И двата метода предполагат разпечатване и центрофугиране на маломедни пити. Аз съм мързелив, за такива пити и за толкова мед няма да мия инвентара послеnono;, пък и кристализиралият мед ще си остане по питите. Давайте друго решение, по-мързеливо.
Преглед за печат
И двата метода предполагат разпечатване и центрофугиране на маломедни пити. Аз съм мързелив, за такива пити и за толкова мед няма да мия инвентара послеnono;, пък и кристализиралият мед ще си остане по питите. Давайте друго решение, по-мързеливо.
Колега agro, имаше един дядо, който най-спокойно оставяше пити или разливаше мед по камъните край пчелина. На въпроса за чуждите пчели отговаряше - " да идват, те ще вземат по един път, моите по 50".
Имам приятел и комшия, на стотина метра от мене има градинка с барака където си държи и ремонтира инвентара а има и десетина семейсвата за " рехабилитация". По миналата година го сварих да претопява плодникови пити повечето от които си бяха много добри и имаха доста мед. Обясни ми, че това са пити от загинали или изчезнали семейства и , че такива пити той не слага слага на друго семейство а задължително ги претопява. По-късно, по време на акацията, беше много слаба, ми показа три магазина, двата едва напръскани а третия пълен от край до край. Точно това семейство подхранвал със " сиропа" от претопените пити. Аз бих постъпил като него.
Търтеите минават ли през ханемановата решетка,ако хвана търтей с щипка за майки ще избяга ли?Лятото мисля да тренирам маркиране на майки с търтеи.
Да!За да деля и придавам оплодена майка трябва да намеря старата,реших да я маркирам след като на пазара излезнат майки.За целта ще тренирам на търтеи.
"Напънала се планината и родила мишка" Аз, ако се напъна, какво ли ще се пръкне?:confused: Не съм претопявал досега пити, в които има мед и не знам какво ще се получи. Освен това съм се зарекъл да не си пазя и лекувам пчелите от зарази, освен от вредители, които мога да видя - мишки, акари, оси и т.н. Нека оцелеят тези, които имат естествена резистентност към микроорганизми и вируси, от тях ще са отводките. Е, ако изтегля къса клечка и ми се падне нещо смъртоносно - в огъня и толкова.
Аз нарязах 60-тина пити, за които имам съмнение и няма да ги връщам в кошерите и сега чакат да бъдат разтворени за ракия. От предни години когато съм събирал пити от загинали кошери като ги оставя да преседят няколко месеца и те се разтекат, пчелите ги надушат, после от зор ще пипнеш някоя, че все няма рамки и за това тази година ги нарязах на парчета и в едни стари тенекии за съхранение и после в казан с топла водичка да се промие меда и прашеца и към ферментационната.
Здравейте нов съм във занаята. Имам следния въпрос:Притежавам около 40 кошера презимували мога ли да захранвам яко примерно до края на март и след това да ги сцепя като разделя кошера на две на отводката само млади пчели със рамка с яйца и другите да са със люпещо пило а на главното семейство да оставя майката със старите пчели.За да може при началото на главната паша майката да е оплодена и да добавям само основи за градеш и дали майката ще я бива .Ще стане ли тази идея или е глупава.Благодаря !
Ами закупил съм ги .Добре а какъв съвет бихте ми дали за развитие ?
Прочети темите за отводките и тази също, обърни внимание, че първо трябва да има татковци и тогава ще има и майки. Поизясни си малко картинката и пак питай. Тук има доста колеги отговаряли на тези въпроси по няколко пъти, така че дерзай, помисли и за закупуването на майки.
Не е добра идеята, ако искаш хубава майка трябва силен кошер. Като отделиш отводка всички летящи пчели ще се върнат в основния и тази отводка ще оголи рамки а ти от нея ще чакаш хубава майка (трябва да и придадеш или маточник или майка). Има толкова много по добри методи а ти си избрал възможно най лошия вариант. Ако ги разделиш на 2 по правилния начин пролетта, за слънчогледа ще имаш 80 напълно развити кошера за медосбор.
Аз как работя, осиротяваш 2та най силни кошера от който взимаш 40 матоника на 13тия ден и правиш 40 отводки като взимаш предимно запечатаното пило от кошерите.
От 40 кошера съм правил над 100 отводки за годината.
Стандартно ги правя на по 2 рамки запечатано пило и храна. От 1 силен кошер съм правил 5 отводки когато са ми трябвали. Правил съм на различен брой рамки зависи от това какво ми трябва. Да, чистя маточниците на 4тият ден, но силен кошер не залага на стари ларви. Миналата година само 1 запечатан маточник намерих.
Не мога да разбера, какво точно искаш да кажеш.
Най качествените майки се произвеждат когато се взимат яйца или ларви до 12 часа след излюпването, но понеже аз не работя така на 4тия ден изрязвам запечатаните маточници. Така се премахват маточниците заложени на най възрастни ларви ( най некачествените майки). 2-3-4 дневна ларва.
Миналата година по подобен начин имах на 7 рамки свещиваци също,че кошера е в роево.:bigsmile:
Адде!!...ако някой панимае нещо, моля да преведе!!!:bigsmile:
Ник, благодаря за опита, който споделяш. Имам такова питане - освен условието за силно семейство за производството на качествени маточници, смяташ ли, че силата на семейството изиграва съществена роля и през периода на доузряване и дохранване на майката, а именно първата седмица след нейното излюпване? Намираш ли разлика между майки дохранвани от отводка и силно семейство?
И едно питане за моите оцелели два кошера. Вече ги третирах с Оксалис, като това упражнение ще го направя още 2 пъти. Единият от кошерите излиза слаб от зимата - 4 междурамия пчели. Другият е с пълен плодник пило и пчели, той е със самосменената словенска карника. И двата започнах да ги подхранвам с hive alive с дозировка 2,5 мл на литър сироп, обаче не взимат сиропа. Едва когато добавих още 50% сироп започнаха да го взимат, но не особено охотно. Както и да е, наистина hive alive е с доста силен аромат и въпреки че в сиропа слагам и 1/4 мед, явно ще трябва да слагам наполовина от предписаното количество. Обаче и двата кошера са станали зли, много зли. Миналата година нямах никакви проблеми, но тази тръгват много агресивно. Нападат ме на разстояние повече от 20-30 метра, което е много неприятно най-вече заради съседите. Може ли агресията в майките да се развие или е следствие на болест, акар, агрохимия или нещо друго?
Гледам, няколко страници по на зад сте писали за моя метод за отводки. Да споделя опита си от метода, който съм писал за миналата 2018г. В началото на май, преди акацията, едни от най- силните кошери ги осиротих, на получените отводки имаше 100% успеваемост в оплождането. Същите се развиха до слънчогледа, от меда който събраха на акацията и билковия, и дадоха мед повече от колкото развити кошери. Вторият опит с отводките след акацията, беше 50% успеваемост. Колкото по- късно се правят отводки, толкова повече, шанса за оплождане на майката намалява; защото инстинкта за размножаване е май средата на юни.
Сами ли ги оставяш да си произведат майка,или махаш запечатaните маточници на 4-5 ден.
Не махам запечатани маточници, никога! Те сами си избират яйце- личинка, затова майките 99% са с качествата на този от който е майката, демек неговият си ген!
Някой ще кажат не е така но аз от опит говоря. Миналата година, си правих експеримент с посредствен и злобен кошер. Отводките са едно към едно с родителският кошер. Посредствена отводка едната и жилещ, но работяга другата!
Аз също не махам маточници,мисля че тази процедура е за успокоение на пчеларя и излишна работа.Миналогодишните майски сборни отводки,правени с пет р.разновъзрастово пило и стръскана млада пчела,веднага затворени и преместени далеч,без да бутам маточници,сега са доста добре.Сега съм решил в срартерите на петия ден да бутам,до година ще направя рандемана...
Едно питане от мен. Моите мързеливи методи на пчеларстване ме доведоха до това, че семействата в момента са в третия корпус /лр/, а отдолу има още два с изградени пити. Всеки корпус си има отворена кръгла прелка. Правя го с тайната надежда, ако им дойде много нектар, да имат място къде да го разпръснат. Това означава ли, че при повече нектар майката ще се принуди да слезе да снася в по-долен корпус сама, без ротация? Какво губя, ако не направя ротация? Мога ли да продължавам по този начин, подпъхвайки отдолу още корпуси, като разчитам, че винаги ще слагат меда отгоре, а майката постоянно ще слиза в празния корпус отдолу? Мога да го правя, докато натежи толкова, че електрическия подемник да откаже да вдига? По това време предполагам най-горния корпус ще е отдавна запечатан.
Колегите са прави... до някъде. Подреждането на гнездото зависи от пчелите(гените). Това също е признак по който се селектират. От това, което аз съм изпробвал знам, че има пчели на които им е нужна силна паша за да свалят майката, но има и такива, които качват всичко над пилото(фен съм!!!). Някои разхвърлят пилото в три корпуса. Опитай по японски и ще видиш.
В трети корпус е трудно,не че няма такива майки,но не са позволени в БГ.:bigsmile:Рекорда който съм правил с черногъза Златаришка Родопика оплодена от беломъд Сакарски търтей е на 18р пило.
п.п.Не оправи ли оградата от лявата страна повече от 8 рамки пило няма да види.:bigsmile:Пресекат ли два пъти една гора почти нищо не остава.:bigsmile:
Ако е в Сибир със силна паша може и да стане фокус може би и тук да стане а може просто някой семейства майката да бръмчи в средата на горните два корпуса и все ще има пило а долу в третия щобира прашеца.
Оня ден е имало среща в Златарица, уж на по-кафе, между двама пчелари - северняк и южняк. Сега ми се струва, че Друмев препредава лакърдиите, които са разпъвали - кой, как и що или кой е по-по-най. Ще ни се променят представите за ловци и риболовци. Ще се окаже, че пчеларите са по-големи "шегаджии" от прежде споменатите две групи хора. :bigsmile:
Да ама пророка си има Месия/Бати Янчо/.:bigsmile:С тия твоите няма как да видиш това което виждам аз.:bigsmile:Нали видя как градят на основа започната от рои и заложила нещо което малко пчелари знаят защо е така.:bigsmile:Евала ти давам позна много без да имаш инфо.:bigsmile:Усети се за каната но беше късно,чадо как казва Барачето.:bigsmile:
Точно от такова нещо се притеснявам - по някое време да намеря безпорядъчно разхвърляни медови запаси из трите корпуса и да се налага да подреждам рамка по рамка. Затова ми беше и въпроса. Предполагам, като свърши някоя паша и има интервал до следващата, ще се качат нагоре с пилото по средните пити, а отстрани ще останат пълни и полупразни пити = безпорядък за оправяне. Тоест, след приключване на дадена паша най-малкото трябва да прибера меда от пълния /дай боже/ корпус, намиращ се отгоре, за да се подредят отново пчелите както трябва. Досега така правех, но се чудя какво ще стане, ако пропусна.
Здравейте,нов съм-от две години имам любимци(както ги нарича жената).Първата година кошерите ми бяха разположени на трева,и умрели пред кошерите не бях забелязал.Тази година откакто подхранвам с по малко сироп(досега 3пъти по 800гр на седмица-еднократно)понеже вече са на гола пръст седмично пред всеки от кошерите намирам50-100 умрели пчели.Виждал съм как пчела изважда уряла и я отнася надалеч,а тук са пред кошера.Чудя се дали това количество на подмор е нормално(то така и колата нещо глъхнеше и пак така се чудех..,докато майстора не ме светна да сменя бензиностанцията)Та в този ред на мисли ако има някой да ме "светне"..... Иначе семействата са сравнитело силни с доста пило...
Здравейте. Зазимих единия кошер с магазин отдолу с 10 рамки в които имаше и малко мед. Сега вече април наближава, кошера е средна работа... Тоя магазин време ли е да го махам. Като цяло плана ми е да цепя от този кошер ако се развие. Но ако магазина пречи по някакъв начин, да хвана да го складирам?
Приятелю , сам си отговаряш на зададените въпроси .
Действаш според развитието на семейството .
На кое точно си отговорих? :)
Да махам ли магазина по това време, защото пречи или?
При мен магазините седят отдолу до настъпване на първата паша, след което ги слагам отгоре. Не съм забелязал да пречат, дори им създаваш по-добър микро климат в плодника. Миналата седмица реших да проверя в най-силния, дали майката не се е излъгала да слезе да осемени някоя пита, ама цъ, всички рамки са празни и сухи на барут от край до край, а ги подхранвам всеки ден :laughing:
Както е писал Тарти, пробвай да ги засилиш и развиеш нагоре, щом мислиш да ги цепиш hi;
А каква е тази тактика с магазин отдолу и магазин отгоре? Също така, то като настъпи пашата при мен, след като не искам да събирам мед, да махна ли магазина отдолу или просто да си го оставя? Честно казано не знам какво е положението в него, дали не се е залъгала майката да отиде надолу. Ще трябва да го отлепя и да видя, въпреки че пробвах миналия ден, но сякаш беше точкован... :)
Общо взето и аз така мислех..,но сега вече..,друго е като си свериш часовника с някой на който му е точен.
Привет, имам нужда от помощ, рових из форума, но не намерих нищо, купих кошери ДБ12 втора ръка в доста добро състояние и има много пчела, но вътре има 3-4 плодникови пити пълни с тръгнал да се захаросва мед, зазимени са на 12 рамки, миналата седмица ги разчопках с вилицата, за да го преработят, сега ги отворих, но са преработили много малки участъци с големината на капачка за буркан, а другия се е захаросал напълно, сега ги вадя от кошерите и слагам нови да градят, има и не захаросан мед по-другите пити, за да не останат гладни, как да го претопя този захаросан мед в питите, благодаря Ви предварително :)
Аз се надявах да има някакъв начин, без да се налага да ги връщам в кошера, загуба на мед ще има, няма как :), ако ги разкъсам на парчета и претопя на водна баня заедно с восъка с много малко вода, дали ще стане, питите са стари и мисля да ги бракувам, бладодаря за отговора.
По тоя начин няма ли да изхвърлят кристалите?Не е ли по добре да се извадят и в безпашие да се върнат?Аз бих пробвал с ел.одеяло или духалка да втечня меда.:bigsmile:
За това си мисля да го претопя по този начин, восъка ще се вдигне горе и втрърди, а медът ще им го върна в хранилките да го преработят :).
И затова помислих, но останах с впечатлението, че ще ги ползваш. Това е най - добрия вариант, но е по - добре да промиеш меда, а след това да топиш остатъка. Ако е необходимо може да прибавиш и захар към този сироп до определена концентрация и даваш в хранилката.
Не се занимавай с глупости послушай Бай Трендафил.Разпечатваш пръскаш с топла вода и връщаш под пчелите ако няма възможност зад преградната за да не снася майката щом ще ги бракуваш.Мед не се кипва нито се топи с духалки нито с друго ако се ползва за храна било за хора било за пчели.
Ке умра от смях, имало пити със захаросан мед. Аз не съм виждал друг по това време. Дявола, като нямал работа си ....опс създавал си проблеми.:bigsmile:
Ще отидат зян кристалите Чичо Гошо.:bigsmile: