Чел съм че миризмата на оборски торове влияе на настроението на пчелите.Въпроса ми е дали миризмата от близката птицеферма прави пчелите ми по агресивни.
Преглед за печат
Чел съм че миризмата на оборски торове влияе на настроението на пчелите.Въпроса ми е дали миризмата от близката птицеферма прави пчелите ми по агресивни.
Според вас този кошер как е? Снимката е правена в неделя 08:30ч. около 0 градуса.
Прикачен файл 7908
Когато кълбото се придвижи до задната стена на кошера тогава слагай питки.Като гледам това ще се случи през февруари.Махни крайните рамки за да се подобри вентилацията.
Здравейте!
Начинаещ пчелар съм и есента подхраних отводки те ми с инвертиран захарен сироп за да имат повече храна и днес отворих 3 кошера и забелязах, че където са складирали сиропа в килийките захарта е кристализирала. Ако някой може да ми да де съвет какво трябва да направя и изобщо проблем ли е това. Кристализацията на некачествен сироп ли се дължи или аз нещо някъде съм сбъркал.
В коя част на кошера са рамките с кристализирал сироп.Предполагам,че говориш за крайни рамки,които не са запечатани.Ако са крайни просто ги извади и ги поръси обилно с пудра захар.
И в центъра на гнездото имаше кристализирана захар но в по - малки количестава
Прикачен файл 8009
Кажи първо, какво е това на дъното на кошера. Да не се окаже, че си пред кошера. Каква е рамката посочена със стрелка?
Където и да е застанал(в случая е отпред ,ако мрежата на дъното е поставена там) ,Запечатан мед няма никакъв,по това което се вижда.Течен,кристализирал-я има 2кила я не.
Провери ли каква е консистенцията на кристализиралите килийки? Ако са твърди си в беда. Ако е мека пухкава консистенция (така става при инвертирания сироп), пчелите ще го изядат.
По принцип дори и меда понякога кристализира по питите, но пчелното кълбо като го затопли, той декристализира и те го изяждат.
Аз също пролетно време съм вадил кристализирали пити, но само по периферията на гнездото, където пчелите не са им обръщали никакво внимание и не са ги затопляли и декристализирали. След разпечатване и преместване към центъра на гнездото пчелите ги изяждат, или ако не успеят да ги декристализират (едри и твърди кристали), тогава ги изхвърлят навън.
Не знам защо гледате мойта снимка.Колегата с инвертирания сироп не е приложил снимка.И за сведение стоя отзат.
По какво позна в кои пити и килиики е ИС, и в кои е меда.!?! :yo: Няма ли вероятност ИС да е консумиран, пък меда да е останал и сега да е “захаросан“.
П.П. Не че разбирам от сиропи, ама ако наистина при теб се окаже, че сиропа нещо.....е менте. Кажи на колегите от къде е купуван че да внимават. То вече какво ли не се буха в тия кошери.....
Тц, тц, тц виж ти. Нов лигоч си имаме. А честито.
Днес реших да си проверя любимците.Първия кошер кеф доста пчели отгоре на рамките в задната част на кошера сложих половин кг подхранка върху кълбото и затворих.Втория още повече пчела в предната част.Третия кълбото беше в предната част пчелите ми се видяха по малко може би защото бяха по дълбоко ама хайде рояк от тази година.Последния кошер изненада имаше 50бр. умрели пчели а останалите се бяха изпарили.
И кое му е кефа за първия? Че са свършили храната още преди нова година? На странни неща се кефите.
За знанията които имам се радвам че са живи.Сега предполагам че трябва да ги храня всеки месец.Относно храната не съм спрял от месц май до 15 септември да ги храня с сироп 2 пъти седмично.Месец октомври сложих в хранилките и твърда храна но този кошер и избягалия не се я докоснали.
Не го приемай като заяждане. Това което описваш е повод за притеснение. Това семейство трябва да го следиш и винаги да има питка над пчелите. Иначе както им се радваш сега, след 15-20 дена може да са умрели.
Ако на 20 дена не слагаш по 1кг и другите ще отидат при първия
Слабо си хранил и сигурно с рядък сироп
Ясно ще ги храня всеки месец .Но не разбирам защо при толкова хранене не са си събрали за зимата .Аз от плодника мед не пипам не че от магазините съм взел доста де 5кг мед съм взел от един магазин тази година.Предполагам че и избягалите пчели са заради глад
Един кг захар за 4 хранилки 2 пъти седмично им слагах
Явно не съм предценил добре запасите.Но като цяло мисля да сменя района .За 1.5 години 100кг захар 20кг твърда подхранка 1000лв за кошери семейства и малко инвентар за 6 буркана мед
Сега като се замисля и наблизо минаващия жп път е проблем 6 пъти на ден има малко земетресение
Ако има някой от Кюстендил съм навит на някой урок
Имам колега дето от 13кошера в хубав район дето други колеги вадят по 50кг минимум от кошер а той за 3години не извадил и едно тенекия мед но и не слуша и не възприема има си определени срокове за подхранване третиране и трябва да се спазват разширение на семейството и аз несъм много знаеш но се уча питам и от форума много съм научил!!!
Здравейте.Гледам прогнозата за времето и събота и неделя минималните ще са -22 -28 градуса...Има ли нещо, което мога да направя за да помогна на пчелите в такъв момент.
Има ли значение дали рамките са от чамов или от липов материал?Или разликата е незначителна и не трябва да и се отделя внимание?
Никаква разлика няма дали ,ще са от липа или чам.Прави ги от това което имаш или от което ,ще ти излезе по евтино ...Успех
Аз лично използвам чамов материал.По е евтин и добре се работи,а колкото до липовия вярно е че изглеждат по добре но липата е скъпа ако ки я купуваш.В крайна сметка всеки сам решава с какъв материал да работи.
Поздрави:Цветан Димитров
Кошерите сам си ги правя,купувам си дюшеме на 7 и 9см.ширина дебелината е 2.5см,лятото го купувам и материала съхне цялото лято,в момента съм подготвил 28 нови кошера с 2 магазина остават само да ги боядисам.Няма значение какъв материал ще ползвате чамов,липов,бук,дъб важното да е сух.Лесно и бързо е дюшемето за направа на кошер защото е мъжко и женско лепиш и после с видии няма мърдане 50г.
Дюшемето е с дебелина 2,7см.След слепването може да се рендоса на 2,5см..........
2,7 не съм виждал никъде. При мен продават само 2,5. И от вътрешната страна е направо ужас. За това и спрях да го купувам. Купувам талпи и греди и ги разбичвам. За мен лично минималната дебелина е 2,4 2,5 след рендосването. Най-вече заради челните страни.:yo:
Складът от който купувам зарежда дървения материал от Велинградско и дюшемето наистина е 2,7см.
Възможно е да продават при мен нещо некачествено. Имаше и други проблеми. Например от лицевата (рендосана) страна на дюшемето като ги наслагам свободно да стъпят дъските в нутовете и се получава половин до един мм разминаване. Това в къщите се оправя с циклене. А също и нутовете, имат лек наклон. И като ги стегна, започват да се извиват, като бъчва. Играех си леко-леко да ги минавам на абрихта, че да захапват и лежат право. Ама вече се отказах от дюшемето.:yo:
Каква му е цената на 7 см. дюшеме? Аз под 48 лв за връзка (2.8 квадрата) не мога да намеря.
Последно преди 3 години го купувах на 32лв връзката. Ама то при мен за толкова пари, толкова и качество.
Тая година разбичих последните талпи. От догодина започвам да бича греди 12х12см. 21лв е бройката. Това за плодниците. За магазините пробирам кофражни дъски, 260лв е кубика. Тука в склада за дървения ме пускат да си пробирам от камарата, по някой път изпадат дъски на 2,6-2,7мм дебели.
Има грапаво както казваш но е доста малко,проблема го решавам със ситна шкурка,изтърквам леко и се маха:) не е нужно да ги рендосвам изобщо материала е добър доволен съм от човека където го вземам,ако не се лъжа от пачка със 9см и пачка 7см има разлика 2-3лв. 46лв е пачката в момента 2.8м.Боядисвам ги само със лак за дърво Сикенс 2 ръце.
Здравейте колеги. Едно семейство ми умря ,мисля че просто нямаше достатъчно зимна пчела и имаше достатъчно мед в крайните пити ,но в средните венеца беше по свършил . Забелязах ,че от питите тече малко мед ситни капчици. 1-2 пити ще бракувам,а останалите се чудя дали да дам на другите семейства отгоре върху другите пити. Възможно ли е да е вкиснал меда ? Или да ги прибера в склада за лятото като правя отводки ??
Здравейте, след два часа мисля да сложа питки на отводките. Ще ми е за първи път, тъй че не се смейте. Студено е /-2/ и се чудя, като вдигна таванката и кълбото е опряло в нея, че и в хранилката над нея някъде видях пчели, как да си направя място за питката? Да смитам пчелите настрани, да ги опушвам ли или да се откажа и да чакам по-топло време? Прогнозата за една седмица напред е за все същото време.
Работата учи затова няма да се плашиш, действай. При ниска температура неможеш да ги сметеш, като залепнали са, няма нужда и от пушалка. Аз ги слагам, като малко ги побутна с питката. Най добре би било да се сложи точно отгоре, но аз такъв случай при мен не съм виждал. Винаги са отгоре, колкото по-силно, толкова повече.
Тоест съвета "сложете питката точно върху кълбото", както е писан и публикуван в книжките, е по-скоро пожелателен?
Това виждал ли си го или само си чел. Когато вдигаш таванката , разксваш кълбото и на нея остават пчели, тях как ги побутваш или ги жертваш за благото на останалите.
Когато пчелите са над рамките в студено време, няма как да ги махнеш от там. Само след часове ще разберем, как е било при колегата.
Отивам след малко.
Истината е в надставките. Така пчелите, които са по таванката се връщат без проблем.
Истината има мн лица.И без таванки и без надставки и без корпуси пак си става идеално.Щом ще се храни,защо трябва да чакаме(рискуваме) пчелите да ударят таванката или да стане февруари-март и тогава да започваме и да се чудим как да поставим питката да не смачкаме бол пчели.........
Не взимат ли питките по-бързо отколкото да си разпечатват мед по питите. При мен не са се облитали от 15 Ноември горе-долу. И не мисля да ги натоварвам с питки поне още 10-ина дни. А предвиждам да няма облитане поне до 20-ти Февруари. Днес “чух“ една редица, бръмчат тихо, спокойно, леко, приятно. Аз лично ще чакам.
Естествено,че питките свършват по-бързо.А дали ще запълнят "карантийката" на пчелата зависи от питката.За купешките немога да кажа,но с домашните от мед и пудра захар,няма проблем.....
С найлона си лесен, нямаш пчели по тавана. Аз, като съм без найлон, като вдигна капака, по него отдолу е плътен килим от пчели на два-три реда. Сега е слънчево, стопли се, като посегна да ги смета, за да направя място за питката, чудо става. Мисля да се откажа за днес, само 26 бр успях да оправя, отнесох 4 жила. Пъхат се из маншети, яки и жилят.
Всичко си има положителни и отрицателни страни .
Дали е с полиетилен , дали с надрамкови дъсчици или с надставка .
Аз лично поради тези причини предпочитам да слагам питки на -10 или на + 10 градуса. В първия случай кълбото е плътно и не мръдват (с малки изкшючения). Във втория случай е достатъчно топло за да облитат и ако се налага някакво разбутване или разместване ползвам и пушалка, след това пчелите имат достатъчно време да се успокоят и отново да си сформират кълбото. Успех :)
Мерси! Успях да наслагам питки на всичките. Имам една малка правоъгълна мистрия и като надигна от едната страна тавана, остъргвам пчелите с 2-3 движения върху кълбото, така махам и восъка, който са налепили там и пречи. После внимателно прибутвам питката право върху кълбото Ще ми е за урок друг път кога се слагат питки. Още веднъж благодаря на отзовалите се.
Пушалката е основен инструмент на пчеларя. За новобранеца е задължително да я ползва.
Предполагам че пчелите се подпушват и при зимното подхранване.Когато купувах храната ми казаха че не е необходимо но първо пчелите бяха налазили по остатъците от старата подхранка и второ студа не им пречи да жилят.
На прав път си, с предположенията, ноо зависи кога си купил храната и са те съветвали и кога ти, си решил да я слагаш. Както сподели Костадинов, когато е студено, пчелите не летят и няма как да те ужилят, но когато е по-топло се налага, да се прибегне до помощта на пушечния инвентар.
Пушалката изобщо не помогна в това полустудено време. Пробвах да пуша над кълбото, през прелката, през отвора за хранилката - все един и същ резултата, както и когато не я ползвах. Следобяд беше още по-гадно, след всеки кошер внимателно изтупвах кацнали по дрехите пчели, иначе пропълзяват по някое време под дрехата и изненада... Играх си 6 часа с 56 кошера и отнесох 4 жила. Опита май с никакви обяснения не може да се замени.
Агро, пушека има действие, което е необходимо да се владее от пчеларя! Действието на пушека е едно през летните месеци и съвсем друго в студа!
При каква температура им слагаш храната?
Почнах на -2 градуса в 10 сутринта в събота. Хапнах на обяд, после до 17 ч свърших, беше слънчево и да е станало 0 градуса най-топло предполагам. Ако можех, щях да отложа операцията, ама само с този ден разполагах. Ето това, като на този клип, виждах при отварянето на кошерите, моите са и те на един корпус:https://www.youtube.com/watch?v=Hg4j...ature=youtu.be .
Още по-точно е това клипче, от 1,5 минута до 2,5 минута, точно същото беше при моите:https://www.youtube.com/watch?v=YyBMxAZoZu0 А ги барна, литват вкупом връз мене, кацат и почват да пълзят и да търсят пролука в дрехите, където да се напъхат.
Агро, ама от де тоя кураж да ги събаряш от дъската, дано вече си научил урока. Какво ти пречеше да сложиш питката до пчелите, ако си мислиш, че е голяма сложи само половината. Ако имаше десет кошера да се заиграваш, ще те разбера, но ти ставаш с повече бройки от половината в този форум. Ако продължаваш по този път, много ще си блъскаш главата.
Проблема бързо се решава с "непробиваем" гащиризон - "скафандър", за другия пчелин на всяка цена ще се снабдя, казвайте откъде и какъв. На повечето семейства почти няма свободно място от пчели върху рамките, къде да я дявам тая питка, пък била тя и наполовина? Голямо размазване на пчели ще падне, ако не ги махна поне частично от таванката.
Гащеризоните на Лисон са добри, но отсега си задай въпроса за другата година, пак същото хоро ли ще играеш? Готви си празни кошери, за май месец ще ти трябват.
Някъде по мненията прочетох , че имаш пчели и в хранилката над таблата. Аз лично слагам тестото на мястото на хранилката отгоре на таблата. Сам си меся тестото и го слагам в стереопорени тарелки. В по-големия процент от случайте пчелите са в средата точно до отвора за хранилка на таблата.
Тесто може да се сложи и в хранилката. Маха се преградата и се поставя тестото. Когато се слага на рамките, не е задължително да бъде точно върху пчелите, може и от страни. Рекламна брошура от Практикер много помага да задържи пчелите под нивото на горната летва. Нужно е да има и достатъчно мед по питите, естествено.
И не че нещо, мисля че искаше да имаш 400 кошера. А сега от 4 ужилвания търсиш скафандър. Свиквай да работиш с пръсти.:yo:
Моите повечето са си избрали странично, по-близо до южната стена. Хубавото е, че отвора за хранилката ми не е в средата, а малко встрани, така че мога да въртя тавана, накъдето е кълбото. Мислех, че питката е спасително средство, когато е студено и пчелите не могат да си вземат мед от пити извън кълбото. Иначе мед си имат достатъчно, но е встрани. Като е студено, как ще ходят в хранилката?
Самото кълбо е на пластове от пчели. Постоянно се движат, отвътре навън, и отвън навътре. Сега в по-топлите дни си пренасят. Както си пренасят от крайните пити, така ще си пренесат и от хранилката. Пробвай ако не вярваш.. Сложи 1 топче тесто в хранилката и ще видиш утре-вдругиден как ще я налазят. Открита (външна) храна ги привлича. За жиленето трябва да навикнеш.Някой организъм по-бързо свиква, друг по-бавно. Аз вече не се подувам, ама много ме боли от самото убождане. А ще трябва да свикваш как и къде да пипаш, че да не те жилят. Щом сега кълбото е над рамките, по-добре не ги разбутвай. Ако слагаш питките на рамките, ги сложи отстрани до кълбото, и леееекичко със самата питка побутни края на кълбото колкото да закачат питката. И да смачкаш 5-10 пчели-нема начин. Другия вариант е в хранилката.:yo:
С времето организма ти ще свикне и ще започнеш по-малко да се подуваш, не се притеснявай. Доста колеги споделят, че след първите ужилвания пролетно време ужиленото място се подува за няколко дни, а по нататък през сезона подуването ако го има е за няколко часа. Разбира се винаги има и вариант организма да развие алергична реакция, имам познат с такъв случай, така че би било добре винаги да имаш на пчелина подходящ медикамент :)
Това го пробвах месец октомври така че хем да не безпокоя пчелите хем да имат повечко храна за зимата.Два кошера бяха взели цялата храна един не беше пипнал от храната но и пчелите бяха мигрирали.Итересното е че четвъртия няма храна а не бяха пипнали от хранилката.Това си го обяснявам че кошера е имал малко храна и кълбото се е сформирало по назад.Другото което ми прави впечатление е че храната в хранилката е станала много твърда направо замръзнала.
Питката по това време,поставена в хранилката или над таблата е горе-долу,като съседната рамка с мед.При възвратни студове пчелите е възможно да изгубят контакт с храната.Иначе при подходящо време пчелите си пренасят от края(вън) на вътре.
Аз, за да не се измъчвам с такива дилеми, съм махнал таблите/възглавниците, и съм сложил дебел памучен плат - преди 10 дни им раздадох по 1,25кг Апифонда....много бързо става - режа я питата на две с макетен нож, една пита на 2 семейства, и я разрязвам още на още 3-4 места...вчера ги отворих леко да ги погледна - маат яката!!....края на февруари ще им замеся вече питки с прясна извара и мед - да хранят пилото.
Да споделя и аз занимавам се от една година и нещо с пчели.Имам четири броя кошери и вчера ги отворих да видя дали са живи.Слава богу всички мърдат има живот.Започнах с един кошер направих отвотки без някой да ми помогне.Само с четене във форума успях да се справя.Приятели пчелари имам много но когато ги питам нещо все нещо мънкат и не казват нищо.Много често съм във форума и има много неща които ми казват какво да правя.Утре смятам да ги отворя и да им сложа Апифонда.Четох някъде че таблите се обръщат и слагаш храната.Мисля че това е добър вариант и удобен.
Браво! Чета и си мисля, че ако бяха повечето начинаещи като теб, занаята ще просперира. На доста от новите е необходимо много да се обяснява, а те не се стараят да вкарат поне малко своя мисъл. Ето това те прави по-различен от много други! Що касае приятелите, вероятно ти ги имаш за такива, те не са на токова мнение, щом не са оказали помощ.
П.П. Що касае обръщането на таблите, това е много подходящо, особено, ако ще слагаш цял пакет от Апифонда, защото най-малката разфасовка е 2,5кг., което е доста обемно.
Да и аз това го прочетох за таблите че се обръщат,и новите кошери които са почти готови им заковах летвички 15мм. по края и зимата когато храня със суха храна просто ще обърна таблата да не опира храната мисля че 2.5см разстояние е предостатъчно.Благодаря на колегата който пусна снимката със таблата:)