Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 6828

Преглед на хибрид режима

Заслужил Автор
    Регистриран
    23.11.2014
    Пчеларски район
    krivodol
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    Не е добра идеята, ако искаш хубава майка трябва силен кошер. Като отделиш отводка всички летящи пчели ще се върнат в основния и тази отводка ще оголи рамки а ти от нея ще чакаш хубава майка (трябва да и придадеш или маточник или майка). Има толкова много по добри методи а ти си избрал възможно най лошия вариант. Ако ги разделиш на 2 по правилния начин пролетта, за слънчогледа ще имаш 80 напълно развити кошера за медосбор.

Аз как работя, осиротяваш 2та най силни кошера от който взимаш 40 матоника на 13тия ден и правиш 40 отводки като взимаш предимно запечатаното пило от кошерите.
    От 40 кошера съм правил над 100 отводки за годината.
    Ник,на колко рамки пило ги правиш и буташ ли маточници на 4-5 тия ден?

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от miroslav70 Виж публикацията
    Ник,на колко рамки пило ги правиш и буташ ли маточници на 4-5 тия ден?
    Стандартно ги правя на по 2 рамки запечатано пило и храна. От 1 силен кошер съм правил 5 отводки когато са ми трябвали. Правил съм на различен брой рамки зависи от това какво ми трябва. Да, чистя маточниците на 4тият ден, но силен кошер не залага на стари ларви. Миналата година само 1 запечатан маточник намерих.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    ... Да, чистя маточниците на 4тият ден, но силен кошер не залага на стари ларви...
    Щом тези маточници са запечатани на 4-тия ден, то личинките на колко дни са били, когато е правена отводката (захранени маточниците )?

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Щом тези маточници са запечатани на 4-тия ден, то личинките на колко дни са били, когато е правена отводката (захранени маточниците )?
    Отводката не е направена още, това е стартера. На 13тия ден взимам готовите маточници и сформирам отводките.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Отводката не е направена още, това е стартера. На 13тия ден взимам готовите маточници и сформирам отводките.
    E, добре, когато е осиротен стартера?---------"Аз как работя, осиротяваш 2та най силни кошера ..."

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    E, добре, когато е осиротен стартера?---------"Аз как работя, осиротяваш 2та най силни кошера ..."
    Не мога да разбера, какво точно искаш да кажеш.
    Най качествените майки се произвеждат когато се взимат яйца или ларви до 12 часа след излюпването, но понеже аз не работя така на 4тия ден изрязвам запечатаните маточници. Така се премахват маточниците заложени на най възрастни ларви ( най некачествените майки). 2-3-4 дневна ларва.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Не мога да разбера, какво точно искаш да кажеш.
    Най качествените майки се произвеждат когато се взимат яйца или ларви до 12 часа след излюпването, но понеже аз не работя така на 4тия ден изрязвам запечатаните маточници. Така се премахват маточниците заложени на най възрастни ларви ( най некачествените майки). 2-3-4 дневна ларва.
    " чистя маточниците на 4тият ден, но силен кошер не залага на стари ларви"

Това беше повода за въпроса ми. Според мен залагат на стари личинки и затова първите запечатани се разрушават.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •