TSC1, лазарен гравьор ли ще ползваш за надписването или рутер?
Преглед за печат
Няма. Идеята не е на БАБХ, много от БАБХ не са съгласни, просто няколко душици от бабх прокарват наредбата в полза на други душици това е целия филм. Ти ме познаваш, сложи си ръката на сърцето, и кажи подвеждал ли съм те някога с някаква информация. Петък е в другиден, тогава ще изплуват доста неща на повърхността.
Ето отговора на един австрийски пчелар (мисля, че е професор), когото нашата делегация в Полша попита как е при тях положението с жълтите табелки и въобще с регулациите в пчеларския сектор. Накратко - няма почти никакви регулации, регистрации, табелки и прочее простотии. Има само един необходим минимум, като например ако разположиш кошери на някоя поляна по твой избор, да сложиш един кол с една табелка. И май с това се изчерпва всичко. Когато австриеца е чул какво е положението в България, е казал, че ако се опитат нещо подобно да направят и при тях, 99% от пчеларите ще се откажат от пчеларския бизнес. Вижте сами отговора по мейл:
This link leads you to the information we issued for beekeepers (German): https://www.biene-oesterreich.at/tie...e+2500+1135390
According to the new act on labelling and registration, issued by the Austrian Ministry of Health (TKZVO-Novelle 2015, BGBl. II Nr. 193 from July 8 2015, https://www.ris.bka.gv.at/Dokumente/...015_II_193.pdf), the registration of domestic animals has now been expanded to honeybees. Everyone keeping honeybees (whether a person or a legal entity) has to inform the competent veterinary authorities and to register at a database provided by the national statistical service Statistik Austria (http://portal.statistik.at/). The information on honeybee registration issued by the statistical service (in German) can be found on http://www.statistik.at/ovis/imkerei/index.html.
The following data have to be reported to the authorities:
a) Core data of person/legal entity keeping bees: name, address, date of birth, contact details
b) (Geo-)Position of all apiaries within 7 days after establishing or ceasing the apiary.
c) Total number of beehives kept by person/legal entity on October 30 and April 31 of each year
Moreover, each apiary has to be permanently labelled at a clearly visible position with his personal registration number.
Reporting data a) is compulsory since 01.04.2016. Reporting data b) and c) will be compulsory from 01.01.2017 on.
The data can be entered by the beekeeper himself or by his local beekeeping club (in the case someone has no computer or doesn’t have access to the internet or is not able to manage the online tool provided by Statistik Austria).
There are – at least in theory – heavy fines of up to € 4.360 if someone does not meet his engagement.
If you have any further question, please don’t hesitate to contact me.
Матеев знаеш ли кои лидери ще присъстват на срещата би ли споделил?
Нямам никаква представа. Самият аз се чудя дали да ходя. Картофа е горещ и никой не иска да се занимава с него. Сам виждаш какво става - вместо благодарности получаваш оплювки, така че наистина в един момент човек започва да се чуди защо го прави всичко това.
Виж логиката --> Няма да отида --> Няма да напиша нищо във форума, защото няма да го знам --> Няма да има дискусии --> Няма да има оплювки от неблагодарници. Ама еди какво си се е било случило на срещата - ами супер, започвам и аз да оплювам, стига да науча името на "лидера", който е бил там. Няма значение дали този лидер е защитавал пчеларите или не, важното е, че той по презумпция е виновен.
Чакай, чакай......
Не искаме да отменят Наредба 10. Към момента тя е в наша полза. Ние искаме ДА НЕ Я ПРОМЕНЯТ, като добавят в нея жълтите табелки и простотиите около тях.
Ако наредбата изцяло се отмени, ще пострадат всички пчелари по пчеларските програми, защото НПП е обвързана със Наредба 10. Засега в наш интерес е да си остане старата наредба поне до момента, до който МЗХ си изясни пчелите дали са животно или не. Но това изясняване минава през Закона за пчеларството, който пак няма как да го променят без участието на бранша.
И тука Ростистислав от Стара Загора (rosty_sz) е прав, че към момента ние сме силната страна по отношение евентуалните бъдещи промени на Наредба 10, защото няма как те да се случат без нашето съгласие.
Това имах предвид де, исках да кажа че сме против проектонаредбата. Иначе кво ти пука, ти за едно псуване ли си, малко ли ме псуват и мен и всички останали, идвай, че положението е на нож
Не казвам, това е фирмено Ноу Хау.
Вероятно е така и въпроса доста го "разчесвахме" по-назад в темата. Те четци за баркодове въобще нямат и за това предложих, ако има нови табелки те да са с QR код. Той може да се ползва от пчеларите със смартфони и "смарт" мислене за доста полезни неща.
Само не забравяй, че противника мисли с 8 хода напред ...... :)
И държи в ръцете си цяла една торба с трикове .......
Малко време остана, пак ще говорим, темата е тук, освен ако не я изтриеш или не махнеш някои коментари, а?
Направете една анкета да видите кои хора са зат вас и кои против
Сърдите се, че псуват и обиждат. Не се косете, всеки който представлява пчеларите е подложен на това, мен всеки ден ме псуват в Пчелин ама не съм го взел присърце. Щом сме се хванали на хорото ще го играем докрай, не се косете за глупости. Шуменето е признак, че се върши нещо, ако не ни псуват, значи нищо не правим.
Чето както е тръгнало утре ще кажат на всяка пчеличка на ухото да има маркер.че е от едикой си пчелин и от едикой си кошер.
Това е направо смешно.
Ако все пак се стигне до приемане на тази промяна в наредбата, преговаряйте "марките" да са с размер не по-големи от тези на говедата и дребните животни. Това в бъдеще ще ни струва по-малко пари. Също така е важно да има свободен пазар на същите с конкурентни цени на различните производители. Ако има възможност както при другите животновъди в началото държавата да поема дял от стойността им. Например - при въвеждането им при останалите животновъди финасирането беше 40% от стойността, но тогава опорочиха схемата с избора на една единствена фирма и нямаше реален ефект от това. Опасявам се че ситуацията ще е подобна и при нас. Пожелавам успех на преговарящите.
Чухте ли новината.
Ако някой я сподели може и да я чуем !
Честити жълти табелки.
Може и да е за хубаво тия табелки се пак чувам,че и някакъв ОЛАВ се намесил:bigsmile:
Ако под ОЛАВ имаш предвид ОЛАФ, май скоро не се е намесвал.
http://e-vestnik.bg/4276/%D0%BA%D0%B...B%D0%B0%D1%84/
Бях на телефона и не можех да пиша много.
ЗА, табелките се е получило съгласие със подкрепата на М. Михайлов, Котларски и П. Иванова. Така и не разбрах Ганчо на какво мнение е бил, но май е бил по-скоро ЗА. До колкото разбрах е настоявал да се даде голям гратисен период и май са решили гратиса да е 2 год. За подвижното такъв гратис няма да има и всички подвижни от новия сезон със жълти табелки. Предполагам че така ще стане и със всички по програми.
Матеев и Гилигана сабили категорично ПРОТИВ.
Кожухаров също.
Г-н Димо Караангелов, предполага,че вече може да си махнете палчето на долу от по-горния ми пост . Благодаря
След цялото писане накрая се вижда кой решава в пчеларството, но няма страшно, след десетина години някой от тях ще са на два метра под земята :-):-):-):-). Не се сдържах, черния ми хумор се обади.
Да кажа и аз набързо информация от първа ръка, пък утре ще пиша по-подробно. Накратко:
1. МЗХ е получило много становища по наредбата, 6-7 от които са от пчеларски организации, а другите - от държавни институции. Мисля че в две от тях имаше СЪГЛАСИЕ С НАРЕДБАТА. Едното от тях беше на Мишо Михайлов, другото не разбрах от кого е. Не са ни ги чели, само ги преброиха и показаха колко дебел сноп хартия се е получил.
2. По време на обсъжданията се изказаха много хора, като от изказванията стана ясно, че Наредбата се подкрепя от Мишо Михайлов, Жените-пчеларки и проф. Георги Цанков от Научната пчеларска организация. Тяхната подкрепа е достатъчна Наредбата да бъде приета, така че ако искате някого да разкъсвате на малки парченца, вече знаете кого.
3. Ганчо Ганев се изказа малко мъгляво според мене, но общия контекст на изказването беше Наредбата да бъде приета, но с известни облегчения за повечето пчелари. Тоест той предложи за пчеларите с подвижно, които ще кандидатстват по агроекология, срока за табелките да бъде 1 април догодина, а за всички останали пчелари да има двугодишен срок за слагане на табелките и регистриране на всеки един кошер във ВЕТИС.
4. Аз, Кожухаров и Владо-Гилъна водихме открита война против Наредбата, като доста изнервихме всички присъстващи. Особенно Кожухаров - той ги уби с юридически доводи, на които те нищо не можаха да кажат.
Като цяло Наредбата вероятно ще бъде приета и подписана от Министър Танева в най-скоро време, като все пак БАБХ в лицето на г-н Маринов публично обеща известни отстъпки. Тоест декларира, че са готови да променят някои от най-неприятните текстове от първото издание на проекта за промяна. Съгласи се на двугодишна разсрочка за целия бранш, с изключение на кандидатстващите по Агроекология, но аз си мисля, че ако го натиснем още малко, ще се съгласи и на тригодишна отсрочка. Повече няма как ......
Също така се съгласи отводките да не се броят за пчелни семейства, така че тяхното номериране ще става чак когато бъдат закупени, транспортирани и заселени в кошери. Съгласи се и още веднъж да преосмислим всички текстове, като срока за това е до втроник. На практика бихме могли в събота и неделя още веднъж да обсъдим текстовете, и в понеделник неофициално някой да му ги прати и да ги обсъди с него по телефона. Аз не искам да съм този човек, но мисля, че Ростислав ще се съгласи.
Та това е всичко. Нещата навлязоха в тяхната заключителна фаза. До там ги доведе най-вече Мишо Михайлов и неговата организация, ако са правили управителен съвет. Ако всички пчеларски становища бяха отрицателни, наредбата щеше да бъде спряна. Наличието на положителни становища обаче променя нещата, и дава на МЗХ законното право да приеме наредбата. Цяло щастие е, че все пак реши да ни свика и да обсъдим ситуацията, и предполагам това е защото наистина наредбата е противозаконна (вижте 2-те становища на КБП), и ако решим да извадим 4000 лв. от джоба си и да заведем дело, тази наредба много лесно може да бъде съборена. Тоест МЗХ се нуждае от нашето благоразположение, и увереноста, че няма да я съборим, и именно поради тази причина беше свикана тази среща и на нея БАБХ обяви, че е готова да направи отстъпки.
За да ми е чиста съвеста ще кажа, че становището на МЗХ също беше отрицателно (тоест в наша подкрепа), и самите служители на МЗХ казаха, че са натискали БАБХ да направи отстъпки. Олелията около тази Наредба е стигнала чак до политическото ръководство на партията, и от там са се разпоредили на МЗХ да направи опит да се разбере с пчеларите. И този опит беше днес. И ако не беше Мишо Михайлов, жените-пчеларки и проф. Георги Цанков, нещата може би щяха да се развият по друг начин, но сега вече НЯМАМЕ АЛТЕРНАТИВА !!! Наредба ще има, и единственото, което можем да направим, е максимално да се възползваме от декларираното желание на БАБХ да направи отстъпки и да подобрим текстовете дотолкова, доколкото все пак е възможно. Има позиции, по които са непреклонни. Например изрично отказаха табелките да са безплатни. За другото декларираха, че са готови на отстъпки, и чакат предложения до вторник.
проф. Георги Цанков --- Този какъв се явява?
Той ли е? http://www.sofia.utre.bg/images/arti...9ce89be6b3.jpg
Проф. Георги Цанков е председател на Научната асоциация по пчеларство. В нея членуват няколко учени, които не са правили управителни съвети или общи събрания поне 4-5 години. Тоест организацията им е НЕЗАКОННА, а членската им маса се събира на пръстите ми на едната ръка.
Този човек идва по работните групи само за да приказва глупости и простотии и да гласува АБСОЛЮТНО НЕКОМПЕТЕНТНО, защото на практика той е на 1000 светлинни години от проблемите на бранша. Всеки път сме принудени да го изслушваме по 5-10 минути за това как научните работници в България са онеправдани и как държавата или по пчеларските програми трябва да им ринем пари с лопата, защото разбирате ли без наука сектора е загинал. Нещо повече - непрекъснато лобира за това целия сектор да бъде РЪКОВОДЕН от научните работници в пчеларството. Не казвам обединен, казвам РЪКОВОДЕН. Накратко - вероятно има МАНИЯ ЗА ВЕЛИЧИЕ, а в същото време е на много ниско ниво. Едно време като професор може да е бил голям и влиятелен учен, но сега го гони старческата деменция и той сам не се усеща какви ги плещи. Но понеже е професор и известен учен - всички го слушаме учтиво и търпеливо.
Черният ти хумор се обажда винаги там където не е уместно.А за 10–те години не се знае,за там няма ред.МОЖЕ ДА Е НЯКОЙ СПИСВАЩ ТУК. Кой на 2 м.под земята,кой на Земята,кой на 2 м. над земята–всичко това се решава от неведомите сили,а не от нашите съкровени желания.Така че,изпили си мерника и не оставяй черния ти хумор да управлява мисленето ти,а от там и списването на постовете ти.Нищо лично,но не е етично.Апропо,можеш да се оплачеш на г–н Матеев ,както преди го направи и този път да ме заличи завинаги.Но и в двата случая аз казвам истината.Това ми е удовлетворението. :yo:drinks;drinks;
Имам неотложни планове за събота и неделя и няма да мога да участвам в обсъждането на текстовете. В неделя вечер съм свободен и ще взема участие в заключителния етап. После ако трябва ще си назубкам урока и ще звъня където трябва. Дано успея да съм достатъчно убедителен.
Ето един мейл на проф. Георги Цанков, който той го прати преди работната група за определяне на пределните цени. Вижте какви ги плещи - ние ще се събираме за бюджети и цени, а той пак с неговата си мания ДА РЪКОВОДИ ЦЕЛИЯ ПЧЕЛАРСКИ СЕКТОР и държавата ДА ГО ОКЪПЕ В ПАРИ, включая и по пчеларската програма.
Такива мейли досега от него съм получил поне 20, по всякакъв повод. Дори и да имаме работна група за определяне на ракията с какви кисели краставички ще я пием, той пак ще прати подобно писмо за ръководство на пчеларския сектор и за просия на пари за научните работници. И после в работната група ще започнем да обсъждаме краставичките, а като му дадем думата, той пак ще си изпее песента за ръководството и парите. Вече съм я научил тази песен наизуст, но няма как - от уважение продължаваме да го слушаме и да го търпим. И рабира се да се ядосваме, че почти винаги гласува против интересите на сектора. Но не мисля, че го прави нарочно. По-скоро го прави, защото е неадекватен към това, което се обсъжда.
Вижте един от неговите мейли:
До Членовете на Работната група
Уважаеми колеги
Вече втора Програма за развитието на пчеларството сме заедно и обсъждаме проблемите свързани с пчеларството в страната. До сега не са решени два основни проблеми свързани с развитието на пчеларството в страната:
1. Преди промените в страната ръководството на пчелрарството се осъществяваше от един Пчеларски съюз. МЗХ вземаше дейно участие и беше предоставило стая в която ръководството на Пчеларството се събираше обсъждаше проблемите и вземаше съответните решения. Сега ръководството се осъществява от не пчелари и от много пчеларски съюзи, които на практика не отговарят за развитието на пчеларството. До Националната Научна Асоциация , която е гражданско сдружение, постъпват молби от пчелари и пчеларски организации от района на Варна за да вземем участие по решенията по наредба 10 за интендификацията на пчелните семейства. Те се оплакват, че няма достатъчно информация за необходимите документи за уастие в откриващата се днес Програма за развитието на пчеларството.
2. До промените научното обслужване на пчеларския отрасъл се осъществяваше от Научна Опитна станция по пчеларство. В нея работеха около 40 служители и те се занимаваха с научни изследвания. Към стнанцията имаше Научно координационен съвет, който периодично се събираше и обсъждаше изпълнението на научно изследователската дейност по пчеларство в страната. След промените станцията беше закрита. В същото време в други източно европейски страни научните центрове се запазиха. Има сведения, че в Румъния с научни изследвания по пчмеларство се занимават около 10000 специалисти.Липсата на научен център у нас и особенно на Научен съвет не позволяват в рамките на Пчеларската програма да се реализират макар и частични научни изследвания в областа на пчеларството. През миналата година беше обещано, че сега в новата програма ще се създадат условия да се извършват научни изследвания по пчеларство. Ето днес се отваря програмата без да има съобщения за Научни проекти и най-важно процедурата по тяхното приемане и реализиране.
МОЛЯ РЪКОВОДСТВОТО НА РАБОТГНАТА ГРУПА В ПРЕДСТОЯЩОТО ЗАСЕДАНИЕ НА 22 ТМ ДА ВКЛЮЧИ ЗА ОБСЪЖДАНЕ И ВЗЕМАНЕ РЕШЕНИЕ ПО ТЕЗИ ДВА ОСНОВНИ ВЪПРОСА ЗА НОРМАЛНОТО РАЗВИТИЕ НА ПЧЕЛАРСТВОТО: 1. ЗА НЕГОВОТО РЪКОВОДСТВО и 2. ЗА НАУЧНОТО МУ ОБСЛУЖВАНЕ И РЕАЛИЗИРАНЕТО НА НАУЧНИТЕ ПРОЕКТИ В РАМКИТЕ НА ПРОГРАМАТА.
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ННАП и член на РГ:
(проф.д-р Георги Цанков)
Жалка история, съюза на жените пчеларки и те са един файтон хора.
Колеги днес Матеев, Кожухаров и аз бяхме на един цирк, цирк в който се опитаха да ни направят клоуни, но само така си помислиха. Трябва малко почивка да улегнат мислите и цялата информация, която се струпа. Ще бъдете информирани какво следва, нека починем, че днес беше доста тежък и емоционален ден.
Колега днес съм минал 700км, говорил съм с над 50 човека по телефон, след което бях на цирка в мзх цял слетобяд, след това отново 90 километра през петрохан и мъгла и поледица. Просто много съм ядосан, а и уморен, не искам да говоря много сега, защото най вероятно ще изрека куп глупости.
в момента в който Мишо каза ние сме за табелките от днес, просто погледнах в другия край на залата към Матеев, а Матеев гледаше в мен, просто Мишока ни застреля с това, след което жените, впрочем нищо женско нямаше в нея, но както и да е, и те готови за табелки от днес и т.н. и т.н. Г.Г, стана и каза аз предлагам от 1 април за подвижни и гратис до две години за останалите. Това е, в буквалния смисъл воювахме с думи, тези, доводи, правни обосновки ит.н. но нито аз, нито Матеев, нито Кожухаров бяхме чути това е, ясно просто и гадно, много гадно. с една дума казаха, организациите сте нищо, ние си правим каквото искаме, за нашите хора. Не зная, наистина не знам какво да ви кажа, просто не може да ми дойде мисъл която да споделя. Всичко друго очаквах, но не и такъв развой на нещата.
Табелките не са проблем за никой от нас ,проблема е в нас пчеларите всеки дърпа чергата към него си.Г-н Матеев бил против то и аз съм против ама не се казвам Матеев.Тия таксиметровите пчелари трябваше да ги ударят още преди години от тях всички страдаме/не казвам за честните,но надали има такива в бг/
Защо не излязохме на протест след като поискаха УДОСТОВЕРЕНЕЯ,а почнахме да просим и да се унижаваме за тоя лист хартия.Баба Тръна Бодилката викаше ,,Алчността ще ви погуби".Сега къде са тия шефове на организации да ни вдигнат на протест.Табелки вярно,но малко то камъче обръща колата.
Г-н Матеев не се сърдете но вместо да се ебавате по фейса с ваши конкуренти организирайте един протест и им натрийте носовете нека после да думат всичко за вас.
Напротив има, но знайте, у нас има около 17 организации на пчеларите, а с реални и много членове са, КБП ФБП ние във ФБП дори имаме цели областни дружества напуснали от мишо и преминали при нас, но темата не е за организациите, а проблемът е в няколко пенсионера дето днес отрязаха главата на българския пчелар.
Всички тези организации за които говориш са само на книга. Някакви списъци в които са написани някакви имена между които няма никаква обвързаност. И едни лидери избрани кои легално, кои нелегално ги развяват пред едни други лидери, които и хал хабер си нямат за българският пчелар.
Да обсъдим вариант да съберем пари и да заведем дело. По добре да даваме пари за законност в тази държава отколкото за малоумните идеи на служителите от БАБХ.
Както казах възможно е да го има и този момент някъде, просто не мога да отговоря защото не знам. Мога единствено и само за ФБП да говоря. Колеги наистина съм много уморен, лека вечер ви пожелавам, надявам се да измислите и вие някакъв вариант за реакция. На мен ми се върти нещо, но утре ще се координираме и обсъдим на трезва глава, да видим какво ще правим.
С табелките всички пчелари ще станем еднакви,но да ли лидерите на организации ще станат единни?Много хора тук във форума знаят какви пари се изкарват от подвижно пчеларство.Не от мед,те и знаят от какво и как разни хора с по няколко пчелина с 100-120 кошера кандидатства по всички програми.Аз съм твърдо ДА за табелките,но това си е лично мое мнение.
п.п.Щом аз го знам да ли не го знаят и в МЗ;)
От постовете разбирам, че пчеларите сме обединени, което е най-важното при воденето на една "война".Предатели има навсякъде, къде от глупост или лични интереси.Ако се наложи завеждане на дела ще подпомогна с определена вноска.Горе главите има още много битки за водене.Отчаянието е най-големия враг.
Проблема не е в табелите. Проблема е в голямото количество бумащина която ще трябва да се води и тичане до БАБХ при всяка промяна. Не можеш да си правиш технологии за работа, че няма време да ти остане от разтакаване по институции. Според мен е най-добре да се отвори една набирателна сметка, всички сме заинтересовани и всеки ще даде пари и да се сезира съда. Нека мзх да разберат най после, че трябва да спрат да се еб...т с нас.
Трети пореден закон(наредба) в ущърб и без съобразяване с пчеларите . В този случай дори не е толкова важна наредбата а това че не се отчита гласа на пчеларите .Толкова ясно се казва че не ставаме за нищо , а от тук нататъка считайте , че освен по съдебен ред няма сила която да я промени. Изобщо никой да не се засилва с приказки че може да направи нещо ако ще на който ще да звъни .Има ли готов да се занимава с дело ако са му осигурени средствата от нас и има ли пчелари които са готови да дадат средства ? Ако се заеме Матеев и организацията му може да извлече само ползи от това.
Колеги пуснах анкета ако имате интерес се обозначете там , за да може ако се наеме някой с завеждане на дело да знае дали разполага със средства от пчеларите .
http://pchelari.com/forum/showthread.php?t=3614
Едно въпросче, към Владо-Gillan, като присъствал на срещата вчера в МЗХ(с отговори може да се включат и други присъствали на срещата) - вярно ли е, че представителят на БАБХ д-р Маринов, е заявил че от Агенцията(БАБХ) ще направят анкета сред общините в България и ако там надделее мнението, че в населени места не желаят да се отглеждат пчелни семейства, то ще променят Закона за Пчеларството така, че всяка община на местно ниво да решава дали да могат да се отглеждат пчелни семейства в населените места, и до какъв брой.
Да, за съжаление това беше една от простотиите, които д-р Маринов каза между другото. Нещо повече - той си призна, че вече е имало консултации с общините и вече се работило в тази посока.
На практика това е една заплаха, която виси над главите ни като ДАМОКЛЕВ МЕЧ. Ако в Закона за пчеларството се направи поправка, че общините сами решават дали да има кошери в населените им места или не, то тогава БАБХ и МЗХ ще си измият ръцете, и при протести на пчелари просто ще кажат "ами вървете се разбирайте на местно ниво".
Такава една поправка може тихомълком да бъде включена в преходните и заключителни разпоредби на някой закон, и ние дори и няма да разберем, че такова нещо се е внесло от някой депутат, а другите са го гласували като овце, без дори да се замислят до какво ще доведе това. Ще разберем, когато вече е късно да се направи каквото и да било.
Всичко това не е свързано с Наредба 10. Показателен е само факта, че висши служители от БАБХ си го мислят това, и дори вече са работили по осъществяването на един подобен сценарий.
За съжаление е много малка вероятноста от Народното събрание някой да се сети, че трябва да се консултира с пчеларския бранш. Могат да внесат поправката и да я гласуват, без въобще да им мигне окото. И ако случайно някоя медия не се сети да ни предупреди в публичното пространство, ние така и ще си останем изненадани от ножа, който тихомълком се готвят да ни го забият в гърба.
Много важно е да се даде повече информация какво ще правят с пчелините в населени места. Как да се оборудвам тази зима да купувам кошери,рамки,основи и на пролет да ми кажат, че нямам право да си гледам кошерите на село някаква насока можете ли да дадете на прохождащите пчелари има ли смисъл от увеличаването на бройката или да се чака окончателни решения?
Ще помоля хората които са били на срещата и знаят кога ще се обнародва наредбата да кажат . Също и правните несъответствия за отпадането и могат да се споделят. Другата тема дава надежда , че могат да се случат нещата . Нека всички които са ок да се случат нещата да помогнат. Добра адвокатска кантора в София , вътрешна информация кога ще я пуснат , евентуалната сума и как ще се събере . Според мен след като се намери кантора или адвокат които са готови да се заемат може набирателна сметка с определената цел . Сега е хубаво да се знае че всичко зависи от това дали ще се направи нещо и колкото повече хора се заемат толкова по-лесно могат да се случат нещата .Гласността не е без значение но първо трябва да се уредят формалностите и най малкото да се наеме адвокат . След като се спечели делото или отмени наредбата изразходването на средствата дали остават за следващи начинания или се даряват за благотворителност (на дали някой ще чака да му се върнат 20-40лв.) Всички тези неща са доста по лесни ако организация се заеме да ги върши от наше име , като може да обяви че е от нейно име и името на група пчелари . Организацията трябва да има помощ от всички които искат да участват в начинанието и да работи със събраните средства срещу нужната отчетност .
Владо кажи от кога ще влезе в сила наредбата ако си наясно . Също може и да питаш дали федерацията е готова да се захване с такова дело ако се съберат пари , всичко друго ще е въздух под налягане . Трябва да има някакъв срок за обжалване и отмяна на наредбата и там е най-ефективното действие .
федерацията е готова за дело, скоро ще се разбере откога влиза в сила наредбата
Личното ми мнение е, че преди да се тръгне към завеждане на дело, наредбата трябва да се подложи на сериозен правен анализ. И то от юрист, който е имал "вземане/даване" с дела във ВАС. Трябва да се изяснят няколко въпроса:
- атакуема ли е наредбата с правни аргументи (законосъобразност);
- не се ли опитват чрез наредбата да дописват пропуски в закони;
- съответстват ли заложените в нея изисквания на европейското законодателство и практика;
- може ли да се атакува във ВАС норнативен акт с аргументи за целесъобразност.
Едва след като тези неща се изяснят ще имате отговор на въпроса "Трябва ли да се завежда дело и има ли макар и минимални шансове то да бъде спечелено?". Във ВАС има съдии от висока категория и там мотив от сорта на "Пчелата не е животно" няма да минат.
Трябва ви експертиза!!!
А има ли някой който е имал взимане даване с такива юристи и може ли да ни насочи към такъв .
Писахте че Иван Кожухаров е оборил с доста правни обосновки -напишете какви са все от някъде трябва да се тръгне .
Мерси , четох ги тогава и сега пак ги прочетох . По-лесно е да се отмени цялата наредба 10 а това няма да е от полза за никой.Трябва да се пипа внимателно и от човек с нужните познания .
Знам, че ако не беше Иван Кожухаров нямаше да я има изобщо тази дискусия тези дни и всички щяхте да се "радвате" на новите си ушни марки, просто щяха да ни информират, че са се събрали едни хора, взели са политическо решение и решили! Доколкото съм чувал делата във ВАС се водят от определени адвокати, за които е важно да са запознати с "нужните познания" за стъпките и хода на делото си, а пчеларските "обосновки" на Кожухаров като юрист, са си на място написани в становищата на КБП и БПРА. А и както е тръгнало, пак май ще се правим на "велики" и ще стигнем пак ....до "кривата круша"?
Говорих с адвокатска кантора . Това което ми обясни адвоката е , че има такъв срок в който може да се обжалва наредбата , постановлeнието или закона . Начина на действие е такъв – първо се издава пълномощно да ни представлява пред съда от всичките които завеждаме делото(това са всичките които участват в инициативата) следващата стъпка трябва да е когато наредбата стане действаща , като е добре да се случи през този ”гратисен” период . До няколко дни ще ми каже каква ще бъде таксата .Кантората е първата ми попаднала и идея си нямам добра лоша или каква е ,
http://advokati-bulgaria.com/ някой ако има мнение за кантората да каже .
Колеги, знаете ли какво е Японска стачка /работниците, започват да изпълняват дословно заповедите на ръководството/. Нека влезе в сила наредбата, нека почнат работа по нея и още в началото на април ще се сетят, че не работи и ще дойдат да ни питат какво да правят. Аз работя с двумайчини семейства, до всеки кошер има зачислени по две помощни семейства и една запасна майка. Три пъти през сезона ги обединявам. На мен трябва да ми сложат персонален служител от БАБХ, че да могат да отчетат всяка манипулация.
Хонорара на адвокатската кантора е грубо 2500лв. Държавната такса ще е каквато определи съда но ще е около 100лв. Кантората е готова да се заеме с делото .Това което се иска от нас е да съберем парите - всеки да подпише декларация , че адвоката е негов представител за това дело , да дадем на адвоката информацията с която разполагаме , както и ми каза ,че всеки може да добави лични искания ако има такива .Няма да се налага ходене до София и обратно след като е наш представител но е хубаво ако има някой (като координатор )с местожителство там . Хонорара и разходите по делото се възстановяват ако то се спечели . Това е от мен , ако всички които са гласували в анкетата са готови мисля , че няма да е проблем да действаме . Ако има против нека да изкажат техните съображения за да може да предпазим максимално всички пчелари .
Няколко дни ще съм зает и ще поглеждам бегло през телефона как се развиват нещата . Не съм поемал ангажимент за време към кантората така , че нещата са в наши ръце .
Някой да отвори банкова сметка и да превеждаме парите. Явно трябва да станем въци, и да си вършим работата сами. Щото организациите още си говорят на “ние“ и “вие“. До Цветомир, едно предложение. Щом се свързваш с тези адвокати, подскажи им малко да разтълкуват сега действащата наредба, и това което се готви да променят. Да не се окаже после, че готвените промени са законни и “необходими“. Това се сетих аз като предложение. Щото делото ще се води 1 път. И “ако“ се окаже , че не сме прави ние. Това ще бъде края на всичко.:yo:
Трябва да решим каква сума ще е необходима и по колко лв. ще се превеждат.
Примерно 75 по 40лв. 3000лв. Но дали ще са достатъчни, защото няма да е приятно да до събираме.
Другата идея е горницата да се дарят на (има много нуждаещи)
Давайте да действаме.
Здравейте,
Съгласен! Все си мисля, че проблема ни е много специфичен. Дали, Кожухаров който е доста навътре в нещата би се съгласил?
Поздрави, Г. Георгиев
Този който ще събира парите (или на който ще е банковата сметка) трябва да е с добро име и човек на който се има доверие .Другия вариант е кантората да отвори такава и се отчита за всяко едно действие но не ми е ясно кой ще контролира това.
За това няма проблем и ще питам но предполагам , че тогава ще започнат и финансовите ни ангажименти към кантората . Очаквам и от другите да се включите с идеи и ангажименти за да се случат нещата . Има ли някой в София който може физически да контактува с кантората ?Цитат:
До Цветомир, едно предложение. Щом се свързваш с тези адвокати, подскажи им малко да разтълкуват сега действащата наредба, и това което се готви да променят. Да не се окаже после, че готвените промени са законни и “необходими“.
Аз съм от Плевенско. Нямам възможност и опит да се занимавам с ходене до София. На мен не може да се разчита. Ще чакам номер на банкова сметка. Ще преведа 50лв. (предполагам ще стигнат 50лв.) При второ дело или инстаннция (или обжалване) нека се съобщи какво ще трябва да се събира допълнително.:yo:
От опит знам че да се свърши една работа трябва да тръгнеш с парите напред, тоест да определим една сума за колегата дето ще се занимава с комуникирането с кантората. Примерно 50лв на посещение.
