Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 1063

Преглед на хибрид режима

  1. #1
    Заслужил Автор
    Регистриран
    09.12.2014
    Мнения
    292
    Пчеларски район
    Хасково
    Всеки по-сръчен колега би могъл да си направи сам фогър. На мен ми отне около 3 часа. Мисля че в темата има подробности, но тъй като е доста голяма ще споделя моя опит (сигурно на никой не му се рови ).Видях зор с навиването на медната тръбичка на спирала .Не помня дали я пълних с пресят пясък. За огъване ползвах болт с подходяща дебелина. Тръбичка може да се навие под формата на конус , като се ползва подходящ предмет (получава се по-добро загряване ).За да се избегнат проблемите с гумички и гумени платна, може да се ползва пръскало за прозорци. Тръбичка я огъвах след нагряване с газовата горелка, която после ползвах за фогъра. Успех на колегите конструктори и приятен ден!

  2. #2
    Наблюдател
    Регистриран
    20.03.2016
    Мнения
    19
    Пчеларски район
    Смолян
    Здравейте колеги, имам едно питане относно това, защо при приготвяне на разтвора на ОК за накапване (0,900 мл. вода + 35 гр. ОК + 0,100 кг. захар) някой път разтвора става мътен, т.е. получава се опалесценция, а друг път е бистър като сълза? Проблем ли е това? Може би отговора е елементарен, но просто не знам, а ми е любопитно да науча. Предварително благодаря за отговорите и хубав ден

  3. #3
    VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Мнения
    3,603
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от тии75 Виж публикацията
    Здравейте колеги, имам едно питане относно това, защо при приготвяне на разтвора на ОК за накапване (0,900 мл. вода + 35 гр. ОК + 0,100 кг. захар) някой път разтвора става мътен, т.е. получава се опалесценция, а друг път е бистър като сълза? Проблем ли е това? Може би отговора е елементарен, но просто не знам, а ми е любопитно да науча. Предварително благодаря за отговорите и хубав ден
    1.Има теория че ниската концентрация на захар в сиропа води до повторна кристализация на ОК в разтвора.
    2.Има и срок на годност на ОК
    3.Разтварянето на ОК е малко трудничко
    Захарта абсорбира влагата от въздуха така играе ролята на стабилизатор на ОК и е логично когато нейният % е по малък то и този ефект намалява също така оказва влияние и относителната влажност на въздуха в момента на третиране.

    Процента на ОК така и на Захарта в разтвора е не по маловажно от дозата за пчелно семейство като голямо влияние оказва пълната разтворимост на ОК И Захарта в разтвора.

    Това са си мой мисли прочетени от тук и там и нямам претенции за компетентност.

  4. #4
    Наблюдател
    Регистриран
    20.03.2016
    Мнения
    19
    Пчеларски район
    Смолян
    Допълнително искам да поясня, че помътняването става веднага след приготвянето й, а не след известно време!

  5. #5
    VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Мнения
    3,603
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от тии75 Виж публикацията
    Допълнително искам да поясня, че помътняването става веднага след приготвянето й, а не след известно време!
    ОК по принцип се прави с дестилирана вода.
    май ако е старичка (преди разтварянето и ) май е пак по тъмна Знам ли .

  6. #6
    VIP Автор
    Регистриран
    12.02.2015
    Мнения
    3,284
    Пчеларски район
    Европа
    Цитат Първоначално публикувано от тии75 Виж публикацията
    Допълнително искам да поясня, че помътняването става веднага след приготвянето й, а не след известно време!
    Каква вода използваш?
    В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.

  7. #7
    Наблюдател
    Регистриран
    20.03.2016
    Мнения
    19
    Пчеларски район
    Смолян
    И трите пъти изворна, като само в единия случай леко побеля. А това дали е проблем?!?

  8. #8
    VIP Автор
    Регистриран
    12.02.2015
    Мнения
    3,284
    Пчеларски район
    Европа
    Цитат Първоначално публикувано от тии75 Виж публикацията
    И трите пъти изворна, като само в единия случай леко побеля. А това дали е проблем?!?
    Аз също имам изворна на пчелина. Но, когато постои известно време, побелява. Сега купувам от аптеката дестилирана. Също и захарта, потъмнява водата. Оцветяването показва, че протича някаква реакция, която си нямам идея добра или лоша е?
    В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.

  9. #9
    Заслужил Автор
    Регистриран
    09.12.2014
    Мнения
    292
    Пчеларски район
    Хасково
    Моят фогър излезе около 30 лв . Цената няма нищо общо с тази от магазина. Медни тръбички във вторични суровини колкото щеш. И да се запуши навиваш друга и я сменяш. Става за 5 мин. (ако не може да се отпуши ).Самото навиване отнема около 30 мин. след като хванеш чалъма (навил съм 3-4 тръбички за мои приятели ). Фогъра съм го пробвал, работи перфектно, но не съм го ползвал все още като знам каква беля може да ми докара.

  10. #10
    Заслужил Автор
    Регистриран
    19.11.2011
    Мнения
    314
    Пчеларски район
    Русе
    Цитат Първоначално публикувано от boris Виж публикацията
    Всеки по-сръчен колега би могъл да си направи сам фогър. На мен ми отне около 3 часа. Мисля че в темата има подробности, но тъй като е доста голяма ще споделя моя опит (сигурно на никой не му се рови ).Видях зор с навиването на медната тръбичка на спирала .Не помня дали я пълних с пресят пясък. За огъване ползвах болт с подходяща дебелина. Тръбичка може да се навие под формата на конус , като се ползва подходящ предмет (получава се по-добро загряване ).За да се избегнат проблемите с гумички и гумени платна, може да се ползва пръскало за прозорци. Тръбичка я огъвах след нагряване с газовата горелка, която после ползвах за фогъра. Успех на колегите конструктори и приятен ден!
    Чел съм, че когато фогъра ще се използва за опушване с ОК, тръбичката не бива да е медна, ама защо беше така не съм запомнил

 

 
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))

Разрешения за писане

  • Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •