Ако е репелент, какво прави Аутана на масата?
Преглед за печат
Ако е репелент, какво прави Аутана на масата?
Така и така си говорим. След акацията продължи да има някакъв принос лек, тук ми каза един стар пчелар от района, че доволно има дъбова мана + още билки, даже сега ме посъветва да го извадя преди слънчогледа. И така ще направя, защото аз на някои семейства им оставих и акация да имат горе в магазина, не съм вадил целия, понеже ми се сториха маломедни и недозапечатани и става един много хубав букет, който също не захаросва бързо и си струва да се извади, макар да е малко.
А сега има и липа при мен е много малко и писах в другата тема, за 5 дни докато бях в София и като се върнах слънчогледа порастна двойно и е пред разцъфване. Според мен на база на прогнозата ще има яко слънчоглед. Обаче въпроса е след това какво правим. При мен тръгва обикновено след 1ви юли, обикновено 3-4. Сега отива пак на 3 седмици по-рано като акацията.
Времето го даваха много топло, но ако случайно познаят температурите ще са около 30 31, ще има и леки превалявания. Без някакви страшни жеги, след като мине утре. Проблема е че точноста е много малко и може да не познаят.
Но имам усещането че месеците Юли, Август и дори Септември ще са много лоши, много суша и много жега .. На базата на това как се развива тази година....
Дано да не е така, защото ще е кофти не само за пчелите ..
ама дайте да се разберем за какво точно отблъскващо действие иде реч, щото ако засмърди на мършляк, за комарите не знам, но ми се струва че от мухи няма да мирясате:bigsmile:
Подраняват или закъсняват многогодишните растения, слънчогледа си цъфти според когато са го засяли. при мен започва винаги между 15 и 20.06 и мисля и че сега ще е същото
Има само едно нещо, което е по-хубаво от гърненце с мед… и това са две гърненца с мед.
Прикачен файл 12366
Дами и Господа, колеги, днес ми съобщиха нещо, което до момента само смътно подозирах: В България имало само два сезона - Бирен и Винен. Но и в двата си имало Ракиено време:laughing:
Всичко е възможно момчета.
Но, само да вметна, ракия на таван не се държи.
Трябва да е под нивото на земята, в маза, зимник, изба и т.н.;)
Еле, ако е в буре...
При такава хипотеза, откъде би знаел че ще е от афъзки и то не какви и да е и е на въпросната възраст?
то май само ако е в буре отлежава истински, но пък за 45 години колко ли би останало от първоначалното количествоsweating;
Да, отлежаването става само в буре. От старците майстори от моя край(аз съм от Троянско), зная че максимума на отлежаване е 20 години. От там нататък е стареене, в дамаджани, или други стъкла.
А иначе, буретата трябва да се доливат през определен период, за да се избегне разсъхването над нивото на ракията.
Така е. Баща ми, ми е разправял, как навремето намерили у тях буренце с ракия, запечатали го и го оставили на "отговорно пазене":bigsmile: докато го приберат. А дядо намерил от някъде конска спринцовка и игла(дефицитна стока по онова време), изтеглил ракията през дъгите и го напълнил с вода...:bigsmile:
Давам ти произволна ракия и ти с пергамента и химическия молив ще разпознаеш от какво е и на каква възраст е? Това даже и да се случи, пак няма да го повярвам, смятай колко нереално ми звучи. Малко като на проверката на меда с молива ми прилича :bigsmile:
А всичко щеше да е къде-къде по-лесно, ако Ачката просто се появи и си каже, а не да седи и ни гледа как тънем в догадки и хипотези...
На мен примерно, без да претендирам за достоверност и изчерпателност и имайки бегла представа за едно тазгодишно весело събитие, най ми допада версията, че е подарък от свата с цел да се изтежкари и Ачката от добро възпитание а и не само, на драго сърце е приел и сега и се наслаждава :cool:
Не, че има значение то си е по райони но при мен бе най смотаната година ни мед ни пчелите са като хората навярно и аз имам вина ама и това пчеларство не е като едно време
Не се кахъри "бат Гошо". Чушки поне има ли?
https://www.youtube.com/watch?v=H-tPyLSzZ_g
Някаква необяснима летаргия е налазила пчеларската форумна общност. Защо така бре, колеги? Споделете зазимихте ли децата, третирахте ли, започнахте ли с подхранването или ще чакаме Дядо Коледа:bigsmile:
Сега се сещам че отдавна не се е чувало нищо и за синдрома на празния кошер. Явно му е минала модата...
Бате Гого, не се притеснявай, при мен е същото положение! Следователно мъдро може да заключим, че проблема не се крие в нас и нашите способности. Явно нейде свише трябва да се търси причината;).
Ми Ачка, то и при теб слаба годината като при нас, туй ако не е доказателство, здраве му кажи...само една 45годишна ти остана, та не си за мислене :laughing:
Но това за чукането и отварянето не е баш както го пишеш, аз от сто почуквания във форума, веднъж успявам да влезна, нещо ми е много мътно
Перка,започнах годината на нула!В края на март Шойков ми подари едно семейство и 4 отводки четири рамкови.В края на сезона имам 8 семейства и 110кг мед.
За почукването и отварянето-"лозето не сака политика,а мотика!" Демек трябват своевремени намеси в пч семейство,а не другата седмица.Форум не ти трябва-имаш си глава и телефон;)
видимо си ги форсирал, но слабичко ми се струва за възможностите ти, явно пак опряхме до калпавата година:ae:
иначе както обикновено си прав
утре ще ги отворя да махна рамки и ще погледна в каква кондиция са, да не пророкувам, но най-вероятно още си имат пило поне половината
Немога да кажа,че годината е била калпава.Обикновено до към края на юни превалява и от юли изгаря всичко.В района има санаториум за асметици от време оно...Демек,за да има асматици,раьона трябва да е засушлив,иначе влагата влошава асмата....
Нищо специално не съм правил или форсирал.Само недопуснах да изпаднат в роево настроение,което говори за навремени и адекватни намеси...
За адекватните и навременни манипулации при теб не се и съмнявам, но относно Форсирал имах предвид наливал сиропец често-често. Но ако не си ги хранил и от 4 рамки на Март та и мед да ти съберат до Юни, требе да ни говори, че или района ти е феноменален, или Шойков се е надскочил с майките(отводките):bigsmile:
И сега да доуточним: по мои спомени, след пожара и мечката, не реши ли да местиш кошерите дома? Или пак не съм в час?blush;
А пък относно асматиците - направо ме разби, мисля че е обратното на това което си писал
Не съм форсирал!Останалите(сбирща йн) 5кошера,след мечките,не отселяха.Наистина ги бях свалил да са ми под ръка,ноооооо в края на март,качих новите пчели,пак при мечките.Вадих два пъти.В края на май и около средата на юли.
Неразбирам,какво те смущава в твърдението(не е мое),че минималната влага в атмосферат е благоприятна за лечение на белодробни проблеми.Преди време ми попадна подробна карта на България с влажни и засушливи раьони....Соц докторите,за разлика от сегашните лекуваха!
първо: Честит празник, жив и здрав!drinks;
и сега на въпроса: Смущава ме това, че сухият въздух по правило е по-запрашен и съответно вероятността да се предизвика спазъм е неимоверно по-висока отколкото при този с по-висока влажност. Нали при инхалациите за облекчаване на белодробни проблеми, препаратите се разтварят в дестилирана вода и парите се вдишват. Друго, всеки би трябвало да е забелязал, когато е бил болен и е имал дихателни проблеми, че взимането на душ води до неимоверно облекчение на дишането точно поради повишената влажност.
В заключение искам да кажа, че не съм сигурен относно важността на фактора влажност при избора на място за санаториум , но това което със сигурност знам е, че най-подходящите места са тези с отрицателна йонизация;)
Гоше, след като говорихме миналия ден, днес успях да се добера полека-лека до пчелина. Един приятел ми докара газовата бутилка с горелката и един-два часа си изкарвах всичкия насъбран яд на осите.
То, файда никаква, ама ми олекна, оттуших си и така.
Не се сетих да снимам камарите с оси пред кошерите...
И аз имам проблем с осите. Четири семейства унищожиха. А другите са слаби.
1. За зимуване слагам по два празни магазина под плодника. Това улеснява осите да влизат в кошерите. Слави препоръчва да се затвори долната прелка и да се отвори горна, но аз нямам горни прелки.
2. Сушата беше непомнена. Затова семействата са слаби.
3. Във фейса се споменава за акароза. Въпреки сушата не е изключено акарозата да е причина за слабите семейства.
