Плата е плат година-две в зависимост от семейството. В един момент всичко се заклейва и плата става като найлон.
Преглед за печат
Предимно тънките или със светъл цвят прегризват. По плътните хубаво ги заклейват и стават твърди и непропускливи, но пък по меки от дъска. Което мисля, че е предимство при отваряне. Не дразни пчелите с онзи характерен пукот от дъските. Не налагам мнението се, защото всеки си е избрал начин с който да му е по-лесно.
Прав е дядката лятото като работя си слагам вълнени чорапи дали се потя не знам ама не ми е жега като дете и лятото спях с вълнен юрган.Вълната си е вълна уникален продукт който от скоро пак се цени продава се и за изолация на къщи не знам дали е добър като на Слави корка ама явно го бива.В Сибир за къщи кошери и т.н. се ползва някакъв мъх от блатата хем без пари хем еко хем минус 40 не те бърка.
Пази я. Ми след някоя и друга година мое се наложи да вземем хурките с това глобално затопляне Европа ще се смръзне а и китайците ги вършат някви с техните магаструктури та центъра на Земята се измества и полюсите играят казачок а нас пак студ ни чека.
Между другото ако не бъркам цената и е около 80ст. а навън много ама много повече вълнени бебешки дрехи на запад са адски скъпи.Ама то може и в Африка да е и 2ст.килото.Икономика какво да правиш.
Препоръчаха ми вълнения плат други хора, признавам си :) Но не си дадох сметка тогава, защо назоваха да е изрично вълнен. Сега разбирам :)
Аз от увлечението си, да им направя възможно най-голяма сгода - взех, че изрязах един шперплат и го сложих редом с вълнения плат...... някъде по-назад казах, колко много съжалявам. В последствие се поинтересувах в моя район как ги зазимяват и отговора беше - директно с магазините отгоре, вълнен плат мрежду магазина и плодника и здраве :) Така мисля и аз да правя.
Тъй,тъй, тъй Данчо...ооооо. Ти бре, яре от стара коза затова ли бръмбазъкаш врели не кипели постоянно,за да не научат нещо от теб? Ей..йййй,ама гявол си се извъдил през тези пропуснати години .Кой те научи на тез гяволии бре БОЯНСКО–ЗЛАТАРИШКИ хаирсъзино? Да не ти е останало дамазлък от пророческото чиракуване?
Ти май не вземаш на сериозно научно потвърдените данни от Даката , че половин България работи по неговия метод!До сега не съм имал удоволствието и честта да работя по него, поради високата цена на ноу хауто ,която е поставил.АРМАГАН.Като се замогна от пчеларството или от някоя програма ще вложа всички средства в тоя метод.А на колегата Д.Д. можеш да имаш пълно доверие за съобщените данни и резултати.До момента никой не го е изобличил в лъжа.Пак по негови твърдения.
Ако разполагаш с достатъчно средства включи се в групата на "щастливците" ползващи това революционно изобретение.даката няма да те подведе!"ВЕрвай ми!":laughing:
Прочетох всичко от тука нагоре до последно. Явно туй твое загащтване е доста популярно щом толкова много се коментира нагоре,а аз останах последния незнаещ за него.Че дай му по–голяма гласност тука,а не на платения/с армагани/ ти канал.Кюлоти та кюлоти. А ти знаеш ли че някои млади момчета тука сигурно не знаят какво означава тази дума. Затова първо обясняваш що е това чудо,за какво е служило преди да го внедриш в пчеларските кондики и практики,упойващитеаромат и съставки излъчвани от него след първа седмица,че втора.Не знам използваните от теб след коя седмица са.Ама щом резултата е 100% успеваемост,бая седмици ще са се търкали по нечие дупе. Обяснявай,чакаме. Сега ти е момента да си на върха на пирамидата.
Може и повече.;)Но разпръснати по всички възможни теми из всички възможни форуми , социални мрежи , фейсове, туби и т.н.
Успех на ученолюбивите колеги! hi;След прочитането на всичко ще почувстват лекота и радост , че са приключили с четенето.sweating; Личен опит!:laughing:
Не съм съгласен с теб. Той е начетено момче и ще успее да се включи в норматива. Има бистър и режещ като бръснач ум и бързо ще ни въведе в тайните и дебрите на това негово изобретение.Давай Данчо,ти си на ход.
п.п.Къде се изгуби бре Данчо през тия дни? Да не си на пусия някъде из горите?
Какво е кюлоти?Ами дамски прашки с дълъг крачол/задругото гуглето/.:laughing:"Заваля сняг и застудя добре,че сложих кюлотите...";)Тоя метод не съм го измислил аз,а Блиндо.Аз само го усъваршенствах от мързел.Сега в момента всите са ми присвити на 6р.Как сме си думали ще ги държа с кюлотите 3 цикъла преди да цъфне акацията/А това всеки го знае кога ще цъфне +/- 2-3 дена ;)/След това махам преградната и слагам основа до откритото пило и допълвам с рамки/ако няма/ и примятам крачоля там дето няма пило/вече дивата череща е цъфнала/.:bigsmile:Един цикъл преди Акацията отварям и търся излишно пило и повече пчели да направя някой отводка да компенсирам зимните загуби...:bigsmile:Аз нямам,но трябва да компенсирам;):laughing:Това всичкото го правя без да ручкам и да губя време.И майки съм виждал и пило всякакво съм виждал.:bigsmile:В момента в моите кошери има три метода които са ползвани:
Метода на найлоня и кюлота и метода на калцуня...;):bigsmile:
Ако не ти е харешал тоя сценарий ще напиша друг.
Знаеш Гоголе аз съм набожен челяк,че ходих при Мамама и Брата да им искам прошка.С Мама лесно мина,но с Брата беше мъка,мъка ти казвам.
Реши на прошка да правим избори.:bigsmile:Трябваше от три бута и две плешки да избирем какво да нарежем.Хубаво решихме ама какво да пием беше по тежкия избор.Трудно се съгласих да е 5 годишна прасковова 40%/знаеш кюлота над 34-35градуса държи/.Абе дет казват едвам ме нави,а и ме знаеш ако бях една жена все със събути шорти щях да съм...;):bigsmile:
И сега ще кажеш, едно магазинче чак след акацията. Ми горния ти го дава, няма друг! Аз и на толкова бих се радвал,само да имам живи семейства, пък хубавите майки си идват с времето.
Тази попара съм я сърбал, пределно ми е ясно. И никак не ти "завиждам"! Пък в 1981, тепърва вадих мед на вуйчо ми, и от тогава замечтах да имам и да отглеждам пчели. Брех, как бързо тече времето!;)
Не, нямах възможност да отида. Този уикенд ще съм там, но се съмнявам, че времето ще ми позволи. Ще правя поилка и ще боядисвам кошери както е тръгнало.
Външно гледам, че когато се затопля времето има стабилно облитане и пред двата кошера.
Дори и да нямаш амбиции и възможност да събираш прашец, можеш да събереш малко (става и с външен прашецоуловител) ,евентуално за подпомагане пролетта. Ако семействата са добри, би трябвало да имат доста пило. В случай, като сега,(прогноза за 10 дни лошо време),ако им подадеш прашец, е много голяма помощ за тях.
Външния прашецоуловител се ползва 2-3 часа на ден. Можеш да събираш само когато си там. Но смятам, това ще е достатъчно за целта. Абе, като ти гледам мерака, да не след 3-4 години да з.....ш другата работа и да направиш някой по-голям пчелин и да си гледаш кефа?!
Благодаря за информацията! Не, не го правя с търговска цел. Тогава някак си нещата се опорочават, почваш да мислиш за финансовата част на нещата и забравяш основната цел - удовлетворението от пчелите. Но си прав - двора е голям - има/няма 3 декара е отзад, сигурно ще се съберат около 200 кошера :) Мерака ми е да се науча и знам, че има да минат доста години, а и година с година не са еднакви :)
А като го каза това, сега се сетих - в една от книгите на Радоев се говореше за подхранване при липса на прашец. Нали прашеца съдържа жизненоважни белтъчини, които пчелите трябва да си набавят. Пчели, лишени от тези вещества стават податливи на болести и биват слаби семейства. В тази връзка се говореше за прецеждане и добавяне на извара или краве мляко под определена дозировка. За млякото мисля, че беше 300 мл. на 1 литър захарен сироп и се слага на по малко, за да не скисне в хранилките. Тук има ли хора (бих казал колеги, ама аз още не съм колега :) ), които да го правят и да споделят опит както и дали това допринася за по-добро развитие на пчелните семейства ?
Напротив - точно обратното. Допитвам се до мнения дали го правите, дали има нужда да се прави и т.н. Разбира се, че не съм решил да правя нещо, без да се допитам и да сондирам мнения. Лично аз - не смятам да им слагам на този етап каквото и да е. Може би Април месец средата към края - инвертиран сироп с Нозевит + и така ...
Според теб това: https://www.balmina.bg/vanshen-prash...professinalen/ ще ми свърши ли работа или да ми препоръчаш друг ?
Благодаря!
Най-добрия заместител на прашеца е............ самия прашец. Има вариант , през годината, когато има силен приток на прашец, да извадиш прашецова пита, да я съхраниш и да я подаваш при нужда. Що се отнася до подхранване с мляко, извара,яйца и др. аз не съм почитател. А и трябва да ги купиш директно от кравата, за да си сигурен, че няма да има някакви боклуци из тях.
Добър заместител на прашеца са бирена или хлебна мая по 100 гр на 2л сироп.'Първо трябва да се деактивират чрез загряване за 10-15 мин.После залагаш роеловка задължително.
Колеги, при наличието на добра майка, която в момента е снесла на три-четири пити, просто няма нужда да бъде подбуждана. В края на април, такава майка ще е извела семейството почти до роене. Ако пък искате да подбудите майката на сравнително слабо семейство, което в момента има пила само на две рамки, просто на седмица разпечатвайте по една-две рамки от наличните с мед в семейството. И ще се учудите от резултата след две-три седмици. За мен, най-добрата подбуда си е меда в самия кошер. И така ще борите конденза в кошера, успоредно с липсата на влага в семейството ще профилактирате и каменното пило.
Отдавна съм се отказал да подбуждам майките, защото през май вече излиза проблем с роенето. Главният въпрос е, че от няколко години получавам перфектни майки и в комбинацията от доброто есенно подхранване, в кошерите ми преди около месец имаше по около 15 килограма медец. Вчера и онзи ден преглеждах и килограмите са вече средно по десет, но пък, ако преди месец имах пило масово на две, рядко на три рамки, в момента пилото ми е върху 4 до 6 рамки.
Не прави грешката да им даваш съвременна хлебна мая от магазина, за да нямаш после ядове с каменно пило. Хлебната мая са си гъбички, докато бирената са си бактерии. И двете се наричат мая, но в основата си са съвсем различни микроорганизми.
За два цикъла са изяли/пренесли/над 3кг мед.В момента сивушките задържат пилото,а жълтурите им водят с едно поколение.Не мога да разбера новите колеги.Още не могат да различат търтей от пчела,а почват да хранят.Няма лошо в това аз съм дуволен...:bigsmile:Ама и тия по напредналиоте също не мога да разбера.Такъв страх да не им се роят имат...:bigsmile:
Споредмен е от силата на инстинктаим за роене.:bigsmile:
При мен сивушки няма. Имам кафяви и жълтеникави майки. Кафавите бият по пило жълтурките независимо от сезона. В момента кафявите са с по една-две рамки повече от жълтурките. И най-интересното, жълтурките ми, като тръгне прашеца яко през април, стават буквално като прасета, докато кафеникавите майки слабо уголемяват коремчетата си, но пък снасят осезателно повече от жълтурките, направо като за световно.
Преди осем години един познат ми даде жълта майка от Гърция, за да не се загуби гена. От нея направих няколко отводки, защото даваше добри показатели. И в момента поне 50% от пчелина ми има майки с участие на нейните гени, т.е. жълтеникави майки. Но кафявите ми бият жълтурките по пило и по добив. В момента най-силният ми сандък е с кафява майка, на която преди две лета и резнах крилата, за да не се изрои, ама те през миналото лято направиха маточтници, аз им ги взех, но те пак си предпочетоха старицата и сега са с нея за вече почти три години. Преди месец, публикувах снимка, като един от най-силните ми сандъци с десет междурамия, а в момента е с 6 рамки пило. Точно този сандък вече за пореден път си сменя майката без да се рои. Само едно семейство с жълтеникава майка му е донякъде равностоен.
Друмев, не се бъзикай с новите колеги, че и ти си минал по този път. Всеки се учи и ти най-малкото имаш право да упрекваш хората, че се учат! Внимавай да не ти бият шута за такива приказки! Внимавай, че Горния гледа, какво приказваш и ти говори чрез смъртността на пчелите ти!
Аз не се бъзикъм съвсем сериозен съм.Верно минал съм по тоя път,но не и по тоя да храня.Смъртноста не ме плаши когато имам знания/Данче Друмевски/;).С проверката на БАБАХ локализирах даже и проблема след като затворих кръга на смъртност в района.Рано или късно зная,че тия камари с ДДТ ще излезнат отнякъде в Родина...;)Ти сега гледай какъв друг скандал ще гръмне скоро..;):bigsmile:
Средата на април разпечатвам всичкия стар мед в плодника и слагам и подреждам 2плодник.
Захарен сироп само август по друго време само ако се налага в краен случай.Подаването на малки дози сироп за стимулиране е неефективно и ако си далеч и с повече кошери не си заслужава според проф.Кашковский.
Е сега си гледах разсада с домати в тия саксии де си е по малко си е хубав и дебел и тъмно зелен в тия саксии де е гъст и е цигуляв и жълтее и течна тор му слагах и па си бере душа. Та полета на пчелите е повече но се приема в окръжност 5км. да си има определно количество пчели кога са повече стават цигуляви.Те на пустите домати и овча тор им докарах и акита от калифорнийски червеи и течна тор ги пръскам сега и за стрес ще ги пръсна ама гъстия разсад си е гъст прави какво искаш все си е тая.
Може да е проблема в акитата.:bigsmile:
Аз съм сигурен че те събират и за студените месеци ,но ти го фиксираш като за твоя джоб и го обираш в тенекетата.Оглозгваш ги като куче кокъл.
Ти си им дал 50 кг. захар? На сто и кусур кошери с пчели? Е..ее, Данчо,те т,ва не трябваше да го пишеш. И нямаше да изкараш 40 л. рикия, а 35 л. И това го запомни.