По нашия край има един лаф - „власите се давят накрай Дунава“, в тоя ред на мисли от събота го дават доста сериозно застудяване което да продължи почти една седмица, така че нито мишобраните нито някоя питчица точно над кълбото не е излишна ако не искаме неприятни изненади точно в края на зимата...
Къде ги гледате тези прогнози? Дават го 2-3 дни +3 до -10.
https://www.sinoptik.bg/montana-bulg...729114/10-days
Mинлата година Март пада до -15 нощите ако не се лъжа и то за една седмица и нямаше проблем а сега това е нищо.
Този пост е редактиран от Nik_m; 21.02.2019 в 14:04.
Вчера ги проверих моите и отново са същата бройка като предния път. Отворих няколко по-слабички и ми се струва, че може да не дочакат пролетта. На някои от тях им бях сложил от питката в пликче и не я бяха яли, за това я махнах и им обърнах по една пита с мед завита отгоре с плат и найлон. До сега такива слабаци ги оставях и каквото стане от тях ама сега ще опитам с нещо да помогна.
При експеримента с плата и найлона за сега влага по плата няма и го оставям още една седмица така. Пчелите са под питите и чоплят ама не се взели почти нищо. Намерих и няколко кошера с хранилки и им сложих мед, да видим дали пък така ще вземат. Понеже хранилките нямат капаци ги покрих с така модерния найлон![]()
Медец
Четвърта година отглеждам пчели и се очертава с най ниска смъртност която съм имал.До днес малко под 1 %.Отдавам го на благоприятната зима.
Март още не е дошъл така че не можем да кажем какъв ще бъде, освен ако не се доверим на синоптиците, а пък тях като ги знаем какви познавачи са лично аз никога не бих заложил на техните прогнози, за това предпочитам да „заложа“ на по сигурния вариант с „храната над главата“ за да не съжалявам после за пропуснати ползи...
To аз се майтапя че ще събират от кокичета ама днес видях че един капак не е затворен добре и като надникнах гледам пчелите ударили в задната летва. Аз бях сигурен че имат мед, но нещо започва да ме човърка, та може да ги погледна всичките да видя дали някой има нужда от хранене, защото ще ме е много як ако уморя някой от глад. Ако има ще са малко и то най вече тези с късните самосмени защото майките изглежда са натиснали да снасят и храната върви. Иначе напредвам с инвентара 400 рамки са готови (остават 100) а 30 корпуса чакат боядисване и 15 капака също. За 10 дена съм готов, ще останат само дъната, но те не са на зор ще ги правя лятото когато имам време.
Между другото от като станах пчелар за първи път останах без мед, даже връщам хора. Има търсене, мед няма а дано се оправят нещата.
Прасетата го закъсаха!В хранилката ,,един кошер",стоят от страни и ме гледат умно....Приключих с прегледа,90 % в кондиция,13 късни отводки + един рой с бяла точка чакат да ида след две седмици и да им реша съдбата.
Тия дни отворих и уж по-силните семейства и ми направи впечатление, че повече от нормалното са останали с малко мед. Явно се е гледало до късно пило и стария метод "слагам лентите и не ги пипам" не свърши работа. Добре, че нямаше студена зима, защото откоса щеше да е сериозен. Топло време ама не си беше много за работа и ровене по гнездата, все още кошерите пукат и скърцат, а пчелите грам не го харесват това. По този въпрос си направих един експеримент с вода от дестилация на маточина, която напръсках по ръце и дрехи, и резултата ми хареса. Пчелите тръгват да налитат и стигайки до пръстите отскачат назад. Имам и чисто масло, с което ще опитам да направя по-трайно парфюмче.
Наблюденията ми от слагането на найлон показват, че върши работа за слаби или силни семейства. Слабите определено ги закрепи, няма влагат, ядат си питата над гнездото и чакат по-топли дни. На силните семейства найлона направо им пали фитила. Преди няма и седмица леко бяха прояли плата под найлона и тук-там малко влажничко, а сега парцала е изяден на 1/3, питата отдолу изчоплена и пчели извират отвсякъде. Може би само при средничките семейства не сработи системата. При тях още в началото имаше понамокрени парцали, които все повече се мокреха и сега вече стигна и до мухъл.
Медец
В момента има 9 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 9 гост (и))