Първоначално публикувано от
Mateev
Хей това не е вярно, колкото и да е странно това. Едно семейство в по-малък кошер се развива ПО-БЪРЗО от това в по-голям кошер. Логики ЗА и ПРОТИВ могат да се измислят всякакви, но фактите са си факти, и те не могат да бъдат оборени.
Има хора, които това го използват непрекъснато в своето пчеларстване. Става въпрос за ДВА КОШЕРА ЕДИН ДО ДРУГ, като единия е 6-рамков, а другия 10 или 12 рамков. Може да се използва както при ДБ, така и при ЛР системите. В малкия кошер семейството винаги изпреварва това в големия в своето развитите. Когато малкия се напълни с пчели или 2 седмици ПРЕДИ ВСЯКА ПАША, от малкото семейство се изземват пчели и пити с пило, и се дават на голямото. От малкото семейство мед не се търси. То се явява само ДОНОР на голямото. На него също така се дават за изграждане рамки с восъчни основи, и то ги изгражда ПО-БЪРЗО от голямото. Майката в малкото се явява РЕЗЕРВНА за голямото, като така се гарантира НУЛЕВА ЗИМНА СМЪРТНОСТ.
Обяснение за всичко това е именно обема на малкото кошерче. Изглежда пчелите в малък обем са МНОГО ПО-АКТИВНИ и по-мобилизирани от тези в големия обем.
Така или иначе аз вече се навих от разказите на колегите, и тази година мисля да пробвам тази идея. В момента си правя едни малки 6-рамкови нуклеуси от фибран. Излизат ми на цена някъде около 10 лева единия. Ще ги използвам основно за направа и транспорт на отводки, но нищо не ми пречи в тях да зазимя семейства с по-малко рамки и да видим какво ще се случи. Освен това аз се каня да сменям майките ВСЯКА ГОДИНА и някакси ще ми е жал да убивам хиляди едногодишни майки. Сега с тези малки нуклеусчета ще дам шанс на тези майки през втората година от живота си да ми бъдат полезни и да ми генерират непрекъснат поток от пити с пило и от новоизградени рамки, при това в ТОЧНИЯ МОМЕНТ ОТ ВРЕМЕ, когато са ми необходими.
Все пак хубаво си е за всяко едно семейство вместо една, да работят две майки, като втората работи на ВИСОКИ ОБОРОТИ. И цената на всичко това е само една малка инвестиция от 10 лв. на кошер.