Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 805 от 807 ПърваПърва ... 305705755795803804805806807 ПоследнаПоследна
Резултати от 8,041 до 8,050 от общо 8061
    VIP Автор
    Регистриран
    28.01.2021
    Пчеларски район
    общ.Севлиево, обл.Габрово
    Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
    Мисля, че имаш право годината си е баш калпава.Моите пчели отидоха на едно може би по-добро място но не това е важното а, че много пчелни семейства отидоха във вечните ловни полета а е още ноември а вероятно и зимата ще е студена.
    Гоше, след като говорихме миналия ден, днес успях да се добера полека-лека до пчелина. Един приятел ми докара газовата бутилка с горелката и един-два часа си изкарвах всичкия насъбран яд на осите.
    То, файда никаква, ама ми олекна, оттуших си и така.
    Не се сетих да снимам камарите с оси пред кошерите...

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Кразз Виж публикацията
    Гоше, след като говорихме миналия ден, днес успях да се добера полека-лека до пчелина. Един приятел ми докара газовата бутилка с горелката и един-два часа си изкарвах всичкия насъбран яд на осите.
    Тази година има доста оси и едри ми се виждат...!? Ще оставят някой кошер без майка. Преди като имаше кошери бол, нямаше проблем, но сега, като мина мерака и има колкото за филийките сутрин...
    Тежко се говори с глухи!
    Трудно се показва истината на слепи! Ужасно се спори с идиоти!

Автор
    Регистриран
    31.03.2023
    Мисля, че имаш право годината си е баш калпава.Моите пчели отидоха на едно може би по-добро място но не това е важното а, че много пчелни семейства отидоха във вечните ловни полета а е още ноември а вероятно и зимата ще е студена.
    И аз имам проблем с осите. Четири семейства унищожиха. А другите са слаби.
    1. За зимуване слагам по два празни магазина под плодника. Това улеснява осите да влизат в кошерите. Слави препоръчва да се затвори долната прелка и да се отвори горна, но аз нямам горни прелки.
    2. Сушата беше непомнена. Затова семействата са слаби.
    3. Във фейса се споменава за акароза. Въпреки сушата не е изключено акарозата да е причина за слабите семейства.
    3. Говорим за оси, ама дали няма и пчелен вълк?
    Как се борим с пчелния вълк?

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от night Виж публикацията
    И аз имам проблем с осите. Четири семейства унищожиха. А другите са слаби.
    1. За зимуване слагам по два празни магазина под плодника. Това улеснява осите да влизат в кошерите. Слави препоръчва да се затвори долната прелка и да се отвори горна, но аз нямам горни прелки.
    2. Сушата беше непомнена. Затова семействата са слаби.
    3. Във фейса се споменава за акароза. Въпреки сушата не е изключено акарозата да е причина за слабите семейства.
    3. Говорим за оси, ама дали няма и пчелен вълк?
    Как се борим с пчелния вълк?
    На много места има много умрели семейства за при мен не ме учудва, че от края на деветдесетте все варостоп ползвам но има смъртност сериозна при пчелари с голям опит и стаж.Предполагам, че е комплекс от фактори иначе зимувам само на горна прелка осите си влизат без проблем и основно в живите семейства.Струва ми се , няма зимни пчели летните са умрели и затова в кошера е само майката и няколко пчели.В осми клас учих, че в един резерват избили вълците елените станали много но минало време и се явила болест де ги отнесли, предположил, че вълците избивали слабите и болните.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Бях чел преди време кога още имах мерак , хипотезата на един руснак де осите не са следствие а причина за загиване на пчелното семейство.Истината е , че пчели останали в кошери и непотърсени от пчелари загиват къде постепенно къде наведнъж

VIP Автор
    Регистриран
    28.01.2021
    Пчеларски район
    Бях чел преди време кога още имах мерак , хипотезата на един руснак де осите не са следствие а причина за загиване на пчелното семейство.Истината е , че пчели останали в кошери и непотърсени от пчелари загиват къде постепенно къде наведнъж
    Така е. А относно студената зима, то, по-добре да застудее и то още сега. Те, които семейства са тръгнали, ще си заминат. Но, които долу-горе са добре, поне осите няма да ги тормозят.
    Като гледам как са нещата при мен, най -оптимистичната прогноза е около 60-70% смъртност.

Почетен Автор
    Регистриран
    17.04.2021
    Пчеларски район
    Брезово
    Пчелите,след септември,няма какво повече да направят-развият.Та спасението им от "осите" е затваряне на кошера.Затварял съм ги за две седмици и това помогна за оцеляването им.Преди 6-7 годни пч. вълк ми унищожи 14 кошера за 2 седмици през октомври,след което затворих останалите кошери.Това съм го показвал във някой от форумите.Пчелния вълк търси,преди всичко "мръвката"-личинки.Затова приоритетно нападат кошери отглеждащо пило-феромоните издават наличието на пило....
    Таааа,спасението е-затваряне на кошерите.През 2-3 седмици могат да се отворят в късния следобяд,за да се изходят и почистят дъната от евентуален подмор....в същото време,капаните трябва да се зареждат редовно.Може да се проследи и открие "леговището" на вълка и да се унищожи.Да се вземат предпазни мерки от нападение,че пч.вълк напада в защита на леговището си....

Почетен Автор
    Регистриран
    30.08.2017
    Пчеларски район
    планета Земя
    На 24.11. ги накапах с оксалова и за мен сезона официално приключи. Следваща среща къде средата на Февруари за питки. Направи ми впечатление, че почти всички семейства с изключение на едно, бяха като сомалийчета. Къде нямаше мед тая година, къде и това сега. Сигурно и мен ме е налазила "морковицата" дето Бай Даньо се за нея говореше. Обаче капани си имам, стари рамки със заделил, в.о. съм си направил, няма как да бъда изкаран лесно от играта

VIP Автор
    Регистриран
    28.01.2021
    Пчеларски район
    Дончев, като за сефте, бива ли?
    Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	20250206_160746.jpg
Прегледи:      23
Размер:	219.6 KB
ID:	12402

Почетен Автор
    Регистриран
    30.08.2017
    Пчеларски район
    планета Земя
    Дончев, като за сефте, бива ли?
    На мен ми харесва като изработка, но к'о туй бре Ванка? Прилича ми на подложка за сач

Страница 805 от 807 ПърваПърва ... 305705755795803804805806807 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 14 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 14 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •