Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 1063

Преглед на хибрид режима

Заслужил Автор
    Регистриран
    09.12.2014
    Пчеларски район
    Хасково
    Всеки по-сръчен колега би могъл да си направи сам фогър. На мен ми отне около 3 часа. Мисля че в темата има подробности, но тъй като е доста голяма ще споделя моя опит (сигурно на никой не му се рови ).Видях зор с навиването на медната тръбичка на спирала .Не помня дали я пълних с пресят пясък. За огъване ползвах болт с подходяща дебелина. Тръбичка може да се навие под формата на конус , като се ползва подходящ предмет (получава се по-добро загряване ).За да се избегнат проблемите с гумички и гумени платна, може да се ползва пръскало за прозорци. Тръбичка я огъвах след нагряване с газовата горелка, която после ползвах за фогъра. Успех на колегите конструктори и приятен ден!

Наблюдател
    Регистриран
    20.03.2016
    Пчеларски район
    Смолян
    Здравейте колеги, имам едно питане относно това, защо при приготвяне на разтвора на ОК за накапване (0,900 мл. вода + 35 гр. ОК + 0,100 кг. захар) някой път разтвора става мътен, т.е. получава се опалесценция, а друг път е бистър като сълза? Проблем ли е това? Може би отговора е елементарен, но просто не знам, а ми е любопитно да науча. Предварително благодаря за отговорите и хубав ден

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от тии75 Виж публикацията
    Здравейте колеги, имам едно питане относно това, защо при приготвяне на разтвора на ОК за накапване (0,900 мл. вода + 35 гр. ОК + 0,100 кг. захар) някой път разтвора става мътен, т.е. получава се опалесценция, а друг път е бистър като сълза? Проблем ли е това? Може би отговора е елементарен, но просто не знам, а ми е любопитно да науча. Предварително благодаря за отговорите и хубав ден
    1.Има теория че ниската концентрация на захар в сиропа води до повторна кристализация на ОК в разтвора.
    2.Има и срок на годност на ОК
    3.Разтварянето на ОК е малко трудничко
    Захарта абсорбира влагата от въздуха така играе ролята на стабилизатор на ОК и е логично когато нейният % е по малък то и този ефект намалява също така оказва влияние и относителната влажност на въздуха в момента на третиране.

Процента на ОК така и на Захарта в разтвора е не по маловажно от дозата за пчелно семейство като голямо влияние оказва пълната разтворимост на ОК И Захарта в разтвора.

Това са си мой мисли прочетени от тук и там и нямам претенции за компетентност.

Наблюдател
    Регистриран
    20.03.2016
    Пчеларски район
    Смолян
    Допълнително искам да поясня, че помътняването става веднага след приготвянето й, а не след известно време!

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Допълнително искам да поясня, че помътняването става веднага след приготвянето й, а не след известно време!
    ОК по принцип се прави с дестилирана вода.
    май ако е старичка (преди разтварянето и ) май е пак по тъмна Знам ли .

VIP Автор
    Регистриран
    12.02.2015
    Пчеларски район
    Европа
    Каква вода използваш?
    В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.

Наблюдател
    Регистриран
    20.03.2016
    Пчеларски район
    Смолян
    И трите пъти изворна, като само в единия случай леко побеля. А това дали е проблем?!?

VIP Автор
    Регистриран
    12.02.2015
    Пчеларски район
    Европа
    И трите пъти изворна, като само в единия случай леко побеля. А това дали е проблем?!?
    Аз също имам изворна на пчелина. Но, когато постои известно време, побелява. Сега купувам от аптеката дестилирана. Също и захарта, потъмнява водата. Оцветяването показва, че протича някаква реакция, която си нямам идея добра или лоша е?
    В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.

Заслужил Автор
    Регистриран
    09.12.2014
    Пчеларски район
    Хасково
    Моят фогър излезе около 30 лв . Цената няма нищо общо с тази от магазина. Медни тръбички във вторични суровини колкото щеш. И да се запуши навиваш друга и я сменяш. Става за 5 мин. (ако не може да се отпуши ).Самото навиване отнема около 30 мин. след като хванеш чалъма (навил съм 3-4 тръбички за мои приятели ). Фогъра съм го пробвал, работи перфектно, но не съм го ползвал все още като знам каква беля може да ми докара.

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.11.2011
    Пчеларски район
    Русе
    Цитат Първоначално публикувано от boris Виж публикацията
    Всеки по-сръчен колега би могъл да си направи сам фогър. На мен ми отне около 3 часа. Мисля че в темата има подробности, но тъй като е доста голяма ще споделя моя опит (сигурно на никой не му се рови ).Видях зор с навиването на медната тръбичка на спирала .Не помня дали я пълних с пресят пясък. За огъване ползвах болт с подходяща дебелина. Тръбичка може да се навие под формата на конус , като се ползва подходящ предмет (получава се по-добро загряване ).За да се избегнат проблемите с гумички и гумени платна, може да се ползва пръскало за прозорци. Тръбичка я огъвах след нагряване с газовата горелка, която после ползвах за фогъра. Успех на колегите конструктори и приятен ден!
    Чел съм, че когато фогъра ще се използва за опушване с ОК, тръбичката не бива да е медна, ама защо беше така не съм запомнил

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •