А как да се регистрирам? Искаш да знаеш кой съм?
Това е без значение, но все пак: казвам се Николай Гайдов - ОПС "Акация" Пловдив
Преглед за печат
А как да се регистрирам? Искаш да знаеш кой съм?
Това е без значение, но все пак: казвам се Николай Гайдов - ОПС "Акация" Пловдив
А що се отнася до възприемчивостта на пчеларите....ни ги подценявай. Те просто са много практични и си пазят интересите и територията. Често се правят на "дръж ми шапката" за да не загубят индивидуалност и за да не ги яхне отново някой нов Ганчо. Но трябва да се стигне до съзнанието на колкото се може повече от тях, без да сеподценяват или неглижират.
Това е същината на пчеларските проблеми и Николай Гайдов много точно я описа. Ще я перифразирам: Всяка съществуваща пчеларска организация ИСКА ДА ЗАПАЗИ АВТОНОМНОСТА СИ !!! Никой не желае да бъде ЯХНАТ от някаква организация - майка, и да се остави да бъде КОМАНДВАН.
Освен това има още един сериозем проблем, който ще го цитирам в прав текст: Лидерите на пчеларските организации повече или по-малко ВРАЖДУВАТ ПОМЕЖДУ СИ !!! При това често пъти тази вражда е НА ЛИЧНОСТНА ОСНОВА, а не защото различните организации имат различни виждания за разрешаването на пчеларските проблеми.
При това положение е близко до ума, че ако искаме някакси да ги обединим, то това може да стане само посредством КОНФЕДЕРАЦИЯ. Тя е единствената възможна структура, която може ДА ОБЕДИНИ ДОРИ И ВРАГОВЕ, защото по презумпция в конфедерациите първия и най-важен принцип е, че ЧЛЕНОВЕТЕ ЗАПАЗВАТ СВОЯТА АВТОНОМНОСТ. Обединението е само по ОТДЕЛНИ ВЪПРОСИ, по които има ОБЩИ ВИЖДАНИЯ НА ВСИЧКИ ЧЛЕНОВЕ.
Ето това мисля да създам аз. Най-важното е в новата организация да се забравят ЛИЧНОСТНИТЕ ВРАЖДИ и да се започне да се работи ПО ПЧЕЛАРСКИТЕ ПРОБЛЕМИ. Тези проблеми трябва да бъдат ИДЕНТИФИЦИРАНИ и по всеки един от тях трябва да се изработи ОБЩО СТАНОВИЩЕ. Там където дадено становище получи МАСОВА ПОДКРЕПА, то това становище заляга в ПРОГРАМАТА ЗА БОРБА НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА. Където има разногласие, конфедерацията спира да се занимава с него, и оставя отделните организации сами да си търсят пътища за прокарване на собствените си виждания.
Пред ДФЗ и МЗХ се излиза с ОФИЦИАЛЕН ДОКУМЕНТ, в който е казва "Господа, по тези въпроси пчеларите са ЕДИНОДУШНИ и ние настояваме това да залегне в закона или в наредбите, а по тези въпроси имаме разногласия и ние не можем да дадем становище кое е право и кое - криво".
Членуването в КОНФЕДЕРАЦИЯТА ще е на ДОБРОВОЛЕН ПРИНЦИП. Всеки един член ще ПРИДОБИВА ПРАВА, но НЯМА ДА ИМА ЗАДЪЛЖЕНИЯ.
Най-важното ПРАВО ще е ПРАВОТО ДА ГЛАСУВА по различните пчеларски проблеми и неговият глас ДА СЕ ЗАЧИТА.
Другото право ще е ПРАВОТО ДА БЪДЕ ИНФОРМИРАН и да бъде ПОКАНЕН да си даде мнението по един или друг въпрос.
Третото право ще е ПРАВОТО ДА ВНАСЯ В КОНФЕДЕРАЦИЯТА ПРОЕКТОДОКУМЕНТИ за обсъждане и гласуване.
И най-важното право, което никоя организация до момента не го прави, това е ПРАВОТО ДА НЕ СЕ РАЗКАРВА ДО СОФИЯ, за да слуша брътвежите на един или друг вожд, и после да му дадат само 3 минути за изказване - ха-ха...... В конфедерацията обсъжданията и гласуванията ще се извършват НЕПРЕКЪСНАТО, като ще се използват съвременните технологии - интернет, конферентни връзки, E-Mail-и, Web сайтове, форуми, публични анкети и т.н и т.н.
Управителния съвет на конфедерацията НИЩО НЯМА ДА УПРАВЛЯВА, освен ОРГАНИЗАЦИЯТА НА ЦЕЛИЯ ТОЗИ ПРОЦЕС по набиране на мнения, направа на обсъждания, гласувания, изработка на общи становища, публикуване в интернет на резултати от дейноста, разпращане на информационни материали на членовете и т.н и т.н.
Главната цел на конфедерацията ще е ИЗРАБОТВАНЕ НА ОБЩИ СТАНОВИЩА по КОНКРЕТНИ ПЧЕЛАРСКИ ПРОБЛЕМИ и представянето им в ДФЗ и МЗХ.
Това е "есенцията" на обединението. Дано достигне до съзнанието на повече колеги.Цитат:
Тези проблеми трябва да бъдат ИДЕНТИФИЦИРАНИ и по всеки един от тях трябва да се изработи ОБЩО СТАНОВИЩЕ. Там където дадено становище получи МАСОВА ПОДКРЕПА, то това становище заляга в ПРОГРАМАТА ЗА БОРБА НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА. Където има разногласие, конфедерацията спира да се занимава с него, и оставя отделните организации сами да си търсят пътища за прокарване на собствените си виждания.
До момента се обадиха само няколко човека, които в понеделник ще дойдат да присъствуват на обсъжданията по създаването на новите организации. Явно в началото ще сме в камерен състав. За следващите дни обаче ще има още хора, включая и председатели на общински и областни организации, които искат да участвуват в учредяването.
Докато сме малко хора (6-7 човека), обсъжданията ще се извършват в кабинета ми в офиса. Ако станат повече (до 15-16 човека) - ще се прехвърлим в някоя от заседателните зали или в компютърния кабинет. Над 15 човека ще наемем някоя външна зала. Организацията е от мене и всички проблеми ще се решават бързо. За храната и спането също няма проблеми - ще се решават с щракане на пръсти.
Не желая да си давам GSM-a в публичното пространство, но за справки и за нови кандидати за обсъжданията можете да звъните в работно време на секретарката ми на тел. 066 817 403 и 066 817 404. В извънработно време до 22:00 часа могат да ми звънят тези от вас, на които вече съм си дал телефона. Офиса ми се намира в гр. Габрово на третия етаж на административната сграда на улица Станционна 14. Първо търсите Дома на Хумора и Сатирата, до него в посока Търново е Лукойл, а след това е един платен паркинг. Спирате на паркинга и от другата страна на улицата е сградата на офиса.
Който е с навигационна система - GPS координатите на офиса са Latitude: 42.881053°, Longitude: 25.317437°.
Не знам дали това ще проработи, но ето линк от Google Maps: https://www.google.bg/maps/place/42%...s0x0:0x0?hl=bg
А ето и от Google Street view: https://www.google.bg/maps/place/%D0...!6m1!1e1?hl=bg
Пожелавам ви спорна работа и да създадете нещо ново и по-добро.
Ето какво ни е изпратил Вячеслав във facebook:
Здравейте колеги,
Днес, 15.11.2014 г., се проведе редовно заседание на работната група за създаване на Национална Представителна Пчеларска Организация /НППО/.
Обсъдени бяха отново вариантите за създаване на организацията, разгледани по време на предишното заседание от 25.10.14 г.. Участващите в заседанието се спряхме на първия предложен вариант като го разширихме, а именно, създаване на НППО с делегати от областните пчеларски организации, както и от общински организации на пчеларите от цялата страна. Принципът на участие в учредителното събрание е с делегати, излъчени от областни и общински организации, като областните участват с 1 делегат, общинските участват с 1 делегат и сдруженията /ю.л/ - с 1 делегат. Членовете на работната група са делегати в учредителното събрание по право.
Насрочена е дата на учредителното събрание за създаване на НППО, това 13 декември 2014 г. /събота/. Учредителното събрание ще се проведе в гр. София от 10,30 часа. Мястото ще бъде уточнено допълнително, вероятно в МЗХ. До 06.12.2014 г., когато ще се проведе последното заседание на работната група, ще бъде изработен проект на Устав, както и план и подготовка за провеждане на събранието.
Приканвам членовете на работната група да вземат активно участие в цялостната подготовка на учредителното събрание. Приканвам пчеларските организации в страната, да излъчат делегати с протокол и да ни информират за това. Само делегирани пчелари могат да участват в събранието.
Колкото до създаването на други пчеларски организации, да това е предвидено ,съгласно организационната структура в страната. НППО обаче ще бъде шапката на всички организации и над нея няма да могат да се създават други организации.
Председател на работната група:
/ инж. М.Михайлов/
Интересното е кой е присъствал на тази среща, кой е взел тези решения или по стар народен обичай всичко е фалшифицирано(както често се случва при работите на Михайлов.
Аз се учудвам, че Вячеслав е присъствал - това му е за първи път. Освен това не знам какъв първи вариант са приели, след като предния път имаше гласуване с кворум и се прие трети вариант.
Иска ми се да видя протокола от заседанието, но такъв няма, защото явно всичко е фалшифицирано. Кворум със сигурност не е имало.
И още нещо - не ми става ясно с какво тяхната нова организация ще е по-добра от старата. С какво ще се различава от старата, след като още не са я създали, и вече започват да командват. Устав няма и никой няма да го види до деня на учредяването. Е кой тогава ще отиде на учредителното събрание, освен дежурните фенове на Мишо?
Ха-ха ...... и откъде Мишо реши, че неговото творение ще е ШАПКА НА ВСИЧКИ ОРГАНИЗАЦИИ и никой не може да застава над него - ха-ха-ха......
Още не съм в час. Имах въпрос. Това е изкоментирано на първо четене от работната група до момента?
Получих протокола от заседанието на Работната група по създаването на нова НППО, и се убедих, че е ПЪЛЕН ФАЛШИФИКАТ. Както се предполагаше, на заседанието са присъствували само 4 човека, но и това според мене е ЛЪЖА, защото от тези 4 човека досега Котларски и доц. Юлиан Станчев от Плевен НИКОГА НЕ СА ПРИСЪСТВУВАЛИ. Чак не мога да повярвам, че точно на това заседание са дошли.
Втората лъжа е, че е имало КОНФЕРЕНТНА ВРЪЗКА с още 4 човека. Ха-ха...... каква ти конферентна връзка ..... ха-ха. Пълни шменти капели - та той Мишо няма лаптоп, а в залата няма интернет - ха-ха..... Освен това забележете - Иван Кожухаров също е писан, че е бил на конферентна връзка, а поне от него имам 100% гаранция, че нито е ходил, нито се е чувал с Мишо по телефона.
Накратко - Мишо Михайлов извърши ПОРЕДНАТА ФАЛШИФИКАЦИЯ с която се опитва да пробута на пчеларите ПОРЕДНАТА ЛЪЖА !!! И това е човека с амбиции да яхне (командва) всички български пчелари. Правете си изводите..........
На предишното събрание на работната група ИМАШЕ КВОРУМ, както и ИМАШЕ ГЛАСУВАНЕ, което избра СЪВСЕМ ДРУГА КОНЦЕПЦИЯ за обединение. Мишо Михайлов не се съобрази със ЗАКОННИЯ ВОТ и си измисли (фалшифицира) някакъв си личен негов си вот, който да му оттърва. Само това негово действие е достатъчно всички пчелари в България да се отвратят от него и да напуснат съществуващата му организация.
С две думи - Мишо Михайлов най-после си ПОКАЗА ИСТИНСКАТА СЪЩНОСТ и даде доказателство на всички пчелари, че ДО МОМЕНТА ГИ Е МАМИЛ !!! И че иска с новата си организация ДА ПРОДЪЛЖИ ДА ГИ МАМИ !!!
Ето измисления ПРОТОКОЛ от заседанието на Работната група: Прикачен файл 2416
Да ви разкажа накратко каква работа свършихме в Габрово в понеделник и вторник:
Понеделника се събрахме общо 7 човека, но част от деня премина в изчакване на един или друг човек. Пообсъждахме това онова, а някъде около обяд дойде Иван Кожухаров и Ефрем Моллов. Следобеда премина основно в разговори, като основно приказваха Иван Кожухаров и донякъде Еврем Моллов. Получихме много ценна информация и напътствия, но до конкретно обсъждане на устав не се стигна.
Във Вторник бяхме по-камерен състав - 4 човека, и работата донякъде потръгна. В началото решихме директно да пишем новия устав, гледайки като интифа други 4-5 устава на различни пчеларски организации. Работата обаче вървеше бавно и трудно и до обяд бяхме завършили само 1 страница. След обяда започнахме да правим само обсъждания и по различните външни устави да отбелязваме кое ни харесва и кое - не. Успяхме в рамките на деня да прегледаме и да вземем решение за ЦЕЛИТЕ на 4-те организации, СРЕДСТВАТА за постигане на тези цели, както и за ПРЕДМЕТА НА ДЕЙНОСТ. Стигнахме до ОРГАНИЗАЦИОННИТЕ СТРУКТУРИ и НАЧИНИТЕ НА ГЛАСУВАНЕ и .............. забуксувахме.......... и до там ............ Поприказвахме още 2-3 часа и стана късно и хората си тръгнаха.
Решихме днешния ден аз да систематизирам във файлове това, до което достигнахме, и утре (Четвъртък) отново да се срещнем и да продължим. Междувременно получих телефонно обаждане от още няколко човека, че ще дойдат утре на обсъждането, така че утре наистина ще е интересен ден.
В рамките на деня аз се опитах да систематизирам информацията (да напиша 4 устава дотам, докъдето сме взели решения), но времето не ми стигна доникъде, така че по тази точка засега се провалих. Съботата и неделята ще компенсирам с денонощна работа.
Най-важното от всичко обаче е, че взехме решение да се допитаме до форума за най-големия проблем, на който всъщност НЕ МОЖАХМЕ ДА НАМЕРИМ РЕШЕНИЕ. Ще се опитам накратко да опиша проблема, пък дано на някого от форума да му хрумне някаква разумна идея как да го разрешим:
Съгласно базовата концепция новата организация трябва да се опита да ОБЕДИНИ ВСИЧКИ ПЧЕЛАРИ, независимо от това дали в момента членуват някъде или не. Тези пчелари обаче по презумпция ИМАТ ВЪТРЕШНИ КОНФЛИКТИ ЗА РАЗРЕШАВАНЕ. Ще ги изредя накратко:
1. Регистрирани и нерегистрирани пчелари - имат коренно различно мнение по някои въпроси
2. Регистрирани и нерегистрирани пчеларски сдружения - също имат конфликтни точни
3. Пчелари, които не членуват никъде
4. Пчелари, които членуват във неформални организации
5. Пчелари, които членуват във официално регистрирани дружества - трите групи пчелари пак са във конфликт относно това колко да тежи 1 глас в една бъдеща организация
6. Различни по размер организации - дребни, средни и големи - нима гласа на техния делегат ще тежи едно и също?
7. Различен брой кошери - нима пчелар с 1 кошер ще има глас със тежест колкото на пчелар с над 1000 кошера?
Има и още, но и това е достатъчно, за да разберете проблема - искаме СПРАВЕДЛИВА ОРГАНИЗАЦИЯ, която да взема ДЕМОКРАТИЧНИ РЕШЕНИЯ, но няма как да удовлетворим мечтите на всяка една група пчелари, която по презумпция ще дърпа чергата към себе си.
Въпреки това обаче ние ТРЯБВА ДА НАМЕРИМ РАЗУМЕН КОМПРОМИСЕН ВАРИАНТ, който да е логичен и с който да се съгласят ВСИЧКИ ПЧЕЛАРИ, щото новата организация да стане ПРИВЛЕКАТЕЛНА ЗА ТЯХ и те ДОБРОВОЛНО ДА ПОЖЕЛАЯТ ДА КАНДИДАТСТВАТ в нея.
Тоест ние имаме КОНЦЕПТУАЛЕН ПРОБЛЕМ - какво трябва да е решението, което би удовлетворило всички групи пчелари, така че да оставят взаимните вражди на заден план и да влязат в новата организация, за да си кажат мнението, и това мнение СПРАВЕДЛИВО ДА БЪДЕ ЗАЧЕТЕНО, щото да се изработи СПРАВЕДЛИВО ЕДИННО СТАНОВИЩЕ по всеки един пчеларски проблем.
Та предлагам форума да обсъди КОНЦЕПЦИЯТА на всичко това, щото без нея няма как да преминем точките в устава за организационната структура и за начините на вземане на решения. Последните няколко часа мисля по нея и смятам да подготвя някакъв файл-предложение, което утре да обсъждаме на срещата в Габрово. Очаквам и форума да се включи с идеи.
За да не се разпиляваме в празни приказки, ще изредя списък от точките по ЗЮЛНЦ, по които требва да се напише нещо РАЗУМНО в уставите на 4-те организации:
1. Членски права и задължения
2. Прекратяване на членство
3. Органи - Общо събрание
4. Права на общото събрание
5. Свикване на общото събрание
6. Кворум
7. Гласуване
8. Вземане на решения
9. Управителен съвет
10. Правомощия на управителния съвет
11. Заседания на управителния съвет
Има и други, но това, върху което трябва да се концентрираме, е Органи, Правомощия на органите, Кворум, Гласуване и Вземане на решения.
Анкета ли ще се пуска за всеки проблем или просто ще ги обсъждаме,всеки който има някакво мнение ще го изложи?
В момента просто очакваме свежи идеи. Току що отворих нова тема по въпроса и сега пиша увода......
Аз пък винаги съм бил на мнение че трябва да се слуша знаещия, а не мнозинството. Дали 99,8% от пчеларите в България знаят какво е най-добро за тях?
За да направиш правилния избор, трябва да си наясно със всички останали алтернативи, но тези знания не се получават свише, както повечето пчелари са си въобразили.
Ако трябва да се слуша мнението на мнозинството, на пчеларския сектор му трябват по 50 лв субсидия за кошер ( защото пчелите са опрашители по принцип и помагат на Природата), да се отпуска по 30 кг безплатна захар за семейство и меда да се пълни задължително само в ръждясали тенекии ( още по-добре ако в тях преди това е имало саламурено сирене)
Може би е нужно да съществува крило от специалисти-консултанти (абсолютно точната противоположност на една "работна група"), които да вземат решенията самостоятелно или пък да имат само консултантски функции, без право на глас, пък народа после да си решава кое му е най- на сърце.
Ако питате мен, на българското пчеларство му трябва единствено отпадане на чл. 18 от закона за пчеларството. И всички останали проблеми по съвсем естествен път рано или късно ще си дойдат на мястото. Това е нещо с което 97% от пчеларите няма да са съгласни и то точно затова и се намираме тук където сме в момента.
Знаещия (вожда) не е бог - също е човек и също може да сгреши. И когато е на висок пост - грешките са много скъпи и обикновено ги плащат неговите подчинени (народа). При демокрацията нещата стават бавно и трудно, но за сметка на това не се правят големи грешки. Демокрацията е подходяща за мирно време. При диктатурата решенията се вземат бързо, но за сметка на това няма защита против грешни решения. Диктатурата е подходяща по време на война.
Междинния вариант, който работи сравнително добре в бизнеса, е някъде по средата - ЛИМИТИРАНА ДЕМОКРАЦИЯ или ДОБЪР ДИКТАТОР. При този вариант решенията се вземат от един човек, но преди това той полага достатъчно усилия да вземе мнението на много хора. Този вариант работи защото прекалената демокрация много често води до безкрайни и безсмислени спорове. Трябва някой отстрани да понаблюдава малко споровете и след това да отсече - това ще е и точка. Давайте по следващия въпрос. При важни въпроси диктатора позволява споровете да се водят по-дълго време, а при нужда от бързина светкавично взема решения. Тоест диктатора регулира нивото на демокрация, като единствен съдник е собствената му съвест.
Преди време когато създавахме Българската Соларна Асоциация решихме да действуваме демократично и започнахме с обсъждания за логото на асоциацията. Загубихме месеци наред и сигурно щяхме да спорим до ден днешен, ако не ми беше писнало и един прекрасен ден не казах "Това ще е логото и точка". Никой не се възпротиви и нещата потръгнаха. Мисля че тогава и самите членове на асоциацията осъзнаха, че прекомерната демокрация щеше да затрие организацията. От тогава до ден днешен има някаква доза (смесица) от демокрация + недемократични, но ПУБЛИЧНИ решения и нещата вървят много добре.
Важното е диктатора да е с чиста съвест. Ако това е така, него не го е страх от ПУБЛИЧНОСТА. Ако обаче не му е чист косъма, нещата започват да се потулват, което вече е сигурен индикатор, че този диктатор трябва да бъде сменен. Затова и аз си мисля, че все пак ще се наложи при тези организации да има някакъв "добър диктатор", но ако той може лесно да бъде сменян, заплахата няма да е чак толкова голяма. В България НАИСТИНА ИМА ХОРА, които с чиста съвест биха работили за пчеларите, и аз горещо се надявам за в бъдеще именно тези хора да станат членове на управителния съвет или председатели.
Трябва обаче в уставите на организациите да има ЗАЩИТНИ МЕХАНИЗМИ против превземане на организацията от ЛОШ ДИКТАТОР. Един от тези механизми е контрола на това дали всеки един член наистина е пчелар и наистина има N на брой кошери. Така ще се предпазим от членуването на МЪРТВИ ДУШИ или МЪРТВИ КУХИ СДРУЖЕНИЯ, които да гласуват по заповед на някого, защото им е платил.
То и сега няколко човека са убедени, че пчеларите не знаят какво е най-добро за тях и в качеството си на "компетентни"такива се изживяват и действат като такива. Т.е. решават кое е и кое не е полезно за нас. И видяхме до какво и докъде ни докара този новодемократичен вождизъм.Хайде да се откажем вече от тези "сиви кардинали" и да не допускаме някой да се изживява като господ на пчеларството.
Не, несериозно е да се мисли, че някой може с магическа пръчица да оправи отрасъла.
Личното ми мнение, че създаването на четири организации е тежка,натоварваща и неефективна дейност на този етап. Още повече и финансово ще натовари едно бъдещо ръководство. Ако се съсредоточим в момента само и единствено в осномната цел,като се заложат приоритетите, както най-важните така и тези във времето ще опростим и улесним това което искаме да постигнем всички, а именно: Обединяване не на база лични амбиции а въз основа на общи интереси, проблеми и бъдеще.
Ораганизациите станаха 4 по принуда, а не защото съм садист и искам да си направя харакири. Помисли - няма как да изсипем в една кошница както организации, така и физически пчелари. Също така няма как да изсипем в една кошница регистрирани и нерегистрирани организации. От тука и дойде идеята за втора организация, която да даде шанс на нерегистрираните пчелари и организации също да си дават своя глас и чрез нея този глас да достига до конфедерацията, но вече по ОФИЦИАЛЕН ПЪТ. Тоест асоциaцията (БПА) така да се каже ще официализира и нерегистрираните пчелари. Нейните структури и начини на вземане на решения ще са коренно различни от тези в конфедерацията - нямам как тези разлики да ги смесим в един общ устав.
Третата организация - на индустриалните пчелари - тя си е просто задължителна. Тя ще обединява пчелари с над 150 кошера (числото е взето от директивите на евросъюза) и най-вероятно тази ще е най-активната от всички организации. Тя ще е най-активната и най-силната, защото именно пчеларите с над 150 кошера отговарят на ПРОФИЛА НА СЪВРЕМЕННИЯ ПЧЕЛАР:
1. Активни са
2. Това им е бизнес
3. Пчелините им са официално регистрирани
4. Имат компютри, мейл и интернет
5. Управляват ги будни и знаещи хора, предимно младежи и хора на средна възраст
6. Наясно са с проблемите на държавата и пчеларството и ИМАТ МНЕНИЕ ПО ВЪПРОСА как да се подобрят нещата
7. Сумарно техните кошери са над 50% от всички кошери в България
8. Всъщност точно тези хора ДВИЖАТ ПЧЕЛАРСКАТА ИКОНОМИКА и точно техните решения и действия СА ОПРДЕЛЯЩИ за развитието на отрасъла
Убеден съм, че над 90% от активистите и бъдещите лидери ще произлязат ИМЕННО ОТ ТАЗИ ГРУПА ХОРА - ИНДУСТРИАЛНИТЕ ПЧЕЛАРИ. Няма как тези хора да ги изсипем в общия кюп - та те са ЕЛИТА на пчеларите и именно те ще са ДВИЖЕЩАТА СИЛА за бъдещи промени към по-добро. Именно заради тях се създава и АИП (Асоциация на индустриалните пчелари). Та това ще бъде НАЙ-АКТИВНАТА АСОЦИАЦИЯ, която НАИСТИНА ЩЕ РАБОТИ по проблемите. По моя скромна прогноза тази асоциация за в бъдеще по естествен път ще придобие ВОДЕЩА РОЛЯ и ЛИДЕРСКИ ПОЗИЦИИ в конфедерацията.
Последната асоциация е майкопроизводствената. Тя няма нищо общо с другите три освен факта, че ще споделя същите демократични принципи. Няма как - трябва да се разбие монопола на НРАП, и единствения начин това да се случи към днешна дата е да се направи втора развъдна организация.
Ха сега ми кажи коя от четирите организации е излишна и можем да я си икономисаме труда от нейното създаване?
Има и още една, МНОГО СЕРИОЗНА ПРИЧИНА създадените организации да са четири, а не една. Има някаква вероятност министерството да се откаже от идеята за една единствена национална организация и да продължи да кани в работните групи представители на ВСИЧКИ НАЦИОНАЛНИ ОРГАНИЗАЦИИ. При това положение ние по право се сдобиваме с 4 МЕСТА в тези работни групи, като така поне малко от малко ще можем ДА ПРОТИВОДЕЙСТВУВАМЕ на старите вождове и на мафиотите.
Искам да допълня въпреки знанията и възможностите според мен ще го направи този който разполага със средства и той ще взема решения дали демократично или еднолично това зависи от човека друга алтернатива няма освен ако не се намеси държавата но това ....
Хайде да не обвиняваме св. Илия заради греховете допуснати от някой си друг Илия. Трябва ли базирани от опита през последните 24 години в България да заключим, че демокрацията като форма на управление е погрешна и по-лоша от останалите?
Причината, поради която сегашната система на организация в пчеларството не функционира е че въпросните "компетенти" сами са се самоопределили и назначили като такива. Но това не е достатъчно. Във ХоРеМаците е пълно със хора, всеки от които е убеден на 1000% , че лично ТОЙ знае най-добре как трябва да се управлява държавата и какво точно трябва да се направи за да заработи икономиката. Ако си предтавяте че бъдещето трябва да се гради такива хора, по-добре да забравим за цялата идея.
Замисъла ми беше по-скоро да се създаде елитно ядро от специалисти, които да дърпа целия сектор напред. Неслучайно подчертах че то трябва да представлява точно обратната противоположност на досегашните пчеларски "работни групи". Нека някой ми даде пример за управление, извършващо функциите си БЕЗ ядро от специалисти-съветници? Напротив, колкото е по-сложна дейността, толкова по-обособен е този отдел [съставен предимно от специалисти в областта си] или няколко отдела, олицетворяващи "централната нервна система" на организацията.
Хайде някой да ми даде пример за форма на управление създадена изцяло от идиоти? Да видим дали тогава количеството наистина компенсира личните недостатъци на всеки отделен член и води до гениални решения. Ето за това NASA се намира в САЩ, а не във Африка!
Та да си дойдем на думата - Колко от българските пчелари са наясно че Михайлов е фалшифицирал протокола и решението от последното заседание????? Колко от тях въобще знаят че преди това е имало друго заседание, на което е било взето СЪВСЕМ ДРУГО РЕШЕНИЕ?????? Аз съм на мнение че повечето си нямат и ни най-малка представа и ако той успее, най-много да му ръкопляскат, да му благодарят за усърдния труд и да се блъскат на опашка за снимка за спомен с ВЕЛИКИЯ ВОЖД.
Лично моето мнение е че оригархията е по-съвършенна форма за управление от монархията, точно защото никой човек не е всезнаещ и безгрешен.
По отношение на чистата съвест Михайлов е ПЕРФЕКТИЯ кандидат!!!!Цитат:
Важното е диктатора да е с чиста съвест. Ако това е така, него не го е страх от ПУБЛИЧНОСТА
Сигурен съм, че може би има обстоятелства с които трябва да се съобразим. Не казвам , че съм прав. Но не казвам и чи не съм. Фактите определят действията, но трябва всичко да се обмисля много внимателно. Всяка една стъпка и всеки един коментар.
Защото в момента в който всичко стане факт юридически, започват истинските проблеми. За да се привлекат повече хора и организации е необходим специален подход, много внимание в изказванията и коментарите. Това е началото на "правене на политика". Не може да се каже на хората, че някой ще ги командва. Че някой ще решава вместо тях. Те дори и да не са прави, всяко решение и действие трябва да им бъде свеждано до знанито им и те да бъдат убеждавани, че то ще бъде в тяхна полза. Хората са обезверени и невярващи вече в никой, след дългите години на решения вземани еднолично и в тяхна вреда. Аз не отричам, да има хора по-запознати, хора леалисти знаещи, че "нито черното е толкова черно, нито бялото толкова светло" . Една нова организация ще бъде силна и легитимна тогава и само тогава, когато хората са в нея на доброволен принцип и са убедени в правилността на своето доброволно участие. Нали не искаме отново да сме придатък на личностни интереси и да захранваме усвояването на средства от една организация , от някакви хора с частни интереси. Що се отнася до Михайлов.........то въобще не искам да го коментирам. Нека да потърсим вината за днескашното положение в самите нас и по-скоро да проявим разум и ако се прецени, да започнем всичко на чисто.
О Майко ,Майко.Колега ,ти да не си някакво ехо на Матеев?
Не си казал :laughing: Отговора е: Почти всяка държавна институция. "Специалистите" са политически назначения и обикновено, ако си работил като Касиер(тези дето мъкнат каси с хляб), то те назначават в министерство на финансите в отдел "Касово управление".
Шегата настрана, на нас тези неща може и да са ни ясни, но върви ги обясни на масата пчелари. Как ще му обясниш на пчеларя Х, че мястото му не е там, че изобщо не е важно кое поколение пчелар е ?!?! Другия вариант е собственик на фирма за дърводелски услуги с нулеви пчеларски познания и той е специалист и той има мнение как трябва да се случват нещата. Като се съберат 10 такива и ядрото(звеното) става селска кръчма на Трифон Зарезан.
Днес като четох във форума за кристализирането на меда от Оксаловата Киселина почнах да гледам този клип и се смях ама с глас :laughing: Няма да коментирам, че ще обидя някого.
https://www.youtube.com/watch?v=TetKYBiixyU
Национална пчеларска организация подразбира обединение с цел общо добруване. Което е различно от единично спасяване кой както може. Какви цели за общо добруване има, в какъв срок всяка цел се очаква да бъде приведена в действие?
Моля споделете вашите виждания. Има някои нещица които много ще се радвам ако ги прочета като цели. Да видим.
Нямам какво да ти кажа ,то явно във вашата махала няма ХоРеМаг.
с ега имам 30 кошера несъм земеделски производител в долната организация догодина 50 кошера и земеделец в по горна организация след 2 години 150 в най горната също като чавдарче пионер комсомолец и накрая сдс или герб
Не мисля, че колегата е ехо на някого. По скоро знае повече от всички тук, как една организация може да бъде успешна. Убеден съм в това, защото го виждам с очите си. А положението ни е такова, защото все не успяваме да намерим подходящия начин за да се организираме. И докато умните се наумуват, лудите се налудуват. Ето днес получих една много неприятна информация. Касае се за пчелите в населените места. Министерството твърдо е решило да ни извади и това според тях не подлежи на коментар. Ако ние, в работната група не сме съгласни, то това щяло да стане въпреки нас. Хайде кажете ми сега кой ще защити нашите интереси.
Чудничко.
Току що останах супер изненадан и от факта че от 25 юли имаме нов Закон за пчеларството
http://www.ciela.net/svobodna-zona-d...-pchelarstvoto
Има промени в доста членове и най-вече отнасящи се към развъдната дейност. С кого се съгласува тези промени кога са минали гласуванията и т.н. е останало пълна тайна за мен. Бонев сега давайки и тази информация си мисля, че въобще никой няма да ни пита и ще останем много изненадани.
Честно казано аз, като член на работната група не знам за тези промени, въпреки, че тези промени са само козметични, но най-малкото трябваше да ни уведомят, че във връзка е еди какво си се налага спешна промяна на някои текстове от закона. Сега вече няма да съм изненадан, че ако в следващия държавен вестник излезе и поправката за изваждане на пчелите от населените места. В същност такава поправка може да се направи много лесно. Необходимо е само няколко депутати да внесат поправките в парламента при обсъждането на някакъв закон. Дори и към закона за бюджета може да се впише накрая примерно този закон променя чл едикойси и чл едикойси от закона за пчеларството без да е минало обществено обсъждане, без да е разглеждан никъде.
После като се погледне регистъра по новия регистър, по новосъздадената ал. 7 на чл 8 се вижда, че пчелните семейства според статистиката са много повече отколкото се предполагаше, още повече, че броя семейства не е актуализиран от регистрирането на пчелните семейства т.е. колкото си заявил при регистрацията толкова си стоят въпреки че си декларирал няколко пъти че бройката е променена, къде нагоре, къде надолу.
За ваше щастие, всеки търговски субект на пазара има два начина на поведение:
А) Да се старае сектора (потенциалните му клиенти) да е в колкото се може по-добро финансово състояние ( за да има кой да купува предлаганата стока)
Б) Да се опита да погребе конкуренцията, така дори и сектора да е в колапс, той си урежда VIP място на най-високата точка от потъващия кораб.
Третия и най-примамлив (и утопичен, според мен) вариант е по малко и от двете. Лично аз не виждам как би могъл да се постигне правилния баланс, така че в дългосрочен план и двете страни едновременно да не започнат да търпят негативи.
ХА! Изумен съм и потресен. Първо, това е морално неправилно (като да се буташ сред хора и да отиваш на работа, когато си заразно болен, нищо че и без това не си в състояние да работиш) и второ - тотално забранено според ЕС.Цитат:
Чл. 24. (Доп. - ДВ, бр. 61 от 2014 г.) Забранява се използването на антибиотици и сулфонамиди при отглеждането и лекуването на болестите по пчелите и пчелното пило с изключение на пчелините, регистрирани по чл. 19, ал. 7.
Аз не виждам изход за българското пчеларство, затова ще се страрая да се ограничавам в коментарите. Последно предложение - вместо да се опитва каквато и да е реформа и създаване на нови асоциации, май че е по-добре в България да се създаде клон на Турския пчеларски съюз и всички български пчелари да станат негови членове - така поне ще вземат по 40 лири на семейство и ще могат да си продават меда на 30 лири за буркан.
Личи си как доста са се потрудили върху ІV глава.
Пьлна лудница. Аз сьм вьн от вси4ко това.Бьдете сигурни 4е сьм видял доста , но за сьжаление нищо редовно не става
Здравейте колеги учредихме "Федерация на българските пчелари" с една единствена цел: просперитет на всичките български пчелари. Събрахме се от цяла България с най-искрени чувства и ентусиазъм. Не знам до, колко ще може да се подобрят нещата в Бг, но поне ще опитаме. Една от главните ни цели е промяна на досега съществуващите закони, които не са изгодни за нас и предимно износ на мед без да преминава през прекупвач, което вече се случва.
Виж как са си навързали нещата.:bigsmile: Какво се изумяваш, то си е напълно в техен стил.
Цитат:
Чл. 24 Забранява се използването на антибиотици и сулфонамиди при отглеждането и лекуването на болестите по пчелите и пчелното пило с изключение на пчелините, регистрирани по чл. 19, ал. 7.
Цитат:
чл. 19, ал. 7 В 7-дневен срок от получаване на становището по ал. 5 и 6 директорът на областната дирекция "Земеделие" или упълномощено от него длъжностно лице регистрира или отказва регистрацията на пчелина. Отказът може да се обжалва по реда на Административнопроцесуалн ия кодекс.
Цитат:
чл. 19, ал. 6 В срока по ал. 5 директорът или упълномощено от него длъжностно лице от съответната областна дирекция "Земеделие" може да поиска от заявителя писмено допълване или уточняване на документите по ал. 3.
Цитат:
чл. 19, ал. 5 В 10-дневен срок от подаването на документите по ал. 3 длъжностните лица от областните дирекции "Земеделие" получават становище от областната дирекция по безопасност на храните за епизоотичната обстановка в района на пчелина и за здравословния статус на пчелните семейства. В същия срок длъжностните лица могат да извършат и проверка на място.
Превод: Регистрираните майкопроизводители могат да използват антибиотици и сулфонамиди с разрешение от развъдната организация в която членуват.Цитат:
чл. 19, ал. 3 За регистрацията по ал. 2 лицата подават в областната дирекция "Земеделие" по местонахождение на пчелина:
1. заявление, съдържащо данни за местонахождението на пчелина;
2. Положително становище за регистрация за съответния вид дейност, издадено от развъдната организация, в която членуват лицата, подали заявлението;
3. Документ, удостоверяващ професионалната квалификация на кандидата или на наетите от него лица за съответния вид дейности.
Забранява се на пчеларите да използват антибиотици и сулфонамиди, но се разрешава на майкопроизводителите.
"издадено от развъдната организация, в която членуват лицата" - Човек ще каже, че имаме 20 развъдни организации.
Никъде в закона не успях да намеря да пише, че "на майкопроизводителите се забранява да продават пчелни продукти".
Значи те могат да продават пчелни продукти с "антибиотици и сулфонамиди", но пчеларите не могат.
Дамяне, не им е забранено да продават пчелни продукти, но няма кой да им изкупи такива с наличие на антибиотици. Бягаме от същественото и важното, а то е:
1.ИЗВЪРШЕНА Е ПРОМЯНА В ЗАКОНА КОЙТО РЕГУЛИРА НАШАТА ДЕЙНОСТ БЕЗ НИКОЙ ОТ НАС ДА РАЗБЕРЕ.
2.ПОДГОТВЯТ НИ РИТУАЛНО УБИЙСТВО НА СЕКТОРА КАТО НИ ВАДЯТ ОТ НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА, А НИЕ ЧАКАМЕ С ПРЕВЕДЕНИ ГЛАВИЧКИ.
След пускането на тези две новини в два поредни поста трябваше тук да се излее лавина от недоволство (поне това го можем) обаче противно на очакваното новините се приеха почти равнодушно. Утре така ще се приеме закона и като почне да се изпълнява тогава ще е голям рев ама вече ще е мноооооооооого късно. Матеев и още няколко човека са потънали в работа по организиране на нови структури ама се чудя за КОГО.
Турците има много самун да изядем докато ги стигнем. От 2 години си купувам всички лекарства от Турция. Човека ми казва, тука пчеларите с над 150 кошера правят така и така и така.....
Остана и меда си там да продаваме. То и сега го даваме на Янис-гърка, що да не почнем от утре да го даваме и на Мехмед-турчина.
Моето мнение е, че отдавна стратегията е да няма силно професионално пчеларство в бг. Силно пчеларство означава - много мед, много износители, силен пазар, разбиване на монопола (майкопроизводители, преработватели, износители). Тука целта е много хоби пчелари, по-малко мед но на ниска цена, малък и непривлекателен пазар следователно малко нови играчи и запазване на монопола на сегашните. Цената е толкова за да може носът ти да е над водата да има и на следващата година от кой да вземат мед.
...... и през това време хората са на светлинни години напред.
Колеги,бихте ли ми посочили един сектор от селското ни стопанство,който да се стимулира и развива,с изключение на етерично маслените култури.Само че и там може скоро да умре работата,защото лобистите на големите химически корпорации внесоха предложение да се спре влагането на естествени етерични масла тъй като били "алергени" и предлагат масово да се ползват техни синтетични аналози,щото те не били алергени.Не виждате ли,че целта е да сме тотално пазар на всички останали държави.
Не виждам как хоби пчеларите ще оцелеят с изкарването на кошерите от населените места.Както писа и колегата скутелатор - една от алтернативите е унищожаване на конкуренцията при западащ отрасъл и смятам,че сме свидетели на точно това.Ще оцелеят големите и платежоспособни предприемачи,които могат да си позволят пчелините им да са извън населените места и да ги охраняват.Не виждам причина това положение да е неудобно за тях,при така оформящия се олигопол.Както и преди се е случвало,налице е опит за отръскване на клона,за да паднат малките маймунки.
Колега бъди сигурен, че в момента в който се сметне, че ще имат изгода да махнат кошерите от селата ще бъде направено. Ще се спретне един медиен цирк с нахапани селянки (най-вероятно подплатени), ще се пуснат медийните кучета-слуги и за една седмица закона ще е факт. Не се прави още защото са сметнали, че медът ще е в недостиг и сектора не е монополизиран в достатъчна степен. За това спомага и голямата смъртност на семействата и донякъде на липсата на световна практика да се гонят пчелите от селата (което обаче не пречи да се измислят невероятни причини, че при нас видите ли е различно). Освен това тези с огромните пчелини ще търсят цена за меда си, което не е изгодно за преработвателите, които искат малки количества на ниски цени.
Така, че според мен поне още 3-4 години кошерите няма да се махнат от селата. Пък и в крайна сметка от нас зависи докъде ще търпим, опипва се почвата.
Съгласен съм колега,само че онези отгоре(политиците) изпълняват инструкции.Я си представи ако в сектора влязат няколко чуждестранни предприемачи,които вече имат право да изкупуват земя.Картинката много бързо ще се промени.Досега не съм видял предприемач(чуждестранен) да е избягал от мекото на хляба,щом като нашите политици им го поднасят на тепсия.Иронията в случая е,че тарикатите дето подготвят погрома,могат да гризнат и те дръвчето след време.Винаги има по-голяма риба,която се храни с тези под нея.Не го забравяйте.
колегите дето са учередили федерацията на пчеларите бихали упоменали учеридителите по общени и области за контакт
Колеги не е нормално никой да няма виждания! Ако ще е така както е и сега, то няма нужда!!
Ето какво предлагам, и очаквам тази нова организация да предложи на своите членове. Всичко което предлагам е напълно пазарно, и напълно осъществимо. Има нужда от съвсем малко единение, и нищо в повече.
Точки 1 и 2 се осигуряват само за тези които са платили, членски внос и застраховка за всеки кошер(който искат да застраховат), в размер равностойността на около 1 кг. мед.
1. НПО осигурява правна помощ и защита в съда, в случаи на пчелар/и пострадали след пръскане, или друга вандалщина!
2. НПО осигурява известно застраховане/да кажем 20% - 50% от щетата/ на основа платен членски внос за всеки кошер.
3. НПО се стреми да договаря ниски цени на кошери, рамки, основи и други за своите членове.
4. НПО се стреми да посредничи при изкупуване на пчелен мед.
5. НПО гарантира за качеството на пчелни продукти които са с етикет на НПО.
По горните точки мога убедително да докажа, че са напълно възможни, че са напълно пазарни, и че са напълно необходими.
Има една народна приказка: "Докато детето не заплачи, майка му не му дава цица-храна"! Само мръкаме и се оплакваме, НО да се обединим неможем! Това което предлага ams22, съм за!
РЕКЛАМА и ЗАЩИТА! Какво искам да кажа ли; Има пчеласки изложения кой знае за тях и кой ги посещава? Излизат статии с подронващи авторитета ни, И какво става? Ролята на тази Асоцияция, организация или както и да се казва, дани защитава, пази, рекламира, да ни обучава в новости и новите си навлизащи в пчеларството членове!
Олеле ,явно в България не може да се измисли нищо ново.Все едно чувам Стефан Стефанов от преди 10г.Ако всичко това можеше да стане ,щеше да го направи.
Имам чувството, че тук хората все още не са разбрали какво си говорим :confused:
Работата стана мълчанието на агнетата(да не го казвам по-грубо).
Долното е пример как си правят закона точка по точка без да се вдига много шум.
От препратките в закона може да ти се завие свят.
Нека да минат мироприятията по организациите и след това трябва да се действа много бързо.
Докато тука си чешем езиците, изхвърлянето на кошерите от населените места ВЕЧЕ СЕ ПОДГОТВЯ. Ще стане тихо, ще стане бързо, ще стане задкулисно - просто една сутрин ще се събудим и ще открием, че закона ВЕЧЕ Е ПРОМЕНЕН.
Между другото които са в течение на нещата знаят, че всичко това предстои да се случи ДО КРАЯ НА МЕСЕЦА !!!
Така че ......... ВЕЧЕ Е КЪСНО .......... и ......... подготвяйте се за скорошен НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ !!!
Съгласно моята информация ПОЛОЖЕНИЕТО Е БЕЗНАДЕЖДНО !!!
Въпросът вече не е дали ще се случи, а КОГА ЩЕ СЕ СЛУЧИ !!!
Протест, но то толкова много причини има, че държавата ще си помисли, че си правим майтап.
То не са една или две причини. Целия закон за пчеларството и няколко други свързани направо трябва да отидат в кошчето.
Толкова години тотално безхаберие как се оправя?!?! Трябва да се разделим на две групи, едната да спи пред МЗХ, а другата пред народното събрание.
Ние трябва да го играем баща на к*рва, да пазим да не я надупят ОТНОВО.
Масата пчелари ще се светнат какво си говорим тук от толкова време, но това ще се случи когато дойдат с АКТ и ги изхвърлят.
Кмета земя няма да им даде и ще си крият кошерите по разни дерета като хайдути.
Мазохистично бездействие...нямам други думи.
На Мишо Михайлов никак не му харесва това, че утре ще учредяваме новата КОНФЕДЕРАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ ПЧЕЛАРИ. Разпратил е писма на всичките си членове, в които е обявил, че ние създаваме МЪРТВО РОДЕНА ОРГАНИЗАЦИЯ. Ха-ха..... по жива организация от нашата няма да има, защото ще е създадена от ИСТИНСКИ ПЧЕЛАРИ - АКТИВИСТИ, а не от мъртви души като неговите, но както и да е. За да съм честен и почтен, публикувам без редакция текста на двете покани, които Мишо изпрати до мене.
Заседание на Работна група за създаване на НППО
На 06.12.2014 г., от 10,30 ч, в град София, бул. „Хр.Ботев”, № 48 ще се проведе заседание на Работната група за учредяване на Национална представителна пчеларска организация /НППО/., при следния дневен ред:
1. План и подготовка за провеждане на учредителното събрание.
2. Устав на НППО.
3. Разни.
Поканват се за участие всички членове на Работната група.
---------------------------------------------------------------------------
До всички пчеларски организации / дружества и сдружения / в страната.
П О К А Н А
На 13.12.2014 г., от 10,30 ч., в град София, ще се проведе учредително събрание за създаване на Национална представителна пчеларска организация по ЗЮЛНЦ. Участници в събранието могат да бъдат само делегати, определени с протокол от заседания на УС на дружества, или сдружения. Квотите са по 1 делегат от общинско дружество, по 1 делегат от областен съвет /съюз/ и по 1 делегат от сдружение /ю.л./ Суверенитетът на съществуващите пчеларски организации няма да бъде нарушен. Тези делегати са само за учредителното събрание. Мястато за провеждане на събранието ще бъде съобщено по-късно.
От работната група.
То ако имаше истински факти, досега щях да съм ви прогърмял ушите за протест. Факти няма, но двама от известните пчеларски лидери, на които вярвам, са получили лични телефонни обаждания от Мариета Нейкова. В тези обаждания тя ги е натискала да намерят начин как това изхвърляне да стане факт. От друга страна пък имаме един разговор на още по-високо ниво, на който пък е казано, че без постигане на консенсус в работната група няма да изхвърлят кошерите от населените места.
Едно е ясно - това изхвърляне на кошерите се мъти вече една година и там във висините има разногласия дали това да стане насила (бързо и тайно), или по метода на убеждението на членовете на работната група. И тъй като в работната група в момента са преобладаващо стари вождове, не изключвам с тях да бъде (или вече да е) сключена някаква сделка с финансови измерения. От разговорите с Мариета наистина е станало ясно, че те искат изхвърлянето на кошерите да стане до края на месеца. Съвсем скоро работната група ще бъде свикана отново, и в нея това ще е първият въпрос, който ще бъде поставен за обсъждане.
Със създаването на конфедерацията ние всъщност ще си осигурим още едно място на наш човек в тази работна група, и ако не друго, то поне вече ще имаме информация от първа ръка кои от старите вождове подливат вода на всички пчелари. Ако не друго, то вече наистина ще имаме осигурена пълна публичност на задкулисните игри, които се играят там по висините. И съобразно ситуацията вече ще имаме поне някакъв шанс да противодействуваме.
Прочетено в друг форум, но актуално в момента от днес : Димитър Бонев В същност срещата беше случайна. Министър Танева сама дойде при нас (веднага след откриването на мероприятието в което сме участници) Ние естествено веднага хванахме бика за рогата с въпроса който в момента е най наболял- изваждането на пчелите от населените места. След като се обади на Мариета Нейкова, ни каза че е имало идея от предишните(все пак става дума за политик) да се редуцира бройката на кошерите в населени места. Ние веднага контрирахме, че то е почти едно и също, тогава тя отговори, че се ангажира нищо да не се предприема преди да има пълен консенсус по въпроса. Оставихме си вратичка за бъдещи срещи и разговори по проблемите в сектора
Брей ,то нема хора у форума!Явно са на учредителното.Да им е спорна работата, макар че от проекто устава мен ,като неспециалист ме лъхна на бизес ,на фирма .
А ти на какво искаше да ти "лъха"?
Устава в 80% от съдържанието си копира изискванията на ЗЮЛНЦ. То няма как другояче да се направи, защото закона поставя строги рамки. Там къде може, въведохме и гласувахме новите демократични концепции. Например всички гласувания в устава са заложени да бъдат ЯВНИ, за да няма тайни един от друг и да има ПУБЛИЧНОСТ. Другото е, че вместо 3 или 5 години направихме и гласувахме мандатите на управителния съвет и председателя да са САМО 1 ГОДИНА. Това е с цел защита на членовете от некадърни или злоупотребяващи с доверието лидери - ако не се справят със задачите, бързо да могат да бъдат сменени.
Основната разлика на тази организация спрямо другите ще си проличи в процеса на нейната работа. Засега много пчелари гласуваха доверие, но тепърва трябва усилено да се работи, за да се заслужи и оправдае това доверие. Истинските обещания са в концепцията, и работата в обещания от концепцията стил трябва веднага да започне.
Публикувам поканата на Мишо Михайлов, която я получих вчера в 17:49 ч. от Даниела Челебиева:
До всички пчеларски организации / дружества и сдружения / в
страната.
П О К А Н А
На 14.12.2014 г.,/неделя/ от 10,30 ч., в киносалона на Министерството на земеделието и храните /МЗХ/,град София, ще се проведе учредително събрание за създаване на Национална представителна пчеларска организация по ЗЮЛНЦ. Участници в събранието могат да бъдат само делегати, определени с протокол от заседания на УС на дружества, или сдружения. Квотите са по 1 делегат от общинско дружество, по 1 делегат от областен съвет /съюз/ и по 1 делегат от сдружение /ю.л./, регистрирано по ЗЮЛНЦ. Делегатите на юридическите лица освен протокол,трябва да имат и актуално състояние. Делегатите трябва да бъдат пред МЗХ по-рано, за да се регистрират.
От работната група.
Поканата е изпратена на 28 мейл адреса, от които става ясно и кои са хората на Мишо. Като изключим мене и още няколко човека, които със сигурност знам че не са хора на Мишо, остават следните негови подръжници:
Александър Парашкански-Благоевград
Боян Първулов
Васил Въндев-Сливен
Галина Петрова - Търговище
Даниела Челебиева
доц. д-р Юлиян Станчев - Плевен
Евгени Ганчев - Шумен
Ивайло Георгиев - Бобов дол
Манев - Нови Пазар
Надежда Митева - Смолян
Николай Добрев - Сливен
Николай Щерев - Пазарджик
Николай Петров - Нови пазар
Петя Иванова - НСЖП
Пламен Цвятков
Славейко Рашев - Разград
Цветослав Койнарски - Ст.Загора
С две думи според мейлите "организациите" на Мишо са от следните 11 населени места: София, Благоевград, Сливен, Търговище, Плевен, Шумен, Смолян, Разград, Стара Загора, Нови Пазар и Бобов Дол.
За да бъда честен ще публикувам и мейла от 09.12.2014 г., с който Мишо обяви защо е подменена датата на събранието:
Здравейте колеги,
Благодаря на г-н Б. Стефанов, за протокола. Днес, късно след обяд, се обади г-н Ясер Амин - директор на дирекция "Връзки с обществеността" в Министерството на земеделието и храните /МЗХ/, за да ме информира, че удовлетворява искането ни за ползване на голямата зала - киносалона. Тъй като събота - 13.12.2014 г. е работен ден и поради някакъв ангажимент в залата, тя ни се предоставя за неделя - 14.12.2014 г. от 10,30 ч. Смятам, че трябва да променим датата на учредителното събрание и вместо в събота, да го проведем в неделя - 14.12.2014 г., поради създадените обстоятелства. Причините да се изберем зала в МЗХ, са ясни: безплатна е, мястото за учредяване е нашето министерство. Надявам се да приемете промяната, която не е по наша вина, още повече че ще имаме един ден допълнително за подготовка. Впрочем, на заседанието в събота пропуснахме да определим съставите на комисиите за събранието и това стана поради неизвестността относно това, кои делегати ще присъстват. Ако желаете може да направим предварителен списък на членовете на 4 -те комисии: мандатна, по предложенията, по избора, по решенията. Предлагам, 1 час преди започване на учредителното събрание, да се съберем членовете на инициативния комитет за създаване на НППО в МЗХ, които са делегати, за да уточним подробности по провеждането на събранието.
Моля, да предупредите делегатите, които трябва да бъдат с протокол от УС за физическите лица /пчеларски дружества/ и "Актуално състояние" за юридическите лица /пчеларски сдружения/, да бъдат в МЗХ 1 час преди започване на събранието, за да могат да се регистрират спокойно.
М.Михайлов
Явно стадион "Пловдив" е бил зает. :laughing: Горките как ще се съберат ?!?! :icon_eek:
И по-важния въпрос: ПУКАНКИ ЩЕ ИМА ЛИ ИЛИ САМО ПУКАЛИ ?!?! http://pchelari.com/forum/images/smilies/icon_eek.gif
Мишо ще им пуска образователен филм за птичките и пчеличките inlove;
Всички членове ще се суркат по пода :fencing:. Това е да имаш пълна зала с желание и без възможност :laughing:
В тази организация нищо няма да стане без Виагра !
МЗХ повече никога няма да имат проблем с молците...толкова много Нафталин.
Национално Представителна Пенсионерска Организация.
Я...къде се е преместила темата с вицовете !!!
http://www.cinefish.bg/news_img/Imag...0/f42z6m0z.jpg
Кинозалите са само едно- за прожектиране на филми- предлагам да се прожектира филма "Мълчанието на пчелите и ....българските пчелари". Познавайки залата- меки и тесни кресла и сбити редове в киносалона е невъзможно "зрител" да стане и да се изкаже без да вдигне другите в реда. Може само да дреме и да чака кебапчетата. Но, щом е в "нашето министерство" и главно "безплатно" отпада варианта за учредяване на стадион "Пловдив", зала "Армеец" или под купола на цирк "Балкански"!
Редактирах списъка с поддръжници на Мишо, и постепенно той започна да става все по-къс и по-къс, защото различни хора ми се обадиха или ми писаха ЛС, в което декларираха че не поддържат Мишо.
Искам да си кажа моето мнение на тема КОЙ КОГО ПОДДЪРЖА:
Аз лично смятам, че няма никакво значение кой пчелар кого поддържа и на кого от вождовете вярва. Всеки е в правото си да вярва в каквото си иска и в когото си иска, и не е срамно или обидно да си го признае това. Тука не е политически форум, а пчеларски. Аз лично съм приятел с пчелари, които твърдо знам например че поддържат Мишо, но какво от това. Приятелството си е приятелство, политиката си е политика, бизнеса си е бизнес. Можем да сме приятели на чашка, но въпреки това да гласуваме за различни партии или пчеларски вождове, а когато опре до бизнес помежду ни - ами плащаме си пари един на друг. Тоест приятелството, политиката и бизнеса не би трябвало да си пречат един на друг, стига да не забравяме, че повечето пчеларски проблеми са общи за всички пчелари, и е хубаво всички заедно да спомогнем за тяхното разрешаване независимо от политическите или бизнес пристрастията на един или друг от нас.
Моите уважения към г-н Матеев за това, че той за една календарна година успя да извърви пътя,който ние обикновените пчелари се въртим в кръг 25 години с ТАЯ РАЗЛИКА,ЧЕ ТОЙ УСПЯ ДА ПРЕДЛОЖИ НАЧИН ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ ОМАГ.КРЪГ..Казвам се ХРИСТО Христов от Търговище. Да факт е,че ЗА СЕГА Общ. Пчеларски съюз членуваме в организацията на Мишо Михайлов, на принципа ,,ДА ИЗБЕРЕМ ПОНЕ НЯКАКВО ПО МАЛКО ЗЛО'' НО ТОВА НЕ Е ДО ГРОБ КАКТО СЕ КАЗВА И ВИНАГИ МОЖЕ ДА СЕ ПРОМЕНИ.Поне с колегата Иван К. се познаваме много добре и тоЙ познава ситуацията в Търговище,можеше да осъществим контакт и по други комуникационни средства за да сме в час.ДА ПРИЗНАВАМ СИ,ЧЕ НИЕ КАТО СМЕ ЗАСПАЛИ И СМЕ СЕ ВТРЕНЧИЛИ В НАШИТЕ ЛИЧНИ НЕЩА НЕ НИ ОПРАВДАВА . ДА СЕ НАДЯВАМЕ, ЧЕ С ПОМОЩ ОТГОРЕ И НАШЕ ЛИЧНО ЖЕЛАНИЕ ТОВА ЩЕ СЕ ПРОМЕНИ.
Председателят на общинското и областно дружество Липа- Стара Загора не се казва Цветослав Койнарски, нито секретарят така, че не виждам на коя организация в Стара Загора е изпратена поканата. Не съм чувал и да има друго пчеларско дружество освен Липа.
Спокойно - скоро ще получим списък с учредителите на днешната Мишова организация. Скоро ще ги знаем кои са хората, решили да досъсипят българското пчеларство, избирайки отново Мишо за вожд. Човек, който на всички доказа, че е мошеник и фалшификатор. Човек, който вече 7 години нищо не можа да направи за разрешаване на поне един пчеларски проблем, и въпреки това има наглостта и нахалството отново да се пише за вожд.
Само едно нещо не можах да разбера. Разликата между старата и новата организация на Мишо е само в това, че Котларски вече е член. Всичко друго си е същото - членовете, вождовете и измислените членуващи организации. Че не можа ли Котларски просто да стане член на старата Мишова "организация"? Защо трябваше да се създава същата организация още веднъж?
Днес получих доклад от двама мои служители, които бяха изпратени да присъствуват на учредяването на Мишовата организация. Отзивите от тях двамата бяха, че всичко с учредяването си е протекло много добре и се е извършило според изискванията на ЗЮЛНЦ без почти никакви злоупотреби. Присъствували са 30 човека, като всичките без изключение са били представители на някаква регионална организация (регистрирана или не). Всичките без изключение са носили истински протоколи от управителния орган на тяхната организация, в който протокол те са били законно избрани за делегати на учредяването. Отношението на хората към моите представители не е било враждебно, а приятелско. На няколко пъти е ставало въпрос за конфедерацията и в общия случай всички са знаели за нея, както и всички са имали положително отношение към нея. Ако бях отишъл на заседанието, със сигурност щяха да ме изберат за член на управителния съвет. Дори е имало предложение от хората да бъда избран задочно, но Мишо е отказал, твърдейки че по закон нямало право да се избира човек, който не присъствува лично. Хей това не е вярно и това е поредната Мишова лъжа и измама, но както и да е.
Хората (членовете) на Мишовата организация са добронамерени и потвърждават, че с тях имаме ОБЩИ ИНТЕРЕСИ. Като врагове те също са посочили Ганчо и доцента, а не нашата конфедерация. Когато колегите ми са ги попитали защо не са дошли на учредяването в Габрово, основния довод който са изтъкнали е не че интересите им са други, а че е хубаво лидерите на организацията да са от София, защото там се върши основната работа.
Като цяло хората са добронамерени и биха се съгласили да работим съвместно за защита на общите ни интереси, но към днешна дата бариера за това се явяват имперските амбиции на Мишо. Ако имаше някакъв начин да се обединим с тези хора, щеше да се получи едно много силно противодействие на Ганчо и доцента. Не знам дали Мишо го осъзнава това или не. Колкото и да говори на думи че е радетел на обединението, със своите действия той доказа, че се явява ОСНОВНА ПРИЧИНА ЗА РАЗЕДИНЕНИЕТО.
Евала на Стефан Стефанов и Димо Димов, които доброволно се оттеглиха като стари вождове, и оставиха пчеларския сектор в ръцете на други все още неопетнении хора. Срам и позор за Мишо и Котларски, които са се хванали със зъби и нокти за кокала и са готови да затрият целия пчеларски сектор, само и само да останат вождове още 100 години. А за Ганчо и доцента няма какво да говорим - тяхното място си е направо за затвора, и ако Мишо ги подкрепя (имам съмнение за това), ще се наложи да започнем следствени действия и срещу него.
Ето информация за учредителите и управителния орган на новото сдружение на Мишо. На 27-ма позиция е моят представител Стефан Стефанов от Габрово, който НЕ Е УЧРЕДИТЕЛ, не е имал делегатска карта и не е гласувал, но по неведоми за мене причини е включен в списъка с учредители...... Мишова му работа - вари го, печи го - все същия си остава ..... все нещо нередно ще измишкува ...... :)
УЧРЕДИТЕЛИ на „Обединен Български Пчеларски Съюз”
1. Даниела Челебиева – СБП-Шумен;
2. Христо Ст. Христов – ОПД-Шумен;
3. Георги Тодоров – ОПД-Н. Козлево;
4. Янко Янев – ПД-Белослав;
5. Иван Стайков – ОПД Фацелия-Костенец;
6. Николай Танковски – ОПС-Ботевград;
7. Димитър Топузов – ОБПС-Стамболийски;
8. Иван Терзийски – ОПД-Пазарджик;
9. Ангел Благов – ОСБП-Пазарджик;
10. Юлиян Станчев – ОПС-Плевен;
11. Красимир Меданов – ОПД-Левски;
12. Линко Линов – ОПД-Белене;
13. Симеон Иванов – ОПС-Елин Пелин;
14. Стоян Крумов Канин – ОПС-Елин Пелин;
15. Елена Стоилова – ОБПС-Търговище;
16. Михаил Иванов – „Липа” София;
17. Петър Цанов – „Майка” Троян
18. Георги Георгиев - ... Радомир;
19. Тихомир Стоицов – ОПС-Кюстендил;
20. Людмил Савов – СБПС-София;
21. Георги Цанков – ННАП
22. Стоян Стоянов – ОПД-Г. Оряховица;
23. Атанас Каракашев – СБП-Варна;
24. Валентин Атанасов – ПД-Варна;
25. Калоян Тронков – ПД-Вълчи Дол;
26. Тонко Димитров – ПД-Дългопол;
27. Стефан К. Стефанов – Габрово;
28. Стоилка Йорданова – ОПО-Перник;
29. Венета Ефандиева – Благоевград;
30. Васил Илиев – ПБПД-Благоевград;
31. Станислав Габеров – ОПД-Благоевград;
32. Михаил Михайлов – СБП-София;
33. Николай Матеев – „Златна пчела”-Варна;
34. Младен Котларски - НАПП
УПРАВИТЕЛЕН СЪВЕТ
1. Михаил Михайлов – СБП-София – Председател;
2. Георги Цанков – ННАП
3. Юлиян Станчев – ОПС-Плевен;
4. Людмил Савов – СБПС-София;
5. Ангел Благов – ОСБП-Пазарджик;
6. Младен Котларски;
7. Елена Стоилова – ОБПС-Търговище;
8. Янко Янев – ПД-Белослав;
9. Даниела Челебиева – СБП-Шумен;
10. Венета Ефандиева – Благоевград;
11. Атанас Каракашев – СБП-Варна;
12. Стоян Стоянов – ОПД-Г. Оряховица;
13. Петър Цанов – „Майка” Троян;
14. Борис Стефанов – СБП
15. Сия Манолова
КОНТРОЛЕН СЪВЕТ
1. Цаньо Златев Петков – Плевен
2. Иван Стайков – ОПД Фацелия-Костенец;
3. Радостина Атанасова
Имаме запис на учредителното събрание на Мишо, който го разделихме на 9 клипа от по половин час. В момента клиповете се качват и когато са готови един по един ще ви публикувам линкове към тях.
Учредително събрание на „ОБПС” - част 1
https://www.youtube.com/watch?v=rpc3KGxwxN8
Учредително събрание на „ОБПС” - част 2
https://www.youtube.com/watch?v=dbvhNGuecLM
Учредително събрание на „ОБПС” - част 3
https://www.youtube.com/watch?v=bbQtTXKLgb0
Учредително събрание на „ОБПС” - част 4
http://youtu.be/mp0g0XmXiCg
Учредително събрание на „ОБПС” - част 5
http://youtu.be/0Kwi0oeufk4
Учредително събрание на „ОБПС” - част 6
http://youtu.be/HdMW-7dBlfU
Учредително събрание на „ОБПС” - част 7
http://youtu.be/bxPJpH4sFX0
Учредително събрание на „ОБПС” - част 8
http://youtu.be/gTeOfFaIzkc
Учредително събрание на „ОБПС” - част 9
http://youtu.be/dv_Y-n7FyZM
Пълен фарс!
Като изключим оператора има-няма няколко човека под 60 годишна възраст - клуб на пенсионера, средна възраст определено доста над 60 години... Час и половина "събираха" и "разпределяха" пари, "събраха" на 300хил кошера по 20 стотинки, а с някой изключения на по-младите участници в мероприятието едва ли всичките учредители притежават общо и 300 пчелни семейства... Смях-смях-смях....
Палячото Янко Янков отново сред първите редици... Задължителната "патерица" на Мишо - Даниела Челебиева, за къде без нея, нали някой трва да му държи писалката на Мишо... И едно младо лице се мерна, колкото като изключение да потвърди правилото за пенсионерската сбирка - Елена Стоянова(ако не ме лъже паметта) - голяма всезнайка във фейсбук, две думи неможа да каже на кръст, ама я избраха за член на УС, то май и Янко го избраха, нестава особенно ясно(щото имаше и гласуве против при гласуването за веговата кандидатура).
А, върха на простотията - предложението на Котларски по пчеларските програми да се допускат за участие само и единственно членове на "нещото", което учредяваха...?!? - че, той утре ще поиска да са допустими само абонати на "официоза" в. Пчели, или пък само притежатели на пълната колекция на вестничето му, от брой първи до последният, плюс и всичките книжлета дето е издал - и, удостоверяването да става на място в ДФЗ или МЗХ, с преставяне на пълният набор, ще ги разнасяме, както "мъкнехме" анкетните карти и формуляри за една камара време назад, да доказваме "Х" години пчеларски опит за някоя и друга точица в плюс по НПП...
Иначе похвали за заявената позиция срещу последните промени в Закона за пчеларството и намеренията им да сезират прокуратурата по въпроса(след консултацията с юрист) - ще чакаме с "интерес" в четвъртък да прочетем кой по колко е дарил от учредителите, и да не забрави Котларски да им изтипоса и снимките, и график кой кога ще е пчелар на годината, ама по-добре да го направят на месеца, че някой може и да не си дочака реда да му връчат грамотата(щото приеха и нещо от рода, че ще раздават приз - "Пчелар на годината")...
"Шапка" на всички съществуващи и несъществуващи пчеларски организации - на някоя от тия хора трябва да им се забрани доживотно да се занимават с организационна пчеларска дейност, с изключение - организация на лектории за шопите, и екскурзионни посещения на сръбски и турски изложения и пчелини...
Ето равносметката на Мишовата "шапка":
8 области - Благоевград, Варна, София, Пазарджик, Перник, Плевен, Търговище, Шумен
14 общини - Белене, Белослав, Ботевград, Вълчи дол, Г. Оряховица, Дългопол, Елин Пелин, Костенец, Кюстендил, Левски, Н. Козлево, Радомир, Стамболийски, Троян.
От този списък всъщност си проличава, че Мишо ГУБИ ПОПУЛЯРНОСТ !!! Вместо да набира нови организации, той губи старите. Например вече е загубил Габрово, Ловеч, Сливен, Разград и Стара Загора. Може и други да е загубил, но няма как да преценим, защото списъка с членовете на старата му организация се пази в ДЪЛБОКА ТАЙНА.
Искам да ви информирам и за едно ГРУБО НАРУШЕНИЕ, извършено от Мишо и от всеки един учредител на новата Мишова организация. Ами че те всичките по презумпция НЯМАТ ПРАВО ДА ЧЛЕНУВАТ В НОВАТА ОРГАНИЗАЦИЯ, защото така е написано в устава на старата. Би трябвало сега Мишо да изключи всички членове на старата организация, защото грубо нарушават устава, и след това да самоизключи и себе си - ха-ха - и да закрие старата организация.
Че аз ги притежавам и то подвързани. Ако има желаещи продавам няколко колекции.Цена и мераци на лични, моля.:welcome:Цитат:
А, върха на простотията - предложението на Котларски по пчеларските програми да се допускат за участие само и единственно членове на "нещото", което учредяваха...?!? - че, той утре ще поиска да са допустими само абонати на "официоза" в. Пчели, или пък само притежатели на пълната колекция на вестничето му, от брой първи до последният, плюс и всичките книжлета дето е издал
Бате Ицо , тъй добре ли е?
Делегата от Перник - Сия Манолова не е искала мнението на пчеларите в областа за това обединение ,нито ни е информирала за намеренията си. Поради тези нейни действия очаквам отлив на пчеларите в областа от организираните пчеларски структури.
Здравейте,
Това бяха делегати, които в същото време са и "ръководители" на местно ниво. Нали се сещате кой им е подписвал "ДЕЛЕГАТСКИТЕ КАРТИ".
Поздрави, Г. Георгиев
Окръжната пчеларска организация в гр . Перник е юл регистрирано според закона и не е под опеката на нито една национална организация. Състои се от около 14 пчеларски дружества които имат председатели , според мен те трябва да решат дали да участвуват в това обединение и ако вземат такова решение да излъчат делегат . В случая не е така . Този въпрос не е разискван от УС на заседание .
Можете ли да изготвите някакъв документ или официално протестно писмо?
Поредната лъжа на Мишо Михайлов. Абе този човек може ли да изкара поне един ден, без да излъже или измами някого?
Цитирам статия във fermer.bg: http://www.fermer.bg/пчелари-се-събр...news12073.html
Пчелари от седем браншови пчеларски организации се събраха в новия Обединен български пчеларски съюз (ОБПС). Сдружението бе учредено преди дни, а за лидер е избран инж.Михаил Михайлов.
В новото сдружение влизат:
- Национална научна асоциация по пчеларство
- Национална развъдна асоциация по пчеларство
- Национална асоциация на пчеларите професионалисти
- Национална браншова асоциация "Български пчеларски съюз"
- Български пчеларски съюз 1899
- Сдружение за биологично пчеларство
- Съюз на българските пчелари
Организациите с удебелени букви твърдо НЕ СА УЧРЕДИТЕЛКИ !!!
Котларски е присъствал, но като физическо лице. Като юридическо лице няма право, защото организацията му е нелeгитимна.
Организациите на Ганчо, доцента и Стефан Стефанов твърдо не подкрепят организацията на Мишо и не са присъствали на учредителното събрание. Започвам да си мисля, че Мишо отново се кани да фалшифицира протокола. Това при него вече се превръща в болестно състояние....
Абе голям измамник се оказа този Мишо. Не мога да повярвам докъде е стигнала наглоста му...... Ами че утре ще обяви че и аз съм му станал член заедно с цялата конфедерация - ха-ха...
Според мен ФЕРМЕР БГ са си насосали статията,както им падне.Жените пчеларки ,никога не са се присъединявали.Не вярвам Мишо да го е казал това,но ако го е казал........
Като редови член на ННАП, се обадих на проф. Цанков- как стоят нещата с участието ни и защо трябва научната асоциация да си губи автономността? Той каза- аз решавам и съм се разбрал с .. и т.н. Членовете на ННАПП не сме много и можеше да се съберем и решим, кое е добре за момента, защото сега професора стана патерица на ОБПС. Няма лошо- и сам война си е войн! Успех професоре!!!!!!
Lena от написаното в статията излиза, че ти се явяваш като представител на две организации. Нека те попитам НСЖП кога и по какъв начин ти даде мандат да ги представляваш. Същото важи и за организацията в Търговище.
Може би и ако господин Матеев , както се пошегува ,беше станал член на организацията на Мишо заедно с конфедерацията вероятно щеше да има обединение , а не разединение.
Ако доцента и Ганчо има на какво да се присмиват то това е именно това разединение.
Димитър, никога не съм членувала в НСЖП, за мен лично, съществуването на такава организация е нелогично, жените пчеларки не са рядкост, аз членувам и представлявам ЕДИНСТВЕНО Общински браншови пчеларски съюз- Търговище. Мандата ми е четири годишен и е даден единодушно на отчетно-изборно събрание на дружеството на 29.03.2013 г. Изричното условие за делегатите на пчеларските сдружения бе, да имат протокол от събрание на УС на съответните дружества, което и спазих. Никога не действам на своя глава или без изричната подкрепа на колегите си!