Виждам , че за момента почти няма желаещи да помогнат с част от ангажиментите . Ако се създаде някаква организация съм насреща и ще помагам . Четох по разни коментари във фейсбук , че нерегистрираните( полулегалните и тези в "сивия сектор") не ги бърка и т.н. трябва да знаете , че след тази регистрация ще има доста повече рестрикции и възможности да се използва натиск спрямо вас . Не знам дали е свързано с тази или друга наредба но от месец по селата в моя район общинските земеделски служби събират информация за пчелините и зазимените пчелни семейства и то от кметствата а не от ветеринарните служби. Лично според мен цялата идея е сбъркана на тази промяна и дори и ако някъде по света се прави с цел за доброто на пчеларя тук се изкривява и се наглася така , че да обслужва нечии лични интереси и да създава неудобства. От министерството също се ослушват дали да разгласяват или тихомълком да се размине всичко , защото им е ясно че ако се заведе дело освен ,че ще отпадне наредбата най-вероятно и доста места ще изстинат .
http://www.m.sinor.bg/46905-do-31-ma...markirani.html
Почна се. А обещанията бяха първо за подвижните пчелини и 2 г. гратисен период за всички останали.
Не, не е публикувана в ДВ, а на сайта на МЗХ за 30 дневно обсъждане(или нещо подобно - по новия закон за нормативните актове го има това изискване) - "обществени консултации"...
http://mzh.government.bg/MZH/bg/norm..._norm_akt.aspx
http://mzh.government.bg/MZH/Librari..._561.sflb.ashx
Благодаря за информацията!
Здравейте,
Не мога да го отворя, дали причината е в мен?
Поздрави, Г. Георгиев
https://www.fermer.bg/%D0%B4%D0%BE-2...news19275.html
Я пробвай сега!
Много интересно. Новината за започнала процедура по обществено обсъждане (последна процедура преди въвеждане) не предизвика никакви разгорещени страсти. МЗХ ни врътнаха поредния УНИКАЛНО премерен номер. Смяхте се на Матеев като обесняваше, че в държавната администрация на високите позиции работят много умни хора. Сега понеже знаеха, че има настроения срещу наредбата я пуснаха за обсъждане по новогодишните празници и я пуснаха да важи само за някаква част от пчеларите. Уникални. Сага колегите си казват "е то за мен не важи за какво да протестирам". Утре уважаеми колеги с една мъничка промяна две думички от текста ще започне да важи за абсолютно всички. Все още чакам някой да се наеме с организацията по делото което трябва да заведем. Ще си платя каквото се реши като такса. Веднага след празниците ще гласуваме позиция на нашето дружество и ще я пратим, но трябва ДЕЛО.
П.П. В този вид наредбата мен също не ме засяга.
Здравейте,
Много ми е мътно това с "процедура обществено обсъждане"?????? Кой, къде, и как обсъжда? Дали после някой взема в предвид нещо от "обсъждането"! Или си "перка" както си го е замислил?
За мен, е много кофти това някой да взема решения в сектора, без изобщо да разбира нещо. Дори сигурно не е виждал кошер и на картинка! Как може да не се взема мнението на пчеларските организации? Да, ама като сме "орел рак и щука"!
Ще се вземат решения, които са изгодни на някой, кой ще се разбере рано или късно!
Не ми е ясно, как тези табелки, ще подпомогнат в борбата с болестите!
Поздрави, Г. Георгиев
Прави ми силно впечатление един текст "Направените целесъобразни бележки и предложения са отразени". Интересно кое е прието за целесъобразно и кое не.
Още повече с тази наредба МЗХ не само няма да постигне поставените цели, но ще създаде условия голяма част от пчеларите да минат в сивия сектор. Не е ясно как ще подобрят здравното обслужване на пчелите само с поставянето на една марка. Ниме до сега нямаше маркиране? нима капака с марката не може да се прехвърли на друг кошер? удиотщини от висока класа. Кой е луд да си губи ценното време в сезона за да тича до БАБХ да си купува или връща марки още повече, че официалните ветеринари често са на 50км от мястото (поне при мен е така) Тази простотия нито ще помогне в борбата с болестите, нито ще постигне изсветляване на сектора, нито ще има полза за целите на статистиката. Скоро ще стане ясно, че само за 1 година от 700 000 семейства са останали 100 000. А може и това да е целта по-малко семейства по-малко пари от бюджета за пчеларството. Трябва да отстояваме интересите си и то сега, а не като ни опре яйцето на задника.
Жълтите табелки, които много дразнят някои , на мен са ми най-последния дерт. Я се огледайте и ослушайте, както се очертава, изобщо няма да ми трябват, а и не само на мен.
Обществено обсъждане - пълна глупост. Публикува се на сайта за да е видим текста от всички и се изчаква да се подадът предложения и възражения. Те се подават в писмена форма от всеки заинтерисован до министерството. След това се "изхвърлят в коша" и в държавен вестник си влиза пак същия текст. Никой не е длъжен по никакъв начин да се съобрази със постъпилите писма нито дори да има отговаря.