Кой разбрал разбрал, кой не е, да пита брата..
Студа е взел една жертва, а 3-4-5 слабаци се клатят и вероятно ще паднат. За мен това са приемливи зимни загуби, с оглед на това, че очаквах бройката да падне значително под 100. Времето е супер, теменужките цъфнаха и сезона стартира.
Тея найлончета ми харесват и 3-4 слабички семейства ще оцелеят благодарение на завиването. При един кошер плата над питата е бил с дупка + найлона над плата се е повдигнал и конденза си стои на капчици върху него, пчелите отдолу се наредили като войници и пият, а под платното хрупат за страх. Тази постановка направо ми хареса. Имаше и намокрени парцали под найлоните, но без мухъл.
В края на седмицата ще ида да ги отворя всички да си поговорим за новия сезон какво ще правим или не.
Медец
Тошка пробва ли метода на ПАНАКАТА?Или не си стигнал до там?![]()
Кой разбрал разбрал, кой не е, да пита брата..
Сега нямах време, даже останаха непрегледани кошери. Другата седмица ще дават новите дрехи
На мисъл ми е как да подам захаросан мед на пчелите. Имам няколко тенекии с рапичен и слънчогледов, които се е видяло, че няма да ги купят и ми се ще да ги върна на пчелите. Целта е засилване на семействата. Не знам дали с подаване на мед може да изградят и някоя пита. Опит с подхранването нямам никакъв и до сега четох темите по въпроса ама не откривам отговор. Ще ми се да е нещо по-течничко, като сиропче, да не тичат за вода ама всеки пише за нападения. Отделно половината от кошерите са без хранилки, а другите са 20+ годишни, леко непочиствани от последното им ползване, когато и да е било. Приемам идеи всякакви.
Медец
Герой труда — Сибирский пчеловод А.И. Демко
http://24medok.ru/geroj-truda-sibirs...vod-a-i-demko/
П.П. Надявам се да ти свърши работа на питанката.
Вчера изчистих пликовете от питките и третирах за акар с ОК. Тази година без затваряне на дъна семействата са много силни, но за сега няма да бързам с изводите, може всичко да е от самата година. Чудя се дали тази влага (конденза) на която всички пчелари се радват понеже с нея хранели пилото, дали помага или вреди. Не съм отварял да видя как е пилото но над 50% от кошерите са на 10 рамки а другите на 7-8, слабите семейства с късните самосмени ме изненадаха приятно. Инвентара е готов за сега всичко изглежда много добре, за 6 години пчеларстване това е най силният старт.
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))