуций

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    Прав си, но вкарвайки клиентите в заблуди, утре това може да се обърне и срещу теб и те да изпаднат в съмнения от типа "дали тоя не се изтарикати" За това колкото и да е ниско нивото на клиента то трябва да намериш начин да му обясниш на неговия език че всеки мед си има своите особености и за това може единия да захароса бързо другия да не захароса и година. Няма да забравя една година едно бабе дойде на базара с един химически молив да тества мед и то в един порой. Някой и беше казал, че така се прави и хоп бабето с молива идва да си избира мед. Само не змнам откъде го беше изкопала, че тези моливи са археологическа рядкост. Това имам в предвид. Трябва сами да не си подливаме вода, а за останалото съм напълно съгласен с теб.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Ако един пчелар е честен и няма от какво да се притеснява, той слага на буркана или на тенекията името си или името на собствената си фирма. Аз поне така правя. И най-голямата награда и признателност идва тогава, когато даден клиент дойде да си купи мед пак, и пак и пак. Така се създават лоялни клиенти. Процесът е бавен, но сигурен. И клиентите постепенно нарастват, защото всеки един доволен клиент се хвали на колеги и приятели, като по този начин групата от доволни клиенти постепенно нараства.

Това според мене е правилният начин за завоюване на лоялни клиенти. И за да се поддържа този така трудно създаден имидж, пчеларя не трябва да прави абсолютно никакви компромиси с хигиената или с качеството. Една единствена издънка може да разруши един дългогодишно изграждан имидж.

Заслужил Автор
    Регистриран
    31.01.2012
    Пчеларски район
    Южен централен
    Цитат Първоначално публикувано от Димитър Бонев Виж публикацията
    ..... Когато пчеларя ползва матуратор и събере утайката, също меда е по-бистър.
    .......
    Бонев! Четох че си привърженик на матуратара,затова един въпрос. Миналата година ползвах друга центруфуга/арпака/ за матуратор. Много е удобна особенно като се пълни в буркани, и не само.Прави ми обаче впечатление че като отворя буркан от последната реколта и веднага го помириша го няма аромата от предиши реколти. Правило ли ти е впечатление? Аз си го обяснявам с тази утайка за която говориш.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    От няколко години ползвам малък матуратор, но от две години се сдобих с иноксов такъв. Не ми е правило такова впечатление. Аромата си го има и не виждам никаква разлика преди да влезе в матуратора и след това, но се облекчава много работата по ваденето на меда. Сега ползвам 200кг матуратор с цедка и и филтър, който обира всички частички от восъци попаднали при разпечатването, но пропуска поленовите зърна. Няма я тази мъка с тези малките цедки на тенекиите и като епо-гъст меда, което при мен е често явление, да губя ценно време за източването на меда от центруфугата. Купил съм си пластмасови кофи, които имат сертификат зза хранителни цели и ги използвам за източване на меда от центруфугата. После прехвърлям в цедката мна матуратура, която е с обем 25литра. Количеството пяната която се образува отгоре е сравнима с това на тенекия мед. Удобството е че така се получава сравнително хомогенна партида и вкуса и аромата са еднакви за цялата партида. За пълненето на бурканите е просто незаменим. Чиста и хигиенична работа без да се цапат бурканите.За мен това е един незаменим помощник.

Страница 7 от 19 ПърваПърва ... 5678917 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •