Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 6773

Преглед на хибрид режима

Заслужил Автор
    Регистриран
    03.01.2016
    Пчеларски район
    Павликени
    Припомни ни какъв е новозеландския метод,ако не ти се свиди.

Почетен Автор
    Регистриран
    05.02.2011
    Пчеларски район
    Резерват "Северозапад"
    Цитат Първоначално публикувано от дядо борю Виж публикацията
    Припомни ни какъв е новозеландския метод,ако не ти се свиди.
    Тръгвам за пчелина, че трябва да правя отводки. Довечера или утре ще пиша.
    Keep Walking...

Заслужил Автор
    Регистриран
    03.01.2016
    Пчеларски район
    Павликени
    Намерих го в търсачката,и аз го правя по подобен начин без да знам,че метода е новозеландски.

Заслужил Автор
    Регистриран
    03.12.2014
    Пчеларски район
    Врачанско
    И аз омазах центрофугата. Тази година кошерите стартираха много добре като 1/4 направо бяха на самолети и с очакване за рекорден добив сложих големия хедер. След акацията си имаше и детелина, и глушина, та и мащерката тръгна и си помислих, че това ще ги държи на кантар и няма да пипат от събраното ама се оказа друго. Точно тези 1/4 са си яли и то здраво и вместо цял втори магазин вадих по 2-3-4 пити. Явно тревичките не са давали нектар и ще трябва повечко слънце за да тръгне и ливадната паша. Странна ситуация ама и за първи път имам така силни кошери толкова рано.
    Медец

VIP Автор
    Регистриран
    06.01.2011
    Пчеларски район
    с. Воднянци, обл. Видин
    Цитат Първоначално публикувано от дядо борю Виж публикацията
    Намерих го в търсачката,и аз го правя по подобен начин без да знам,че метода е новозеландски.
    Изчакваш ли 9 дни след като разделиш смейството с ХР, за да придадеш маточната рамка?

Почетен Автор
    Регистриран
    05.02.2011
    Пчеларски район
    Резерват "Северозапад"
    Цитат Първоначално публикувано от Цеко Виж публикацията
    Изчакваш ли 9 дни след като разделиш смейството с ХР, за да придадеш маточната рамка?
    Не, махаш рамките с открито пило и придаваш. Това на следващия ден след поставянето на преградата над ХР.
    Ето няколко снимки за добиване на представа. Метода е доста добър и има доста предимства пред други.

дъ1.jpg дъ2.jpg

ко1.jpg ко2.jpg

ко3.jpg

инфо има доста в нета в т.ч. и видео - метод на Клоук Борд или новозеландски метод за пройзводсто на пчелни майки
    Ето няколко- http://pchelata.com/производство-на-...о-метод/ от миналата година в Видин https://www.youtube.com/watch?v=KB_spBgnG1U&t=2s
    Този пост е редактиран от zayo; 20.05.2018 в 18:58. Причина: допълване
    Keep Walking...

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от zayo Виж публикацията
    Не, махаш рамките с открито пило и придаваш. Това на следващия ден след поставянето на преградата над ХР.
    Мамка му, пак съм чел грешната книга или съм бил тренкен, като съм чел. Ама по спомен там пишеше : захранените личинки от стартера ( или без стартер ) се поставят между пити с открито пило.
    пп. ето що не ми стават майките.

VIP Автор
    Регистриран
    06.01.2011
    Пчеларски район
    с. Воднянци, обл. Видин
    Проблема с моите стартери е в това че трудно намирам пита само със запечатано пило (винаги има по някоя ларва която може да прецака работата, а понякога дори и яйца) която да остане в корпуса /стартер/ в който ще бъде маточната рамка (да задържи пчелите в него докато я сложа), за това съм принуден да правя компромиси които после ми усложняват работата. За това примера с 9-те дена е много добър, но трябва много добро планиране на това кога точно ще се пренасят ларвите, а при мен за сега това е малко хаотичен процес, но с течение на времето се надявам нещата да се изчистят.....

Почетен Автор
    Регистриран
    05.02.2011
    Пчеларски район
    Резерват "Северозапад"
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Мамка му, пак съм чел грешната книга или съм бил тренкен, като съм чел. Ама по спомен там пишеше : захранените личинки от стартера ( или без стартер ) се поставят между пити с открито пило.
    пп. ето що не ми стават майките.
    По книгите може да прочетеш много верни, а така също и неверни неща. Важна е практиката. Колкото до това дали ще ти се получат или не майките до открито пило, то да, в по-голямата степен ще ти се получат. В случая идеята е друга. В горния корпус е да имаш повече млади пчели за първите 24ч. докато не си махнал преградата между ХР и корпусите, а с това и да повишиш количеството и качеството на захранените маточници. А за след това те си знаят работата, пък надявам се и ти твоята...
    Keep Walking...

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •