Здравейте, търся начин за траина декристализация на мед, без да го прегрявам.
Някой има ли представа ако добявя глюкоза или нещо друго, естествено в норми допустими за хранене.
Преглед за печат
Здравейте, търся начин за траина декристализация на мед, без да го прегрявам.
Някой има ли представа ако добявя глюкоза или нещо друго, естествено в норми допустими за хранене.
Пастьоризацията не ти допада (не се "прегрява")?
За да не кристализира меда, съотношението между съдържанието на глюкоза и вода трабва да е по-малко от 1:7 (което е прагът при който меда не кристализира). Колкото по-голямо съдържание на глюкоза - толкова по-бърза кристализация.
що е това пастьоризация и мога ли да прочета някъде подробно
благодаря
Баба ти не е ли правила компоти от череши, круши, праскови и т.н.? Не е ли правила буркани с месо?
Основната причина, поради която всички продукти се развалят, са бактериите, плесените и дрождите, които просто изяждат продукта, превръщайки го в гнилостна каша. Ако обаче този продукт се затвори в буркан или в консервена кутия, и после се свари, освен продукта се сваряват (убиват) и бактериите, плесените и дрождите. Това сваряване всъщност се нарича пастьоризация, на името на нейния откривател Пастьор.
Важното е да бъдат избити всички видове бактерии, плесени, дрожди, че и дори вируси. Ако това бъде направено качествено, продукта няма да се развали и 100 години. Освен пастьоризацията има и други методи, като например дълбоко замразяване (фризерите), висока концентрация на сол (сушеното месо), висока концентрация на захар (меда), висока концентрация на спирт, висока концентрация на киселини (туршиите), обработка с ултразвук (космическите храни), обработка с озон или дори обработка с рентгенови лъчи.
това е ясно но нали меда при загряване над 40 градуса губи аминокиселини и други полезни съставки, целта е само да му се даде "търговски вид"
искат го течен
Пешо направи го на крем и си готов.
Доколкото знам, за да кристализира меда, той се нуждае от микроцентрове, около които да се образуват бъдещите кристали. Ако такива микроцентрове няма, кристализацията е почти невъзможна.
Как се премахват микроцентровете?
Не съм специалист, но на първо четене ми хрумват две идеи:
1. Филтрация под налягане през решетка с микроотвори, които да са толкова малки, щото да задържат дори и полените. Доколкото знам, китайците масово го прилагат този метод.
2. Обработка с ултразвук на вече запечатания буркан с мед. При тази обработка би трябвало да се разрушат всякакви микрокристали, и да се раздробят на още по-малки парченца.
Нагряването до 40 градуса не е решение. То стопява кристалите, но центровете за микрокристализация остават непокътнати, и скоро меда пак кристализира.
За пастьоризация без да се равалят качествата на меда е нужна инсталация за пастьоризиране. Образно наподобява принципа за производство на ракия - меда преминава през тънка тръба, където се нагрява ( до 120 градуса по Целзий, ако не ме лъже паметта) за около секунда и след това пак по тръбата и.... след още няколко секунди е охладен до стайна температура (20-22 градуса). Целия процес се контролира от датчици за температура.
Предполагам фирмите специализирани за производство на машини за млечната промишленост биха могли да направят подобна инсталация ( за по-евтино).
Това е стандарт в почти цяла Западна Европа. В Германия, например, много рядко се допуска мед във веригите, който не е пастьоризиран ( на никой не му се занимава да връща захаросаните "буркани" обратно на производителя за да ги подменя)
Аве, не че нещо, ама... айде като даваме акъл да се изказваме малко по-подготвени? Не да почваме с бурканите на бабата и да смесваме понятия като пастьоризация, варене, стерилизация, па физична, па химична, па космически храни... Търговец иска течен мед, кажете на човека ако знаете какво да кажете и това е. Пастьоризацията е процес при който с някакво загряване за някакво време на даден продукт се убиват някаква част от микроорганизмите /покрай вредните и полезните/ в него за да се получи някаква по-голяма трайност от нормалната. С няколко последователни пастьоризации може да получим и стерилизация. Там вече няма микроорганизми. Пастьор е загрявал виното до 50-60 градуса, че да не вкисва през лятото, китайците са го правили от памтивека. Класическата пастьоризация на млякото /пък и по БДС май така беше/ е 72 градуса Целзий за 12-15 секунди. Ясно е че има стандарт и за входящия продукт и млякото трае 2-3 седмици. Съвременната пастьоризация /ясно по какви причини/ е ултрапастьоризация на 120-130-140 градуса за 3, 2, 1 или 0,5 секунди /абсолютно фирмена тайна/ и имаме продукт който трае 6 или 12 месеца и дали има нещо общо с мляко издоено от здраво животно в нормални условия, всеки сам да си търси отговора. И за който продукт доста учени твърдят, че само вреди, а полза-никаква. Лека-полека и с меда натам ще отиват работите, не знам обаче дали само захаросаните буркани са причината или наличието на някои спори в някои медове...
Да не отварям нова тема ще ползвам тази, защото не намерих отделна тема за декристализация на меда.
От миналата година ми останаха няколко рамки с пластмасови основи пълни със слънчогледов мед които неизбежно вече хубаво е кристализирал.
Съборих меда с питата от основата и всичкото количество в един съд и в декристализатора.
Нагрях на 40 градуса и след 48 часа отварям да го видя, беше размекнат на не много рядка каша.
Повиших температурата на 42 градуса и след още 24 часа пак го проверявам, размекнал се е още малко но няма нищо общо с втечняване.
Очакванията ми бяха меда да се втечни и да го прекарам през голям филтър с известни загуби на мед останал не изцеден които пчелите щяха да оползотворят като сироп. Много пъти съм декристализирал тенекии със слънчогледов мед и за 24 часа на 40 градуса си става напълно течен с лека утайка от 0,5см. от не напълно втечнен мед на дъното на тенекията.
Не мога да си обясня каква ще е разликата между изцентофугиран и кристализирал мед в теникия и такъв кристализирал в запечатана восъчна пита, че не се получава декристализацията?
Да попитам и аз нещо на тази тема.
6 дни откакто съм сложил буркани с мед на 38 градуса. Меда се разстопи, но на дъното все още има кристализирал мед.
На какво може да се дължи това?
Прикачен файл 7496
Направи следния експеримент - разбъркай добре пълния до половината буркан и вдигни температурата до 45гр. Пиши тук за резултата.
Достатъчни са 2 денонощия на 40 градуса или 4 денонощия на 35 градуса.
Може би това на дъното не е мед - знам ли? Настъпило е някакво разслояване и двете съставки имат различно ниво (температура) за декристализация. Аз си имам декристализатор и досега сигурно съм декристализирал стотици тенекии, но такъв ефект с отказ от декристализация не съм забелязвал.
Ефекти на разслояване обаче съм наблюдавал. По принцип 2 вида мед понякога много трудно се смесват и в бурканите имат склонноста да се разслояват.
За проба сложих до бурканите термометър с който си мерим вкъщи телесната температура.
Показа 38,5 колкото и терморегулатора който съм поставил.
Прикачен файл 7497
Отивам да вдигна температурата на 40 градуса и да ги разбъркам.
След 2 дни ще покажа какво се е получило.
Недей да мъчиш декристализиралия мед и да го държиш дълго време на висока температура, защото така повишаваш HMF-то и намаляваш диастазата. Просто прелей декристализиралия мед в други буркани и се откажи да мъчиш това на дъното, защото заради него ще повредиш качеството и на останалия мед.
Преди месец, поставих няколко буркана от пресния мед във фризера. Интересно ми е, дали ще кристализира. Някъде съм чел, че кристализацията протича най-бързо при температура от 10 градуса. Нямам никакво намерение, да декристализирам мед чрез загряване.
