Идеята е както се прави при химична атака при хората.Обилно измиване с вода да се свалят тоКсините.
Преглед за печат
Имам 8 сем. на 400м от проблемния пчелин,тази сутрин ги откарах на друг пчелин,при тях няма никакъв подмор.Също и съседен пчелин на 1,5 км е о.к.Все по уверен ставам че е помогнал някой ,,колега,,Време за ходене по инстанции няма,ходя и на работа.Затворен кръг от който ще видя как ще изляза.Благодаря за съветите и на никого не пожелавам подобни сучки.
Акацията цъфна с минимум 10 дни по-рано! Рапицата и тя е в цъфтеж..?
И при нас цъфти акацията но кошерите ми не са готови за медосбор. Летящата пчела я няма, пръскаха преди 20 дена бурена в нивите да изгори или това е причната или просто последсвие от лошото време и не навременна работа от моя страна. Като цяло 1 слабо семейство, но другите имат по 1 корпус пчели и малко а миналата година по това време бяха вече на 2 корпуса. Преди семица бях сложил основи между пилото вчера гледам че не са пипани, като цяло голяма суша до момента.
Ники, знам че им оставяш повече мед. Тази пролет сипва ли им допълнително или само на мед бяха?
Семействата бързо нарастват, но в сравнение с предходни години към момента при мен са си с едно поколение назад. Приноса е добър. Силните за седмица изградиха по един магазин. Днес ще ги навестя, за да врътна по някоя рамка в магазина, а и да заредя рошфусовите с маточници. На пчелина очаквам първите разцъфнали цветове на акацията. Не всички са готови за битка, но ще се борим и за последната рамчица акация ;)
Прикачен файл 9451
Прикачен файл 9452
Без хранилки. :cool:
Метода на налитания използваш ли го?Питам щото и аз имам подобна височина на кошерите с тоя метод.
Нищо не ползвам. Пък и не съм длъжен да обяснявам. Нито да изнасям лекции. Само се хваля.
При мен има 1500 дка рапица. В началото тръгнаха много добре. По силните заляха по един магазин с мед, на същите сложих и втори магазин и след 5-6 дни изведнъж пчелата в кошерите намаля. Отварям тия силните с по двата магазина и гледам , че пчелите едвам покриват половин магазин , а акацията тъкмо цъфна. При другите кошери също се наблюдава осезаемо намаляне на пчелите. Нямам пълзящи или изхвърлени пчели пред кошерите , но явно нещо не е наред. И други години съм имал рапица , но нещата сякаш бяха по добре.
Доста минахме през това тая година.При мен се случи след калния дъжд.Който все е от Сахара.
Аморфата започна цъфтеж, като по поръчка след приключващата акация. Следва липата до десетина дни. Тази година ни връхлита със страшна сила... Това е за района на Козлодуй hi;
Тази година се изложих с отводките, няма роене а със сартерите се не мохах да изкарам хубави маточници и за сега само 6 отводки.
Утре залагам отново 2 стартера дано стане работата защото трябва да направя 60 броя най малко.
То и аз изоставам от графика си на производство на маточниците, но като чета и при много други колеги които прехвърлят на ръка положението не е кой-знае колко по-различно. Като цяло технологията си е същата, но приема е малък и чрез стартер и по новозеландския метод :tres: В събота ще опитам нещо различно. Иначе акацийка ще имам още няколко дена.
@Nik, и при мен тръгнаха много на криво маточниците. Чак миналата седмица започнаха да приличат на нещо.
@Вальо, имал ли си рапица около теб, че ми стои малко замрежен този мед?
При мен имаше за няколко дни една цъфтяща далечна рапица и я изгориха, а после се отвори супер време за акация и вкараха доста нектар. По време на цъфтежа на акацията бяха събрали някаква вода, която според мен като се сипе в буркан ще изглежда така. Акациевият мед ми е непознат, че нямаме и чак толкова насаждения. Интересно ми е какъв ще е този мед ама продължава да тече нектар и незнам кога ще вадя.
Още е топъл от центрофугата и има балончета въздух. Рапицата е на около 7-8км. На 1,5 км имаше един земеделец дето не си е напръскал нивата и цялата беше пожълтяла от синап. Иначе другото е акация, жито, слънчоглед, трънки, джанки и глог. Аз го кръщавам акациев букет, пък на който му изнася.
Тая година съм заграден със слънчоглед от всякъде, с километри. Но нещо се засуши...
При мен рапицата засили семействата, тъкмо някой качиха в магазина някоя и друга килийка рапицов мед, и тя прецъфтя, но цъфна акацията същевременно. За моя радост нямам рапица в магазините, а в плодниците те ще си я изядат. Слъчогледа е поникнал, превалява леко, дано има и там паша!
Положението е следното:
Акацийка има, но
Прикачен файл 9485
още капе
Прикачен файл 9482
Хванах първото рояче за сезона, малко но от сърце. Днес сутринта го заселих за постоянно. Към 15,00 ч щракна и втория капан...
Прикачен файл 9483
Работата по прехвърлянето потръгна
Прикачен файл 9484
а от понеделник съм в отпуск :yahoo:
Ха хааа и ти си мислиш, че това е акация.
Не си мисли, рапица е.
Прикачен файл 9487
Прикачен файл 9488
........
То пък взе че дойде и дъжда. Дюшес.
Кошерите много силни в момента (много пило) но маточниците ще се готови след 10 дена. Надявах се да намеря някой в роево, но не нито един. Ще закъснея с цепенето и ще ги изпусна. Тази година нещо не ми се получават нещата.
Кошерите са силни, но събраха много малко от акацията, тази седмица ще прецъфти. За разлика от Южния централен, там магазините пращят от акация, за седмица изградиха и напълниха магазин. Събота и неделя ще се вади!
Прикачен файл 9494
........
Бат Вальо суха разпечатка нямаш ли?
Днес приключих с прегледа за роево.От близо 70 сем. само едно,вече хванало пътя,и две самосмени.Явно болките в кръста дават резултат.За сега де.
Опитвай се така да си планираш нещата, че да ги комбинираш /когато е възможно, де/ - вадене с преглед, отводки с преглед, разширение с преглед и т.н....При повечко бройки всяко едно излишно движение е загуба на време и болки тук-там ;) Не, че аз съм ги доизкусурил нещата, ама работя по въпроса...
Тази година подготвям силен кошер за отглеждач махам майката и кошера не иска да заложи маточници, по 2-3 маточника максимум. Това не ми се беше случвало до сега и то не един кошер а цели 3 броя, чак 4тия направи около 30 маточника. Поне много хубаво ги е наредил и след няколко дена започвам отводките.
Припомни ни какъв е новозеландския метод,ако не ти се свиди.
Намерих го в търсачката,и аз го правя по подобен начин без да знам,че метода е новозеландски.
И аз омазах центрофугата. Тази година кошерите стартираха много добре като 1/4 направо бяха на самолети и с очакване за рекорден добив сложих големия хедер. След акацията си имаше и детелина, и глушина, та и мащерката тръгна и си помислих, че това ще ги държи на кантар и няма да пипат от събраното ама се оказа друго. Точно тези 1/4 са си яли и то здраво и вместо цял втори магазин вадих по 2-3-4 пити. Явно тревичките не са давали нектар и ще трябва повечко слънце за да тръгне и ливадната паша. Странна ситуация ама и за първи път имам така силни кошери толкова рано.
И аз оставих по няколко пити незапечатен мед. Едно че от сушата няма никаква паша дано сега от дъждовете нещо се съживи. И друго пчелите са доста изтощени от акациевата паша която беше доста бурна за разлика от други години.
Не, махаш рамките с открито пило и придаваш. Това на следващия ден след поставянето на преградата над ХР.
Ето няколко снимки за добиване на представа. Метода е доста добър и има доста предимства пред други.
Прикачен файл 9500 Прикачен файл 9501
Прикачен файл 9502 Прикачен файл 9503
Прикачен файл 9504
инфо има доста в нета в т.ч. и видео - метод на Клоук Борд или новозеландски метод за пройзводсто на пчелни майки
Ето няколко- http://pchelata.com/производство-на-...о-метод/ от миналата година в Видин https://www.youtube.com/watch?v=KB_spBgnG1U&t=2s
Проблема с моите стартери е в това че трудно намирам пита само със запечатано пило (винаги има по някоя ларва която може да прецака работата, а понякога дори и яйца) която да остане в корпуса /стартер/ в който ще бъде маточната рамка (да задържи пчелите в него докато я сложа), за това съм принуден да правя компромиси които после ми усложняват работата. За това примера с 9-те дена е много добър, но трябва много добро планиране на това кога точно ще се пренасят ларвите, а при мен за сега това е малко хаотичен процес, но с течение на времето се надявам нещата да се изчистят.....
По книгите може да прочетеш много верни, а така също и неверни неща. Важна е практиката. Колкото до това дали ще ти се получат или не майките до открито пило, то да, в по-голямата степен ще ти се получат. В случая идеята е друга. В горния корпус е да имаш повече млади пчели за първите 24ч. докато не си махнал преградата между ХР и корпусите, а с това и да повишиш количеството и качеството на захранените маточници. А за след това те си знаят работата, пък надявам се и ти твоята...
Как мислите дали ще започне някакъв градеж след тези дъждове. Петък започвам отводките и се чудя дали да слагам основи или изграден рамки на кошерите. В момента няма ниакъв градеж.
Липата в Лом ще цъфне до 3-4 дни.Приноса на нектар би трябвало да се увеличи и да почнат да градят,защото нямам една изградена останала рамка.
На основен кошер и на мен се падат по 4-5 изградени пити.Кризата за изградени рамки идва при отводките.Трябва да се справят сами с поне 3 основи
Специфично е за всяко място и район. На пчелина след акацията обикновено имам 3 седмична "дупка" и ако не храня, не мога да вляза в Q1 за слънчувката. Виж в града е друга бира - до момента в семействата има по и над 30 кг. / не съм вадил/. В момента в масов цъфтеж е аморфата и каталпата, а до няколко дни очаквам да се включи и липата.
А дано, но...предпочитам да играя на сигурно и дам по няколко хранилки въпреки, че в повечето семейства имам запас от около 7-8-9 кг. Иначе към момента възстанових зимните загуби и ги докарах до заветните 100-ина бройки + 9 бр. B-52 към момента. От прегледаните 3/4 - 2 бр. в роево. За пръв път се радвах на кошери в роево с оглед на изоставането ми с маточниците и отводките.
В момента чистят при нас плодници.Качват меда в магазините.През 3 дена добавям магазин.
Аз не съм вадил още Модернизаторе.Извадих колкото да съм в джаза.Запечатания мед кара семействата да висят,а аз не мога да търпя това.Преди се радвах на брадите сега ги не навиждам.:bigsmile:Тей са ме учили така работя.
П.П. Храня само с мед в момента цъфти капината.;)
Дака , от известно време и двамата не сме в час .
Що бе даскале, да не почна ваканцията?:ae:
Аз , съм квестор по матурите . ;)
И аз извадих малко акация, колкото да има за мен, иначе почти са прибрали меда от магазините.
И при мен добива е смешен...То от ,,майсторлък,,е така,иначе ще са добре за слънчогледа.За какво ми е тая акация...гроздето кисело!
Прикачен файл 9509
.......
Бати Вальо добре изглеждат.Каква паша чакаш за напред?
Че цепи и прави отводки.:bigsmile:Я има слънчувка я не.10кгакация=100лв 2 отводки по 60лв=120лв сметката излиза без да бачкам много много.:bigsmile:За това се радвам.40 дена подържаща паша.Това не се е случвало от години при назе.Вече има и цъфнали липи.Такава година за отглеждане на пчели не сме имали никога.
Едната ти гума я няма да знаеш.
С гуми без гуми ама деветката лани се отчете с около 120кг мед. Едномайчин без процедури без хранилки. Така че....
20 отводки готови, от половината кошери. Останаха 12 маточника и няма да стигнат за всички, надявам се да намеря някой маточник бонус. За сега само един в роево, но е слаб кошер със стара майка и калпави маточници, та не съм го ползвал. Малко ме притиска времето дано успея са смогна, за сега изрязах хубавите маточници и ги наредих на пити и ги върнах в стартера да ги залепи и направо 12 рамки са готови за отводка. Забелязал съм, че така приемат маточника също ако е повреден ще го изчистят.
Калин и Валентин, при следващия ваш диалог под формата който изтрих по - горе ще ви донесе точно по един месец БАН.
Приключих с отводките за сега, 54 броя. Само 2 в роево, като единия въпреки че го разделих на 6 пак излезна рояк и право в един от капаните. Та за сега съм си свършил работата.
Прикачен файл 9520
Нема матриял за отводки. Лани имаше повече.