Мисля, че -ДА при температура над 160 -180 градуса, но не помня подробности.blush;
Преглед за печат
А би ли споделил точно как опушваш с ОК?Благодаря,предварително .
С пушалка -направи си сам. Рецептата е като на колегите-О.К. в спирт. Няма го тефтера при мен, за да пиша грамажа на О.К., който ползвах миналата година ,но по спомен беше повече от на Костадинов, 20 или 30г на 100мл.Четох мнение на Дони, в което споменаваше 50-60гр. и сигурно това ми е повлияло.
пп. http://pchelari.com/forum/images/sty...quote_icon.png Първоначално публикувано от Камен Крумов http://pchelari.com/forum/images/sty...post-right.png ... 15 г ОК се разтваря ...... Дозата е за 25 кошера.
Според мен това е крайно недостатъчно. Лично аз бих повишил до 50 или 60 гр.
пп.поста е от тема: Газова пушалка -направи сам.
Беше ми интересно да разбера. Защото по мое мнение концетрацията на разтвора става по голяма,а така може да се окаже пагубно за майката.Твоето мнение какво е?
До миналата година накапвах, ползвах рецептата която scutellator е описал, а именно-900мл вода, 35г ОК и 100г захар.С този разтвор накапвах около средата на ноември, а през август съм пулверизирал върху питите.Работи!
Това лятo във вестник "ПЧЕЛИ" четох за експеримент, който британски учени са провели за действието на ОК върху пчелите.Името на професора водил експеримента е Франсис Ретникс.Проверих и в интернет също има информация за това.Според тяхното изследване третирането чрез сублимация е 12 пъти по-щадящо за пчелите спрямо другите два метода-накапване и пулверизация.Семействата третирани чрез сублимация пролетта са имали повече пило спрямо другите групи.Причината-вкарваме ОК в кошера във вид на пара, по този начин нейните микро кристали достигат до всички части на кошера и кондензират.Така се постига много по-равномерно разпределение на ОК в семейството и хитина им се уврежда много по-малко.
Рецептата, която аз използвах е 15г ОК разтворена в 100мл 95% спирт затоплен на 40-50 градуса на водна баня.Взех я от руски сайт.В оригиналната тяхна рецепта обаче има и 10г тимол, който аз реших да не добавям.Според руснаците така приготвения разтвор стига за 30-50 семейства.На мен ми стигна за около 50.Въпреки много ниската доза ОК, която всяко семейство получи резултата беше впечатляващ.Третирах три пъти през около 10-тина дни като започнах след 20-ти август.Контролни листи поставих на 10% от семействата-средно паднаха по 500-600 акара от семейство.Към средата на ноември при температура около 8-10 градуса мисля да третирам за последно.Много ми харесва, че при този метод не отваряш капаци и става супер бързо.
Руски сайт с рецептата за опушване- http://medkarpat.com/?p=27
Изследване на британските учени- https://www.sussex.ac.uk/webteam/gat...1).pdf&site=60
Надявам се съм бил полезен drinks;
ето и един линк с малко повече информация за опита проведен от проф. Ретникс:
http://dengieandmaldonbeekeepers.blo...alic-acid.html
Благодаря,а колко време държа контролния лист на дъното?
Така наречените фогъри.Купих си от Антон Игнатов от Силистра.Той предлага такъв на изгодна цена.Според него обаче неговия не може да работи с ОК, но аз това го разбрах в последствие.Помпичката прокапа, обадих му се и каза, че е от киселината-разяла е гумичките в нея.Поръчах да ми изпрати нова помпичка, но тя пък се оказа дефектна и се наложи от двете да събера една за да мога да си свърша работата.За сега работи но за напред смятам да си купя руската пушалка "ВАРОМОР".При нея производителя е предвидил, че машинката ще работи с ОК, щом е дадена и рецепта при закупуването й, а освен това имам познат който работи вече с нея и е доволен.
Здравейте,
Костадинов, имаш ли идея каква е цената на Варомора. Как се е снабдил колегата?
Ако има начин, и е възможно........... Имам интерес към един брой.
Предварително благодаря.
Поздрави, Г. Георгиев
Да ви питам, разпознахте ли изпомпващия механизъм на Варомора, всъщност какво е?
http://s44.radikal.ru/i106/1004/da/327b1243ac20.jpg
Май бензинова помпа от Лада или от 12-так.:bigsmile:
www.youtube.com/watch?v=t3Kcj7Tyt1A
бензинова помпа от Жигули или Запорожец
Точно така.Бензинова помпа е. Мисля че беше на жигулите ама не съм много сигурен. Принципа на работа е много различен от помпите на другите изпомпващи механизми на "фогарите" Работи с платна, които са едни специални гумени мембрани, които се раздвижват от един палец. При всички случаи не са киселинно устойчиви, но са си доста издържливи и ги продаваха като резервна част.
П.П. Почти със сигурност не е на 12-так. Те бяха с едно прозорче исе виждаше дали подкачва. Ех времена.........
Платната не пречи да са ги сменили, пак ще работи. Имам го и съм доволен, въпреки че съм по-брутален с препаратите и още не съм го зареждал с оксалова киселина. На резервоара му пише 15 гр. оксалова, 10 гр. тимол и 100 мл етилов алкохол с темп. 40 - 50 градуса.
Всеки по-сръчен колега би могъл да си направи сам фогър. На мен ми отне около 3 часа. Мисля че в темата има подробности, но тъй като е доста голяма ще споделя моя опит (сигурно на никой не му се рови ).Видях зор с навиването на медната тръбичка на спирала .Не помня дали я пълних с пресят пясък. За огъване ползвах болт с подходяща дебелина. Тръбичка може да се навие под формата на конус , като се ползва подходящ предмет (получава се по-добро загряване ).За да се избегнат проблемите с гумички и гумени платна, може да се ползва пръскало за прозорци. Тръбичка я огъвах след нагряване с газовата горелка, която после ползвах за фогъра. Успех на колегите конструктори и приятен ден!
Здравейте колеги, имам едно питане относно това, защо при приготвяне на разтвора на ОК за накапване (0,900 мл. вода + 35 гр. ОК + 0,100 кг. захар) някой път разтвора става мътен, т.е. получава се опалесценция, а друг път е бистър като сълза? Проблем ли е това? Може би отговора е елементарен, но просто не знам, а ми е любопитно да науча. Предварително благодаря за отговорите и хубав ден
1.Има теория че ниската концентрация на захар в сиропа води до повторна кристализация на ОК в разтвора.
2.Има и срок на годност на ОК
3.Разтварянето на ОК е малко трудничко
Захарта абсорбира влагата от въздуха така играе ролята на стабилизатор на ОК и е логично когато нейният % е по малък то и този ефект намалява също така оказва влияние и относителната влажност на въздуха в момента на третиране.
Процента на ОК така и на Захарта в разтвора е не по маловажно от дозата за пчелно семейство като голямо влияние оказва пълната разтворимост на ОК И Захарта в разтвора.
Това са си мой мисли прочетени от тук и там и нямам претенции за компетентност.
Допълнително искам да поясня, че помътняването става веднага след приготвянето й, а не след известно време!
И трите пъти изворна, като само в единия случай леко побеля. А това дали е проблем?!?
Захарта наистина когото помътня беше различна за разлика от случаите, когато нямаше проблем. Явно наистина може да е и от зазарта.
Преди години изпплзвах оксалова киселина по друг повод. Химика който ми я продаде каза, че максималната концентрация, при стайна темп. и дестилирана воде е около 85гр на 1л. вода. По голямо количество сухо вещество води до начало на обратна кристализация.
Защото медта се окислява и след време ще се запуши.
Моят фогър излезе около 30 лв . Цената няма нищо общо с тази от магазина. Медни тръбички във вторични суровини колкото щеш. И да се запуши навиваш друга и я сменяш. Става за 5 мин. (ако не може да се отпуши ).Самото навиване отнема около 30 мин. след като хванеш чалъма (навил съм 3-4 тръбички за мои приятели ). Фогъра съм го пробвал, работи перфектно, но не съм го ползвал все още като знам каква беля може да ми докара.
Здравейте.
Да ви обърна внимание на следното :
- Оксаловата киселина е наречена и още тихият убиец.При изпарение тя няма мирис , не се усеща и въпреки всички уверения , че армейски противогаз или филтри за еди коя си маска ще ви свършат работа , химиците препоръчват при изпарение на Оксалова киселина да бъдете оборудвани с ръкавици и със костюм който е със независима кислородна станция.Страничните ефекти са ви добре известни - камъни в бъбреците и смърт.
Бъдете внимателни.