Възможно ли е меда при стоенето в питите да е загубил много от водното съдържание и това да е проблема за трудно декристализиране?
Така става и при мен при декристализация на слънчогледов мед. Правил съм експерименти и за различни буркани кристализиралата част на дъното съм я разтапял на температура от 47 до 55+ градуса. Разбърването много помага и все пак ще си иска по-висока температура от 40 градуса. Освен слънчогледов, също и по-късният ливаден има малка "утайка". Рапичният и другите ми по-ранни видове си се разтапят до 40 градуса. Моето предположение е, че при 17-24 (примерно) градуса започва кристализацията в меда и образуваните кристали падат на дъното. Там се уплътняват и се образува тази твърда "утайка" от около 1 см. Тези бели кристали ги има и напролет по питите със слънчогледов мед като и пчелите не могат да ги разтопят и изядат, а ги изхвърлят. Явно и в питите кристализира с утаяване.
@Матеев, ти какъв декристализатор използваш и разтапял ли си в него слънчогледов мед, без да има утайка на дъното?
За първи път се опитвам да разтопя мед. Аз вадя меда само веднъж в годината. Тази година го извадих на 18 август. Така,че при мен меда е от овошки до слънчоглед. Още не знам как да разделя рапица от акация. Отварям кошера и питата която е запечатана нацяло я вадя, но това става след края на юни. Затова реших да вадя при зазимяването. Щом казвате,че различния мед различно се топи значи е така.
3 денонощия на 40 градуса и целия мед в буркана е стопен.
Прикачен файл 7517
Сега отивам да сложа 1 тенекия за 3 денонощия да видя при такова количество как ще се стопи.
Нали си правя камера за декристализация, та да питам, горе цитираното, потвърждава ли се на практика? Матеев вече не пише, изчетох и другите теми за декристализатор, където също има подобни мнения. Днес говорих с човек от фирма изкупвач, той други неща за техните камери ми обясни, различни от прочетените из темите. Сега съм раздвоен - ще се втечнят ли тенекиите на 36-40 градуса в камерата за две-три денонощия, или само излишно ще си повиша хмф-то, но няма да постигна пълно декристализиране?
@agro, виж какво съм писал в мнение #28. Това са данни от лично проведени експерименти като наблюдавам температурата възможно най-прецизно. Матеев нямам представа как го е постигнал това за 4 денонощия на 35 градуса да го разтопи. 10 дни съм държал меда на 35-36 градуса и си стои на крем и толкова. При 40 градуса може и да стане нещо ама може и да стане скъп урок. Отделно зависи какъв е меда и как е съхранявам преди и по време на кристализацията. Сложно е уравнението.
Писах ти и в другата тема, че има вариант меда след разтопяването да е с нарушен търговски вид и може би понижено качество. Аз се бях залетял да си правя камера и добре че започнах първо експерименти с малка, защото резултатите грам не ми харесват.
Чувал съм, че с ултразвук можело да станат нещата и не повишавало ХМФ-то.
Има логика в това! Щом с ултразвук се разбиват камъни в бъбреците, които по своята същност са кристали защо да не се разбият и кристалите в меда? ХМФ няма как да се повиши, тъй като няма нагряване.
Ако имаш повече инфо по въпроса, дай да прочетем нещо. Интересна е честотата и интензитета на ултразвука.
2,45 GHz, или дължина на вълната 12, 23 cm....??? ;)
Някои не се шегуват - http://mirpchel.com.ua/index.php?nma...age=1&nums=120
Такива сигурно са правени, микровълновите печки не са от вчера. Просто трябва да се намерят съответните публикации. И по-вероятно е да няма отрицателни последици. В противен случай щеше да има куп научно популярни статии с отрицателни мнения. За лошото се пише и говори много, за доброто - не. Метода е добър за домашна употреба, но не и за промишлена преработка. Ограничението идва от две неща - трудно се постигат големи СВЧ мощности и опаковките с меда трябва да не са метални. И нещо от личен опит - в къщи микровълновата се ползва много, но не за готвене, а само за претопляне на ядене. Всичко тестяно обаче след претопляне в микровълнова става жилаво!
Това за ултразвука е с източник "една жена каза", като аз на тази жена й имам доверие и няма причина да ме лъже. Споменах го, защото agro е ентусиаст и може пък да му е полезно.
Заформя се извода, че меда НЕ трябва да се топи. Ако ти трябват 3 лъжици за сладки или бурканче течен, че детето го обича така - да стопи си го както решиш. Ако искаш да предложиш качествен продукт за продажба - никакво втечняване.
И аз съм на същото мнение, ама как ще избиеш от главата на консуматора термина "захаросан мед"? Колкото до теста с ултразвука вече съм дал указание в лабораторията за тест. Ние ползваме ултразвукова вана за миене на печатните платки от флюса след запояване.
Здравейте!
Относно ултра зввука.До преди 6-7години работех в КИПиА към БДЖ.Правехме ремонт на скоростомерните инсталации.Скоростомерите са механични и се разглобяват напълно при ремонта.Имахме ултразвукова вана за измиване,но не можеше да смъкне цялата мръсотия от зъбните колела и ги доизмивахве с екстрационен бензин.Моето мнение ече ултразвука не е ефикасен навсякъде където можеш да си го пожелаеш.
Поздрави:Цветан Димитров
Ето един полезен материал за различните начини на декристализация на мед и тяхното влияние върху качествата му: http://www.bee-hexagon.net/files/file/fileE/Honey/LagerungKristall_e_internet.pdf
На когото много му се чете за ролята на ултразвука при декристализацията на меда да си пусне търсене в Google с фазата "ultrasonic honey liquefaction". Главоболието му е гарантирано!:bigsmile:
PS Тъй като темата ми стана интересна отделих един ден за основно проучване и преглеждане на най-интересните статии по нея в Интернет. Какви са основните изводи (за лична консумация, не ангажирам никого с тях)
1. И двата метода (ултразвуково или СВЧ третиране) са не много познати и разпространени, но напълно приложими както в домашни, така и в условията на дребното и средното по мащаби пчеларство.
2. Методите не водят до увреждане на физичните, химичните и органолептичните качества на меда тъй като нагряването е в допустимите граници за кратко време.
3. По-приложим е метода с използване на микровълнова печка тъй като не изисква специализирано оборудване, както при ултразвука. Желателно е декристализацията да се прави на 3-4 етапа по 30сек с паузи за равномерно разпределение на топлината.
Качвам още една статия със сравнителен анализ на двата метода (руски език)
"Тежката артилерия" е една дисертация с изключително много и ценна информация. Тъй като файла е огромен (23МВ), ако някой проявява интерес мога да му я пратя на мейла.
Получена, благодаря!
Имаме казанче за варене на буркани. На ток заводско още от комунистическо. Точно се хваща 1 тенекия. Включваме за няколко минути да грее и половин-един час изключено. Кофтито е през нощта че няма кой да дежури. Един приятел си беше вързал на бързовара сонда от някакъв бойлер и го изключваше на 40*. Ние в началото мерехме Т на водата с термометър. Но сега вече караме с малкия пръст на ръката. Пък съм показал стойности че не сме превишили.
Не може да объркаш кой знае какво. Топлиш тенекията на водна баня и Т на водата да не превишава 45*. Разбъркваш по-често. Някои по-стегнати тенекии сме ги държали по 2 дни и 1 нощ да ги разтопим. Сега като въртя центрофугата и меда ми топлее на ръката. Така че до 45* ден-два няма да му стане нищо на меда. Според мен.
Разбъркваш по-често защото меда втечнява в дъното на тенекията. Отгоре остава захаросан и може да те подлъже.
Гледал съм как го правят в изкупваческа фирма. Тенекиите без капак, обърнати с отвора надолу върху решетка, над голяма вана. Вентилатори ги обдухват с горещ въздух, но не знам на каква температура, вътре в камерата не може да оцелее човек. Контролират температурата на въздуха, разтопеното изтича веднага във ваната. Само не се загледах дали ваната е с водна риза, за да поддържа разтопения вече мед на някаква безопасна температура.
Тези нямат терморегулатор и не спират да нагряват. Купих такъв, включих го и с термометър мерих температурата на меда, стигна 50 градуса, спрях го и повече не съм го ползвал. Сега ползвам термоодеяла. Те са със степени на нагряване. Тези, които имам на първа степен загряват меда до 36 градуса, а на втора до 45 градуса.
Слага се едно термореле за бойлер в съда. Тръбичката е потопена във водата. На захранващия ел. кабел на съда се прекъсва единия кабел и се връзва последователно релето. Така то включва изключва когато трябва. С живачен термометър (от татово време скала 35-42 градуса) го нагласям да включва като е 38-39 градуса. Това е -- 9 лева за реле и 10-15мин работа.
То, ако е до това, имам контактен термометър с нагласяване. Навремето /80 -десетте години / работеха с реле с живачна ампула, сега става с по-модерни релета работата. Не в техниката е въпроса, а в технологията. Каква температура, за колко време, на водна или въздушна баня? Един градус нагоре или надолу какво значение има? Ей такива работи.
Днес най-сетне стигнах до завършване на декристализатора. Намерих си готов неръждаем казан на колела от отпадъци, купих му нагревател от бойлер и петпозиционен ключ. Купих програмируем термоконтрол от "Комеко", сложих всичката електрика в някакво изостанало неръждаемо табло и монтирах две лампи да индикират кога работи нагревателя. Под тенекиите има скара от неръждаема шина, а под скарата е нагревателя на 4 степени. Най-отдолу има кран за източване. Малко снимки:
Прикачен файл 9884
Прикачен файл 9885
Прикачен файл 9886
Още не съм го пробвал, че не остава време, но и това ще стане скоро. Изядоха ме всички познати - давай мед, давай мед, пък нямам разфасован.
Всичко е много добре, но ще имаш големи загуби на топлина.
Аз използвам подобен, но е фирмен. Върши превъзходна работа!
Пробвах декристализатора. Вчера в 19,15 го включих с 4 тенекии и 70 л вода догоре. За 45 минути на степен 4 загря водата до 40 градуса. Превключих го на 1 степен, но беше студено и не успя да поддържа. На степен 2 се оправи и до сутринта поддържа температура 39 - 40 градуса. В 7,15 сутринта отворих тенекиите с мед от 2017 - само в едната плуваше още неразтопена част. Времето стана топло и нагревателя започна да поддържа и на степен 1. Към 11 ч разбърках и това беше - 16 часа. Метнах тенекиите във ваната и сега имам 150 пълни буркана.
Термоконтролер има, програмируем. Вижда се на снимките. Цената му заедно с термодвойката е нещо като 150 лв, ако не греша. Поддържа добре с точност 1 градус, като има и настройки за части от градуса. Засега нямам време да се занимавам с настройките му. Нагревателя на степен 1 е 0,9 квт, на степен 4 е 3 квт. Защо всички се притесняват от липсата на топлоизолация, това сигурно е 1 лв за денонощие? Мен повече ме притеснява разликата в температурата от дъното до горния край. Следващия път ще сложа два контролни термометъра - горе и долу.
Водата, която налях, беше 10 градуса, а меда трябва да е бил 5 - 7 градуса. Разтопих меда до почти бистър, акация от 2017, жълта на цвят, смесена с нещо.
Термоизолацията ще ти помогне да е по-малка температурната разлика в отделните части на съда. За мен тя е от голямо значение и в твоята ситуация бих заложил, че си имал сериозни разлики между температурата на водата около нагревателя и температурата около стената. И за да продължи експеримента бих искал да си купя един буркан от този мед :)
И капак ако измисли да сложи, май ще е по-добре, но той си знае най-добре. Имам един колега, който си умира от кеф да си майстори разни неща. Понякога му давам съвет за очевидни негови грешки, които допуска и така му се усложнява работата, но той така и не поема, просто защото си е наумил да го прави по трудния начин, доставящ му удоволствие. Сега вече просто го наблюдавам и не му се меся, а му се възхищавам на неизчерпаемата сила, която влага, за да направи нещо винаги по трудния начин. Не, че не успява, просто време минава. Агро не се засягай, просто ме кефи ентусиазма ти!
Водата видимо се издига в центъра, където е нагревателя и слиза надолу покрай стените. Това, когато казана е само с вода. Тенекиите объркват циркулацията, защото заемат почти всичкото място върху решетката.На пипане металната стена не дава усещане за разлика по височина в цялата зона над нагревателя /решетката/. Обаче водата под нагревателя си е доста по-хладна, явно студената стои отдолу и почти не циркулира, което е близко до акъла, но не пречи на процеса. Тенекиите обаче за 16 часа ръждясаха отвън по кантовете и шевовете. Моите тенекии ли са кофти или при всички така става?
Е как да не пречи на процеса? По описаното от теб съдя, че температурата се предава по вертикала в тенекията с мед. По този начин не се възползваш от цялата площ за топлообмена на тенекията с водата, която би следвало да ти е енергоносителя/топлоносителя, от там и времето за топене се увеличава. Пък с меда какво става - незная, ако меренето ти е по средата във вертикала.
Нагревателя е хоризонтално, около 5 см над дъното. На неговото ниво, встрани и 1-2 см по-високо, е хоризонталната тръбичка, в която е напъхана термодвойката. Още по-нагоре е решетката, на която стоят тенекиите. Водата отива нагоре над нагревателя /затоплена/, а се спуска покрай стените вече поохладена, за да заеме мястото на издигащата се. По този начин студената вода в зоната под нагревателя почти не участва в циркулацията и на пипане тази зона е по-студена., но тя не участва и в подгряването на тенекиите. Имам 3-4 лабораторни термометри с подходяща дължина, следващия път ще ги закрепя в различни зони, за да опозная как протича процеса. Мога да сложа и контролера на котела, сега е свободен, той директно рисува на екрана графиката на процеса за последните 24 часа.
Не се върнах назад в темата и може да съм пропуснал нещо ... Ако искаш да уеднаквиш температурата една машинка за въздух за рибки с камъче . Мен ме отказа топенето на "водна баня" точно това ,че след него тенекията е за изхвърляне . Единия вариант ти е да ползваш пластмасови кофи а другия първо оставяш на топло да се поотпусне меда и после в някакъв съд за пълното му разтапяне .
Някой пробвал ли е това. https://www.alo.bg/6054510#highlight...р+за+мед
Точно това не. Но подобно да. Аз доволен!
Работи но е необходимо разбъркване на меда!
Дори с тази техника: трябва да се разбърка, ако е букет, слънчоглед, рапица и т.н..
За трайна декристализация на меда, трябва да бъде пастьоризиран, ако се направи пастьоризацията: медът губи свойствата си, вкуса, мириса.. все едно човек яде захарен сироп.
В момента само големите прекупвачи си позволяват да го пастьоризират.
Днес говорих с колега пчелар. Стана дума, че той си втечнява меда в тенекията за един час. Естествено, силно се заинтересувах каква технология прилага, а се оказа, че човекът буквално сварява тенекията на водна баня с бързовара в казан с вода. Става идеално, казва, после дълго стои течен, цяло село така го правим. Нищо му нямало на сварения мед:sad:. Нищо не казах.
Това си мисля, че не трябваше да се споделя тук! Да, има практики, които не са читави, но споделянето им в пчеларски форум, води до съмнение във всеки купен буркан мед от клиент.
Агро, добре би било да си пресяваш изложението, защото, до колкото знам, ти разчиташ на дребните продажби.
По повод влиянието върху клиентите от подобни писания - продавам си меда само и единствено на буркан. Най-важното в тази продажба е личното доверие. Не продавам на непознати, евентуално някой след мен ако доразпродава. И като ме познават, знаят, че няма шанс да ги "изпързалям" с кофти стока, освен неволно, ама и аз си отварям очите и внимавам да не се изложа. Няма вероятност прочелите горния ми пост да се разколебаят, дори напротив - още повече ще искат само от мен да купуват. Предполагам и при вас положението е същото, така че споко. Такъв вид бизнес на база доверие е дребна история, никога не може да бъде мащабиран и да стане едър. Дори да отворите магазин за пчелни продукти - пак ще купуват само клиенти, които ви вярват.
Вчера комшията носи кило акациев мед от пазара - на 6 лв го взел и доволен. На следващия пазар го накарах да спре при един пчелар и да поразпита откъде идва този "мед". Оказа се, че го разнасят с някакъв бус по 2,50 буркана, на стекове в стреч фолио. Ако купиш повече, може да се спазариш на 2 лв. Така че не мислете клиентите на дребно за "лапнишарани", като се опарят, после внимават от кого купуват.
Приятели са искали да си купят цяла тенекия кристализирал мед. Убеждавам ги, че ваденето на мед от тенекията е мъчително трудно, дай, та дай. Малко по-късно разбирам, че човека изваждал меда и си го разливал в буркани по гореописаната процедура и много доволен дори. Зор да го разубедя, накрая му подарих стъклото и капачката, все едно го е взел "на тенекия" - приятел, какво да го правиш. Но който опита мед от неселскостопански регион, после пак идва да пита за още.
Здравейте, как е най-добре да декристализирам мед, който е в тенекия, имам и в една много голяма пластмасова кофа, от тея дето все едно се ползват за бои. Какво устройство откъде мога да си купя и как е най-добре да се сглоби. Ако се продава готово, някакво подобно решение, може ли да ми кажете. Предполагам може да стане с терморегулатор и нагревател за водата евентуално, ама откъде да ги взема и тн .. Просто меда в бурканите ми свърши и ми остана този в тенеките от предна година и в една кофа пластмасова... То като взех да давам на познати и да им "продавам" наистина взе да ми свършва и трябва да слагам в още повече буркани, но някак си не е удобно да купувам и да пълня сума му и буркани на един път... Както и да е, сега ми се ще да го втечня, без да го скапвам и да го сложа в буркани.
Имаш два варианта: да си направиш сам или да си купиш нещо готово. Ако си правиш ти е нужен терморегулатор https://bazar.bg/obiava-43935925/ele...-xh-w3001-230v (този е сравнително по- евтин) Ако ще разтапяш във вода ти е нужен нагревател. Аз си разтапям тенекиите в стар хладилник ракла (може и вертикален, а може и сам да си направиш някаква кутия от изолация) и там съм сложил една крушка (с нажежаема жичка) от 60 вата. Терморегулатора съм го нагласил да изключва при 39,9 °C и да включва при 39 °C. Спокойно ми топи 2-3 тенекии за няколко дена и то студено време (не е отоплено помещение), но времето за декристализиране за различните видове мед ще е различно...
А ако не ти се занимава с "майсторене" според мен от нещата, които се предлагат (но това е мое мнение) най-удачно е това: https://www.alo.bg/6323282
Не съм го пробвал, но мисля че е за предпочитане пред това да пълниш вода и да потапяш тенекията...