Трябва да си на на подходящото място в подходящия момент.
Преглед за печат
Дамянов е прав в съждението си , че наследниците се отказват от кошери и инвентар .
В Африка,след стадата тревопасни винаги вървят и глутниците на санитарите,т.е. хиените.А и не само в Африка.Не се приравнявайте с тях в този форум.Много грозно звучат тези последни съждения на такива мастити писатели във форума.Ами отидете в божия храм и се молете да умират все повече пчелари ,няма значение на каква възраст са,но да умират за да си купите евтин инвентар от некадърници–наследници.Гр озно,много грозно млади ,надъхани пчелари .Аз съм атеист по рождение,а вие всички станахте вярващи,затова запомнете–Бог забавя,но не забравя. Не се знае кой по –нап ред ще отиде да се здрависа със Свети Петър,а може и с рогатия,в катрана.Какво ли не правят тия финикийски знаци?
Дамяне, вярвах че ти не би паднал толкова ниско.Затова още стоях пред компа,защото бях сигурен че ти ще си първия който ще напише нещо по тази щекотлива тема–да умре ,за да купя евтино.Отдавна щях да пиша ,но все отлагах.Рано или късно всички остаряваме.Сега сте на по 30–40 години,мислите се на Голиати,нямате равни на себе си,а после? Как ще приемете изрази–''Разпитай дали не е умрял някой старец ,наследниците продават евтино.'' и др.Това е по памет от година,написано от колега .Мога да го намеря и да го цитирам дословно,но този път с името на пишештия,а той е популярен във форума.Пиша в множествено число,а не в учтивата форма/ние си пишем на ''ти''/ за всички които разсъждават като колегата цитиран в моя пост.Дамяне, не е въпрос на приемане.Въпрос е на морал,на етика, на личностно мислене–нямаш ли ги ,финикийските знаци те обсебват и ти вече не си ти.Ти си НИКОЙ. Така мисля АЗ.
Гледай каква тема почнахме.Станала е грешка. С колегата бяхме говорили за центрофуги и стана дума, че при него имало на добри цени. Затова му казвам да се обади ако излезе нещо, а не става дума да чака пред гробището. (така излезе, а и той малко черен хумор внесе)
Не се ядосвай, никой не е виновен на наследниците, че искат да захвърлят чуждия труд на безценица. Много лично го приемаш.
И аз съм казвал, че кошери на починали колеги се продават само и само да не пречат в двора. Продавача иска малко, а защо другата страна да бяга от ниската цена?!?! Като си купуваш кола, питаш ли дали някой от 10-те бивши собственика е покойник?!?! Вярвам, че ме разбираш - приемаш го лично и затова се ядосваш.
Аз разсъждавам така: Ако децата ми искат да продадат това което съм създал, то нека го направят. Грешката е в мен, ако не съм им дал нужния акъл. Аз съм го оставил на тях и няма да си го взема с мен там където отивам. Малко черен хумор: Цяла центрофуга трудно ще прекарам покрай св. Петър, но пушалката може да я контрабандирам. ;)
Не се ядосвай, разбирам защо го приемаш лично, но колегата не е искал да обиди някого.
Ако прецените/модераторите и Админа/ че постовете ми са спам,моля,изтрийте ги .Грешиш че приемам лично тия съждения на някои колеги.Но ,съгласи се,че звучи много грозно.Този форум го посещават много колеги които са и по–възрастни от мен/съдя по рожденниците за деня/.Е, как се чувстват като четат тези бисери на колегите?Само трябва ,когато пишем тук , да осмисляме написаното,да не пишем по първосигнолната система,тя е за човекоподобните.Успешен медоносен сезон на всички.При мен започна втора серия на кориандъра.
Ваденето на мед с такава ръждива центрофуга си е направо престъпление. Та меда е ХРАНИТЕЛЕН ПРОДУКТ. Ти би ли си купил от магазина каквато и да е храна, ако знаеш че се е докосвала до ръждиви съдове?
Ако питаш мене - изхвърли я тази центрофуга на боклука или я предай на вторични суровини. Така ще направиш добро както на себе си, така и на твоите лични деца и внуци, които не се знае колко си ги тровил до момента и какви заболявания ще им се появят преждевременно (на млади години).
Има си някакъв минимум от хигиенни изисквания, които е редно да ги спазва всеки един пчелар. Срамота е и е вредно за здравето да се центрофужи в такива ръждиви центрофуги и да се използват каквито и да било други ръждиви инструменти и пособия, до които се допира пчелния мед.
Всъщност вредна ли е ръждата в малки количества за човешкото здраве? Или това е една от поредните "градски легенди"?
Цитат:
Та меда е ХРАНИТЕЛЕН ПРОДУКТ. Ти би ли си купил от магазина каквато и да е храна, ако знаеш че се е докосвала до ръждиви съдове?
всекидневно се купуват от магазините хранителни продукти които само един господ знае колко са отровни, разликата е че потребителя не вижда как се произвеждат.
Както всяка една друга съставка, дозата определя дали е полезна или вредна. Малки количества желязо са полезни за организма, а големите могат да бъдат изключително вредни. Цитирам:
Някои по-нови изследвания показват, че сърдечните атаки са по-чести при хора с повишени нива на складираното в организма желязо.
Хемохроматозата /генетично обусловено заболяване/ се характеризира с повишена абсорбция на желязо. То се отлага във вътрешните органи (черен дроб, сърце, бъбреци). Нивото на желязо надвишава 5 до 50 пъти стандартното количество за индивида. Заболяването е трудно за диагностика, тъй като се проявява с нехарактерни симптоми. Не се прилагат добавки с желязо още при лица с обменни нарушения, водещи до прекомерно натрупване на желязото като: хемосидероза, при стомашно-чревни възпалителни заболявания, кървяща язва.
Цитата е от тука: http://www.hrani.bg/articles/view/7/311
Друг цитат:
Известно е, че високото съдържание на желязо в някои храни може да провокира възникването на опасни и смъртоносни заболявания. Но недостигът на този елемент също може да е вреден за нас.
Предозиране с желязо
В организма на човека отсъстват механизми за бързо извеждане на излишното количество желязо. Повишеното постъпване на този минерал води до повишена концентрация на депониращите желязо белтъчини – феритин и хемосидерин. Когато тези белтъчини се наситят с желязо, те се отлагат в клетките на различни органи, водейки до тяхната смърт. Развива се тежка хиповитаминоза C, остеопороза, поражения на тъканите, нарушава се функцията на сърдечно-съдовата система, развива се цироза на черния дроб и др.
Цитата е от тука: http://revita.bg/7967/zdrave-i-kraso...F%D0%B7%D0%BE/
Отрова?Не знам, но не съм чувал някоя от съставките на ръждата да е отровна. А колко ръжда е поел всеки от водата в старите водопроводни инсталации с железните тръби не ми се мисли!
А това с недостига на желязо е често явление, за разлика от излишъка му. Анемиите не са от вчера.Цитат:
Ръждата е корозионен продукт, който се образува при оксидацията на желязо или стомана с кислород в присъствието на вода или атмосферна влага. Ръждата се състои от хидратиран железен(III) оксид (Fe2O3·nH2O), който ѝ придава характерния червеникав цвят, и железен(III) оксид-хидроксид (FeO(OH), Fe(OH)3), който пък е отговорен за жълтия ѝ оттенък
//Добавено
Може би за да не спамим темата на човека е добре да се пусне една нова тема със заглавие "Вредни съставки в меда в следствие преработката и съхранението му" в подходящия раздел и да се премести там дискусията.
Проблемните тръби не са металните, а етернитовите. Инсталациите са от преди 50-70 години и бълват канцерогенни добавки.
Неръждаема има 1000 вида и използват най-евтината.
Пп тенекията за мед е много по вредна, но никой не говори по темата
Спорим за центрофугата, че е ръждясала, а тенекиите какви са? Вече за кой ли път го дъвчем този въпрос? Меда минава за 2-3-5 минути през центрофугата, а стои в тенекиите с месеци. В повечето случаи са добре обработени, но и в не малко случаи предполагам е в някакви ръждилки.
Аз не го намирам това за спам, защото е свързано с темата и предишни постове. Именно за да не се спами предлагам добавката. Намирам тази тема за интересна. Защото аз изпадам в ужас, когато прочета, че някой "пчелар" е ударил една боя на центрофугата си отвътре.
Наистина се пошегувах по - горе за СПАМА, че го свързах с други теми от преди дни. А що се отнася за мръсотията в уредите за пчеларстване и аз бих искал всичко да е от качествени материали. Затова и зададох въпроса - защо центрофугата да е неръждаема, а тенекиите да са ръждилки? А този случай с боядисването отвътре и мен доста ме озадачи.
Сега се сетих и за меда в Кауфланд. :tres:
Мед в буркан, а вътре ЧЕРНА ПИТА ама ЧЕРНА...
Сигурно е толкова пропита с лекарства, че акара като види меда и бяга.
Матеев с право се ядосва, но на хората не им пука!
Не че не им пука, а просто не знаят . Те се доверяват на системата, че не ги лъже, а понякога не е така. И аз пазарувам жестоко :bigsmile: от Кауфланд и пера яко та ми пращят ушите. :bigsmile: Няма как - не можеш да излезеш от релсите на които те поставят.
Новите тенекии са лакирани отвътре със специален лак, който е разрешен за хранителни цели. Аз работя само с нови тенекии и който ми изкупи меда, пак ми връща нови тенекии. При това положение се чудя откъде пчеларите намират ръждясали тенекии ...... :tres: ........ и след това пък се чудя откъде изкупвачите намират ръждясали тенекии, за да върнат на "ръждясалите" пчелари същото, каквото са взели .......
Цялата система е такава, че ръждясали тенекии не би трябвало да има, но въпреки това някои пчелари-мурдари се изхитряват да ги намерят отнякъде. Мене ще ме е срам да си слагам меда в такива, но явно някои пчелари са оперирани от срам ...... judge;
Да, системата е точно такава каквато я описваш. Всички така работят. А в отговор на твоето тюхкане. :bigsmile:Ще те попитам. Ти нали познаваш българина? Няма да ти давам пример от вчера, но ако държиш ще ти го дам на лични.:bigsmile: А другия ми пример е: На пазар съм - по точно битак и един продава мед. По цвета му личи, че е бил в точно такива тенекии. Какво правим сега?
П.П. Имах един момент, когато изкупвачите ми предложиха тенекии втора употреба. Не бяха много ръждясали.:bigsmile: Само ме питаха - ако мине номера.
Въпреки това, нашия мед е в пъти по-добър от чуждия.
НЕ гледайте добрите ферми дето ги показват по телевизора, другото дето не се вижда е УЖАС. Ако си мислите, че не се боядисват кошери с боя с олово - ГРЕШКА. Един известен пчелар лично ми е казвал, че купува старата боя, която се чудят как да изхвърлят в магазините. Унищожаването на отровните химикали се заплаща много здраво и хитрите пчелари купуват боята на стотинки или направо им я подаряват. НО тези неща няма да ги чуете публично, защото хората не са глупави и си пазят тяхното. Един друг гений(чужденец) използва много вредна химия в която потапя кошерите и така ги импрегнира. На нормален човек това няма да му хрумне, но никой не му прави проблем и му купуват меда. Нямало захар в техния мед - ДА, ДА това само на думи. Мога да ви кажа, че използват захар която може да се определи като техническа и не е годна за консумация. Продава се във варели и мисля, че е за животни или може би за нещо друго(не е метена или боклук, а от завода идва негодна. Единственото което ми харесва в чуждата практика е че използват почти винаги нови буркани. Цената им е ниска и явно не си заслужава да се занимават със стари. Лошото е че не се мият, а дори и да са нови, винаги трябва да се мият. Питайте американците дали използват антибиотици - С ВАРЕЛИТЕ е истината, но иначе ако ги питате дали имат проблем с антибиотиците в меда - отговора е НЕ.
В чужбина(да не казвам точно къде) се продават болнави и некачествени майки, но публично се крие и най-вече ако производителя е износител на пчелни майки.
Разбирате ли как всички си пазят тяхното?
Повтаряйте след мен: НАЙ-ХУБАВИЯ МЕД Е БЪЛГАРСКИЯ!
Най-добрата пчела на света е БЪЛГАРСКАТА ПЧЕЛА(ако падне монопола).
Всичко е маркетинг и с нищо не са по-добри от нас. Само, че са разбрали и усмислили горното.
С години се набива, че нашия мед не става и е некачествен и незнам си к'во...
Ето как сами си мачкаме родното производство - явно сме недорасли!
Моля за помощ.
Преди 2-3год. в Плевен на изложението си харесах центрофуга, Италианска (не на Лега).
На някакъв голям производител на машини за хранително вкусовата промишленост. Вносителя беше от Пловдив, но докато се наканя да си купя съм загубил координатите, а сега докато ги намеря да не похарча парите.
Молбата ми е ако някой има координати те на вносителя или името на фирмата производител да ги сподели.
Благодаря много, точно това е производителя, не знам какво ми хареса в центрофугата на като я завъртях си казах. -Това е моята.
Сега остава да открия начин да си я доставя, защото Микрева не вдига посочените телефони.
Има ли колега който им е позвал центрофугите.
Ако говорим за малка центрофуга - аз гледах 8 рамкова радиална при Макреви - добре изглеждат. Имат и задвижване с бормашина и първоначално идеята ми харесаха. Но като се прибрах и пуснах бормашината вкъщи, реших че шумът е прекалено голям за ваденен на мед. В крайна сметка взех Лега 9-рамкова радиална основно поради логистиката. Легата е малко паянтава, понеже краката са прави, а на Джордан са огънати навън и би трябвало да е по-стабилна.
от опит мога да кажа че вече има БГ производители на чиито центрофуги ако се лепне стикера на ЛЕГА, ДЖОРДАН и т.н. много трудно би се открила разликата....
Аз не съм съгласен с това твърдение, може да не съм виждал всичко произведено в БГ , но впечатленията ми са , че нашето производство е гаражна история.
Тази на Джордан като я завъртях, ми звучеше като часовник Swiss Made
http://www.ablogtowatch.com/wp-conte...-made-logo.jpg
Молба към колегите от Пловдив, за актулни телефони на Макреви
Моята е 24 рамкова на ,,Стохи,,от 1година е имам и ми върши перфектна работа.Питите излизат направо сухи,така че и българското не го отричайте.
Някой знае ли, колко рамки събира радиалната центрофуга на Лисон с диаметър 600 мм?
Моята не е Лисон, но е с диаметър 640 мм , радиална и събира 12 стокови .
Благодаря колега, но ме интересува точно тази. Предполагам, че и тя е там някъде, но ме интересува точно. За всички видове рамки.
Виж дали това няма да внесе яснота:
http://vimeks-bg.com/wp-content/uplo..._BG-2013e4.pdf
Много пъти съм го гледал, но точно за този модел W216 нищо не пише. Следващия W217 с Ф720 мм е за 18 пити.
Някой ползва ли сръбска центрофуга и как е като качество.
http://techtron-doo.com/en/beekeeping-equipment.html
Аз се сдобих с 20 рамкова такава преди месец.Вече извъртях 50-тина тенекии с нея.Като качество на изработка ми се вижда доста добре направена с качествени материали.Потенциометъра за регулиране на оборотите по скала му пише че усилва до 300 оборота,но това са твърде много и при такава скорост всички пити са натръшкани.Максималната скорост е 150 оборота,естествено ако може да се вярва на графата на потенциометъра.Работя с ЛР и много голяма част от питите които минаха през центрофугата са тазгодишни изградени,нямаше зареждане в което да няма такива пити.Както всички знаем те са много меки и трудно се центрофужи като има такива.Та с такива пити в зареждането една врътка отнема 25-30мин.По-надолу от това не можах да я сваля,забързам ли малко и да форсирам и веднага имам накъсани пити.Не съм работил до сега с други центрофуги от този тип и не знам за ЛР пити(новоизградени) нормално ли е като време това.Вуйчо ми работи с дб и има центрофуга от касамаков,тя извърта по бързо но все пак са магазинни рамки и освен това разградското качество за мен лично е доста назад от сръбското.
Има,20р радиална с лр пити или магазинни.Има и приставки които като се сложат може да върти 4дб пити хордиално,цената и е 1600лв
Може да прозвучи като реклама но 24 рамкова (магазиинни и ЛР) или 18 ДБ плодникови дето се вика наше "гаражно изпълнение" е с цена 1070 лв. и на доста добро ниво като изработка...
Моя критерии за центрогуга е колко тенекии мед събира докато почне да опира в рамките, ползвах на приятел, която събира 4 тенекии, източваш една а др. 3 си стоят да тежат и да се отдели восака. Друга работа аконе върши поне да тежи:laughing:
Ако не намеря такава ще си взема оригинален барабан и ще си поръчам коша да ми го направят.
http://www.apitotal.ro/RO/Descapacit...descapacit.htm Това адреса вижте прави уникални машини аз имам такива ходих и си купих не съжалявам.
И колко пари струва разпечатващата машина и центрофугата, защото никъде в сайта няма цени а за отговор на запитване не знам колко ще чакам хах. Иначе изглежда добре но на филм и снимки по принцип всичко изглежда добре :)
На изложението в Добрич,миналата година имаше български производител с цяла поточна линия.Продажната цена беше 15 000 евро.Добре изглеждаше на пръв поглед.Но му нямам кординатите.
http://www.apitotal.ro/RO/Centrifuge...universala.htm
Питах преди 2 месеца - около 4100 -4200 лева
Благодаря много за информацията, имат цетрофуга каквато аз искам, да събира 120кг. мед под рамките. Изпратих им запитване да ми изпратят оферта и най вероятно ще ходя да си я взема.
Каква центрофуга ти си взе, лесно ли се поставят рамките, да ли имат задвижвания на 12 волта.
Обмисляйки конструкцията и функциите, които трябва да има един контролер за управление на центрофуги стигнах до един интересен извод (за себе си разбира се) - по-добре е задвижването да е винаги постояннотоково на 12V. Предимствата са следните:
- по-лесно управление и стабилизация на оборотите;
- захранване както от акумулатор, така и от соларен панел или генератора на автомобила;
- ако трябва да се захранва от 220V/50Hz има вече достатъчно евтини AC/DC преобразователи.
Така центрофугата става универсална и може да се ползва и в полеви условия.
Има логика в това да тежат. Бях прочел някъде (май в книгата на Венер), че коша му е около 90 кг. Там пишеше, че центофугата е 48 рамкова ЛР и за да няма вибрации коша трябва да е долу-горе колкото меда в него. Трудно мога да си представя някой да продава такова нещо днес.
Жена ми пита румънските гранични полицай на ГКПП Дунав мост 2. Сред тях има пчелари. Същите звъняха на посочените телефони, та на мен оттам ми е информацията. Иначе аз лично румънски не разбирам. Цената е за центрофугата понеже и на мен ми предстой закупуване на такава, но се спрях последно на такава от Сърбия. С тях поне се разбирам :bigsmile:
Ето малко информация за асортимента на APITOTAL с цени в евро:
Poz
EQUIPMENT
Price netto / piece EURO - VAT NOT INCLUDED
1.RADIAL EXTRACTOR
-for 20 ½ Dadant frames or 12 Langstroth frames in radial system.
-motor 110W, 220V
- 4 Dadant frame baskets for tangential extraction for 4 Dadant frames or 8 ½ Dadant frames
950 EURO
2.REVERSIBLE EXTRACTOR
-for 8 Langstroth frames (25 cm)
-motor 370W, 220V
- completely automatic
2050 EURO
3.REVERSIBLE EXTRACTOR
-for 6 Dadant frames (25 cm)
-motor 370W, 220V
- completely automatic
1950 EURO
4.REVERSIBLE EXTRACTOR
-for 6 Dadant frames or 12 ½ Dadant frames
-motor 370W, 220V
- completely automatic
2200 EURO
5.UNIVERSAL EXTRACTOR – APITOTAL 2010
- for 30 Dadant or Langstroth frames, or any other type
- motor 550W, 220 V
-completely automatic
2250 EURO
6.UNIVERSAL EXTRACTOR-APITOTAL 2014
1. – for 40 ½ Dadant or Langstroth frames/sarje
2. – for 20 Dadant frames combined with 20 ½ Dadant frames or 20 Langstroth frames
2750 EURO
7.UNIVERSAL UNCAPPING MACHINE – APITOTAL 2005
- vibrating knives for any type of frame with the same width (Dadant, Langstroth or ½)
-storage support for 20 uncapped frames
-tank for honey- wax separation, on wheels, with capacity of 150 l
-motor 370W, 220 V, semiautomatic
1950 EURO
8.TANK FOR HONEY- WAX SEPARATION
-capacity 300 kg
-electrical resistance 3000W, 220V, with termostat 0-85˚C
-dimensions 1000x800x400 mm
1250 EURO
9.DEHUMIDIFICATION EQUIPMENT
-equipped blower with hot air
- 2500W, 220V
-motor with gearbox 370W, 220V, 3rpm
-capacity 250 kg/cycle
2950 EURO
10.HONEY POMP WITH PISTON (emusification of honey is excluded)
Capacity“ 1500 kg/h.
Motor with gearbox 550W 220V
1150 EURO
11.FILTER FOR HONEY
Dimensions: θ150 mm H=1000 mm
750 EURO
The prices are EX-Works Bucharest and the packing costs are excluded.
GENERAL MANAGER tel/fax 021.315.11.76
Ing. N.Alexandru e-mail apitotal@apitotal.ro
www.apitotal.ro
APITOTAL
Bucuresti - ROMANIA
PRICES LIST 2013-2014
В тази оферта моят избор го няма - Centrifuga radiala cu bazin inalt, cu capacitate de stocare de circa 120 Kg miere.
и понеже аз винаги съм на полеви условия, 220 волтово задвижване не ме устройва, искам да е с ръчно задвижване, а после аз си имам вариянт.
Ще чакам още 3-4 дена за отговор по емеил, ако не получа ще търся добре говорещ ромънски и по телефона.
Е, най-накрая преди няколко дни и аз се сдобих с 42 рамкова центрофуга на тази фирма. Относно размерите са почти същите които са обявили на сайта им само, че височината е 1200 мм, а посочения размер от 950 мм е вътрешния на тялото. Външният е около 990 мм. Външния размер на най-отделечените точки на краката е 1100 мм. В "Шаран" става легнала, като се свали единият крак. Иначе всичко изглежда като на снимката с тази разлика, че е с два иноксови крана. Двигателя е на 12V и 300W. Намира се отдолу и задвижването е чрез оребрен ремък. Резервния струва 30 евро при призводителя. Изглежда и работи перфектно, но не съм я ползвал в медодобива за сега. Цената й също е перфектна стига да я купите от производителя в Рума, Сърбия.
Проблем може да имаш на българската митница, със сърбите нямаш такъв. За целта трябва да се разбереш да ти издадат проформа фактура от производителя на стойност под 300 евро /1 евро е 119 динара/, за де не плащаш мито, а оттам и ДДС, но това им е известно както на производителите, така и на нашите митничари. В крайна сметка важи това което пише на документа.
Четох я ,четох тая тема-голям зор падна!Ама така и не разбрах!Каква аджеба центрофуга да купувам.Сръбска ли,румънска,Лега или Лизон?Много моля някой сведущ по въпроса да даде съвет.Обещавам да опита новата реколта!
За да си отговориш на въпроса отиваш на едно изложение гледаш, питаш и купуваш. Аз ползвам на Лизон и съм мн. доволен. Не съм ползвал центрофуги на другите фирми и не мога да правя сръвнение
Точно за това говоря всеки си хвали неговото и това е.Ама аз питам ползвал ли е някой Лега и Лизон,та да каже?
Още не съм срещал някой да е ползвал и на лега и на лисон центрофуги.Но пък съм чел коментари на колеги ползващи лега които преди са имали бг производство(нямам впредвид 3-ка или 4-ка а голяма радиална) или пък на лисон като преди пак са били на бг вариант.Всички казват,че нашите не ги изпипват.Аз съм със сръбска на техтрон и съм доволен,ама и аз преди това съм въртял само тройката и нямам база за сравнение.
Моята е сръбска на техтрон.Купих я от пчеларски център Русе,задвижването е долно,с ремък.Работи с 20лр,20 магазинни дб радиално поставени или 4дб плодникови хордиално.Струва 1600лв,аз си купих и вана,ел.нож и едно много хубаво и фино сито също сръбско и собственика на магазина ми направи много добра отстъпка за тази покупка.С нещо друго ако мога да съм полезен съм насреща :)
http://beesmarket.com/index.php?rout...ory&path=22_25
виж тук за задвижването,670 лв
Аз ползвам вече 5 сезона малката радиална центрофуга на Лега за 20 магазинни ДБ пити или 8 ЛР. Никакви проблеми, перфектно качество, мотора е от долу, вързан е директно за оста, няма ремък или верига. За всеки случай си взех и ръчен механизъм, ако се наложи, монтира се отгоре, както на всички ръчни центрофуги. Скочих на Лега без да съм ползвал БГ центрофуги, наследих от дядо ми една поцинкована хордиална на 70 години и си я пазя за спомен, като музеен експонат.
Колега Куров,благодаря за отговора жив и здрав!
Тези неща не съм ги гледал и не ги разбирам, включвам в мрежата на 220 волта, има траф на които пише 32 волта, същото го пише ина мотора 32 волта. Има две копчета за управление, едното е за пускане, другото е за увеличаване на оборотите, проста работа. Няма предвидено вързване за акумулатор, но може би има вариант, за сега не ми трябва.
Работата хич не е проста - щом има регулиране на оборотите, значи има някаква електроника, която се грижи това да се случва.
Ако устройството е китайско - няма да се учудя ако използват последния писък на модата - трифазни безчеткови мотори с неодимови магнити и честотно управление посредством въртене на фазите. Китайците са богове в това направление и са свели цените на подобни компоненти до жълти стотинки. Знам го от моделизма, където за смешни цени могат да се купят много добри мотори и много добри спийд контролери.
Например един мотор с мощност няколко киловата е с размери малко по-големи от яйце, а управляващия го спийд контролер с 30-40 мощни полеви транзистора е с размерите на половин кибритена кутийка. Комплекта от двете струва под 100 долара. Иначе за по-малки мощности има комплекти мотор и контролер за цена под 20 долара.
Ценрофугите на "Лега" са с немски мотори - GAMMA или ELOBA.
Сега погледнах центрофугата, не пише марката на мотора. На залепено етикетче до кутията с копчетата пише на италиански Potenza 50 W, това сигурно е мощността. В тази кутия сигурно има електроника. Има маса която е вързана за капака и се слага в кутията, не можеш да отвориш капака веднага след спирането, отброява 60 секунди и тогава се отключва масата. Аз съм откачил тази маса от капака и си стой в кутията да мога да си отварям веднага, това е направено от гледна точка на сигурността, да не може по време на въртене да се отваря и бърка в коша.
Купих я 2010 година за 740 евро без ДДС. Сега цената е по-висока в зависимост от мотора. Виж сайта на Лега - http://www.legaitaly.com/en/cart/ext...ial-extractors
Да, моя мотор е по-слаб 220 V-32 V- 50 W, сега са сложили мощен 120 W. На другия модел 4738 SEJ e 110 W, няма снимка, но коша и на двата модела е същия като моя. Ако искаш механизъм за ръчно задвижване и скари за плодникови пити - 4 бр. се поръчват и плащат допълнително.
Моето търсене и лутане по избор на центрофуга приключи.
След като не можахме да се разберем с Апитотал за цената, аз им изкам нормална центрофуга, а те ми предлагат някаква си с невидимо златно покритие.
Тъй де за 20 магазинни рамки ето отговора на емеила ми.-"" 1. радиални центробежни стандартните 20 кадъра Dadant ½ или 12 Лангстрот рамки в радиална система. С помощта на 4 допълнителни рамки може да извлечете 4 Dadant изцяло или 8 ½.Цена за ръчно управление, центрофуга е 820 Евро без ДДС.
Ако сте физическо лице и заплащане на ДДС, цената на Euro 1016.8.
Там може да се плати в брой, базирани само банкова фактура.
искрено
R. Turcu
От тях ми остана само дебелата сметка за телефон, защото трябваше да намеря добре говорещ ромънски и след 2 разговора по 10тина минути, чак тогава ми отговориха на емейла, Трудна работа беше с тях.
Следващата стъпка бе да разгледам добре моделите на Техтрон в магазина в Русе. Може би щях да си взема от техните ако преди това не се бях докасвал до Тукана на Лега.
И накрая така се стекоха събитията, че в рамките на един час завъртях центрофугите на Техтрон и Лега и вече съм с Тукан20 с ръчно задвижване (Лега нямат на 12 волта)
Не мога да и се зарадвам още защото от тука на сетне следва механизиране то и на 12 волта.
Вече открих 2 недостатъка на Легата.-1вия е по голям луфт на оста на редуктора за ръчно задвижване. Ако я автоматизирам с горно задвижване, редуктора ще излезе от употреба и няма да е проблем. Но на мен ми се иска да поставя задвижването от долу и да използвам спирачката на редуктора за ръчно задвижване, та за сега съм ШАХ.
2рия- краката са доста къси и не влиза тенекията под центрофугата. Тука вариантите са два; Първия е да повдигна центрофугата с 6-7см. А втория е да прехвърлям медът с по нисък съд в мутатор.
Привмам всякакви идей и предложения, най вече относно задвижването.
На старата ми центрофуга задвижването беше с редуктор и е доста шумно затова сякаш ми се иска да е с ремъчно задвижване а това задължава да е от долу и изпълнението е доста по трудно.
А какво ще кажеш за идеята, ако я правиш с 12V двигател да бъде с "direct drive" и електронно регулиране на оборотите, soft start и soft stop? Колко са максималните обороти, с които се върти барабана?
Нямам понятие от такива мотори, гледам какво се предлага на пазара за механизиране на процеса и не мога да разбера какво толкова има в една електрифицирана центрофуга че струва идна торба с пари,.
Да я сравним с една пералня от ново поколение, центрофугата има доста по малко механизми а струва няколко пъти в повече.:mad:
Оборотите предполагам са от 100 до 250 в мин.
Отговора е: Скъпо е защото се купува рядко, ползва се рядко, а и много дълго във времето, а и ние трябва да живеем! На каква цена я купи , че с двигател на 220V e 2 хиляди и нещо?
А защо се купува рядко????????????- ЗАЩОТО Е СКЪПО. В раьона си имам над 50бр. регистрирани пчелари с над 20 кошера, а от тях 20 процента са със механизирани центрофуги. Има доста пчелари с по 100 кошера и нагоре и въртят на ръка. МЕД ДА ИМАЛО И ПРОДЪЛЖАВАТ.
Я се замисли какъв процент от домакинствата перът на ръка или по точно нямат автоматична пералня. Ако пералните бяха по 2000лв. и на горе какъв процент от домакинствата щяха да имат автоматични.
И още нещо, да си виждал саморъчно направени перални, а центрофуги колкото поискаш. Нормално ли е един термо нож да струва повече от най скъпата ютия.
За 12 години пчеларстване около 50процента от печалбата съм я вложил в оборудване, остава ми да електрифицирам центрофугата и евентуално матуратор, за разпечтваща не мога да си мечтая.
Мечтая си да ми даде господ някоя др. година след като изуча и малката да работя на 100процента печалба за МЕН.
Писъл че е с ръчно, на пчелина нямам 220 волта