Благодарим за съвета, но били подлпътил с факти, доказателства и материали да прочетем за това, което твърдиш?За да можем да прочетем и да сме наясно с рисковете на които сме изложени при работа с ОК.Аз търсих да чета относно изпаренията на ОК, но единственото, което намерих е че ако попадне в организма образува камъни в бъбреците.Може и аз да не съм се справил добре с търсенето знам ли...та сериозно ако знаеш някой сигурен източник на информация моля сподели да се запознаем иначе това, което си написал ми звучи като-"един приятел ми каза че, а на него друг приятел е казал........"
Инфото от горния пост е от човек който ми продаде маска модел ЗМ 6200 когото попитах дали може да ми предложи подходящи филтри за нея при работа с ОК чрез изпаряване.Върна ми отговора който съм споделил във горния пост, като беше категоричен , че във описанието което е прочел той при него , при изпаряване на ОК задължително трябва да сме със костюм свързан със независима кислородна станция.
Това споделям със вас , това споделих тогава и със мой добър приятел пчелар който вече няма общо с този форум , и той като мен се бе засилил да третира чрез изпаряване.
Аз си купих моята маска от магазин за работно облекло, а продавача ми е приятел от 20 години.Обясних му за какво ми трябва, на следващия ден ми се обади и ми каза че имат филтър със степен на защита подходящ за тази работа.Думите му дори бяха-Защитава от много по сериозни отрови...и ми показа списък с химии.И сега все едно аз да обявя-Хора безапасно е с маска опушвайте!Е да ама смятам че не е много правилно, затова те помолих ако имаш научно доказателство да ни споделиш.Не се заяждам просто искам намеря истината.И затова че нямала оксаловата киселина мирис и не се усеща си в дълбока заблуда ;)
Не , нямам научни доказателства - не съм лаборант.
Живота си е на всеки да прави с него каквото си иска.
Успех.
Ето и линк към едно интересно видео.
https://www.youtube.com/watch?v=QkRLgY7f4mc&t=767s
Колеги имам питане .На 29 /събота/приготвих разтвор с 0.900мл.вода, 1кг.захар ,и 0.35гр ОК.да третирам.Наложи ми се да замина спешно и се обърка всичко .Мога ли да го използвам на 5.11. след една седмица .Дайте съвет на новобранците .Благодаря.
Аз водата я преварявам винаги,а в твоя случай вече май не е подходяща.Захар не слагам и не мога да дам мнение каква е хим. реакция захар ОК за толкова време
Благодаря на всички Ви .Ще следвам съветите .За първи път използвам Ок .В някой от постовите четох за количеството на водата ,захарта и ок .и така го забърках с големя черпак.Ще се поправя .А сега ако още някой има добро желание за по обстоен съвет,ще се радвам.
Крадено от фейса. :bigsmile: https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net...73&oe=589F355E
Днес времето беше подходящо за третиране с ОК чрез изпарение. Пускам снимки на маската и филтъра които ползвам. За 2 ч. и 30 мин. третирах 263 семейства . Има сигурни защитни средства на пазара, така че смело работете с ОК, останаха 43 дни до снасянето на първите яйца от майките.
Ползвам изпарителя на Лега, пистолет с горещ въздух. Има хубави снимки на сайта им и клипове в мрежата.
Днес и аз третирах чрез изпаряване на ОК.Времето при мен беше подходящо.
Какъв е метода при работа с изпаряване на ОК?Тоест затворени или отворени трябва да са входовете при изпаряването?Ако са затворени за какъв период от време?
Красимире , много добро решение за самоделен изпарител.Ще взема и аз да си направя една такава самоделка и ще пробвам.
Ще бъдеш доволен - гарантирам !
Ето снимките по които съм го направил.
Моят ще го снимам по-нататък, но при мен случайно се получи, че обема на 2-те ванички събира точно 2 грама. При мен пръчката към подгревната свещ съм я пробил и директно завил за нея - стана по-стабилно !
Прикачен файл 7992Прикачен файл 7993
Здравейте,може ли да се третира с ОК чрез опушване пролетта?
Ако се опушва няколко пъти има ли негативни ефекти върху пчелното семейство?
Колеги защо оксаловия разтвор стана мътен?И опасно ли е ако се третира с него?
Само с дестилирана или дейонизирана!
А колко градуса беше водата преди да я смесиш с ОК?
И какъв проблем виждате в мътния разтвор? Особено ми е интересно tsc1 пък какъв проблем вижда? Аз проблем с мътния разтвор нямам.
Миналата година ползвах чешмяна вода и разтворът стана кат турската ракия (бяла).Тая година ползвах минерална от Айтоския извор "Ълджата" и разтворът си запази бистротата.
Безсмислено е да се гадае, има или няма и какъв е резултата от мътен разтвор. Всички рецепти с ОК са подкрепени с нарочно направени експерименти и резултати от тях. Доверяваме се и работим(ако желаем) с тях. Променим ли рецептата или технологията, може да се очаква различен резултат. За да се потвърди категорично резултата(положителен или отрицателен) трябва да се отдели време и ресурс за експерименти. В случая става въпрос за едната дестилирана вода! Защо ни трябва да променяме рецептата, при положение че целта е третиране/лечение, а не експеримент. Цената е 6-7 стотинки на семейство(дестилирана вода), два пъти в годината(примерно). Ако за 4-5 месеца не успеем да се снабдим с няколко литра вода, за къде сме. Аз лично предполагам, че филтрирана вода годна за пиене не би променила съществено концентрацията на киселина. Въпреки това се старая да спазвам точно рецептите.
tsc1, кажи им просто, че водата бива мека и твърда, както е в случая. Ти го каза де. В зависимост от твърдостта, такава ще бъде и мътилката. По наситена на предимно калциеви йони или липсата им. При взаимодействието с киселината се образуват калциеви соли от които се получава помътняването. На разтвора му няма нищо и може да си го ползвате без всякакъв страх.
Водата от чешмите на ВИК е винаги хлорирана. Не съм убеден, че филтрите отстраняват хлора.
Не ми се навлизаше в излишни детайли, че това поражда куп безсмислени въпроси. Какво да му отговоря на Друмев за градусите, като после ще иска да му се измери и мътността колко точно е била!http://pchelari.com/forum/images/smilies/laughing.gif
Не записвам всичко, но преди да запиша рецептата си спомням, че изчетох материали на три езика (не ги владея, но мога да се оправям с тях, има и речници). Остави го това. Химията е точна наука! Ти ми кажи, ако в даден процентен разтвор на киселина добавиш незнайно количество основа примерно, какъв ще ти бъде процентния разтвор на киселината? Аз нямам отговор. Не ми е любима химията. Използвам дестилирана вода и въпроса с мътилки разни, съмнения, чуденки въобще не стои пред мен. Живота на пчелните семейства ми поставя достатъчно въпроси. На тях отделям време с удоволствие.
Химията е точна наука. Има уреди за измерване на общата минерализация на водата. Наричат ги TDS meter (TDS - Total Dissolved Solids). С такъв уред определям, коя вода е по-подходяща за пиене, както и за приготвяне на захарни сиропи за пчелите. Цената му е около 15 лева.
Кой как и кога я използва?
Колко начина на прилагане на оксаловата киселина познавате?
Не става въпрос за рецепти.
Накапване и изпарение са ясни.
Друг начин за използване на оксаловата киселина и то целогодишно познавате ли?
На литиевия хлорид бяхте силни.
Ха сега да ви видим...
Сипи си едно и да чакаме компетентни мнения.
Колегата с лития искат да го линчуват ,че икспериментира а е био.
Бих приел на моят скромен пчелин,15-20 отводки на бъдещият ни целомъдрен модератор, за теста с ОК!!!
Да не би да имаш предвид за комбинацията оксалова киселина с глицерин на напоени ленти. Доцент Пламен Христов в Плевен говори за него, както и на лекция преди няколко дни. Този метод е използван от пчелари в Аржентина. Не съм го практикувал все още но нищо не се знае ;)
Оксалова киселина / глицеринови ленти Оксалова киселина се разтваря до известна степен във вода, но има забележителна привързаност към глицерина.Това прави хранителния глицерин атрактивен носител за оксаловата киселина в кошера, особено след като маслената му природа придава на него афинитет към козметика за пчели (и кърлежи).
Практическо приложение: чрез разтваряне на оксалова киселина в глицерин и след това насищане на картонена лента с разтвора, може да се получи метод за прилагане с удължено освобождаване на киселината в кошера, като по този начин непрекъснато се убиват акари през повече от един репродуктивен цикъл
Пак говорите в мъглата.Никой не казва нищо точно ,кое,как,кога-при какви условия, и хилядите неизвестни за начинаещите.Оставам с убеждението че, дядовците с амитраза не грешат. За опушване с Ок също.
И още от дискусия
http://www.beesource.com/forums/show.../topics/341374
Между другото е идиален метод за био.
Равни части глицерин и о.к.
И по 25 гр. на семейство.
Красота.
Радвам се за това което правиш , но го направи така , да е ядливо и за дядо и внуче/ пчелари/.По достъпно!
Да не говорим за бабата