Всички така викаме,но за мед. сестрата сме като векториански музей.:bigsmile:Всичко скъпо.:bigsmile:
Преглед за печат
Погледнах и моите, отписах няколко бройки ама като цяло съм по-оптимистично настроен отколкото бях есента. На кошерите с разпечатка по прелките им сложих по една медена питка да се пресягат по-наблизо. За сега времето е с нас и има надежда за тея с малките кълбенца.
Здравейте колеги. Предстой ми местене на семействата на 60км разстояние от сегашното им положение. Сандъците ми са стари и не могат да се затворят на 100 процента. Някакви съвети от опитните и тези който са го правили, като месец, температура и други особености.
Желателно е да ги изолираш максимално, преди да ги местиш. Ползвай всякакви материали, всичко става за изолация, даже и най-простия парцал, стига да свърши работа за времето на местене, пък и нали след местенето тези материали ще ги махнеш. Всеки един месец от годината става за местене, обаче единственото условие е температурата, по време на местенето, да не падне под 5 градуса по целзий, че кълбата ще им се такова таковата.
Първо облитане за годината и при мен, днес беше много хубаво време. Много дълъг период без облитене беше няколко месеца, но днес около 6 часа беше слънчево и тихо. Всичко е на лице включително и запасните майки, и само един се се облетя та го отворих да видя дали е жив. Имаше 5 -6 рамки пчели при разпуснато кълбо и доста подмор може би е загубил майка но за сега няма да го ровя, след месец ще видя какво е положението.
Вчера и при мен имаше облитане, но на пук на прогнозата на Чолака днес е облачно и температурата не минава 8-9градуса. Вероятно почистват защото виждам единични трупове изхвърлени на прелката и малко разпечатки на тези със старите дъна.
Утре очаквам пак да излязат...дават го пак да е топло. Ако имам възможност ще направя още някой клип.
По повод на питките Бий фонда които сложих на 17.01.19...видях на тези които са с напълно мрежесто дъно че са ги чоплили(малки бели кристалчета под кошерите).
Успех на всички.
И аз само се разкарвах да пчелина за нищо, бях решил да изчистя старите рамки със сода каустик понеже даваха много хубаво време днес, но след като ме брули студен вятър 30 мин. прибрах всичко и се отказах.
Аз успях да изчистя стотина рамки и да направя една варка-дезинфекция в парната восъкотопилка.И докато почиствах рамките,ми мина през ум да сложа нещо във водата,за да усиля ефекта на парата и да съкратя времето,нооооо,като не съм внимавал по химия се отказах.......
Три жертви, след месеци вчера се облетяха. Единият смени майката септември и тя не се оплоди. Вторият стара майка. Третият мишки отворили мишипредпазителя 5 мишки имаше в кошера!
И аз днес дадох по 1 кг,на 80% от сем.нямаше нужда ама пусти страх...Оставих група кошери без питки,ще ги погледна пак след две седмици,кълбата бяха на 3-4 см под горна летва,отпред.На всякъде има конденз,на тия с повечето подгънах найлона.
А,на някои остави ли найлона нацяло и ако ,,да",кога ще има промяна?
Прехвърли другия път. Вчера прегледах 25 бройки и косите ми се изправиха. Що изпразнени рамки разкарах и с пълни цепих гнездото, аз си знам, и хем в началото на януари дадох по една питка, а от нея нищичко не са смъкнали по килийките. За два месеца, откакто не бяха излизали навън, е изяден доста мед. Пило имаше по на две три рамки, включително и запечатано, от седмица при мен излизат почти всекидневно в следобедите и въпреки, че кълбата са разпуснати, около пилото нямаше грам прехвърлен мед. Храни човеко, после като падне студ другата седмица в началото на март ще закъсат.
Аз до сега няколко години събирам хуавите рамки, те са обтелени и ми трябва само да бутна остатъците от восък и клей. Сода каустик се използва за измиването на прибори в кухни, ресторанти и заведения, защо да е отрова? И не са 50лв. а са много повече така че си заслужава от финансова гледна точка. Ще видим какво ще стане, до сега никога не съм го правил. Само с нови работех до сега, но като гледам какви високи комини от рамки станаха а са перфектни рамки на 3 години, не са за печката.
Имам дребни изгаряния по лицето - малки дупчици от невнимателно боравене и от незнание с натриевата основа/содата - директни попадения на малки капчици...предполагам, че колегата Друмев това има в предвид, не знам как се отразяват изпаренията в-у дробовете, ако има такива.
Ученото сий учено!!! - право да го навървиш, ще знае как да се завърти!...а простия човек ще мине покрай едно вързано куче, и то ще го ухапе!!:bigsmile:
Аз четох как се използва сода каустик и ще спазвам указанията. Ръкавици, маска и очила защото причинява изгаряния при директен допир с кожата, но след като почистиш инвентара е напълно безвреден за това се използва в хранителната промишленост.
Преслушах ги днес и бройката е същата като предния път. Дожаля ми за едно добро кошерче, което е останало на 3 междурамия и през 2 пити се смръзнало малко кълбенце около една пита.
Видях си и една грешка. При поставянето на първите питки за тази година им направих малки прорезчета и влагата не е могла да попие хубаво в меда и хартийките отдолу бяха тръгнали да мухлясват. Питките са само мед, чиС слънчоглед и късна ливада, с подложена надупчена амбалажна хартия. На 2 кошера нямаше влага и пчелите бяха преполовили пликчетата като при тях възглавниците бяха малко надигнати и отворени, че не можеха да се затворят с питката.
Рекох и аз да опитам и покрих няколко кошера с найлон, под който има парче плат и обърната пита над рамките. Да видим дали това ще помогне да тръгнат пред другите. Миналата година видях какво правят рано напролет много развити кошери и ми хареса.
Прави ми впечатление, че е доста сухо. Имам геран и нивото на водата е на около 1,5 метра от повърхността, а по това време обикновено около него всичко е във вода.
Нали идеята е влагата да иде в питката.
А това което предлагаш,по добре да ръсне малко мицел от печурки или кладница и тогава да слага хартията.....
Защо мъчите пчелите с този найлон се чудя, всеки вижда че вреди ама не и не. Слагате парцали хартии и какво ли не да намалите вредата и пак го слагате. Аз тази година правих проба с антибактериалния плат на 4 семейства и останах много доволен. Влага си има на найлона на питката а под самия плат няма капка влага или мухал плата е прозрачен и се вижда къде са пчелите и колко е изядена питката, няма прояждане понеже до сега всеки плат който слагам го надупчват. Сега на Плевен купих и за останалите 40 кошера и догодина на всички. Направих 1000 лв. сметка на balmina и хората ми направиха добра отстъпка :)
Око да види, ръка да пипне.
Дълго време ги заобикалях всякакви такива чалъми и намеси по кошерите ама взе да ми свършва инерцията от района и дойде време и аз да бутам на климията. При мен дъната са плътни и това е важно уточнение защо е било влага. И като казвам влага нямам предвид някой потоп, а просто навлажнена хартия под питката.
Здравейте, честит празник на патерици.
За празника направих клипче на пчелите...беше топло и се облетяха леко.
https://youtu.be/i8j0bzQYtsA
Питките, които съм сложил на 17.01. са Бий фонда от 1 кг. ...а сега като вдигнах, видях че леко са чоплени...очаквах да са поне на половина,но уви.
Как са нещата при Вас и имали ли сте подобни случаи?
Споделете вие какво мислите, дали е заради това че имат достатъчно мед или нещо не се кефят на питките???
Всичките ми кошери са с найлони,нямам нито нито една пита мухлясала . Не така бяха нещата когато работех с 12-таците случваше се дори по 2- от крайните пити да мухлясат. Когато имаш добра вентилация на кошера влага нямаш. Но всеки сам си преценя дали да слага или -не найлон.
Опитвал съм питките и са сладки и то доста.
Бяха леко твърди, но ги оставих на топло.
Питките са леко в страни, непосредствено до кълбото с изрязана дупка сочеща към пчелите.
Сложих ги така защото не исках да мачкам пчелите. Не се прибираха надолу,когато ги подпушвах с пушалката. Тъй съм чел, че за да не се мачкат, плътно до тях.
Лентите са си все още там, така ме посъветва един пчелар. Махал ги чак напролет.
Айде от мен два съвета.Питката задължително над кълбото, защото при едно застудяване кел файда от нея.На пчеларя , който ти е дал този акъл му прати много поздрави.
Лентите не се държат повече от 35 дни, поне така пише на повечето, защото акарите придобиват т.н. резистентност към препарата.
Успех!
Лентите се използват само 30-45 дни (според описанията на производителя).
Иначе се получават нежелани резултати като например създаване на резистентност , натрупване на препарата в пчелните продукти и др.
Не е голяма грешка стига да не се прави системно. И третиране наесен с препарат с друга активна съставка.
И аз като млад пчелар получавах доста съвети , но не всичките са правилни трябва доста четене по темата и пресяване на информацията , а не сляпо следване.
Имам пчелин близо до гр.Козлодуй въпреки , че съм сравнително млад пчелар виняги бих помогнал с каквото мога ако искаш пиши на ЛС.
Не знам защо сте толкова против найлона, вече няколко години го ползвам (с мрежести дъна съм изцяло отворени, целогодишно) и нямам никакви проблеми нито с влагата нито с конденза??? На 18 януари сложих по 2 кг питки собствено производство (собствен инверт+ собствена пудра захар 1 към 5 без никакви добавки) с идеята че с тях ще достигна до времето за сироп, но уви май ще се наложи пак да им доправям - ядът ги за страх. Инвестицията за машините за инвертиран сироп и тестомесачката са сериозни но си заслужават парите, поне знам какво точно давам на пчелите и ако има проблем знам къде да го търся....
Или не са хубави питките или не си ги сложил над кълбото, при мен от 2.5кг. за месец по 2кг. вече ги няма. При първото семейство ми изглежда че няма майка, някакси неспокойни и пърхат с крила. Може да е ефекта от самото отваряне така не клип няма как да се каже, но просто имай едно на ум. Следи ги ако няма облитане и бучат като ги открехнеш значи няма майка ако са спокойни значи всичко е добре.
Дават го топло време целия месец, вчера когато стигнах на пчелина сутринта на колата гледам -1 на сянка, но слънцето така напекло кошерите че пчелите излитат на някъде. Започнаха да внасят прашец и вода от поилките, работят сериозно и като гледам как са изпълнили 10 рамки, ще има гонене по клоните.
Благодаря Ви за всички отговори с полезно съдържание и градивна критика.
За резидентността ми каза един пчелар от врачанско Жоро гоуем пич, но както се казва след дъжд качулка. Факт е че лентите са там и не че не съм прочел правилно ( то си пише на кутийката), а подведен от друг пчелар.
При първа възможност трябва да преместя питките над кълбото, въпреки че са отпред, назад имат доста мед, но за какво съм купувал храната ако не за пчелите. За бучки захар за кафето няма смисъл. Искам да има благоприятен ефект подхранването.
За майката на първото семейство е възможно да липсва вече, последно на есен беше там, ама от май до септември много слабо се разви семейството...божа работа.
Извода какъв е?
Начинаещ пчелар + нередовна майка е много възможно да е равно на -1
Аз не бих ги преместил.Идва топло време и кълбетата ще се разпуснат и увеличават.И да не вземат от храната ще видиш друг ефект който го получавам при метода на,,Бабините кюлоти".Ако устане питката след като цъфне кумболката я начупи в хранилката и с топла водичка я полей леко все пак пара си броил за нея няма да я хвърляш я.;):bigsmile::bigsmile::bigsmile:
п.п.1к пчелари 1к и едно мнения.
Днес всяка 2ра пчела вкарва прашец, мога да кажа че сезона започна!
Почти са изяли 2.5кг., но повече няма, ако и е малко да си събират от кокичетата :)
Отворих ги да им се порадвам малко, иначе знам какво е положението а сега натискам да подготвям инвентара че като ги гледам как са изпълнили корпуса ще е нужен.
При мен вкарват жълт, черен и оранжев прашец, подмора е почистен и сега натискат на работа!
И при мен събират прашец и кипи летеж все едно е май, но си мисля, че зимата не е свършила. Идват ветровити дни, а после и студ. Заредих ги с нова питка ;)
Здравейте, и моите носят прашец...
https://youtu.be/4fFu3B6X3Rs
По нашия край има един лаф - „власите се давят накрай Дунава“, в тоя ред на мисли от събота го дават доста сериозно застудяване което да продължи почти една седмица, така че нито мишобраните нито някоя питчица точно над кълбото не е излишна ако не искаме неприятни изненади точно в края на зимата...
Къде ги гледате тези прогнози? Дават го 2-3 дни +3 до -10.
https://www.sinoptik.bg/montana-bulg...729114/10-days
Mинлата година Март пада до -15 нощите ако не се лъжа и то за една седмица и нямаше проблем а сега това е нищо.
Вчера ги проверих моите и отново са същата бройка като предния път. Отворих няколко по-слабички и ми се струва, че може да не дочакат пролетта. На някои от тях им бях сложил от питката в пликче и не я бяха яли, за това я махнах и им обърнах по една пита с мед завита отгоре с плат и найлон. До сега такива слабаци ги оставях и каквото стане от тях ама сега ще опитам с нещо да помогна.
При експеримента с плата и найлона за сега влага по плата няма и го оставям още една седмица така. Пчелите са под питите и чоплят ама не се взели почти нищо. Намерих и няколко кошера с хранилки и им сложих мед, да видим дали пък така ще вземат. Понеже хранилките нямат капаци ги покрих с така модерния найлон :bigsmile:
Март още не е дошъл така че не можем да кажем какъв ще бъде, освен ако не се доверим на синоптиците, а пък тях като ги знаем какви познавачи са лично аз никога не бих заложил на техните прогнози, за това предпочитам да „заложа“ на по сигурния вариант с „храната над главата“ за да не съжалявам после за пропуснати ползи...
To аз се майтапя че ще събират от кокичета ама днес видях че един капак не е затворен добре и като надникнах гледам пчелите ударили в задната летва. Аз бях сигурен че имат мед, но нещо започва да ме човърка, та може да ги погледна всичките да видя дали някой има нужда от хранене, защото ще ме е много як ако уморя някой от глад. Ако има ще са малко и то най вече тези с късните самосмени защото майките изглежда са натиснали да снасят и храната върви. Иначе напредвам с инвентара 400 рамки са готови (остават 100) а 30 корпуса чакат боядисване и 15 капака също. За 10 дена съм готов, ще останат само дъната, но те не са на зор ще ги правя лятото когато имам време.
Между другото от като станах пчелар за първи път останах без мед, даже връщам хора. Има търсене, мед няма а дано се оправят нещата.
Не те ли е изстрах от самосмени и роене много преди да дойде пашата?Това време топлото е предвесник на дожд.:bigsmile:
Това не е правилно мислене.Гледай ти да намажеш от комшията.Я виж по ДеМиСа как ни ограбиха и гулеми и БИО.:bigsmile:Вчера говорих с оня горе и той ми каза на 100лв взети 3 семейства той щял да взема.:bigsmile:А на тия дето нямат семейства кот си решил той.:bigsmile:Шегувам се.:bigsmile:
Студа е взел една жертва, а 3-4-5 слабаци се клатят и вероятно ще паднат. За мен това са приемливи зимни загуби, с оглед на това, че очаквах бройката да падне значително под 100. Времето е супер, теменужките цъфнаха и сезона стартира.
Тея найлончета ми харесват и 3-4 слабички семейства ще оцелеят благодарение на завиването. При един кошер плата над питата е бил с дупка + найлона над плата се е повдигнал и конденза си стои на капчици върху него, пчелите отдолу се наредили като войници и пият, а под платното хрупат за страх. Тази постановка направо ми хареса. Имаше и намокрени парцали под найлоните, но без мухъл.
В края на седмицата ще ида да ги отворя всички да си поговорим за новия сезон какво ще правим или не.
Четвърта година отглеждам пчели и се очертава с най ниска смъртност която съм имал.До днес малко под 1 %.Отдавам го на благоприятната зима.
Днес прегледах 17 основни.Пак съм се олял есента,по три четири пълномедни+ още...Ще пада още здраво разпечатване.Най ме изкефиха тия дето ги оставих на долен корпус,а на горния пълномедни колкото е кълбото.Качили са се в горния,плътно пило на по 3-4-5 рамки,с венец четири пръста.Агресивни,почти всеки кошер ме нападна,добре че съм с "космо" та едва две успяха от някъде да пробият....
Прасетата го закъсаха!В хранилката ,,един кошер",стоят от страни и ме гледат умно....Приключих с прегледа,90 % в кондиция,13 късни отводки + един рой с бяла точка чакат да ида след две седмици и да им реша съдбата.
Тия дни отворих и уж по-силните семейства и ми направи впечатление, че повече от нормалното са останали с малко мед. Явно се е гледало до късно пило и стария метод "слагам лентите и не ги пипам" не свърши работа. Добре, че нямаше студена зима, защото откоса щеше да е сериозен. Топло време ама не си беше много за работа и ровене по гнездата, все още кошерите пукат и скърцат, а пчелите грам не го харесват това. По този въпрос си направих един експеримент с вода от дестилация на маточина, която напръсках по ръце и дрехи, и резултата ми хареса. Пчелите тръгват да налитат и стигайки до пръстите отскачат назад. Имам и чисто масло, с което ще опитам да направя по-трайно парфюмче.
Наблюденията ми от слагането на найлон показват, че върши работа за слаби или силни семейства. Слабите определено ги закрепи, няма влагат, ядат си питата над гнездото и чакат по-топли дни. На силните семейства найлона направо им пали фитила. Преди няма и седмица леко бяха прояли плата под найлона и тук-там малко влажничко, а сега парцала е изяден на 1/3, питата отдолу изчоплена и пчели извират отвсякъде. Може би само при средничките семейства не сработи системата. При тях още в началото имаше понамокрени парцали, които все повече се мокреха и сега вече стигна и до мухъл.
Вида на парцала е от голямо значение също. Аз не случайно ползвам Кюлоти.:bigsmile:
Започнах с парчета от памучни чаршафи и един от проядените е хавлиена кърпа. Ще я налучкам материята с проба-грешка.
Забравих да напиша, че си има прилично прашец. Брястовете са отворили и от тях се събира един жълто-оранжев. Има някакъв потенциал в този март ама до сега не съм гонел по-развити семейства толкова рано и явно ефекта е заминавал за да се съвземат семействата вместо да се опита мед от овошки.
Юлиане, как незнаеш, разбира се за секунди. Слагай скафандър, оголи ръка или крак и провери. Даже имам един кошер в къщата, където са наще и ме мързеше да паля пушалка та реших само с водичката да му сменя питата отгоре и да му сложа една крайна с мед, в хладничко време и лек ветрец. Излязоха на пожар, тръгнаха да се лепят и само ги гледам как отскачат. Сега, отнесох и 2 жила, ама от то си беше и малко неподходящо време за пипане.
Тошка пробва ли метода на ПАНАКАТА?Или не си стигнал до там?:bigsmile:
Аз съм от "бъзливите" пчелари! Работя си винаги със "скафандър" и ръкавици. Лятото не е никак приятно, но... Ако тогава, когато ме налетяха, бях оголил нещо (без значение къде) щяхя да ме надуят като плондер и да ме помъкнат на някъде. Не! Благодаря! "Стоянова майка жали, а не Бежанова!" :(
Ами не знам, гена си е "Северозападна превъзходна, 4-то поколение синя кръв" :bigsmile: Когато имат паша, и с тъпан да думкам пред кошера - никакво внимание! Когато няма - като ме видят от 3-4 метра, строяват стражевата рота на прелката и пращат началника да ми "рапортува"! Едвам стигам до барачката с инвентара да облека "защитата" :( И това е само едно семейство! Е, и другите не са "божи кравички", но са в рамките на поносимото- пчелички са все пак! Та май ще сменям майката (миналогодишна) на "злобарчето".
Тъкмо прочетох днес това:
" Един въпрос е занимавал научната мисъл години наред. Как пчелата майка, респективно бащата - търтеят, предават на поколението, пчелите работнички, качества които те самите не притежават нито пък имат необхдимите ,,инструменти,,: събиране на нектар, прашец; отделяне на восък...
За целта е проведен опит с кавказка и средноруска пчела - елитен материал от едните е отгледан от другите и обратно. Експеримента показва, че майката ,,придобива/предава,, качествата на пчелите които са я отгледали. В последствие лабораторно е доказано,че чрез майчиното млечице кърмачките предават свое РНК и ДНК на бъдещите майки. Препоръките са майчино семейство, стартер и отглеждач да бъдат в един кошер. В краен случай кошерите да бъдат старателно подбрани от сестрински семейства с еднакви качества."
Та ще взема от комшията млекце (кравичките му са кротки) и ще отгледам няколко майки.:bigsmile:
Сега нямах време, даже останаха непрегледани кошери. Другата седмица ще дават новите дрехи :bigsmile:
На мисъл ми е как да подам захаросан мед на пчелите. Имам няколко тенекии с рапичен и слънчогледов, които се е видяло, че няма да ги купят и ми се ще да ги върна на пчелите. Целта е засилване на семействата. Не знам дали с подаване на мед може да изградят и някоя пита. Опит с подхранването нямам никакъв и до сега четох темите по въпроса ама не откривам отговор. Ще ми се да е нещо по-течничко, като сиропче, да не тичат за вода ама всеки пише за нападения. Отделно половината от кошерите са без хранилки, а другите са 20+ годишни, леко непочиствани от последното им ползване, когато и да е било. Приемам идеи всякакви.
Герой труда — Сибирский пчеловод А.И. Демко
http://24medok.ru/geroj-truda-sibirs...vod-a-i-demko/
http://24medok.ru/wp-content/uploads/demko-254x300.jpg
П.П. Надявам се да ти свърши работа на питанката.
Вчера изчистих пликовете от питките и третирах за акар с ОК. Тази година без затваряне на дъна семействата са много силни, но за сега няма да бързам с изводите, може всичко да е от самата година. Чудя се дали тази влага (конденза) на която всички пчелари се радват понеже с нея хранели пилото, дали помага или вреди. Не съм отварял да видя как е пилото но над 50% от кошерите са на 10 рамки а другите на 7-8, слабите семейства с късните самосмени ме изненадаха приятно. Инвентара е готов за сега всичко изглежда много добре, за 6 години пчеларстване това е най силният старт.
Вчера при прегледа на семействата установих силно семейство без майка. Установих и едно, което гнездото е било разделено и едната част са приключили, но майката с малко пчели оцелели. Реших да ги придам на силното осиротяло.... обаче установих, че не знам как се придава. Слабите на две рамки ги сложих при силните, спречкаха се нещо, след час се успокоиха но не намерих майката (може и да е оцеляла, нямаше я мъртва на дъното).
Та въпроса ми е вие как придавате, поне да знам за в бъдеще.
Сто пъти и казах, че ти сам не можеш да се разбереш, а си тръгнал да питаш другите дали са те разбрали. Та така - преди да си пуснеш поста, спри, прочети го, плесни тук там по една запетая, точка. След това главна буква и ново изречение и т.н., и т.н...........ти правиш компот.
Доста е изписано тъдява относно придаването на майки. По това време на годината може би най лесно се придават майки, от гледна точка на приема им. Аз имах две осиротели семейства, на които бухнах запасни с пчели на по две-три пити. След една седмица имаше разнородно пило и яйца, а майките гордо си обикаляха челедта. Та придаването по това време го правя от слабо семейство към силно, без миризми и каквито и да е било допълнителни маниполации.