Не знам кой какво прави да не се роят,но аз тази година видях в роево и 7-8-9 рамки кошер да са в роево.Може би щото съм начинаещ и не мога още да хвана тънкия момент.Също видях и самосмени как станаха роеве.
Преглед за печат
Не знам кой какво прави да не се роят,но аз тази година видях в роево и 7-8-9 рамки кошер да са в роево.Може би щото съм начинаещ и не мога още да хвана тънкия момент.Също видях и самосмени как станаха роеве.
Поради лоша вентилация на използваните от мен вид кошери, аз дори малко ги модифицирах. Аве, дълга история.
На отводките дъната не са сваляни, слабички бяха, а и нощите станаха студени. На развитите семейства ще ги вдигам може би другата седмица, топличко им е през деня и са доста нагъсто, въпреки магазините отгоре, които сега са само за повече пространство.
Ще пиша, но не в ДБ темата, а друга, която ми е актуална в момента.
Чао.
Тая година бая спецелисти имаха подобно явление/самосмени роеве/.Аз по принцип много много не ги разпознавам и затова оставям по 2 различни по възраст.Ако не мога да да махна не излезлия чакам с коля 3 дена.:bigsmile:
Роя може и да не го видиш,ако майката замине с 100-200 пчели може да се заблодиш и да мислиш,че облитат.Аз моите роеве си ги хванах но те бяха в роево.Само 2 не бяха в типичното роево.Работят,градят,яйца и открито пило колкото искаш
Според теб не може ли първия рой да е малък със 100-200?Аз мисля,че това е възможно.
Аз мислех,че твоите не се роят.:bigsmile:Ама и ти си бил от моя отбор.:bigsmile:
Оплодно Друмев, оплодно. С размерите на къщичка за птици. Ти правиш ли разлика? Инак да, основните ми семейства не допускам да се роят. Твърдя го с чиста съвест. Пчелина ми е на 5 км., а не на 205 км като при теб. Даже и през обедната почивка имам достатъчно време, да ида и да маркирам примерно 5-6 майки. ;)
А ти къде си блял един месец,че си я оставил да се рои.Аз поне на мен никога до сега не ми се е роило оплодно съндъче.:bigsmile:
Днес бях свидетел на интересен опит за справяне с търтовка.Имах много силно и изключително агресивно семейство което ме докара до там че да търся помощ от от опитен пчелар който да намери и убие майката.Даже реших от трите си семейства да направя 5 и да им придам оплодени майки.Човека ми раздели едното семейство на 2 отне старата майка работейки без було.Второто семейство се оказа търтовка човека го остави за да помисли какво да прави.Сложи си булото усмихна се и вика дай да видим сега семейството дето щяло да те отказва от пчеларството аз започнах зверско опушване а пчеларя почна да ме хока че ги обгазявам.В момента в който отвори кошера отнесе двайсетина жила и спря да се смее че даже и се пооблече.След доста ровене все пак намери майката.Взе питата с майката и я сложи в търтовката казвайки ми че този питбул заедно със свитата може и да се справи с търтовката а когато снесе нормални яйца все пак ще я унищожим и заменим .....Как мислитие дали ще се получи
Най вероятно да ама може би ако са били две пити е щяло да е по добре
Питбула с питата в средата до него пита на търтовката и после още една пита с питбулчета а може би от друг кошер да станат пчели от три семейства.Отделно унищожаваш търтовачното пило.
Начини за справяне с търтовка много.
Майката 24 часа след придаването се разхожда спокойно между питите май нещата ще станат.
Те , са станали .
Успех момче !
Майката и свитата са Питбули .
Гоше , според теб дали или ?
Аз ще викажа след 2 седмици при нас да ли става тоя фокус.Защото може би и расата да влияена на фокусите.Но това е мое мнение/а и съм на 3л мускат/:bigsmile:
Слънчо , хайде на облог .
Дали , или ..
Замислих се , и се сетих за една мисъл , която не е моя , а на един американец - ,,Производството на пчелни майки е отговорност , която няма да я оставя на друг,, .
Утре ще научите името .
Настаних вече отводките на големия пчелин и приготвих първия кошер за цепенето на две на малкия пчелин. Ето подготвен първия кошер:
Прикачен файл 8804
Прикачен файл 8805
Жълтата хранилка ми пасна на мястото на кръглата прелка. Долните два корпуса с външната хранилка, където трудно ще се поглежда, ще е старата майка с летящите. Бялата линия е плътна преграда от Туплекс. Горе в два корпуса ще е семейството, което е осиротено и ще си прави майка. Мисля да ги почвам в събота. При мен след малкото липа има само ливада, но е колкото да се изхранват, така че ще храня за градеж, после и за зимни запаси. Мисля си и дали да не ги оставя така да презимуват, но трудно ще ги опушвам горните през кръглите прелки, може доста да ги опърля с горещия пушек от Варомора.
Поцитирах малко, да подсетя случая.blush; След категоричното мнение на Рости, няма коментари, навярно е рядко явлението. На мен ми се случи и понеже мога да си позволя направих проба, да видя какво ще стане. В онзи момент не писах, защото само бях подсилил семейството с млади пчели. То беше търтовка и когато майката пронесе търтеевото пило изчезна, но нямаше пило само яйца. Към днескашна дата вече има открито пило , малко не добре подредено. Тази седмица го подхраних с меденозахарен сироп с вит. С. Ще включа още витамини и стартовит, и ще следя резултата. Може и някоя пита с люпещо се пило. Все си мисля, че в моя случай, просто нямаше кой да отделя млечице.
Възможно наистина да са имали затруднение със захранването на личинки.
При мен се е случвало два пъти в нормално семейство да започне да има само яйца. Правих разни експерименти при първия случай и накрая преместих майката в новосформирана отводка. Беше приета и пак същото, само яйца. Повече нямаше какво да мисля и пробвам, нова по най-бързия начин и толкова.
Здравейте. Днес врътнах на центрофугата магазините, и проверих плодниковите рамки. По вичките има мед, едно на 50-60 процента всяка е пълна с мед, някои повече. Исках да врътна и някоя от тях, но не видях чиста. Или имаше прашец малко или пило малко... В такива случаи пипат ли се? Или си ги оставяш за тях, или просто си я въртиш, без да закачаш килийките с пило?
Малко невероятно при наличие на майка/макар и неоплодена/ да се появят пчели–търтовки. Дори наличието на сложена пита с яйца или захранени маточници ,са стопер за появата на търтовкиТъртовките кога и след колко дена се появяват г–н Чанко? Нещо си объркал.Ама ти си знаеш.Вземам отношение по поста ти,защото не съм съгласен с твоите констатации.Дори и с първото изречение.:laughing:;)
Върти си тези с мед и перга , за другите с пило , как да кажа - по твое усмотрение .
Ще цитирам един колега : "Аман от пчелари с малко кошери и много акъл." :( crying;Та, като такъв трябваше да стоплиш че става въпрос за отводка, на която се е загубила майката (от маточник- зрял). Останалото е написано, чети ( и пиши )и в по-малките часове.hi; kiss;
Здравейте колеги,имам едно питане към вас?Стартер от пчели крадци може ли да стане?
Черните.Но след като прочетох една дебела книга/едвали/и звъннах на един двама гурута в пчеларството/което е по вероятно/имам отговор на въпроса.:bigsmile:
Тая работа няма да стане.:bigsmile:
Гонила ги критическата крадливите пчели.:bigsmile:
Намерих тая вечер едни бабишки ризи от КЕНАР.Тоя плат дали е подходящ да се слага над рамките?
Да , супер е .
Имах в предвид,че пчелите в търтовката не работят,а се угояват,натрупват мастно тяло.Через подсилването на търтовката с млади пчели,фактически,количеств ото на масното тяло в кошера се увеличава,а като добавим и подхранването....Поставянет о на рамка-две с открито пило изразходва натрупаната енергия и ускорява влизането на сем в работен режим.По принцип,отводка,семейство, ояк не се подхранва,докато майката не започне осеменяване именно заради "угояването",което води до развитие на половите органи у пчелите.....а това се явява предпоставка да убият неплодната майка и за НЕприемането на чужда.
Изразходването(кърмене) на натупаното млечице,определено ускорява влизането на пч.в работен ритъм.А за психиката и телергоните,Данчо да каже.
То за това не стана работата със стартера.:bigsmile:
Ангел има право затова понякога имаме търтовка след две седмици а не след шест пример за това е роил се кошер те вече са анатомични майката не се запложда и след две седмици са физиологични
Да задам едно въпросче. Та. Ако в семейство без майка се поставя маточник и преди да се излюпи се премахва и се поставя нов,то в това семейство какви търтовки ще има?
Има три отговора логичен психологичен и философски
Да ли е късно да сменям майките ,с само смяна ?
Става . Това , че в твоят пчелин примерно няма търтеи , няма защо да те притеснява .
Което е по-добрият вариант .
Действай .
Купих си някакъв препарат срещу акара разтваря се във вода и се пръска всяка пита една по една но няма етикет и сега се чудя с какво ги пръсках.....Всичко е по препоръка на човек който ми показа много неща на последните няколко седмици и му имам доверие но ми се струва неудобно три пъти през 7 дена да пръскам всички пити една по една.
Не се сърди за палеца,но това си е твойто мазохизъм.То може да е вредно за пчелите,но по важното е да ли е вредно за теб.
Доверие се гради с години и трябва да е вазимно.Защо не ти е казал какво ти дава да третираш?
Не се сърдя утре ще го питам ама сега цяла нощ ще умувам...
Между другото докато ги пръсках на жената под булото влезе една пчела и я жилна по челото....ходи сега се оправдавай че не си я пребил а имате обща страст към пчелите
Не е на кристали 4 капки на 200мл
Понеже няма за Дафиновия лист искам да попитам как се разсява и колко голямо може да стане растението или дървото?
Дафинът, или лаврово дърво, е вечнозелено растение, което може да се отглежда лесно в домашни условия. При стайното отглеждане то престоява целогодишно в саксия в закрито помещение. Почвената смес се състои от листовка, чимова почва, чист речен пясък и оборски тор в съотношение 2:1:1:1. Растението се засажда 4-5 см по-дълбоко, отколкото е било като разсад или издънка и се съкращава на 6-7 см височина. Младото растение до 2-годишна възраст не се реже. Още през първата година то нараства до 30 и повече сантиметра. По-нататъшната резитба и формиране се прави според предпочитанията - конус, чаша и други. Ако се формира като храст, през есента се прерязва на височина 30 см. Ако се формира като дръвче, се премахват всички излишни леторасти, оставя се стъблото да достигне височина 60 см и тогава се прерязва върхът му.
Моето е точно втора година и е на 30 см.Прехвърлих го в саксия но мисля че му е малка.
Сега ходих да го меря не е 30см а 60см.
Евтин, ефикасен но вреден за човек.
Амитраза е забранен за употреба в Е С
Пръскал съм 2 пъти през 7 дена май най добре трети път да не го правя....
Ако се внимава с третирането и се прави чак през есента, когато няма вече пило и акара е по пчелите, мисля, че ще е по-добре. Меда, който е в кошера, ще бъде изяден до пролетта, питите ми се иска да ги сменям половината всяка година. Така евентуалните остатъчни продукти от разпада на амитраз би трябвало да са толкова малко, че да са на практика безвредни и неоткриваеми за анализ.
Ясно че препаратите съдържащи амитраз са вредни и за пчелите и за пчеларя но така и така вече е сторено.Въпроса ми е дали двете третирания чрез напръскване на питите с пулвелизатор от всички страни през 7 дена е достатъчно
От 2г. третирам само с ОК късно наесен и с нищо друго - без ленти, пушалки и т.н., тази есен/зима ще е третата поред, напролет ще видим резултата, пък и малко естествен потбор да има, така да се каже.
Някой знае ли колко време помни старото място пчелата.
14-20 дни.
Да опиша случая.На 5 юли преместихме 2 кошера на слънчоглед в добруджа.На 3-ти август ги върнахме само че на около 30 метра отстояние без пряка видимост от старото място.На старото място имаше празно сандъче за отводка .Сутринта сандъчето беше почерняло от пчели.Аз знаех че помнят около седмица повреме на силна паша.оказа се че и месец помнят.Интересното е че след като махнахме сандъчето настана голяма какафония и станаха силно агресивни .След 1- час вече нямаше пчели.
Има ли акар в търтиевите килийки, какви са ви впечатленията?
И аз действам по този метод(само късна есен по един път по Дони) и много рядко намирам акар в търтиевите далаци пролетта, което значи според мен, че ОК си върши работата.
Тази година мисля за първи път да третирам и лятото(освен късна есен) т.е. след 2-3 седмици най-късно и да направя сравнение.
Тази година началото на май, човърках 2 далака половин час. Изкарах само един акар...
Строителната рамка си върши перфектно работата, но има и някой недостатъци, като например надигането през седмица на всички магазини, но пък за сметка на това третирам само веднъж и то повреме когато пило почти няма, а и добива на восък не е за пренебрегване...
Третирал съм в началото и аз два пъти, веднъж август и веднъж през септември, но разлика няма, само товаря пчелите. Затова минах на вариянта веднъж края на септември или началото на октомври и съм доволен... пролетно време не третирам!
За третиране с О.К. има няколко начина изследвани и доказани за ефективност спрямо дозата на ОК наличието на пило концентрацията на захар и влажността на въздуха като има разлика между накапване и пръскане както в ефикасността така и в процента на захарта има разлика
ОК действа само три дни
Не съм ползвал амитраз ама според изследвания след 4м. не би трябвало да има остатъци във восъка тека го дават.А и тактика не е точно амитраз като активна съставка а от тази група което си е пак същото ползва се бълхи и други инсекти
И аз това съм чел. Ето и малко наблюдения. Една отводка есента ми беше най-горе с вход назад. Зимата като застудя и смених входа отпред. Изненадах се, че пролетта търсеха входа отзад на същото място където беше есента. Знаете тази зима каква беше. Това видях, това пиша. Изглежда невероятно :)
Налага се да задам още един тъп въпрос.Днес като висях пред прелките забелязах че от време на време някоя пчела кацайки на прелката мементално я я нападат 4..5 пчели и я изхвърлят.То ясно че това е пчела от друг кошер но нормално ли е това или е нападение. Пред кошерите подмор няма.
Здравейте. Днес видях, че в магазина има пило. Дали майката се е качила, понеже долу всичко е било заето? И как да процедирам. Половината магазинна рамка пило, друагта половина мед? Сложих още една нова за градеж долу, та да я изградят за 2-3 дена и да почне майката да снася там...