Всичко си има положителни и отрицателни страни .
Дали е с полиетилен , дали с надрамкови дъсчици или с надставка .
Всичко си има положителни и отрицателни страни .
Дали е с полиетилен , дали с надрамкови дъсчици или с надставка .
Аз лично поради тези причини предпочитам да слагам питки на -10 или на + 10 градуса. В първия случай кълбото е плътно и не мръдват (с малки изкшючения). Във втория случай е достатъчно топло за да облитат и ако се налага някакво разбутване или разместване ползвам и пушалка, след това пчелите имат достатъчно време да се успокоят и отново да си сформират кълбото. Успех![]()
Мерси! Успях да наслагам питки на всичките. Имам една малка правоъгълна мистрия и като надигна от едната страна тавана, остъргвам пчелите с 2-3 движения върху кълбото, така махам и восъка, който са налепили там и пречи. После внимателно прибутвам питката право върху кълбото Ще ми е за урок друг път кога се слагат питки. Още веднъж благодаря на отзовалите се.
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
Пушалката е основен инструмент на пчеларя. За новобранеца е задължително да я ползва.
Предполагам че пчелите се подпушват и при зимното подхранване.Когато купувах храната ми казаха че не е необходимо но първо пчелите бяха налазили по остатъците от старата подхранка и второ студа не им пречи да жилят.
На прав път си, с предположенията, ноо зависи кога си купил храната и са те съветвали и кога ти, си решил да я слагаш. Както сподели Костадинов, когато е студено, пчелите не летят и няма как да те ужилят, но когато е по-топло се налага, да се прибегне до помощта на пушечния инвентар.
Пушалката изобщо не помогна в това полустудено време. Пробвах да пуша над кълбото, през прелката, през отвора за хранилката - все един и същ резултата, както и когато не я ползвах. Следобяд беше още по-гадно, след всеки кошер внимателно изтупвах кацнали по дрехите пчели, иначе пропълзяват по някое време под дрехата и изненада... Играх си 6 часа с 56 кошера и отнесох 4 жила. Опита май с никакви обяснения не може да се замени.
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
Агро, пушека има действие, което е необходимо да се владее от пчеларя! Действието на пушека е едно през летните месеци и съвсем друго в студа!
В момента има 8 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 8 гост (и))