Всъщност вредна ли е ръждата в малки количества за човешкото здраве? Или това е една от поредните "градски легенди"?
Всъщност вредна ли е ръждата в малки количества за човешкото здраве? Или това е една от поредните "градски легенди"?
Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
"Това е моята гледна точка"
Та меда е ХРАНИТЕЛЕН ПРОДУКТ. Ти би ли си купил от магазина каквато и да е храна, ако знаеш че се е докосвала до ръждиви съдове?
всекидневно се купуват от магазините хранителни продукти които само един господ знае колко са отровни, разликата е че потребителя не вижда как се произвеждат.
Както всяка една друга съставка, дозата определя дали е полезна или вредна. Малки количества желязо са полезни за организма, а големите могат да бъдат изключително вредни. Цитирам:
Някои по-нови изследвания показват, че сърдечните атаки са по-чести при хора с повишени нива на складираното в организма желязо.
Хемохроматозата /генетично обусловено заболяване/ се характеризира с повишена абсорбция на желязо. То се отлага във вътрешните органи (черен дроб, сърце, бъбреци). Нивото на желязо надвишава 5 до 50 пъти стандартното количество за индивида. Заболяването е трудно за диагностика, тъй като се проявява с нехарактерни симптоми. Не се прилагат добавки с желязо още при лица с обменни нарушения, водещи до прекомерно натрупване на желязото като: хемосидероза, при стомашно-чревни възпалителни заболявания, кървяща язва.
Цитата е от тука: http://www.hrani.bg/articles/view/7/311
Друг цитат:
Известно е, че високото съдържание на желязо в някои храни може да провокира възникването на опасни и смъртоносни заболявания. Но недостигът на този елемент също може да е вреден за нас.
Предозиране с желязо
В организма на човека отсъстват механизми за бързо извеждане на излишното количество желязо. Повишеното постъпване на този минерал води до повишена концентрация на депониращите желязо белтъчини – феритин и хемосидерин. Когато тези белтъчини се наситят с желязо, те се отлагат в клетките на различни органи, водейки до тяхната смърт. Развива се тежка хиповитаминоза C, остеопороза, поражения на тъканите, нарушава се функцията на сърдечно-съдовата система, развива се цироза на черния дроб и др.
Цитата е от тука: http://revita.bg/7967/zdrave-i-kraso...F%D0%B7%D0%BE/
Отрова?Не знам, но не съм чувал някоя от съставките на ръждата да е отровна. А колко ръжда е поел всеки от водата в старите водопроводни инсталации с железните тръби не ми се мисли!
А това с недостига на желязо е често явление, за разлика от излишъка му. Анемиите не са от вчера.Ръждата е корозионен продукт, който се образува при оксидацията на желязо или стомана с кислород в присъствието на вода или атмосферна влага. Ръждата се състои от хидратиран железен(III) оксид (Fe2O3·nH2O), който ѝ придава характерния червеникав цвят, и железен(III) оксид-хидроксид (FeO(OH), Fe(OH)3), който пък е отговорен за жълтия ѝ оттенък
//Добавено
Може би за да не спамим темата на човека е добре да се пусне една нова тема със заглавие "Вредни съставки в меда в следствие преработката и съхранението му" в подходящия раздел и да се премести там дискусията.
Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
Проблемните тръби не са металните, а етернитовите. Инсталациите са от преди 50-70 години и бълват канцерогенни добавки.
Неръждаема има 1000 вида и използват най-евтината.
Пп тенекията за мед е много по вредна, но никой не говори по темата
Всичко, което е далече от морето, е провинция.
Ърнест Хемингуей
Спорим за центрофугата, че е ръждясала, а тенекиите какви са? Вече за кой ли път го дъвчем този въпрос? Меда минава за 2-3-5 минути през центрофугата, а стои в тенекиите с месеци. В повечето случаи са добре обработени, но и в не малко случаи предполагам е в някакви ръждилки.
Наистина се пошегувах по - горе за СПАМА, че го свързах с други теми от преди дни. А що се отнася за мръсотията в уредите за пчеларстване и аз бих искал всичко да е от качествени материали. Затова и зададох въпроса - защо центрофугата да е неръждаема, а тенекиите да са ръждилки? А този случай с боядисването отвътре и мен доста ме озадачи.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))