Минзухари, леска, елша.
Преглед за печат
Ммм не ,не са зацъфтяли още.Поне тука не.
Здравейте колеги . При мен има само три жертви от 60 и то силни кошери , изглежда ги е хванал студа и не са могли да се преместят до меда. Другите са наред и носят страшно много прашец от жълт минзухар . Желая успешна година на всички .
В моя пчелин имам 5 жертви, за трите е липсата на храна, стари майки и малко пчели в семейството. Два силни кошера, ми ги е сасипала белка. Разкъсала е мрежата на дълбокото дъно и е унищожила семействата.
Миналата година първо дъжда ми съсипа акациевата паша, вадих малко мед, от края на юни суша и глад. Кошерите изимуваха само на суха храна Апифонда. Сложих им октомври по половин кубче 7-8 кг храна. При липса на никакъв мед, в доста семейства успяха да оцелеят до средата на февруари.
А можем ли да даваме гъст захарен сироп с витамини?В хасковско леските са пуснали ресните и всеки момент ще започнат да отделят прашец.
Аз им давам по 200-300 гр за седмица по гъст сироп 2:1(захар:вода)и питка от горе.Не казвам,че това е правилно!
Прегледах най слабите семейства и имат запаси от мид но меда е стегнат захаросан .Дали ще могат да го изконсумират?
Моите вече си изядоха твърдата храна и в момента инвертирам сироп,утре ще приключи процеса и в неделя отивам да пълня хранилките;),като приключа с количествата от инвертиран сироп които са ми необходими ще пусна и за продажба но това ще е в друга тема.
С инвертиран сироп храня защото много по бързо и лесно се усвоява от пчелите,не прокисва и не натоварва пчелите.Трябва ми максимално рано да развия семействата защото ще правя по няколко отводки от семейство,а колкото по ранни са отводките толкова по добре ще бъдат подготвени да посрешнат зимата!
Гогол надрасках питите с вилица.На места меда не е захаросан и това е този с по тъмните капачета а със светло жълтите капачета е захаросан.
С това грешното храня вече от 3 години насам и съм доволен!
Значи знаеш,само трябва да те подсети някой.Следващата стъпка–имаш достатъчно пчели,нали?Имаш ли пило на 2 съседни пити?За предпочитане е откритото,ранен стадий.Разпечатваш /надраскваш/ питата с мед и я мушкаш м/у двете пити с прясно/незапечатано/ пило.Така до първата ти сериозна паша ще изчистиш всички пити от стар мед и си на чисто.Превръщаш го в пило,пчели,сила за главната паша.
Благодаря Гогол!И на вс които ми дадохте съвети.
Инвертиран сироп не съм давал до сега, но колегите масово казват че на пробите винаги свети химията от инвертазата. Дори пчелари които ползват само есен (според техните думи) пак имат проблеми. То вече всеки 2ри има гаражна машина за инвертиране. Не знам дали е така, но мен не ми се рискува защото и без това меда се продава трудно и разчитам на качество.
Днес пчелите мъкнат като луди бял оранжев и жълт прашец.белия преобладава и явно са намерили доста кокичета.Вчера се разходих до близките поляни и видях направо милиони минзухари.
Днес приключих с пролеттната работа по пчелина,прегледи направени,всички рамки със стар мед разпечатани и всички дъна почистени и минати с пърлачката,подхранени отново с инвертиран сироп,цяла седмица се занимавах с това но вече всичко е наред ;)
Джанката цъфти и мирише на пролет.Вече вземат сиропа като жадни.
А при нас сутринта валя сняг!? ❄️
Надявам се че от сряда ще се затопли и пчелите отново ще са в работен режим.
Ей, туй пчелите не спират да ме изненадват!
1. В един от малкото ДБ дето продължавам да гледам(напук на досегашните ми впечатления) днес не открих никакво пило. Преди 20-тина дни съм записал пило на 3 рамки и прилични запаси от мед, а днес само полирани килийки на 5-6 рамки и никакво пило. И питането е: а*уе къде е мама :) ?
2. В друг кошер дето го глася за японски (ала Василевса) намерих два маточника. В целия пчелин кьорав търтей няма к*во ще прави бъдещата мама не знам...
Иначе другите са в порядък като всяка друга пролет, все едно нямаше дъъълга зима. Зорлем уморих две семейства, които бях маркирал за подхранване ала съм скрил маркировката от себе си и се чудих що ми хартисват подготвени питки. Всички други са ОК, работят на пълни обороти - внасят прашец, гледат пило, жилят собственика щотото са му забравили физиономията и те така... Идилия!!!
Днес сложих първите магазини(ВО) и изрязах първите СР с доста акар.Пило средно на 7 рамки.Има и прашец и пресен нектар,въпреки това получиха по хранилка сироп.Вторите магазини след 2 седмици...
Това във Видин или в Раковски?
Темата е "Южен централен"
А как върви развитието на овошките при вас? Тук в Русе, кайсии и джанки преминаха, сега черешите са в силата си.
Еехе вече магазини.При мен влачат прашец но сиропа не го взимат.Защо?
А какво ви е мнението относно следното.имам три слаби кошерчета но едно от тях е твърде слабо.Пчелите в силните кошери рано тръгват да събират а от тези слабички едва по обяд.Чудя се дали да не обидиня най слабия с друг слаб сега.или да изчакам?Благодаря ви предварително!
Покриваш майката с мрежеста клетка и изтръскваш 2-3 рамки с млади пчели (може от различни кошери ) на входа. На другият ден я освобождаваш.
Прикачен файл 8494
Това с големите букви си го остави за теб и си го прави, колкото искаш. Аз давам съвет на друг човек и затова препоръчвам -клетка. А защо я ползвам : В някои моменти около пилото на рамката , която тръскам има пресен нектар, който намокря падащите пчели. По тази причина в кошера влизат и по-стари пчели, които могат да убият майката. На всеки е ясно, какво нещо е загуба на майка по това време.
Странни съвети дава Танасов и то на конкретен въпрос, ако се съберат две семейства с майките, вероятно говориш за двумайчино семейство :bigsmile:
А трябва ли да се вслушвам в безсмислени съвети? Май те гони параноя? След като виждам, че даваш на хората некоректни съвети, би следвало да се намеся! Много добре си вдявам аз, а туй какво ти си мислиш е друг въпрос.
За да съм точен , първия цитат е въпроса на колегата, а втория цитат - твоя съвет към неговия въпрос. Та коя майка ще спасяваме или и двете.
Ето сега и моя съвет към него: слага директно питите с пчелите в другото семейство, почерпва ги с малко ракийца и пей сърце, какви стръсканици, па млади пчели, па тинтири-минтири. Сега пчелите се обединяват, най лесно, както и майки се придават най-безпроблемно.
Калински, Калински, никой не ти говори( пише) за обединяване на две семейства. Абе -четете и мислете.
Сега,категорично не бих подсилил слабак,защото си е губене на ресурс.Бих подсилил средно семейство,за да успее за акацията.А слабака...
Първо да се уточним какъв е смисъла в БРОЙКАТА, при условие, че тия семейства, ако съумее може и да извади нещо от слънчогледа, инак са кауза пердута. Гледа ги цяла година и евентуално, ако съумее да ги иззими, ще чака от тях добив догодина. Щом е за броя семейства - става, ама за да има добив от броя семейства, то те би трябвало да са силни, а не шепа пчели и това да го броим за семейство!
Не виждам смисъл да споря, може да ми докарате вода от девет кладенеца. :bigsmile: Не съм насилил колегата да прави каквото и да е -той сам си решава.Аз така постъпвам. Семейството на снимката е подсилено на 31.03.2016г. и даде два магазина мед.
Здравейте колеги,аз не съм от тоя регион,но днес колега от с.Величково обл. Пазарджик ми звънна.Кошерите са му останали на по една шепа пчели всичко е измрело в кошера и пред него.Ако има колеги от тоя регион моля да споделят как е при тях.В близост до пчелина му има блок рапица.
Утре ще проверя и споделя. По въздух съм на по-малко от десетина км. Иначе по спомени от миналата година там няма компактни масиви рапица, а само разпокъсани блокове и вероятно с различни собственици и става една хвани единия пребий другия (или профилактично - подред)!
При мен всичко е нормално със семействата. Вчера някои дори ме изненадаха приятно. Още на първи кошер(1ЛР с 3 магазина и майка Бък от 2015г) намерих най горния магазин пълен с тъмен мед и наченки на запечатване. Почти бях сигурен, че са взели на абордаж някой слабак, но и по другите семейства има доста рамки със същия нектар(за мен не е рапица, макар, че има малки площи на относително голямо разстояние).
Акацията е побеляла при мен и всеки момент ще тръгне нектар. Дано и времето позволи да поработят семействата, че някои вече наредиха маточниците.
Акацията цъвна, дано тази година има акациев мед!
Днес,започнах да подменям майки на със зрели маточници и се чудих по едно време,май ли е или септенври,само да изкарам някоя рамка навън от кошер и моментално тръгват да я обират,досега ги хранех по 2 хранилки на седмица за 8 седмици ми изядоха ушите и в момента съм спрял да храня но егати и гладът който настана,иначе ми изградиха между 4 и 6 основи на семейство
Ако си в полето и нямаш рапица глада е тотален. Всичко е засято и нищо не цъфти. Овошките прецъфтяха, синорите също. Хранителна пустиня за пчелите. В Средна гора положението е различно, там пък ниските нощни температури продължават и въпреки многото цъфтеж нектара е много малко. Аз имам един рапица на доста разстояние ама ги залъгва. Акацията в ниското днес трябва да отвори по високото поне седмица още. Късните слани са унищожили на места 100% акацията, а на места ще има цвят само по върховете на дърветата. Малко са местата които са без поражения. Орехите са унищожени на 90% защото сланите удариха три поредни вечери точно в цъфтежа им.
Днес направих преглед на оплодните сандъчета,всички майки излюпени вчера на 100% ,чакам до 10 дни да се оплодят,процента ми на приемане на ларвите беше 60%(най-ниския който съм имал досега),та ме досрамя да публикувам снимка защото щтеше да бледнее пред снимката на колегата rosty_sz 100% приети ларви :laughing:
Ти , си работил , а това е отличен резултат .
Горе главата , следващият път повече .
Успех друже ! :)
Случва се да приемат и 100% случва се и по малко. Току що ми се наложи да унищожа едни красавци на 15 дни. Интересно че ги погледнах като бяха запечатани и бяха 18 бр. Сега ги вадя 12 броя добре другите унищожени. Един колега вчера ми сподели за същото при него. До сега не ми де беше случвало отглеждач да разрушава наточници след запечатване.
И аз имах такъв ефект на унищожаване на запечатани маточници но си мислех че това се получи от миризмата на маркера с който надписах летвичката при проверката на маточниците.
Миналата седмица имах запечатени майчила от един кошер. Изрязах 2 слепени един върху друг и ги придадох на една мнооого слаба отводка от миналата година. Преди това извадих работещата майка на отводката в кутийка за около 1 час. Когато придадох майчилата, смачках работещата майка. Тя пусна нещо като течност и тая течност я капнах върху майчилата. Смачканата майка също закрепих върху майчилата. Днес на проверката, имам свободно разхождаща се майка (все още неоплодена вероятно), спокойни пчели, и 3 захранени отворени майчила. Следващата седмица ще има нова проверка.
delta.eМаточниците се слагат при паша в горен корпус или магазин . В предпоследно междурамие .
Тогава , пчелите не ги забелязват и става самосмяна .
Колега, майките, които сменяш на колко години са и предприемаш ли някакви манипулации срещу тях? Интересува ме опитът ти с ДБ.
Равносметка за месец Май: Мед 0кг. и над 30 излюпени и оплодени майки,завърнали се след блачен полет майки 90%,свършиха ми оплодните сандъчета че миналата седмица правих нови:bigsmile:
И това е благодат
От почти две години не бях вадил акациев мед, заради времето! Събота и неделя вадих мед от единия пчелин, добива беше 11кг от кошер средно, а от другия 23кг! Работя с ДБ и бяха с по три магазина. Е, имаше и някой с маточници, и бяха разфасовани на отводки! Като се прибрах имах гости 2бр. един в капана, а един на клона! Снимки по късно!
При мен акацията пчелите я използваха за развитие както и ливадната паша.Чак сега изпълниха плодниците и вчера сложих магазините евентуално за липата ама не ми се вярва да съберат нещо.
Накратко положението е такова:
Прикачен файл 8712
Прекрасна шахматна дъска.Нареждай фигурите и да започваме.Един с/у ......колко бяхме тука? Ще видиш зор с/у чорбаджията,защото е математик,а шаха е математика.Перфектна рамка с пило,направо красота.Моите Дадани винаги слагат 2 пръста мед отгоре и тогава пилото.А аз искам от дъска до дъска.Но не ме слушат кератиите,правят си тяхното.Лошото е че са заложили доста маточнициДумкай отводкис тези прекрасни рамки.Успех колега!
И ако си смени тела с някой по качествен - ще е върхът.;)
Слънчогледа цъфна. Крайно време е роенето да свърши най-после. Днес носеха вече жълт прашец. На всички отворили слънчогледи имаше поне по една пчела.
Искаше ми се 15 юни да е 15 юли онзи ден. Всеки 3ти тръгнал да залага маточници по никое време, посред паша. После ще ми разправят, че инстинкта за нектар бил по-силен. Дръжки, от инстинкта за множене по-силен няма. Гладно ще стои но иска да бяга.
Двата дъждовни дни на 7 и 8 които прекъснаха кориандъра са им дръпнали спусъка.
Някъде м/у Стара планина и Родопите(пловдивско),положе ието не е,като на северозапад....Миналата седмица имаше по около магазин мед,а таз меда го няма.Явно приключихме активния сезон.От 45-50 дена не е валяло.....Ще ги оставя още месец и....зазимяваме..
При мен е тотална суша и невъобразима жега. Не е валяло около месец а температурите са 37-39 всеки ден. Горещо е от сутринта. Вчера в 8.30 беше 30 градуса. Летежа е незабелижим и въпреки това има принос по питите. Майките почти не снасят и върху пилото почти няма пчели. Семействата едни унили такива, кофти работа. Почвам сиропа но миналата година като беше така и сиропа си взимаха едва едва. Дано нещата се оправят следващата седмица, че го дават 7-8 градуса по-хладно.
И как да се оправи времето?Дори и да завали и поразхлади няма какво да цъфне след тоз "пожар".Аз вече зазимих с магазините от горе-за всеки случай.
Сушата и жегата продължават. Миналата година беше зле, а тази е два пъти по зле. Пилото преди десетина дни беше на 4 рамки средно днес поотворих 30-тина семейства и пилото е свито до две рамки. Сиропа се складира и не предизвиква подобряване на положението. Печелите в кошерите намаляват драстично. Поне акар няма.
В събота нищо нещо се обърка: Кошерите не бяха пипани и изведнъж нападнаха една Августова отводка и я унищожиха! Тази суша ги побърква. Прендната седмица всеки получи твърда храна!
Мога вече да отчета годината. Достигнах още миналата година бройката семейства с които да работя ( между 30 и 40бр. ми е лимита защото си изкарвам парите в съвсем различна сфера, но ми се ще да работя като, че ми е бизнес) и тази година мина под знака на търсенето на добиви. Правих малко отводки и почти всички подарих на млади и надъхани колеги. Оставих за себе си само 5-6 за смяна на проблемни семейства. Използвах максимално капацитета който ми предоставиха миналогодишните късни майки и............ пак постигнах миналогодишния резултат. Т.е. половината семейства не дадоха нищо, ама кръгла 0, просто им оставих всичко за да не ги мисля за зимата. Други дадоха между 10 и 20кг. което си е ОК за района в който пчеларствам.
Като стратегическа грешка отчитам, това че не разделих семейства на двата пчелина които използвам. Този който използвах е 80% от землището с оризища, а от тях паша никаква. Причината да закарам на по-доброто място само няколко семейства беше рапицата която беше насята от арендатор с който е невъзможна комуникацията. Предварително бях отписал тези кошери, а се оказа, че нямах никакви проблеми. Част от семействата изпуснах да роят и пак им взех двайсетина кг., а и там беше рекордьора за годината с над 80кг (за моя район това е твърде сериозна цифра и се сблъсках с доста невярващи погледи от местни колеги).
След приключването на сезона отчитам малко над 10кг. средно на база на брой семейства с които съм стартирал напролет. Малко...... , но при тези условия и отглеждане като допълнителна дейност няма шанс да си докарам нещо повече от 13-та заплата и то само ако продажбите са само на цена на дребно.
Зная, че може доста по-добре и остава да го докажа догодина!