Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 42 от 100 ПърваПърва ... 3240414243445292 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 411 до 420 от общо 991
    VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Всъщност вредна ли е ръждата в малки количества за човешкото здраве? Или това е една от поредните "градски легенди"?
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от tsc1 Виж публикацията
    Всъщност вредна ли е ръждата в малки количества за човешкото здраве? Или това е една от поредните "градски легенди"?
    В храната може да има всякакви отрови, но те са съставки, а не случайно попаднали.
    " Може да съдържа следи от лешници."
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Наблюдател
    Регистриран
    03.01.2013
    Та меда е ХРАНИТЕЛЕН ПРОДУКТ. Ти би ли си купил от магазина каквато и да е храна, ако знаеш че се е докосвала до ръждиви съдове?

всекидневно се купуват от магазините хранителни продукти които само един господ знае колко са отровни, разликата е че потребителя не вижда как се произвеждат.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Както всяка една друга съставка, дозата определя дали е полезна или вредна. Малки количества желязо са полезни за организма, а големите могат да бъдат изключително вредни. Цитирам:

Някои по-нови изследвания показват, че сърдечните атаки са по-чести при хора с повишени нива на складираното в организма желязо.
    Хемохроматозата /генетично обусловено заболяване/ се характеризира с повишена абсорбция на желязо. То се отлага във вътрешните органи (черен дроб, сърце, бъбреци). Нивото на желязо надвишава 5 до 50 пъти стандартното количество за индивида. Заболяването е трудно за диагностика, тъй като се проявява с нехарактерни симптоми. Не се прилагат добавки с желязо още при лица с обменни нарушения, водещи до прекомерно натрупване на желязото като: хемосидероза, при стомашно-чревни възпалителни заболявания, кървяща язва.

Цитата е от тука: http://www.hrani.bg/articles/view/7/311

Друг цитат:

Известно е, че високото съдържание на желязо в някои храни може да провокира възникването на опасни и смъртоносни заболявания. Но недостигът на този елемент също може да е вреден за нас.

Предозиране с желязо

В организма на човека отсъстват механизми за бързо извеждане на излишното количество желязо. Повишеното постъпване на този минерал води до повишена концентрация на депониращите желязо белтъчини – феритин и хемосидерин. Когато тези белтъчини се наситят с желязо, те се отлагат в клетките на различни органи, водейки до тяхната смърт. Развива се тежка хиповитаминоза C, остеопороза, поражения на тъканите, нарушава се функцията на сърдечно-съдовата система, развива се цироза на черния дроб и др.

Цитата е от тука: http://revita.bg/7967/zdrave-i-kraso...F%D0%B7%D0%BE/

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Отрова?Не знам, но не съм чувал някоя от съставките на ръждата да е отровна. А колко ръжда е поел всеки от водата в старите водопроводни инсталации с железните тръби не ми се мисли!
    Ръждата е корозионен продукт, който се образува при оксидацията на желязо или стомана с кислород в присъствието на вода или атмосферна влага. Ръждата се състои от хидратиран железен(III) оксид (Fe2O3·nH2O), който ѝ придава характерния червеникав цвят, и железен(III) оксид-хидроксид (FeO(OH), Fe(OH)3), който пък е отговорен за жълтия ѝ оттенък
    А това с недостига на желязо е често явление, за разлика от излишъка му. Анемиите не са от вчера.

//Добавено

Може би за да не спамим темата на човека е добре да се пусне една нова тема със заглавие "Вредни съставки в меда в следствие преработката и съхранението му" в подходящия раздел и да се премести там дискусията.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Проблемните тръби не са металните, а етернитовите. Инсталациите са от преди 50-70 години и бълват канцерогенни добавки.
    Неръждаема има 1000 вида и използват най-евтината.

Пп тенекията за мед е много по вредна, но никой не говори по темата
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Отрова?Не знам, но не съм чувал някоя от съставките на ръждата да е отровна. А колко ръжда е поел всеки от водата в старите водопроводни инсталации с железните тръби не ми се мисли!

А това с недостига на желязо е често явление, за разлика от излишъка му. Анемиите не са от вчера.

//Добавено

Може би за да не спамим темата на човека е добре да се пусне една нова тема със заглавие "Вредни съставки в меда в следствие преработката и съхранението му" в подходящия раздел и да се премести там дискусията.
    Ха, ха. Да пуснем към всяка тема по една тема "СПАМ" за да не се спамят темите. То както е тръгнало.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Спорим за центрофугата, че е ръждясала, а тенекиите какви са? Вече за кой ли път го дъвчем този въпрос? Меда минава за 2-3-5 минути през центрофугата, а стои в тенекиите с месеци. В повечето случаи са добре обработени, но и в не малко случаи предполагам е в някакви ръждилки.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Ха, ха. Да пуснем към всяка тема по една тема "СПАМ" за да не се спамят темите. То както е тръгнало.
    Аз не го намирам това за спам, защото е свързано с темата и предишни постове. Именно за да не се спами предлагам добавката. Намирам тази тема за интересна. Защото аз изпадам в ужас, когато прочета, че някой "пчелар" е ударил една боя на центрофугата си отвътре.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Аз не го намирам това за спам, защото е свързано с темата и предишни постове. Именно за да не се спами предлагам добавката. Намирам тази тема за интересна. Защото аз изпадам в ужас, когато прочета, че някой "пчелар" е ударил една боя на центрофугата си отвътре.
    Наистина се пошегувах по - горе за СПАМА, че го свързах с други теми от преди дни. А що се отнася за мръсотията в уредите за пчеларстване и аз бих искал всичко да е от качествени материали. Затова и зададох въпроса - защо центрофугата да е неръждаема, а тенекиите да са ръждилки? А този случай с боядисването отвътре и мен доста ме озадачи.

Страница 42 от 100 ПърваПърва ... 3240414243445292 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •