А би ли споделил точно как опушваш с ОК?Благодаря,предварително .
С пушалка -направи си сам. Рецептата е като на колегите-О.К. в спирт. Няма го тефтера при мен, за да пиша грамажа на О.К., който ползвах миналата година ,но по спомен беше повече от на Костадинов, 20 или 30г на 100мл.Четох мнение на Дони, в което споменаваше 50-60гр. и сигурно това ми е повлияло.
пп.Първоначално публикувано от Камен Крумов
... 15 г ОК се разтваря ...... Дозата е за 25 кошера.
Според мен това е крайно недостатъчно. Лично аз бих повишил до 50 или 60 гр.
пп.поста е от тема: Газова пушалка -направи сам.
Беше ми интересно да разбера. Защото по мое мнение концетрацията на разтвора става по голяма,а така може да се окаже пагубно за майката.Твоето мнение какво е?
До миналата година накапвах, ползвах рецептата която scutellator е описал, а именно-900мл вода, 35г ОК и 100г захар.С този разтвор накапвах около средата на ноември, а през август съм пулверизирал върху питите.Работи!
Това лятo във вестник "ПЧЕЛИ" четох за експеримент, който британски учени са провели за действието на ОК върху пчелите.Името на професора водил експеримента е Франсис Ретникс.Проверих и в интернет също има информация за това.Според тяхното изследване третирането чрез сублимация е 12 пъти по-щадящо за пчелите спрямо другите два метода-накапване и пулверизация.Семействата третирани чрез сублимация пролетта са имали повече пило спрямо другите групи.Причината-вкарваме ОК в кошера във вид на пара, по този начин нейните микро кристали достигат до всички части на кошера и кондензират.Така се постига много по-равномерно разпределение на ОК в семейството и хитина им се уврежда много по-малко.
Рецептата, която аз използвах е 15г ОК разтворена в 100мл 95% спирт затоплен на 40-50 градуса на водна баня.Взех я от руски сайт.В оригиналната тяхна рецепта обаче има и 10г тимол, който аз реших да не добавям.Според руснаците така приготвения разтвор стига за 30-50 семейства.На мен ми стигна за около 50.Въпреки много ниската доза ОК, която всяко семейство получи резултата беше впечатляващ.Третирах три пъти през около 10-тина дни като започнах след 20-ти август.Контролни листи поставих на 10% от семействата-средно паднаха по 500-600 акара от семейство.Към средата на ноември при температура около 8-10 градуса мисля да третирам за последно.Много ми харесва, че при този метод не отваряш капаци и става супер бързо.
Руски сайт с рецептата за опушване- http://medkarpat.com/?p=27
Изследване на британските учени- https://www.sussex.ac.uk/webteam/gat...1).pdf&site=60
Надявам се съм бил полезен![]()
ето и един линк с малко повече информация за опита проведен от проф. Ретникс:
http://dengieandmaldonbeekeepers.blo...alic-acid.html
Благодаря,а колко време държа контролния лист на дъното?
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
В момента има 5 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 5 гост (и))