3. Говорим за оси, ама дали няма и пчелен вълк?
Как се борим с пчелния вълк?
На много места има много умрели семейства за при мен не ме учудва, че от края на деветдесетте все варостоп ползвам но има смъртност сериозна при пчелари с голям опит и стаж.Предполагам, че е комплекс от фактори иначе зимувам само на горна прелка осите си влизат без проблем и основно в живите семейства.Струва ми се , няма зимни пчели летните са умрели и затова в кошера е само майката и няколко пчели.В осми клас учих, че в един резерват избили вълците елените станали много но минало време и се явила болест де ги отнесли, предположил, че вълците избивали слабите и болните.
Така е. А относно студената зима, то, по-добре да застудее и то още сега. Те, които семейства са тръгнали, ще си заминат. Но, които долу-горе са добре, поне осите няма да ги тормозят.
Като гледам как са нещата при мен, най -оптимистичната прогноза е около 60-70% смъртност.
Пчелите,след септември,няма какво повече да направят-развият.Та спасението им от "осите" е затваряне на кошера.Затварял съм ги за две седмици и това помогна за оцеляването им.Преди 6-7 годни пч. вълк ми унищожи 14 кошера за 2 седмици през октомври,след което затворих останалите кошери.Това съм го показвал във някой от форумите.Пчелния вълк търси,преди всичко "мръвката"-личинки.Затова приоритетно нападат кошери отглеждащо пило-феромоните издават наличието на пило....
Таааа,спасението е-затваряне на кошерите.През 2-3 седмици могат да се отворят в късния следобяд,за да се изходят и почистят дъната от евентуален подмор....в същото време,капаните трябва да се зареждат редовно.Може да се проследи и открие "леговището" на вълка и да се унищожи.Да се вземат предпазни мерки от нападение,че пч.вълк напада в защита на леговището си....
На 24.11. ги накапах с оксалова и за мен сезона официално приключи. Следваща среща къде средата на Февруари за питки. Направи ми впечатление, че почти всички семейства с изключение на едно, бяха като сомалийчета. Къде нямаше мед тая година, къде и това сега. Сигурно и мен ме е налазила "морковицата" дето Бай Даньо се за нея говореше. Обаче капани си имам, стари рамки със заделил, в.о. съм си направил, няма как да бъда изкаран лесно от играта:cool:
Дончев, като за сефте, бива ли?
Прикачен файл 12402
..........
Прикачен файл 12403
Всеки майстор си има начин на изработка и по това се познава. Ако аз, кажа нещо, а имам какво да кажа се намесвам в творбата. Та, това ще е подложка за рога или глиги. Да. видях ги вече. Но какво искам да допълня....трябва малко да се вкопае кръга още малко. Започнато е, но иска още една идея. За да изпъкне. Листата още трябва да се обработят, да станат по истински. Иначе дървото е много яко.
Сега тук. Тук големите глиги трябва да влезат навътре с точно една тяхна ширина. Долните им краища трябва да се доближат на около 5-6 см.,тогава ще се открие това място за което споменах в другият пост. Вътрешните глиги също се прибират навътре на същото разстояние от външните или пропорционално, че сега нямам все пак представа за размера на това като цяло. Иначе бих казал всичко до сантиметър.
Прикачен файл 12404
Това го снимах току що в къщи и съм го правил аз.
Благодаря. Те, глигите не са монтирани. Сложих ги колкото за снимката, та да види Перо за какво ще служи дъската. Наскоро правих маса на приятел и ми хартиса парче дъска и рекох да опитам. Иначе, не съм майстор резбар и това е първото нещо, което правя.
Дървото мазано ли е с нещо?
Аз го третирах с онази смес, де я използвам за кошерите( бор. терпентин, восък, колофон, ленен безир), ама естествения вид, май по ми харесва.
Прикачен файл 12405
Добре не показах това, че не знам, за какво щяха да ме похвалят:bigsmile::bigsmile: ... акцента е върху рогата...:laughing:
Прикачен файл 12406
да, щеше да има: "бе тоя голем рогоносец, бе" :laughing:
п.с. обаче и т'ва много готино ще стане, листенцата най ме кефят
Както пее Слави Трифонов:
Зима е,
вънка вие вук,
тате маа пръжки с лук.
..........Прикачен файл 12408