Меда го разтварям с вода за ферментиране на материала вместо захар.
Преглед за печат
Меда го разтварям с вода за ферментиране на материала вместо захар.
Аз също пия тази година ябълкова ракия с мед. Жена ми е бухнала в качетата с ябълково пюре 2 тенекии стар мед, и наистина се получи страхотна ракия. Рецептата е нейна лична тайна, защото освен меда е слагала и стари компоти, стари конфитюри и т.н. Не се оплаквам - ракията стана готина и приятелите ми я хвалят. Въпросът е, че като я изпием, следващия път няма как да повторим същата рецепта.
И по-добре не я повтаряй тази рецепта защото ябълковата ракия не е добра идея. Пектина и целулозата са основните съставки за образуване на метилов алкохол, а в ябълковия материал и двете са в изобилие. Като слагате мед само си оскъпявате ракията-иначе е добре за ферментацията, защото се влагат прости захари и ензими .
Не знам какви са вашите теории и имат ли те нещо общо с практиката, но аз в момента пия двойно-препечена ябълково-медена ракия 56 градуса с нулево съдържание на метилов алкохол и се кефя ..... drinks;
Ракия с нулево съдържание на метилов алкохол няма-просто не съществува, но ако ти си го постигнал ще е много интересно да споделиш как го правиш.
Матеев , не знам дали някой от форума е варил ракия повече от Венци . Не спори с него.
Наздраве!
Това че жена ти я бълбука е добре защото я окислява, но ако си мислиш че по този начин махаш метиловия алкохол-Не! нищо не постигаш. Главоболието няма нищо общо с метила, ако те заболи глава от употреба на метилов алкохол вече ще си умрял. Каквото и да си говорим ябълковата ракия е калпава ракия.
Понеже акваристиката е голямата ми страст, вече не оставям горките рибки без въздух. Метила и вкуса на ракия,ги подобрявам с дъбово или черничево буре. На моя вкус най ми пасва отлежала мускатова ракия. Макар, че към настоящия момент пека филийки на камината и бухам пелин. От него ми става хубаво навсякъде и забравям за ракията, която се гуши в съседната стая в бурето. Бат Венци, недей така сега ми разваля рахатлъка с такива квалификации! Че днес имам повод,но съм на работа. В казармата, ако имаше домашна ракийка... Ако ще и от зелени домати да беше..По щеше да ми допадне от червен ром с айрян, да не изпадам в по- големи дребнавости!
Тянка не си ме разбрал правилно. Домашната гроздова ракия е супер, но гроздова не джиброва и ако я забравиш минимум за една година в някое дъбово буре става еликсир- на оная ти работа да капне да я оближеш.
Как да я забравя, Бат Венци? Студено, тъмно и влажно в туй буре! Сърце не ми дава и за минутка даже?
Бат Тянко стига с тая казарма, че веднага се сещам за един новобранец, който докара една двайсет годишна 60°. Като пиеш,първо си мислиш, че влиза олио/толкова мазна/ и след малко почваш да осещаш един огън как се спуща надолу. В следващия момент бягаш към най-близката мивка. Още го споминавам като се спомене за казарма.
бат тянко,за мен е кеф, да чета твоите,крилати фрази във форума,ти си,като перла в короната,бъди все така,сърцат и крилат.Твоят дух е заразителен.Бъди здрав!
Освен ябълкова имам и джанкова, и сливова (общо 120 кила). Просто такива плодове даде овощната градина тази година. Какво - да ги оставя да изгният по земята ли?
Мене ако питаш - хубави са си всички ракии, особенно след 3-тата чашка.
Между другото аз цял живот пия само уиски и нищо друго. Както казах - проблема беше с главоболието. Тази година е първата, през която минах на ракия, и трябва да си призная, че започна да ми се услажда. И тъй като привикнах на над 56 градуса, сега уискито вече ми изглежда като пикня.
Варил съм ракия от какво ли не - вишни, ябълки , акация , дренки , портокали и .... Най-добра е от кайсии (може и със захар ) и смокини . За гроздовата не говоря - тя е царицата на ракиите. И да добавя - винаги преварка (по нашия край така и казваме ).
Наздраве на ракеджиите !
Борка,колко пъти си варил от сини сливи или дуди...за преварка става въпрос.На кайсията предпочитам плода и костилката.....
Някой който разбира може ли да коментира това видео.Бурканите заместват колоната на казана.
https://www.youtube.com/watch?v=yEIcVGwl-Co
Ангеле, от сини сливи съм варил много пъти. От дуди не съм. Плодовата ракия когато се прави преварка се оставя малко джибра от сока и се слага в преварката за дъх (особено при кайсия, смокиня ,синя слива).От портокала мирише на парфюм. Ябълката има кофти дъх(Матеев, нищо лично, твоята може да е по -добра ). Виждам, че има доста ракеджии , така че пак наздраве!
На такива казани ли правите преварка, или на стария модел? http://www.cross.bg/photo_new_galler...d774358b3b.jpg
Последно варих при един приятел на колонен казан(мисля, че тези са такива ).И да добавя, не си хабете меда за ракия, няма файда.
Според мен има файда при преварка в старите казани(1 буркан ). Омекотява ракията.
Матеев ,това си е истинско ракетно гориво ! По моята сметка ти докато удариш 3 аз ще цапна 5 ,но после жена ми на мене ще вика ,че съм пианде ,а твоята нищо !:bigsmile::laughing:
Това казва за ракията проф, Д, Цаков :Прикачен файл 5791
Извинявам се за качеството на изображението ! Наздраве !
Иване , моята текна на 90 градуса на този колонния казан ! Не се шегувам.
Най-добре е с дестилирана вода. Става и с минерална, но някой път ракията побелява (особено при по-нисък градус)
След преварка ......! Винаги я докарвам до 52 гр, ! Влиза в бурето ,за да види лесно ли е да се стои в буре ! Бурето след 5-6 месеца си е пийнало и то и е на 48- 49 гр, ! От там насетне до желания градус ! За мене и според технолог ,аромата идва около 42-43 гр, ! При гроздовата е 47-48 , нямам голям опит !
Всяко уравняване с преварена изворна вода от Стария Балкан !
P.s. При равна температура , бавно с разбъркване !
Аз съм вземал дестилирана вода от хим. лаборатория и няма проблем и при по-нисък градус .Но с друга под 45 градуса и на мен ми е помътнявала.
ОТБОРА, ЗДРАВЕЙТЕ,
Когато ми се наложи преди няколко години да корегирам бях взел доста марки мин. вода. При мен се получи с Девин изворна (с розовият етикет), но гледам да не падам много с градусите. При по-нисък градус се усещат ароматите, търся компромисно решение. Гледам на мен да ми харесва! Гостите ако не им харесва ще пият по-малко. МАЙТАП! Когато съм черпил, или давал на някой, повечето казват, че им е силна. Въртя се около 45-48 градуса.
поздрави и НАЗДРАВЕ! Отивам да си долея, оппппа, изпил съм я, да си налея една за лека нощ! Г. Георгиев
Прикачен файл 5794Прикачен файл 5792Прикачен файл 5793Адашко ,ако я забравиш за повече от една година??А това на снимките класиката в жанра.
Адаш твоя кът за свещенодействие наистина е класика. Ако можеш да я забравиш 5-10 години още по-добре, но трябва да е в уморено буре.
А моята жена преди малко вика- за салата има ракия, но какво ще ядем?:bigsmile:
Слънчо, ако си мислим за едно и също вече не го яде! Пък и яз са назландисвам! Виж ракията е друго нещо. С нея си лекувам умората. Примерно върна се в къщи, кача се на тавана и почвам да се чудя какво да кусам от това дето са пратили колегите.
Пробвал съм от забравената на Бат Венци Автоклима. Като кусах 5 годишната ми стана гот, ама като допрях 7 цата до устата си и забелих очите! Какви нерви имате бе хора- как търпите? И двамата сте големи Венцита- обичам ви!
Тянка това CAPI ,колко години ще го чакаш да старее?Браво! Също ми е като 35 годишна булка(чужда)...Направо със суджук и подложих......Благодаря!
Бат Ангеле, да си жив и здрав! Какво ти чакане! Тя тази няма да стигне и за половината ми дружина! Твоята също не пада надолу, дори напротив. Догодина дай Боже повече, та да почерпя цяла България! Ха сега, моля пусни една снимка на вълчата салатка! А, може ли?
Аааа,Тянка,работното време(17ч) мина.Ако взема да работя(да снимам) може да ме барнат от инспекцията по труда,че работя и ...........Нещо немога да вдяна на новия телефон-прави големи снимки и не мога да ги втикъм у форома.....
Комшията земеделец! Застанал отпред и продава салатка! Взех една да му помогна с пласмента. Един лев бройката, ама излезе салата за един взвод новобранци! Тука в къщи ми грачи една гарка, ма не е рошава. След малко също като в приказката, е почти де -гаргата започва да чурулика като славейче! А пък аз от мезе като на Ачката, оголвам зъби и ръмжа като вук. Абе почти като новогодишно шоу, ама от Хачо- като едно време! Смях! Наздраве!
Бат Тянко сега ще опитам алжирката да видим как е. Един комшия пенсионер ме видя като я носех и ми каза, че ако е хубава да си стискам задника, защото тръцнали и ще оцапам гащите. Затова едно време в Странджа са ходили все с черни гащи :-) :-) :-) :-)
Кво ши тръцкаш- пусни му гласеца издебело и му цокни издебело!
Четох другата тема, в която колегите се черпят с мед. Еми това верно извратена работа! На краставичар краставици, ами на тоз дето прави презервативи примерно, неща и да си помисля....Аз се наработих и сега почивам. Понеже отвън изглежда приятно слънчево реших да си сипя една ракия за обяд. Та белким освен душата си стопля и стомаха. Мъка! Наздраве колеги и колежки!
Подкупи не давам. Дори на полицаи.
А пък аз давам- наред! Я ти стой на тоя студ с палката. Че да ти се паднат само изрядни шофьори! Ще се молиш да ти се падне някоя издънка, като мен. Слизам вадя по една курабия, отивам за кафе и им давам по една....хартия. Другия път като ме видят, хич не се чудят. Ами направо се хвърлят пред колата.
Чак пък изряден. Плащам си актовете. Помагам на хазната. Ха-ха.
Тююююю, Ачка- поне една тревичка да беше оставил! А то писта!
Не бой се Бат Венци! Аз съм насреща! И мед има, ракия,вино също дал Господ. Което нямам у нас има в магазина. А и хич не ми се свиди. Само да сме живи и здрави- другото ще се нареди!
На теб няма да ти дам нищо! :laughing: Сам си вземи, което ти хареса! bow;
А,а,а, не се прав Бат Венци тавана е пълен със средства за опиянение. Яд ме е, че не слагам бележки. Сега не помня, кое какво е и от кого е?
Тянка,давай рецептата за козуначено тесто!
ДОКАЗАНО! Ракията е безценна за здравето!
ПП Информацията е за начинаещи! Напредналите го знаят!:)
http://bradva.bg/bg/article/article-32870#.VoinYu78LqC
Аз за това, всяка вечер профилактично искам да се лекувам! Ама- не мога!
Те тия неща братушките от кога ги знаят!
https://www.youtube.com/watch?v=h0U2CAjEnUo
Здравейте,
Венци, и двете! Доктор си, щото лекуваш. Фармацевт, щото произвеждаш!
Да сме живи, и здрави! Да произвеждаме, и лекуваме! Да не се забравя! Самолечението, дан,се прекалява!
Поздрави, Г. Георгиев
Бат Гошо, тука трябва да ти опонирам! Аман от икономии ! Хайде да прекаляваме във всичко! Не само в работа, но и в удоволствията! Да се натряскаме с кеф с качествени питиета. Щом като викате, че е полезно...
Нещо зарязахте темата ,да не настъпи дефицит ? :bigsmile:
Чувал съм от стари хора ,че по време на цъфтеж ракията от съответния вид се увеличавала като обем ! Гледайте да не прелеят буретата :облекчавайте . ;)
П.С. А бе жива стока си е това .
Пиеш до като го командваш,почне ли то да те командва ставаш свиня.
Момчета, аз като прегърна бурето и минавам в друго измерение- без да пия! Направо съм за Мълдър и Скъли! Ще им разширя зениците! Добре, че не го сложих в мазето- там щеше да ми е адресната регистрация!
Само едно буре ли имаш Тянко?
Бат Венци не е едно, ама Ачката ми се кара и аз скромнича!
Тъй де де тъй.И аз имам 10 сервиза чаши,но не "прегръщам" всички...Е,само докато се напълни миялната машина....
И правилно е да ти се кара.А аз отивам с внука да си купиме вкоренени асми.Някой да има раннозрейно ,студоустойчиво десертно?
Преди десетина години си купих някакъв Холандски сорт-ражда по-много и зрее през първата десетдневка на август,но се оказа подобен на черния отел.....Сега съм се разбрал с косе-босе,на тях холандката на мен другото....Имам и бяло без семки с кръгли плодове(до едри) и то избистря около 20 август,но не му знам заглавието.
Може ли някоя пръчка?
Може разбира се,но това може да стане на есен или догодина.Още в началото на февруари приключих с резитбата.
С жената сме стигнали до консенсус- аз готвя тя мие. Когато тя готви пак си ги мие. Обаче аз не смея да я прегръщам! Кобра е това- не е шега работа!
Е,нямаш ли си свирка.....Посвири и и ще затанцува....Тъй де.Така се опитомяват кобри.....
Ачка, малко са ми пепелянките на пчелина!
И пепелянките се оправят със свирка.... ама върбова-поне 1,2м-1,5м и дебела като кларинет.Като и свирниш 1-2 на ушенце и...готово....
Добре, ама като ги срещна- все мъкна един тон инвентар. После известно време, се изпепеляваме с поглед! А след това аз тръгвам за сурвачката... Обаче, като се върна гадината ми се хили, изпод кошера?
Сега резници се вкореняват най лесно.Стига да ги имаш!
Адаш вземи си грозде сорт Велика- много едро и ранозряло. Много добър сорт.
Бат Венци, а тая Велика на каква резитба търпи?
гр. Айтос
Ул. Станционна № 68
e-mail: gaby_aitos@abv.bg
GSM: 0887 / 560 103 ; 0884 / 033 089 Тянка на този адрес има такива хубави сортове грозде че да ти се свят завие.Жалко че ми е толкова далече!!
Бат Венци, ако искаш нещо само кажи- взимам и изпращам!
Адаш виж това
http://amv-agro.com
http://izs-ruse.org/
Тянка,къде изчезна м-р ГОГОЛ?Нали обеща бе Тянка да подарява.
Момци за пореден(последен) път си купих посадъчен лозов материал от случайни производители. Предишните случаи ме разочароваха разни прехвалени производители особено за Великата. Уж черно, едро, ранно и с малко семе, а излезе някакъв непознат за мен(предполагам винен) сорт-светъл, ситен и семчест...
Тази година използвах ходенето до пловдивския панаир и се надявам на представителността на форума за да се сдобия с достоверен материал. Иначе за десертните освен Велика бих препоръчал и Троя.