Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 95

Преглед на хибрид режима

  1. #1
    VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Мнения
    2,740
    Цитат Първоначално публикувано от Трендафил Дончев Виж публикацията
    Някакво термореле няма ли на този уред?
    Термоконтролер има, програмируем. Вижда се на снимките. Цената му заедно с термодвойката е нещо като 150 лв, ако не греша. Поддържа добре с точност 1 градус, като има и настройки за части от градуса. Засега нямам време да се занимавам с настройките му. Нагревателя на степен 1 е 0,9 квт, на степен 4 е 3 квт. Защо всички се притесняват от липсата на топлоизолация, това сигурно е 1 лв за денонощие? Мен повече ме притеснява разликата в температурата от дъното до горния край. Следващия път ще сложа два контролни термометъра - горе и долу.
    Цитат Първоначално публикувано от todor.mitkov Виж публикацията
    @Agro, каква беше началната температура на меда и до бистър ли го разтопи?
    Водата, която налях, беше 10 градуса, а меда трябва да е бил 5 - 7 градуса. Разтопих меда до почти бистър, акация от 2017, жълта на цвят, смесена с нещо.
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

  2. #2
    Заслужил Автор
    Регистриран
    03.12.2014
    Мнения
    221
    Пчеларски район
    Врачанско
    Цитат Първоначално публикувано от agro Виж публикацията
    Термоконтролер има, програмируем. Вижда се на снимките. Цената му заедно с термодвойката е нещо като 150 лв, ако не греша. Поддържа добре с точност 1 градус, като има и настройки за части от градуса. Засега нямам време да се занимавам с настройките му. Нагревателя на степен 1 е 0,9 квт, на степен 4 е 3 квт. Защо всички се притесняват от липсата на топлоизолация, това сигурно е 1 лв за денонощие? Мен повече ме притеснява разликата в температурата от дъното до горния край. Следващия път ще сложа два контролни термометъра - горе и долу.

    Водата, която налях, беше 10 градуса, а меда трябва да е бил 5 - 7 градуса. Разтопих меда до почти бистър, акация от 2017, жълта на цвят, смесена с нещо.
    Термоизолацията ще ти помогне да е по-малка температурната разлика в отделните части на съда. За мен тя е от голямо значение и в твоята ситуация бих заложил, че си имал сериозни разлики между температурата на водата около нагревателя и температурата около стената. И за да продължи експеримента бих искал да си купя един буркан от този мед
    Медец

  3. #3
    VIP Автор
    Регистриран
    12.02.2015
    Мнения
    3,284
    Пчеларски район
    Европа
    Точно това не. Но подобно да. Аз доволен!
    В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.

  4. #4
    Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Мнения
    6,051
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от agro Виж публикацията
    Термоконтролер има, програмируем. Вижда се на снимките. Цената му заедно с термодвойката е нещо като 150 лв, ако не греша. Поддържа добре с точност 1 градус, като има и настройки за части от градуса. Засега нямам време да се занимавам с настройките му. Нагревателя на степен 1 е 0,9 квт, на степен 4 е 3 квт. Защо всички се притесняват от липсата на топлоизолация, това сигурно е 1 лв за денонощие? Мен повече ме притеснява разликата в температурата от дъното до горния край. Следващия път ще сложа два контролни термометъра - горе и долу.

    Водата, която налях, беше 10 градуса, а меда трябва да е бил 5 - 7 градуса. Разтопих меда до почти бистър, акация от 2017, жълта на цвят, смесена с нещо.
    Значи проблема ти е решен. Само трябва нещо да раздвижва водата. Не, че не се движи и сега, но трябва да е принудително за да се уеднаквява постоянно. Мисля, че няма да има кой знае каква разлика от горния и долния край на това разстояние, но все пак.

  5. #5
    VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Мнения
    4,061
    Цитат Първоначално публикувано от Трендафил Дончев Виж публикацията
    Значи проблема ти е решен. Само трябва нещо да раздвижва водата. Не, че не се движи и сега, но трябва да е принудително за да се уеднаквява постоянно. Мисля, че няма да има кой знае каква разлика от горния и долния край на това разстояние, но все пак.
    И капак ако измисли да сложи, май ще е по-добре, но той си знае най-добре. Имам един колега, който си умира от кеф да си майстори разни неща. Понякога му давам съвет за очевидни негови грешки, които допуска и така му се усложнява работата, но той така и не поема, просто защото си е наумил да го прави по трудния начин, доставящ му удоволствие. Сега вече просто го наблюдавам и не му се меся, а му се възхищавам на неизчерпаемата сила, която влага, за да направи нещо винаги по трудния начин. Не, че не успява, просто време минава. Агро не се засягай, просто ме кефи ентусиазма ти!

  6. #6
    Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Мнения
    6,051
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от kuline Виж публикацията
    И капак ако измисли да сложи, май ще е по-добре, но той си знае най-добре. Имам един колега, който си умира от кеф да си майстори разни неща. Понякога му давам съвет за очевидни негови грешки, които допуска и така му се усложнява работата, но той така и не поема, просто защото си е наумил да го прави по трудния начин, доставящ му удоволствие. Сега вече просто го наблюдавам и не му се меся, а му се възхищавам на неизчерпаемата сила, която влага, за да направи нещо винаги по трудния начин. Не, че не успява, просто време минава. Агро не се засягай, просто ме кефи ентусиазма ти!
    Такъв като агро срещам за първи път. Мислех си, че само аз съм луд, но той ме застреля от раз. Направо му се радвам като гледам как твори. Браво.

  7. #7
    VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Мнения
    2,740
    Цитат Първоначално публикувано от Трендафил Дончев Виж публикацията
    Значи проблема ти е решен. Само трябва нещо да раздвижва водата. Не, че не се движи и сега, но трябва да е принудително за да се уеднаквява постоянно. Мисля, че няма да има кой знае каква разлика от горния и долния край на това разстояние, но все пак.
    Водата видимо се издига в центъра, където е нагревателя и слиза надолу покрай стените. Това, когато казана е само с вода. Тенекиите объркват циркулацията, защото заемат почти всичкото място върху решетката.На пипане металната стена не дава усещане за разлика по височина в цялата зона над нагревателя /решетката/. Обаче водата под нагревателя си е доста по-хладна, явно студената стои отдолу и почти не циркулира, което е близко до акъла, но не пречи на процеса. Тенекиите обаче за 16 часа ръждясаха отвън по кантовете и шевовете. Моите тенекии ли са кофти или при всички така става?
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

  8. #8
    VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Мнения
    4,061
    Цитат Първоначално публикувано от agro Виж публикацията
    Обаче водата под нагревателя си е доста по-хладна, явно студената стои отдолу и почти не циркулира, което е близко до акъла, но не пречи на процеса. Тенекиите обаче за 16 часа ръждясаха отвън по кантовете и шевовете. Моите тенекии ли са кофти или при всички така става?
    Е как да не пречи на процеса? По описаното от теб съдя, че температурата се предава по вертикала в тенекията с мед. По този начин не се възползваш от цялата площ за топлообмена на тенекията с водата, която би следвало да ти е енергоносителя/топлоносителя, от там и времето за топене се увеличава. Пък с меда какво става - незная, ако меренето ти е по средата във вертикала.

  9. #9
    VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Мнения
    2,740
    Цитат Първоначално публикувано от kuline Виж публикацията
    Е как да не пречи на процеса? По описаното от теб съдя, че температурата се предава по вертикала в тенекията с мед. По този начин не се възползваш от цялата площ за топлообмена на тенекията с водата, която би следвало да ти е енергоносителя/топлоносителя, от там и времето за топене се увеличава. Пък с меда какво става - незная, ако меренето ти е по средата във вертикала.
    Нагревателя е хоризонтално, около 5 см над дъното. На неговото ниво, встрани и 1-2 см по-високо, е хоризонталната тръбичка, в която е напъхана термодвойката. Още по-нагоре е решетката, на която стоят тенекиите. Водата отива нагоре над нагревателя /затоплена/, а се спуска покрай стените вече поохладена, за да заеме мястото на издигащата се. По този начин студената вода в зоната под нагревателя почти не участва в циркулацията и на пипане тази зона е по-студена., но тя не участва и в подгряването на тенекиите. Имам 3-4 лабораторни термометри с подходяща дължина, следващия път ще ги закрепя в различни зони, за да опозная как протича процеса. Мога да сложа и контролера на котела, сега е свободен, той директно рисува на екрана графиката на процеса за последните 24 часа.
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

  10. #10
    Автор
    Регистриран
    18.03.2015
    Мнения
    141
    Не се върнах назад в темата и може да съм пропуснал нещо ... Ако искаш да уеднаквиш температурата една машинка за въздух за рибки с камъче . Мен ме отказа топенето на "водна баня" точно това ,че след него тенекията е за изхвърляне . Единия вариант ти е да ползваш пластмасови кофи а другия първо оставяш на топло да се поотпусне меда и после в някакъв съд за пълното му разтапяне .

 

 
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

  • Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •