Ако свободно се членува в новата организация без местни структури как ще се избират делегати или всеки един пчелар ще присъства на събранията, та това е невъзможно.
Преглед за печат
Ако свободно се членува в новата организация без местни структури как ще се избират делегати или всеки един пчелар ще присъства на събранията, та това е невъзможно.
И на мене нещо подобно ми се върти в главата. Преди всяко отчетно-изборно събрание ще се изчислява квотата за всяка една област или община и ще се казва колко делегати да се подготвят, така че събранието да е например 300 човека. Когато се появи някаква група от определен брой пчелари от няколко съседни села без представител, на тези пчелари ще им се изпраща списък кои са те и молба да се разберат помежду си и да определят един единствен делегат.
Рибата в морето, тигана на огъня...
Всеки член на УС да има равн глас. Но... 1, 2 и 3 по членове и семейства да имат право на "вето".
Да цифрата търпи промяна и разискване , но това не може да се постигне без местни организации дали ще са само общински без областна може да се разисква, но и областната е необходима като председателят и ще се избира от председателите на общинските структури и той ще е човека който ще комуникира с националната организация , ще е връзката. Той може да е и един от председателите на общинските структури.
Рибата вече цвърчи и в събота ще я вадим от тигана. Въпроса е да не я извадим сурова или обратното - много прегоряла.
Колкото до ветото - дадем ли за нещо право на ВЕТО, бъди сигурен, че всяко едно решение ще бъде блокирано още в зародиш. По-скоро друго - трябва да си изясним кои решения се вземат с 50% +1 и кои с 66.7% + 1.
И в Плевен и в Пловдив на пчеларските срещи се събрахме около педесеттина човека, може и малко повече да са били(определено не повече от 100), и то на пчеларски изложения, та къде ти толкова хора(над 300) ще ги съберете само за едното му "съвещание"(отчетно или каквото и да е там събрание)...?!? Освен ако не им се плати транспорта, безплатен хотел, храна и командировъчни.
Ха-ха .....
Аз си наех юристи, за да ме съветват в борбата с Ганчо и Майкопроизводителната асоциация, и знаете ли коя беше първата консултация, която ми я дадоха?
Цитирам: Матеев, трябва да знаеш, че правото и правдата са две различни неща. Не ги бъркай едното с другото .............
Ми не си прав. Защото по-голямата част пчелари са "любители". Демек парите си ги изкарват в "капитализЪма". И още по страшното е, че "профитата" ми се струва, че не са много активни в темата. Аз като един Неделен Пчелар, ако ще и една тенекия мед да ми дадът на "изпроводяк", няма как да участвам в събрания извън Русе. Ама бих дал 5 лв за бензин ти да ме представляваш на събранието... какво ще кажеш?
Чакайте беее... аз за "закони" в пчеларството говорех ;)
TSC1, не става въпрос за легитимност. Говоря за "мироглед". Едно е да ти гръмне интеграалната схема, друго е да ти умре пчелно семейство. А ако ти им казваш "насекоми"... е няма какво повече да ти кажа...
Матеев, ни е, Руснаци имаме една хубова приказка за този случай, време ще покаже кой е прав. Инак аз предпочитам да ти връча първенство и да не ти преча, ще си гледам пчелитте и ще се развивам дейност във Варна и област. Това което пишеш ти пълна утопия. Стари организации законни и съществуват, те имат лекторска маса особенно СБП и организация на Ганчо. Много ми се иска да видя как ще накараш 200 или 300 члена на УС на тази организация да приемат общо решение когато приказка - колко пчелара толкова мнения и всички не съгласни с другия аз видях на практика. За това по добре за мен да мълча и да правя каквото правя. Извини ако ти преча в твоя форум. Ние разбираме какво губим чак след като го загубим инак правим вид че на нас не ни трябва. Двамата сме пчелари от по две три години, и аз помислих че мога да направя нещо, но разбрах че учавствувам в битка за власт. Това на мен не ми трябва. Не искам да имам власт, искам справедливост и отговорност. Явно няма да мога да разбера цялата тънкост на твоя демокрация. Лозунги имаш как при комунизма, ще видим ли действия. Именно това разединява всички и позволява да влавства Анархия. Извенявай ако съм ти засегнал с нещо. Без никакъв умисел или намерение. Изразявам мнението си. Ако тук не ми е място пиши ми и аз ще уважа искането и ще напусна форума като прекратя регистрация.
Съгласен съм, че така е най- справедливо, но как ще бъдат информирани пчеларите?
Мисля че липсата на актуална информация, както за пчелините така и за това което ще се създава е двустранен проблем.
Трябва да се помисли сериозно за този проблем , защото ми се струва че нещата може да свършат още преди да са започнали. Някъде имаше мнение, че е нужен човек като Левски да обикаля България и да създава ''комитети'', което си е доста утопично за днешно време.Ако съм от село Могила примерно как да науча за устава и т.н. освен от;
1.Пчеларските вестници
2.Телевизията
3.Интернет
4.Пощата
Колеги, чета-чета, това което пишете и честно да Ви кажа, до никаде няма да я докарате(ме). Ще попитате Защо? Амии защото така ни е заложено в гените, да не се съгласваме с мнението да другия и всеки да дърпа чергата към него си. По подобие на циганите, на които им е заложено да пеят, без да имат познание от музика. Обаче при циганите има нещо друго заложено - да се защитават един-друг , без значение кой повече е откраднал.
А, нима пчеларството не е част от "капитализма", и не би могло да бъде средство за препитание с което да вплетеш в едно хобито си и професията...?!? То тука има ли "профита" и за какво да са активни дамо да търкат клавиатурите?!? Къде и за какво да те представлявам - ти гледа ли записите от Плевен и Пловдив - една пародия на нямам думи как точно да го формулирам или обясня...
Има пчеларски организации (извън България) които са разрешили въпроса с гласовете по следния начин - плащаш членски внос 100 долара (на година) член си на организацията ползваш услугите и но нямаш право на глас. Плащаш 200/300 долара на година получаваш право на 1 глас - това е за онези членове които са по нашему физически лица....
Може да не съм прав но мисля че самата структура може да разреши проблема с правото на глас. Незнам как е замислено но е добре да се предвиди Закона за браншовите организации.
Може да раздели на област Добрич, Варна, Силистра, Шумен, Търговище и Разград тези области са всъщност Североизточна България.
- формиране на определена позиция - прави се анкета сред пчеларските дружества по места - в определен срок всяко дружество обсъжда и попълва анкетата - тези анкети се обобщават и формират позицията на пчеларите от област Добрич - такава позиция се формира и в останалите области - тези области формират обща позиция на пчеларите от Североизточна България която се защитава на национално ниво
Така всеки регион може да излъчи свой представител който да е член на Управителния съвет на Националната организация и който да защитава интересите на своя регион.
Или казано по друг начин - едно общо събрание няма да е 400 души а от представителите на всички области + общия им представител на съответния регион (Североизточна България примерно) + физически лица които имат право на такъв глас, а УС да е от 6 души колкото региона има и всеки е с 1 глас без значение колко пчелари и колко кошера има зад гърба си понеже ще е ясно че този човек представлява примерно 6 области които преди това са взели решение какво да отстоява техния делегат и за какво да гласува.
Няма да има огромни УС, комисии ходене напред назад, харчене на пари, загуба на време като всичко може да се направи с една конферентна връзка по скайп а протокола за няколко дни и 20-30 лв като разход да обиклоли цяла България с куриерите за да бъде разписан и накрая да се върне на председателя... всъщност това е нещо което съм писал и в Хайде да си направим асоциация
Новата организация ще използва и четирите посочени от тебе способа, за да информира пчеларите за своите дела. Нали вече се е намерил един глупак, който да плаща .........
Важното е да има пълна ПРОЗРАЧНОСТ, за да знаят пчеларите, че някъде там някой глупак (един или повече) мисли и работи за тях и за техните сини очи.
А че няма да има благодарни, това от сега е ясно. И че ще се появят злобари също от сега е ясно. Българина е едно такова особенно същество, което ако решиш да му подариш 1000 лева, вместо да ти каже БЛАГОДАРЯ ще каже "А бе скръндза, само толкова ли ти се откъсна от сърцето".
Матеев това което пишеш отнася изцяло за теб. Всяко сдружение което не стеб също е законно и регламентирано и още там какво. Ти как ще решаваш въпроси свързани с тях? Ти кои искаш да обединиш? А и как когато ще има най малко хиляди без теб и срещу теб, какво целиш? Ти да не си договорил нещата с Михайлов и му помагаш срещу Ганчо? Започна да пишеш противоречиви неща. Как ще откажеш на Ганчо да бъде вътре в организация и на негови хора, та те ще те превземат от вътре още при първият опит. Ти не си обединяваш, ти правиш също като те, дърпаш чершафа. А от горе това предложение за глупак който плаща!!!!! БЕСПЛАТЕН КАШКАВАЛ В МИШЕЛОВКА МАТЕЕВ. ТИ НА НАС ЛИ Я СЛАГАШ? Поредна организация с едноличен вожд Матеев, така ли ? Това ли твоето обединяване? Това което предлагам аз е доброволно чдленуване, да ще трябва сили и време и силата на аргументи и убеждения за да постигне резултат но този резултат ще е бетон и никой няма да има съмнение. Това е ДОБРОВОЛНО И ДЕМОКРАТИЧНО И В ОБЩА ПОЛЗА И ИЗРАЖЕНИЕ НА ОБЩА ВОЛЯ, на теб ти е страх от това що то ти гориш за власт. Това вече личи ясно в пространство. Ти още нищо не направил за никой освен за себеси а вече раздаваш, до сега виждам какво правиш за себеси и какво целиш. Ти исползваш сега кауза и си яхнал вълна на недоволството от вождове и опитвашсе да ни прекараш май. Аз не искам това да стане. Не искам още един вожд, хитр и несменяем, с личен интерес. Тази организация ще има винаги проблеми що то изначално ще е хилова и слаба. И ти ще бъдеш виновен в това.
Тази идея я обсъждахме предната неделя у дома с колегата Димитър Цонев, но той изказа съмнение, че една такава многоетажна структура много трудно може да бъде създадена. Тя наистина е идеална и наистина се базира на теорията на управлението, в която се казва, че на всяко едно ниво от йерархиията трябва да има съвети от не повече от 6-7 човека. По-много хора работа не вършат. Въпроса е, че не знаем дали ще успеят да се самооорганизират тези структури, или ще се изпокарат на всички нива, така, както е и в момента.
За да не рискуваме, най-добре е в началния момент организацията да е линейна - има едно единствено ниво - самата организация, и всички участвуват в това ниво на равни начала. После посредством една единна база данни, интегрирана с WEB сайта, ще се опитаме да създадем йерархична структура, но не се знае дали тя трябва да е на регионален принцип, или на принципа ДЕЛЕГИРАНЕ НА ПРАВА НА ЧОВЕК, НА КОГОТО ВЯРВАМ. При всички случаи в базата с данни трябва да фигурира името на всеки един пчелар, както и номера на всеки един негов пчелин, заедно с декларирания брой кошери в него. Тъй като това е единственият официален документ, няма как - върху него ще се наложи да започнем да градим цялата останала йерархия.
Алтернативата е да вярваме на честна дума и честен кръст, но тогава няма да сме пчеларска, а църковна организация.
Не честната дума ще помогне, а друго нещо. Ако членският внос е на база брой кошери, това ще усмири лъжците. Ако са готови да дават повече пари, само за да покажат, че имат повече кошери, дали ще го направят.
Между другото, може да се започне с регистрираните членове на форума за основа на новата организация. Със сайт и форум, но вече с реални имена, ако трябва хартиено споразумение между организацията и отделният член, към него прикрепена парола за форум и участие в анкети. Няма нужда да се става най-голямата организация за месец, година. И да се бърза, няма да стане отведнъж. Колкото и да искаме да променим съществуващото положение.
Анкетите в един нов форум могат да свършат много работа. Дори представителност може да се измисли с минимални рискове за злоупотреба.
Драги ми Вячеслав,
Нормално е двамата с тебе да имаме различни мнения. Аз не критикувам твоето, защото не го познавам в неговата пълнота. Интересно ми е защо ти критикуваш моето, след като още дори и не си го чул. А то вече е под формата на Устав, любезно предоставен от Илия Цонев след няколко безсънни нощи. Устава е повече от идеален, а поставените цели са МЕЧТА. Дотолкова са добри, щото няма начин да не се харесат на всички пчелари в България. Единствено остана да разрешим този проблем с кошерите и с гласовете на делегатите.
Драги ми Вячеслав,
Искам да ти кажа, че докато аз си затрих бизнеса през последните 40 дена, денонощно работейки за пчеларите, ти в същото време НИЩО НЕ НАПРАВИ. Дори не дойде на срещата на работната група, защото уж си имал ПО-ВАЖНИ ПРОБЛЕМИ. При това положение не знам какви претенции имаш в момента. За всичките тези 40 дена ти успя да направиш само 4 неща - 2 пъти да се изкажеш на 2 събрания, и да настроиш всички хора против тебе, и два пъти да напишеш в този форум просташки постинги, и пак да настроиш всички хора срещу тебе. Това ли ти е ИДЕОЛОГИЯТА? Такова ли лидерство ти разбираш за нормално? Ами ако е така - дерзай - създай си организацията такава, каквато я виждаш. Никой не те спира.
НЕКА ДА СЕ ИЗЯСНИМ ВЕДНЪЖ ЗАВИНАГИ:
В момента реших аз лично да създам новата организация НЕ ЗАЩОТО ИСКАМ ДА СЪМ ВОЖД, а защото никой друг дори и не си мръдна пръста да го направи. Опитах се да ви убедя да помогнем на Мишо, но вие ме изядохте с парцалите. При това положение реших, че явно ще трябва да се прави нова организация БЕЗ СТАРИ ВОЖДОВЕ, и като се поогледах кой може да я направи, освен мене не видях никой друг. Ако аз не я направя сега тази оргнизация, значи си остава старото статукво с Ганчо и старите вождовете. И тъй като явно АЗ ЩЕ ПЛАЩАМ за в бъдеще ЦЕЛИЯТ ТОЗИ ЕКСПЕРИМЕНТ, редно е в него да пробвам МОЯТА ИДЕОЛОГИЯ, а не твоята. Готов съм да се вслушвам в мнението на всички останали, и както виждаш ГО ПРАВЯ, но позволи ми крайното решение да го ВЗЕМАМ АЗ, а не ти. Ако ЕКСПЕРИМЕНТА УСПЕЕ ДОБРОВОЛНО ДА НАБЕРЕ НАД 50% участие, значи си е струвало, и значи ИДЕОЛОГИЯТА МИ Е БИЛА ПРАВИЛНА !!! Ако експеримента се провали, щетите ще са само мои, а не твои.
И ще ти кажа още нещо, което ще те заболи много, но съжалявам - това е истината. Ти беше начело на моя списък да те поканя за член на управителния съвет, но не го направих, защото другите колеги се възпротивиха. Причината - не можеш да си сдържаш нервите и не можеш да си мериш приказките. Съжалявам. Надявам се да оцениш моята откритост и честност и да си останем приятели.
Мисля че всеки регион (област) трябва да има свой представител защото има специфични проблеми например в Добрич са едни а в Смолян други.... защо не след регистрацията и създаването на базата данни да кажем всички регистрирани пчелари от Добричка област гласуват и избират 1 свой представител и т.н. така хората ще станат по-малко и ще увеличат шансовете да се взима някакво решение инъче не си представям 300-500 души да се съберат на едно място и да постигнат единодушие по даден въпрос...
Mateev форума има 3619 доброволно регистрирани потребителя предполагам е възможно да им се пусне автоматично на всички покана(бланка) за членство в новата организация. Все от някъде трябва да се започне.
Успех!
Едно е ясно още от сега - хората от новата организация ще си я моделират такава, каквато те самите си поискат. Те ще могат да променят както устава, така и организационната структура или членовете на управителния съвет.
Нашата задача на такъв един начален етап е да заложим определени ограничения в устава така, щото за в бъдеще да няма начин организацията да бъде превзета от хората на Мишо или Ганчо. Трябва да гарантираме, че ВИНАГИ ЩЕ СЕ СЛУША МНЕНИЕТО НА МНОЗИНСТВОТО, а не мнението на платени провокатори с кухи организации зад гърба си.
Първият управителен съвет го избирам ЛИЧНО АЗ и в него участвуват ВЕЧЕ ИЗЯВЕНИ ЛИДЕРИ от форума или от други масови прояви. Тези лидери са с ЧИСТИ ИМЕНА и ЧИСТО МИНАЛО. Мандата на този първи управителен съвет ще е САМО ЕДНА ГОДИНА и неговата основна цел ще е ДА СЪЗДАДЕ ОРГАНИЗАЦИЯТА и да се опита ДА ПРИВЛЕЧЕ КОЛКОТО СЕ МОЖЕ ПОВЕЧЕ ЧЛЕНОВЕ. Живот и здраве тази задача да бъде изпълнена и тогава след 1 година вече спокойно ще можем да мислим за истински организационни структури, за ПРОМЯНА НА УСТАВА (ако някъде сме сгафили) и за ПРОМЯНА НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ с нови доказали себе си ЛИДЕРИ. Но това вече ще го решава МНОЗИНСТВОТО, а не аз или стария управителен съвет.
През това време аз ще бъда ГАРАНТ, че нещата ще се движат в правилна посока, и ще прилагам внимателно подбрана доза ДЕМОКРАЦИЯ съобразно моята собствена съвест, преследвайки крайната цел, която е обща за всички, а именно:
СЪЗДАВАНЕ НА НАЦИОНАЛНА ПЧЕЛАРСКА ОРГАНИЗАЦИЯ, КОЯТО ДОБРОВОЛНО ДА ОБЕДИНИ ПОВЕЧЕ ОТ 50% ОТ ПЧЕЛАРИТЕ В БЪЛГАРИЯ !!!
В името на това обединение може да се наложи текуща промяна на устав и/или управителен съвет и т.н. Всеки един нов член ще поставя неговите си собствени изисквания, и ние ще се стараем да ги вместваме в общата схема, за да го привлечем. Не мога още от сега да кажа какъв ще е крайният облик на организацията, но мога да кажа, че тя така ще се развива, щото да бъде харесвана и припознавана от колкото се може повече пчелари.
И в един прекрасен момент, ако и когато придобием над 50% членство, в този момент вече ще можем спокойно да тропнем на Ганчо и на Министъра и да извоюваме правото си държавата да се съобразява с НАШЕТО МНЕНИЕ, а не с това на Ганчо. И аз лично ще съм ГАРАНТ, че нашето мнение ще е мнението на БОЛШИНСТВОТО ПЧЕЛАРИ, а не на единици от тях с кухи организации зад тях.
Да, това е една от идеите. Освен тези хора мейл ще получат още поне 2000 човека, които моята секретарка събира вече втори месец, изчитайки всички пчеларски вестници от стари години и разглеждайки всички сайтове и информации в Internet, Facebook и т.н. Базата данни бързо набъбва. Разчитаме и на пчеларския регистър - там има над 8000 човека. Само трябва да намеря начин да го получа - по официален или по неофициален път.
Домейна вече е регистриран. Името на организацията вече е запазено. Разработката на сайта вече е възложена. Веднага след учредителното събрание ще направим масов призив до всички пчелари по всички възможни начини и средства, за които се досетим. Ще се ползват и пчеларските вестници (които се съгласят). Посланието-призив вече се подготвя. В него точно и ясно ще е описано с какво сме по-различни и защо хората трябва да изберат нас, а не Ганчо или Мишо.
Мисля че така е правилно
Всеки прави това което смята за правилно
Колега ми от месечен благотворителен пазар.
Заедно с пчелари учавствували в обучение в училище.
Заедно с Областен на Варна на СВЕТИ ХАРЛАМПИЙ!
След прес конференция в БЧК.
Този господин вие познавате без моят коментар. Негова оценка която той дал за направени от мен крачки във Варненска област е най силен аргумент за да продължа започнато от мен.
А това е моменти от обучение на децата
Следваща седмица ще имаме прес конференция заедно с БЧК. Там ще бъде дан отчет за проведена работа от страна на ОПД " НЕКТАР" Варна. Ще ви пусна линкове за да бъдете информирани. Мога да кажа само едно, това което правим в наша област обединява пчелари. Връща им доверие и самочувствие. Това е голяма крачка на пред.
Членове на СБП във Варна положили труд и копирали от наша организация инициатива за провеждане на опознавателни часове в училища и провели един такъв урок в училище за деца с увредено зрение. Радвамсе на това че те намерили сили да копират мен. Това за мен признание че пътя ми е прав и ще има положителен резултат на края. Без каквото и да било казано от тях съдейки по това че те тръгнали по моя път можете да направите изводи. Рано или късно противостояние на тази група пчелари ще падне и тогава Варна като град ще се присъедини към останали общини. Аз специално не създавам нова Варненска организация хем имаме достатъчно пчелари които съветват да го направим. Не искам да вървим по пътя на роене. Семейството трябва да е голямо и силно за паша, така и тук. Трябва да има опозиция. Тя показва грешки на управляващи. Инак сами знаете на какво ще приличаме.
Цитат:
Трябва да гарантираме, че ВИНАГИ ЩЕ СЕ СЛУША МНЕНИЕТО НА МНОЗИНСТВОТО,
Ха, Сократ винаги е казвал че не трябва да се слуша мнозинството, а знаещия.
(някъде Матеев беше писал как би изглеждало пчеларския сектор, ако зависеше изцяло от "старците"- 60 лв субсидия на кошер + по 50 кг захар, мед - САМО във ръждасали тенекии.....)
Иначе за да не бъде превзета организацията устава трябва да е почти несменяем, и организацията да се ръководи или на тотлитарен принцип ( с какъвто българските пчелари са си свикнали и най-им харесва. Така работи организацията на Ганчо, на Мишо, на Стефан..., когато един модел работи доста добре, що трябва да се търси друг) или председателя да представлява нищо повече от ПЛАТЕН МЕРИНДЖЕЙ, който се отчита/назначава от "борда на директорите".
Относно кое дружество каква тежест да има в решаването на даден проблем - ми наистина е добра идея да има квота/стопански единици/акции изчислявана на база брой кошери и брой членове (комбинация между двете). Например - до 1000 кошера - право на един делегат. ..... И после като депутатите - ми като не ти се ходи.... един човек гласува със депутатските карти на цялата параламентарна група ( от 20 човека присъстващи - 200 гласували!:bigsmile: )
За ветото - никой не бива да има право на вето! Това не само ще доведе до блокиране на много решения, но и до по-тежки последици като опити за сплашване, купуване на влияние или лобизъм. А въпроса за вземане на решенията е основен във всеки устав. И не само решенията на общото събрание, а и решенията в УС. Лично мнение:
- оперативни решения се вземат с обикновено мнозинство;
- важни решения като избор или смяна на УС ли негови членове и др. - с 66,7% от присъстващите;
- най-важните, като промяна на устава - с 66,7% от имащите право на глас в Общото събрание.
Такъв подход едновременно не затруднява оперативната работа и не допуска опити за "превземане" на организацията с процедурни хватки. И още нещо, което считам за важно - пряк избор на Председателя от общото събрание на два тура при повече кандидати.
Росимир, от всички ми постове ти не разбрал едно нещо, аз поддържам теб. Но никаде не пиша за това че искам да бъда член или нещо друго в организация. Аз пчелар, и за съжаление моите ангажименти не ми позволят по нататък да отделям необходимо време за обществена дейност. Много пъти съм повтарял че съм зам областен а не областен и няма да бъда такъв. Моето заместничество аз мисля така ще свърши на изборно събрание в ближащо време със самоотвод. Тук има хора които могат да потеглят възже.
След всички мнения на всички хора стигам до извода, че наистина в България предстои да се разрази една БОРБА НА ИДЕОЛОГИИ, в която ще има и удари под кръста. Старите идеологии вече ги знаем и не ги харесваме, но не сме сигурни дали това е така със всички пчелари. Може би (най-вероятно) сред пчеларите има и такива, които поддържат старите идеологии. Те ще си останат при Ганчо или при Мишо и дърбоко ще вярват, че са постъпили правилно.
Колкото до новата ИДЕОЛОГИЯ - оказва се, че в нея трябва много внимателно да дозираме ДЕМОКРАЦИЯ и ДИКТАТУРА. Демокрация, за да вървим напред, и диктатура, за да противодействуваме на опитите за завземане и на другите недостатъци на демокрацията, цитирани от Scutelator, от мене и от други хора. Най-трудната задача е как да намерим точното място на границата между двете.
Да - прекалената демокрация (такава каквато я бяха предвидили в създаването на СБП) ще бъде използвана срещу нас за да бъде направен преврат и да бъде ни бъде наложена отново диктатура. От трън- та на глог. Дано хората създали СБП да са си научили ТОЗИ ПЪТ урока.
За съжаление българските пчелари както и гърците (след освобждението си - никога не са били демокрация, с изключение на последните почти 30-ина години) не сме дорастли още за демокрация. За нещастие, пчеларите няма да имат "европейски съюз" над главите си, който да им "пази" демокрацията.
(другия вариант който виждам е наистина да бъде създадено нещо подобно - пчеларите да решават каквото си искат, но когато нещата загрубеят - последната дума да зависи от някой друг)
Господа! Пожелавам ви да постигнете цели които набелязали. Аз прекратявам моята дейност и моето присъствие във форума. С най добрите пожелания. Вячеслав.
Вчера се е провело годишното отчетно-изборно събрание на общинската организация на гр. София, управител на което е също Мишо Михайлов. Самото Софийско пчеларско дружество при създаването си преди няколко години е имало над 400 члена (пчелари), които под вещото управление на Мишо Михайлов към днешна дата са сведени само до 32 човека, половината от които не са присъствували на вчерашното събрание. На самото събрание е имало критики, както и поредния член на управителния съвет, който доброволно напуска, защото не е съгласен с политиката на Мишо.
Избрани са 2-ма делегати, които да присъствуват на годишното събрание на БПС, което ще се проведе на 29-ти март, както и забележете - да присъствуват и на учредяването на новата НППО, което ще се проведе някъде през средата на април. Тази нова НППО ще се ръководи САМО ОТ СТАРИ ВОЖДОВЕ, напук на желанието на всички български пчелари.
Най-интересното от цялата тази работа е, че аз нищо официално не знам по въпроса, въпреки че уж съм "член на работната група". Явно са ме изолирали и зад гърба ми продължават да си правят техните си договорки така, както им оттърва.
Така като гледам, явно старите вождове ЯКО СА ЗАХАПАЛИ КОКАЛА и НЕ ИСКАТ ДА ГО ПУСКАТ БЕЗ БОЙ !!! Явно са готови да водят война за този кокал. Аз предлагам този път да им изпълним желанието. Като искат война - ще я имат. Това тяхно обединение вместо да ги направи по-силни, всъщност ще ги отслаби. От сега нататък ще се раздират от вътрешни конфликти на тема "Кой ще кара влака". Ще им се налага да правят хиляди фалшификации, за да доказват на Министъра че уж пчеларите са зад тях.
Ха-ха ...... Достатъчна е една единствена мощна пчеларска организация извън техния състав, която да ги постави на колене, и групово да ги изхвърли на боклука на историята.
Вчера на 29.03.2014 г. се проведе Годишното отчетно изборно събрание на Съюз на Българските Пчелари с председател Мишо Михайлов. Аз присъствувах на събранието като делегат на Габровска област. Накратко какво се случи:
В уреченото време дойдоха само 36 делегата от 100 възможни, в резултат на което събранието се отложи с 1 час. След това събранието започна с общо 41 делегата, от които 4 бяхме нашата група (2 от Габрово и 2 от Ловеч). Имаше и физически лица - делегати на самите себе си. Областни или общински делегати бяха не повече от 20-25. Започна се с изчитане на отчетния доклад от Мишо Михайлов, за който отидоха около 40 минути. В доклада се разказваше за една камара достижения на кого ли не от цяла България. Всъщност описа се всяко едно събитие, което се е случвало в България по областите и общините, като намека беше, че това всъщност са заслуги на СБП. Особенно внимание се отдели и на протеста в София - абе всичко, което се случва в България явно е по причина и със заслугите на СБП. Аз лично очаквах доклад какво е направил управителния съвет, но за това беше казано много малко. След това се изчете и доклада на контролно-ревизионната комисия, в който доклад се потвърди, че всичко казано в предишния доклад е истина и е направено съгласно законите на страната.
След това се започнаха обсъжданията, като се дадоха само по 3 минути на човек. В началото никой не искаше да се изказва и затова аз се изказах буквално втори. Идеята ми беше да се изкажа последен, за да се чуе и запомни точно моята реч. Започнах пламенно да разказвам какви грешки е допуснал Мишо и как от 28 цели в устава той е работил само по 5-6 от тях. Обвиних го че не се е справил и не е работил по най-важната цел, за която е бил създаден - обединението на всички пчелари. Тъкмо ми потръгна думата и настана време да кажа най-важното, и ме прекъснаха, че са ми изтекли трите минути. За последно зададох въпрос - "Господа, интересно ли ви е това, което го казвам, или наистина искате да прекъсна и да седна?". ПЪЛНО МЪЛЧАНИЕ !!!!!
Седнах и след мене започнаха да се изказват и други хора с хиляди дреболии кой къде го боли или сърби. Пълна идиотщина. Настана една говорилня за всякакви дреболии и глупости, от които не запомних абсолютно нищо. Навих колегата от Ловеч да ми предостъпи неговите си 3 минути и станах още веднъж, за да си допрочета обвиненията, които бях написал на един лист. Този път ги прочетох набързо, и всяко едно от тях беше достатъчно само по себе си да убие Мишо и да го свали от власт. Непрозрачност, сайта не се обновява вече 2 години, задкулисни договорки с вождовете, за това че е загубил най-ценните си кадри от типа на Димитър Бонев, Илия Цонев, Симеон Тодоров, Григоров от Габрово и т.н. Обвиних го че противозаконно отказва да ми предостави ПУБЛИЧНА ИНФОРМАЦИЯ, свързана с броя на реалните му членове. Обвиних го, че не се е потрудил асоциацията да получи пари по програмата за клъстерите, по която програма стотици асоциации в България получиха по 300 000 лева. Обвиних го за какво ли не - всичкото това на бързи обороти и пак ми изтече 3-минутното време.
След това мое изказване имаше едно-две в защита на Мишо, включая и на някакъв ветеринарен лекар-комплексар от София, от изказването на който само си спомням, че човека нещо не наред със сивото мозъчно вещество и с първите 7 години от възпитанието си. Имаше и още една партида от безсмислени изказвания за глупости и дреболии и дотам. В хаоса от изказвания се загуби всяка една теза или мисъл, изказана от мене или от който и да било друг.
След това имаше почивка, в която Мишо Михайлов закупи по един предизборен сандвич с кюфте и кебапче за всеки един делегат. Аз също получих безплатен сандвич и си го изядох. След това влязохме вътре за гласуване, и Мишо Михайлов беше ПРЕИЗБРАН С ПЪЛНО МНОЗИНСТВО. След това той изчете имената на 15 човека за следващия управителен съвет и всичките също бяха избрани с ПЪЛНО МНОЗИНСТВО. Пак повтарям - бяха избрани 15 имена, без повечето от присъствуващите да си имат ни най-малка представа кого избират. Чак след избора Мишо ги накара да станат, за да видим кого сме избрали. Ха-ха..... С изключение на 3-4 по-активни човека имах чувството, че съм попаднал на грешното място - в някаква кошара с овце, които бездушно биха гласували с пълно мнозинство дори и за собствения си разстрел.
Голяма забава. Предполагам, това ще ти е последният опит за комуникация с тази колоритна компания...
По мое настояване представителите на Габрово и Ловеч си направиха отводка, иначе и те щяха да са избрани в управителния съвет. Ха-ха - щях и аз да бъда избран, ако не бях толкова лош. В кулоарите докато си почивахме и ядяхме предизборните кебапчета и кюфтета, аз съм бил основната тема за обсъждане. Аз и една група хора бяхме навън и си говорехме, като няколко човека ме подкрепиха и си разменихме визитките. В същото време друга група в залата с Мишо, Челебиева и Янко от Варна са ме обсъждали мене и са се чудели какво да ме правят. Повече от половин час са спорили дали да ме включват в управителния съвет или не. Най-накрая е надделяло благоразумието, че съм много опасен, и не са ме включили. Горките - те не знаеха, че дори и да ме бяха включили, така само щяха да ми дадат шанса да си направя отвод и още няколко минути да поговоря против Мишо.
Това е всичко. На тръгване седнах до Мишо за малко и му казах, че не съм му враг, и че също работя за обединението на пчеларите, и нещо повече - за разлика от цялата говорилня при него АЗ ИМАМ ПЛАН КАК ТОВА ОБЕДИНЕНИЕ ДА СТАНЕ ФАКТ. Разменихме набързо още 2-3 приказки и той ме покани на 14-ти отново да отида там в тази зала, но аз не разбрах защо точно трябва да ходя. Утре ще му звънна, за да се доуточним. Ами това е накратко какво се случи ......
Хе, то общо взето това е и почти цялата членска маса на вожда Мишо. Този филм го гледах няколко години и забрави да упоменеш, че на това събрание от тези 41 делегата я е имало един двама по-млади от теб, я не. Всичките тези сбирки ми напомнят на партийни събрания от времето преди 89. Последния път като бях на такова събрание и мен като тебе ме прекъсваха, че това което казвам е някаква ерес и само глупости говоря, а е имало случаи, в които директно са ми казвали да се махам. Там са малко на принципа щом не си с тях, си против тях.
Каква беше средната възраст на присъстващите.
Накратко искам да публикувам какви изводи може да си направи човек от всичко случващо се до момента. Нещо като обобщение на целия опит, който съм натрупал в борбата си против старите вождове и нещо като обобщение на всичко казано в темата до днешна дата:
1. В България съществуват няколко национални организации на пчелари - всички ги знаете кои са те.
2. Тези организации си имат свои САМОПРОВЪЗГЛАСИЛИ СЕ ВОЖДОВЕ - това са АКТИВИСТИ с голямо ЖЕЛАНИЕ ДА УПРАЖНЯВАТ ВЛАСТ и с ФИНАНСОВИ ВЪЗМОЖНОСТИ да поддържат организациите си активни (с изключение на Мишо).
3. Тези организации си имат своите ПОЧИТАТЕЛИ, които в повечето случаи са ПАСИВНИ и ЛЕСНО СЕ МАНИПУЛИРАТ.
4. Структурите по места на тези организации са КУХИ или с МНОГО МАЛЪК БРОЙ ЧЛЕНОВЕ.
5. В България има известно количество ПЧЕЛАРИ-АКТИВИСТИ, които са недоволни от постигнатото от тези организации, и затова не членуват в нито една от тях. Визирам мене, Бонев, Илия Цонев, Симеон Тодоров, част от членовете на форума, и известно количество други пчелари. Може би общо около 400-500 човека.
6. В България има ОГРОМНО КОЛИЧЕСТВО НЕЗАИНТЕРЕСОВАНИ ПЧЕЛАРИ. Те си нямат никаква представа какво точно се случва и кой е крив и кой - прав. Не четат форуми, не ходят по пчеларски събития, не четат вестници (дори и пчеларските). Такива хора могат да бъдат привлечени от някоя организация САМО АКО ТЯ ИМ ДАВА НЕЩО, при това напълно безплатно.
7. Ситуацията с многото вождове е такава именно защото вождовете много добре ПОЗНАВАТ ТАЗИ СИТУАЦИЯ, както и отлично познават и контролират ОВЧАТА ПСИХИКА на мнозинството от пасивните пчелари. Именно тази овча психика им позволява да държат организациите си стабилни във времето и да бъдат ПРЕИЗБИРАНИ КАТО ВОЖДОВЕ пак, и пак и пак.
8. Малкото на брой НЕПОКОРНИ АКТИВИСТИ като мене и Бонев бързо-бързо биват изхвърляни от организациите за НАЗИДАНИЕ НА ДРУГИТЕ. Кюфтетата, кебапчетата и 3-те минути за изказване правят останалото.
Може би 65-70 години. Май аз с моите 53 години бях един от най-младите, а имаше и човек на 82 години, който между другото се оказа свестен и с него си поговорихме надълго и нашироко във фоайето.
Имаше абсолютно пасивни хора, които през цялото време си мълчаха и не урониха нито една дума. Впоследствие тези хора бяха избрани в управителния съвет може би именно защото през цялото време си мълчаха.
Ха-ха.......
Един от големите проблеми, който обсъждаха, беше кой ще им плаща пътните и дневните при пътувания за заседанията на управителния бюджет. Много се били цаквали всеки път сами да си купуват билет за влака. Най-накрая ръководството клекна и реши да задели някаква сума от мизерния бюджет за командировъчни на членовете на управителния съвет.
Като казвам мизерен бюджет - това наистина е така. Сумата на бюджета за следващата година е САМО 2000 лева, като в тази сума влизат и предизборните кюфтета и кебапчета. Чак ми стана тъжно и за момент се бях навил да извада 5000 лева и да им ги подаря, но после се сетих как никой не ме подкрепи по време на изказването ми и реших, че тези хора не го заслужават този жест.
Та да се върнем на разсъжденията за обединението на пчеларите.
1. Старите вождове НИКОГА НЯМА ДА СЕ ОТКАЖАТ ОТ ВЛАСТТА, която имат !!!
2. Организациите под тях може и да са кухи, но в същото време са ДОСТАТЪЧНО СТАБИЛНИ и ще продължават да са такива следващите 100 години.
3. От техните организации не можем да очакваме РАЗВИТИЕ, защото те са създадени с помощта на МАРИОНЕТКИ или на ПОСЛУШНИ И ПАСИВНИ "Ченове на управителните съвети".
4. Дори и да има активисти сред членовете, то те се оповават от дадената им "власт" и от титлата ЧЛЕН НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ. Те знаят, че повече нищо не могат да постигнат в този живот, и поради тази причина са доволни от подхвърленото им "признание". Ходят като овце по управителните съвети, радват се на дадените им 3 минути да си изплачат мъката, и после ЕДИНОДУШНО ГЛАСУВАТ това, което ВОЖДА ПРЕДВАРИТЕЛНО Е НАПИСАЛ В ПРОТОКОЛА. Ха-ха-ха ..... Така действува системата. Ха-ха-ха .....
Ако искаме наистина да обединим всички пчелари, първо трябва да обединим НЕДОВОЛНИТЕ АКТИВИСТИ - тези, които в момента не членуват при никого, защото не са припознали никого като свой вожд. Никой вожд до момента не им е предложил ИДЕАЛИ или ЦЯЛОСТНА ИДЕОЛОГИЯ, заради която си струва да продължават да се борят.
СЛЕДОВАТЕЛНО:
Трябва да се създаде една нова организация, която да предложи на пчеларите една НОВА ИДЕОЛОГИЯ - такава, която да отстрани недостатъците на идеологиите на старите вождове.
Тези разсъждения, базиращи се на даденостите в България, ги направих още преди 2-3 седмици. Към тях добавих и следните мои лични разсъждения:
1. Организацията трябва да се създаде ЕДНОЛИЧНО от поредния КАНДИДАТ-ВОЖД, защото груповата работа кучета я яли, и в това всички сме се убеждавали многократно.
2. Този кандидат-вожд трябва да е АКТИВИСТ и да е показал пред обществото неговите си лични виждания за това как могат да се подобрят нещата.
3. Този кандидат-вожд трябва да е с НЕОПЕТНЕНО ПЧЕЛАРСКО МИНАЛО.
4. Този кандидат-вожд трябва да има ФИНАНСОВИ ВЪЗМОЖНОСТИ да създаде и поддържа тази организация на едно много по-високо ниво от това на конкурентите.
5. Този кандидат-вожд трябва ДА ЖЕРТВУВА голяма част от личното си време за ОРГАНИЗАЦИОННА ДЕЙНОСТ.
6. Този кандидат-вожд трябва да предложи ИДЕОЛОГИЯ, която да се хареса на тези пчелари, които са недоволни от съществуващото положение.
7. Има и други изисквания, които са доста важни, като например да не е много млад и неопитен, но да не е и пенсионер. Да говори високо, точно и ясно със силен глас, а не да хъмка и мънка. Да има САМОЧУВСТВИЕ и да не се оставя Ганчо и другите да го победят със словесни атаки. Да има богат организационен опит. Да е интелигентен и съобразителен и светкавично да измисля верните доводи при словесни престрелки. Да може свободно да говори пред много хора и пред медиите, без да се притеснява. Да има представителен външен вид. Да има естествени лидерски дадености - това не се учи, човек се ражда такъв.
Има ли сред нас такъв човек ????????
Отговорът е ясен - НЕ, НЯМА !!!
Аз донякъде отговарям на този профил, но в никакъв случай не отговарям на точка 5 и на половината от изискванията в точка 7. В интерес на истината Мишо Михайлов отговаря на точка 5 и именно поради това преди 1 месец аз бях готов да му сътруднича, но вие ме разубедихте. Мишо Михайлов всъщност отговаря почти на всички точки, с изключение на финансовите възможности и КОФТИ ИДЕОЛОГИЯТА, която налага. Ако се бяхме обединили и аз му бях дал достатъчно пари, за да активизира публичното и медийното представяне на сдружението, както и ако се беше навил на малко повече демокрация - може би нещата щяха да потръгнат. Да, ама не. Той сам не осъзнава проблема си, а и членовете на форума ме разубедиха да правя обединение с него, така че към днешна дата отново сме в ТОЧКА НУЛА.
Честито г-н Матеев. Добре дошъл в реалния свят на Михайлов и на така наречените "национални" пчеларски организации. Бързо си схванал какво представляват! Добре си разбрал, че гоямя част от пчеларите се държат като агнешки майки! Това е материалът с който трябва да се работи за просперитета на пчеларството. Може би е необходим някакакъв вид шок, за да се събудят пчеларите и да започнат да мислят с главите си. Народът е казал: като не можеш да живееш със своя ум, ще живееш с чуждта глупост. за съжаление от дълги години пчеларите се водят по чуждата глупост.
Има и нещо друго, което може би недооценявате - хората вече не вярват на никого и нищо! Кой ли не се пробва през тия 25 години да ги организира и повежда към "светли бъднини". Какви ли не партии не се пръкнаха, какво ли не вождове и месии не се изредиха? Хората не са глупави и виждат, че винаги накрая лъсва жаждата за власт, лакомията за се докопат до този или онзи пост, където бутат рушвети и има шанс да се участва в разпределението на баницата, наречена европейски фондове. Омръзна им от разни НПО, които или са купени отвън да защитават нечии чужди интереси или тук се опитват да хванат държавата или някакъв бранш и да го рекетират и доят, скрити зад някакви уж благородни каузи. Така е и с пчеларите - нито ще се включат в някаква нова организация, нито ще се подведат по някаква нова идеология или ще тръгнат след нов вожд. И не защото каузата е лоша или вожда няма качества, а защото те ВЕЧЕ НЕ ВЯРВАТ НА НИКОГО И НИЩО!
Мисля си обаче, че има една форма на сдружаване, която е просъщесвувала през вековете и в повечето случай е водела до добри резултати - кооперациите на местно ниво. За тях в пчеларството има предпоставки:
- отрасъла е раздробен и няма монополи в производството на пчелни продукти;
- има бързо развитие на техниката за добиване и преработка на мед и пчелни продукти, но малко хора имат капиталите да си закупят техниката;
- външната конкуренция натиска цените и само със скъсяване на веригата "Производител-потребител" могат да се постигна по-големи печалби;
- вътрешния пазар е свит и трябва да се търси износ на качествена и атрактивна продукция.
Всички тези проблеми могат да намерят решение с коопериране в мащабите на общините, а по-нататък и на обласно ниво. И тогава около тях ще започне постепенно изграждане и на браншовата пчеларска организация. Защото зад това няма идеология или скрити цели а пряк и видим материален интерес.
Всичко друго са усилия на вятъра!
Ами трябваше ми време да осъзная как стоят нещата. Сега вече всичко е ясно и предполагам, че е ясно и на всички посетители на форума. Все пак се изписаха 36 страници по темата и освен нея има поне 100 други теми, в които се цитира един или друг проблем на Българското пчеларство.
Както и да е. Миналото каквото било - такова. Сега е време да помислим за бъдещето, и според мене за да има шанс то да стане по-добро, трябва да се създаде НОВА ДЕВСТВЕНА ПЧЕЛАРСКА АСОЦИАЦИЯ, която да предложи НОВА КОНЦЕПЦИЯ, НОВА ИДЕОЛОГИЯ, НОВ ПОДХОД, НОВ НАЧИН ЗА ПРИВЛИЧАНЕ НА ЧЛЕНОВЕ и т.н и т.н.
Това, което направих, вече не е тайна, и можем спокойно да започнем да го обсъждаме. Какво съм направил до момента през последните 2 седмици:
1. Потърсих подходящо име със свободен WEB домейн и го намерих: БЪЛГАРСКА ПЧЕЛАРСКА АСОЦИАЦИЯ. Цяло чудо е че такова хубаво име досега никой не го е грабнал.
2. Отидох в съда и резервирах името. Така Ганчо и с-ие нямат шанс да ни го откраднат докато се организираме за учредяването.
2. Домейна bpa.bg е резервиран и платен за следващите 5 години.
3. Сайта http://www.bpa.bg вече се разработва.
4. Направих проучване-допитване сред лидерите от форума и от пчеларската общност дали са съгласни да участвуват в учредяването и да поемат на раменете си тежеста да бъдат членове на Управителния съвет, както и да работят безкористно за благото на всички пчелари. Някои от тях се съгласиха, други - не. С трети все още не съм говорил поради липса на време.
5. С част от лидерите се срещнахме у дома и загубихме часове наред в обсъждания и подготовка. С други си комуникирахме на ЛС или по телефона.
6. Имаме готов ПРОЕКТО-УСТАВ, както и цялата необходима документация за учредяването, което ако си поискаме, можем да го направим още утре.
В началото много бързахме и искахме спешно да регистрираме асоциацията, за да изпреварим събитията, но след обсъждане с колегите решихме да изчакаме годишното отчетно-изборно събрание на Мишо Михайлов, за да видим накъде духа вятъра и за да решим окончателно каква ще бъде нашата стратегия за в бъдеще. Е събранието вече мина и нашият "малък заговор" вече не е тайна.
ПС: Искам да изкажа СПЕЦИАЛНА БЛАГОДАРНОСТ на Илия Цонев, който изнесе на гърба си най-голямата част от работата и подготви един почти идеален устав, както и всички други документи около него.
Стига за днес, че жена ми нещо мърмори. Утре ще започнем обсъждането на концепцията, устава и т.н., както и на това кого да поканим за учредяването и за управителния съвет така, щото нещата по-бързо да потръгнат. Мандата на първия управителен съвет ще бъде ограничен само до 1 година и на него ще бъде поставена една единствена важна цел - НАБИРАНЕ НА КОЛКОТО СЕ МОЖЕ ПОВЕЧЕ ЧЛЕНОВЕ. След една година ще се проведе отчетно-изборно събрание, на което надявам се вече ще има достатъчно лидери, които вече да формират новия истински управителен съвет и новите истински цели.
Ако новата организация успее да набере най-много пчелари спрямо другите организации - значи сме успели и спокойно ще можем да отидем при министъра и да тропнем по масата че ние сме истинските, а другите - фалшиви. Ако не - значи експеримента е неуспешен и по-добре да се саморазпуснем, отколкото да ставаме поредната смешна фалшива и куха организация.
Проблема с липсата на всички качества в един единствен човек ще го разрешим по най-елементарен начин - група от хора, като на всеки от тях организацията ще използва това качество, в което той е най-силен. От един парите, от друг идеологията, от трети - представителността и търчането по министерства, от четвърти - организационната активност и т.н. Ще се опитаме да направим ВИСОКОЕФЕКТИВЕН РАБОТЕН ЕКИП. Не ни трябват фиктивни и пасивни членове на управителния съвет. Трябват ни работяги и честни и безкористни хора. Има ги такива в България и ние ще се опитаме да мобилизираме техния потенциал.
По този въпрос имаме разминавания в мненията и всъщност това е нещото, което веднага го поставям на обсъждане пред целия форум.
От една страна трябва да спазим закона и искаме или не, по време на годишните отчетно-изборни събрания трябва да спазваме принципа ЕДИН ДЕЛЕГАТ - ЕДИН ГЛАС. Също така и на събранията на управителния съвет сме длъжни да спазваме принципа - ЕДИН ЧЛЕН НА УПРАВИТЕЛЕН СЪВЕТ - ЕДИН ГЛАС. Закона обаче свършва дотук и във всичко останало можем да правим каквото си искаме. Можем например много внимателно да подбираме кой ще е член на управителния съвет и кой - не. Ако подберем само хора, които са ГОТОВИ ДА СЕ ВСЛУШВАТ В МНЕНИЕТО НА ПЧЕЛАРИТЕ, тогава няма да имаме проблем с гласуванията. А самото мнение на пчеларите можем да го вземаме посредством РЕФЕРЕНДУМИ по места или посредством АНКЕТИ във форума или в сайта на организацията. В тези РЕФЕРЕНДУМИ/АНКЕТИ ще може едновременно да се гласува както с брой хора, така и с брой кошери. Управителния съвет ще разполага и с двете статистики на гласуванията и съобразно от това какъв проблем се решава, ще се съобразява или с броя на хората или с броя на кошерите. Също така ще могат да се регистрират/гласуват както регистрирани, така и нерегистрирани пчелари. Анкетите/референдумите ще дават и двата резултата.
Въобще идеята е Управителния съвет да гласува по собствена съвест, но в същото време да се съобразява с мнението на пчеларите и кошерите. Всяко едно гласуване ще е ПУБЛИЧНО и ЯВНО и всеки един пчелар ще може да види кой член на управителния съвет работи за него и кой - против него. По-голяма ПРОЗРАЧНОСТ и ДЕМОКРАЦИЯ няма как да бъде направена предвид съществуващото законодателство.
Боя се, че ще се наложи и да се въведе някаква ДОЗИРАНА ФОРМА НА ДИКТАТУРА така, щото тази диктатура всъщност да бъде гарант, че процесите ще протичат в правилна посока, и наистина ще се преследва възложената цел. Още не съм го обмислил това как да стане - може би правото на ВЕТО при определени условия или знам ли. При всички случаи ще има провокатори и членове, които ще работят подмолно против интересите на асоциацията. Те ще действуват с удари под кръста и с такива хора ще трябва да се разправяме безкомпромисно. Нещо като във форума сега - Модераторите и Администратора имат права, от които могат да се възползват в случай на нужда, и съдник се явява единствено собствената им съвест. Това наистина намирисва на диктатура, но ако случите на добри Модератори и Администратори, нещата както виждате вървят по мед и масло.
Също по въпроса за членството - дали физически или юридически лица ще могат да участвуват. Моето мнение е ВСИЧКИ ДА ИМАТ ПРАВО ДА УЧАСТВУВАТ. Това е в пряк синхрон с базовата цел за обединение на ВСИЧКИ ПЧЕЛАРИ извън контекста на това дали са регистрирани или не и дали участвуват в някакво сдружение или не. Нещо повече - дори и да участвуват големи или малки организации, на тях ще им се наложи да декларират истинския брой на пчеларите/кошерите, при това поименно. Всъщност ПЪРВИЧНИ ЧЛЕНОВЕ ще са само физически лица, а организациите само ще спомагат групово да участвуват повече на брой физически лица.
Част от целите е асоциацията да реализира и да пробва идеята за ПЧЕЛАРСКИ РЕГИСТЪР с автоматично предупреждаване на всеки един физически пчелар за пръскане в 3-километровата зона на неговите пчелини. Това е една грандиозна задача, с която ще се опитаме да се справим и без законодателна поддръжка. Ще молим кметове и арендатори да информират поне един наш представител и той моментално ще въвежда данните в сайта, което пък автоматично ще задействува оповестяващата система. Убеден съм, че в част от селата и с част от арендаторите нещата ще се получат на доброволни начала. Ако трябва ще назнача специални хора-телефонисти, които денонощно ще звънят по телефона да предупреждават един или друг пчелар за пръскане в неговия регион.
Асоциацията ще издава периодични електронни и/или хартиени бюлетини с пчеларски новини и новини от живота на асоциацията. Ще се постараем тези новини да стигнат до всеки един пчелар (със или без компютър). Ако в новините включим и възможност за реклама, ще се намерят рекламодатели, които ще пускат реклами и по този начин асоциацията ще набира средства за своята дейност.
Аааа - забравих - моето мнение е, че членския внос трябва да е нула лева, за да не се явява бариера пред кандидатстването на когото и да било. За да спазим закона обаче ще се наложи да има някакъв членски внос, но можем да го сведем до ниво например САМО 1 ЛЕВ на човек на година. Срещу този лев пчеларя ще получава БЕЗПЛАТНИ УСЛУГИ, стойността на които доста ще надхвърля този лев. Естествено ще се наложи да се заплащат тези услуги, които са много скъпи в годишен план. Например SMS-ите и телефонните обаждания за оповестяване, но все пак това са доброволни услуги и пчеларя може да се откаже от тях.
Има доста интересни ОРГАНИЗАЦИОННИ УСЛУГИ, които ще са безплатни за пчеларите, а в същото време могат да им осигурят директна финансова изгода. Например организирането на доставката на ТИР-ове със захар по цена на едро САМО ЗА ЧЛЕНОВЕТЕ НА АСОЦИАЦИЯТА.
Смятам че истинските и загрижени пчелари ще са в тая организация.Само така може да се постигнат резултати "Обединението прави силата"
Mateev чак не ми се вярва, че е възможно да се случи!
Ето една новина - Мишо Михайлов свиква заседание на Работната група на 14.04.2014г., като аз и Вячеслав отново НЕ СМЕ ПОКАНЕНИ !!! Мишо Михайлов е разпратил E-Mail на 13 от членовете на групата, заедно с проектоустав. Всъщност това е устава на СБП, който едно време е писан от Илия Цонев.
Поканени са следните членове на Работната група:
01. Младен Котларски - bees@dir.bg
02. доц. Пламен Петров - info@nrap-bg.org
03. проф. Георги Цанков - gtsan@abv.bg
04. Стефан Стефанов - balkan.apifederation@abv.bg
05. Димо Димов - elbadd@dir.bg
06. Мишо Михайлов - mvmmiva@dir.bg
07. Ганчо Ганев - toni.ganev@abv.bg
08. Петя Иванова - petia_med@abv.bg
09. Атанас Каракашев - bg_fsc@fsc.bg
10. доц. Илиян Станчев - opspleven@abv.bg
11. Борис Стефанов - boris.stefanov@abv.bg
12. Георги Бодуров - g_bodurov@dir.bg
13. Иван Кожухаров - ivankojuharov_ch@abv.bg
Аз и Вячеслав не сме поканени.................
Ето оригинала на изпратения E-Mail:
Уважаеми колеги,
На 14.04.2014 г. / понеделник/, в гр. София, в сградата на СЗО, бул. "Хр. Ботев" № 48, от 11.30 ч. ще се проведе заседание на работната група за създаване на НППО, при следния дневен ред:
1. Обсъждане на концепцията на НППО.
2. Устав на НППО.
3. Разни.
Заседанието е открито и на него могат да присъстват като слушатели и други заинтересовани пчелари.В същият ден, от 10.30 ч., ще бъде открито великденското изложение на СБПС пред централна баня, на площад "Бански". Моля, членовете на работната група да присъстват. При невъзможност за присъствие изпратете заместник, или становище относно концепцията за създаване на НППО и Устава. След обяд от 14 ч. в Геномния център към Биологическия факултет на СУ, на бул. "Драган Цанков", на пчеларска среща, ще бъде изнесена информация за най-новите резултати от изследванията на уникалните български пчелни продукти.
инж. М.Михайлов.
Ха сега познайте защо в мейла се споменава и изложението на СБПС?
Ами защото заради него срещата вероятно ще закъснее (няма да започне в 11:30). Също така вероятно ще свърши в 13:30, защото половината членове на работната група ще заявят, че трябва да присъствуват в 14:00 часа на пчеларската среща в Геномния център. Ха-ха - за срещата на Работната група остават час или най-много два, което означава, че тя ще бъде претупана, и най-вероятно на всеки член ще бъдат дадени само 3 минути за изказване. Този номер вече сме го играли - ха-ха - това всъщност е КОРОННИЯТ НОМЕР НА МИШО !!! Не изключвам да бъде приложен и втория коронен номер - да дойде някой и да обяви, че залата трябва да бъде освободена незабавно, защото някой си генерал така се е разпоредил.
Интересното е, че заседанието е обявено за открито и на него могат да присъствуват както слушатели, така и други заинтересовани лица. В това също виждам номер. Ха сега познайте кои пчелари "случайно" ще се окажат в София и ще дойдат на заседанието? Ами че това са Янко Янков и може би Даниела Челебиева. Не изключвам да дойдат и други "верни" хора.
Въпросът всъщност е КАКВО ЩЕ НАПРАВИМ НИЕ ???
Ще оставим ли нещата да се случат така, както са го планирали старите вождове, или ще предприемем нещо решително?
Терористична атака?:bigsmile::bigsmile:
На мен на нещо такова ми прозвуча.
Лично аз не се сещам, дори и да се изтърсят 100 пчеларя там и да се опитат да провалят замисъла на срещата, какво биха успяли да постигнат. Просто нищо което кажат няма да бъде документирано на хартия. Пък дори и срещата по някакъв начин реално да бъде провалена, те каквото са си го намислили ще си го напишат все едно се е състояла (някъде другаде например).
Единственото нещо което ми идва на ум е тактиката, която досега се прилага на пчеларите: "кучетата си лаят, кервана си върви", този път да бъде приложена на тях самите.
Е моята тактика гарантирано ще провали тяхната, защото създаването на нова конкурентна асоциация със сигурност не им влиза в сметките. Още повече ако тази асоциация привлече под крилото си няколко областни организации - тогава със сигурност тяхното НППО няма да изпълни изискванията на член 5-ти от закона. А ако новата асоциация набере членска маса над 50% от пчеларите в България - тогава тяхното НППО направо може да бъде захвърлено на боклука.
Има обаче един малък проблем - пасивността на пчеларите. Аз ще създам нова асоциация, но има голяма вероятност тя да не успее да набере достатъчно членове не защото е лоша, а защото повечето от пчеларите няма да си мръднат пръста да се отпишат от Мишо и да се запишат в нея. При това няма никакво значение колко идеални условия им се предлагат, ако пчеларите наистина са пасивни. Всеки ще гледа сеира на новата асоциация и ще се сети че нещо не е наред в Българското пчеларство чак когато му откраднат кошерите или му отровят пчелите. И чак тогава ще нададе вой "Хайде да се обединим" но всички останали ще му гледат сеира, защото тях все още не са ги обрали или отровили.
Ако всичко това се случи, значи Бъгарските пчелари НАИСТИНА ЗАСЛУЖАВАТ да бъдат лъгани, мамени и потъпквани, както и да бъдат обирани от старите вождове. И причината ще си е в тях самите. Аз мога да им създам алтернативна демократична асоциация и да я финансирам неограничено дълго време, но не мога да ги накарам насила да членуват в нея.
Всъщност това, което ще се случи за в бъдеще, ще е ЕДИН ГОЛЯМ ЕКСПЕРИМЕНТ, в който ще си проличи дали наистина пчеларите ще пожелаят по-добро бъдеще, или ще се обрекат на робство в следващите 100 години.
Може да се пусне анкета в този форум и предварително да се добие представа колко хора биха се съгласили да участват във вашата асоциация.
Човек ако искаможе да накара хората напълно доброволно да му плащат ако пожелае и данък "чист въздух", използвайки чисто пазарни (нешуробаджанашки) механизми.Цитат:
....Аз мога да им създам алтернативна демократична асоциация .... но не мога да ги накарам насила да членуват в нея.
Мен лично ме притеснява това със символичния членски внос. На пръв поглед изглежда добре. На втори, не. на безплатните неща вярват глупаците, останалите знаят, че трябва да се положи усилие... Подарявам аз на приятел-съсед хубаво куче. Той го третира като помияр. Ако му бях взел пари, нямаше да е така...
Ако му беше искал пари - нямаше да вземе кучето.............
Членския внос трябва да е нисък, за да не се явява бариера. Нищо обаче не пречи на по-съвестните и по заможните пчелари да правят дарения - на който колкото му се откъсне от сърцето. Може да ви изглежда странно, но на запад има огромни организации, които съществуват само благодарение на даренията - напр. Wikipedia.
Г-н Матеев, трябва двамата с Вячеслав да присъствате на срещата на работната група, пнеже вие сте нейни членове. Там трябва да разобличите г-н Михайлов. Той няма право да си зибира кога да кани и кого не. Вие сте членове на работната група и г-н Михайлов е длъжен да ви покани. Неговите действия са си чиста манипулация - то не желае около него да има хора с друго мнение. Там тряба г-н Михайлов да бъде попитан защо предлга устав, без да е питал автора му. За Ваше сведение аз никога не бих дал разрешение да се ползава този устав от старите вождове.
Поздравления Г -н Матеев за дейностави ви във форума за създаване на нова единна асоциация. Аз лично съм с Вас и с каквото мога ще помогна.
Няма край наглостта на тези хора. Мишки, доценти и ганчовци. Защо толкова много искат да оглавят нова асоцияция като виждат , че 90% от пчеларите не ги искат вече. Много са нагли и нахални, вече прекаляват.
Благодарности на Илия Цонев и от мен. Давайте по бързо със учредяването да може да поканим всички пчелари във БГ да членуват имам личните контакти на над 1900 пчеларя и ще им изпратя лични съобщения да членуват и привлекат други колеги.
Надявам се , че същата асоцияция ще смаже и ще вземе във ръце майкопройзводството !!!
Днес получих известие, че на 10.04.2014г ще има заседание на работната група в Министерството. Тази, която крои закона. Естествено не си помислих, че са взели решение да се продължи работата по закона и се оказах прав. Ще се умува как да се нареди прословутия чл. 5 т.е. кой ще яхне пчеларите. Смятам да се боря срещу общо взето всички, да не се приема тази глупост с единнопредставената национална организация. Това е в противоречие на всички законови, конституционни и европейски норми.
А и още нещо. Въпреки, че бяха подадени няколко заявления, включително и от организаторите на Апи България, Деминимис за пчелите на този етап няма да има. Честито на печелившите.
Информирай ги, че скоро ще има нова истинска демократична пчеларска асоциация, която вероятно ще успее да обедини под крилото си всички истински пчелари, и вероятно ще натрупа членска маса, 10 пъти по-голяма от всичките техни кухи организации.
Ще ги попитам, как смятат да привлекат пчеларите, след като не успяха да издействат обещаните средства по деминимис. И след всичките хвалби и на Ганчо и на Мишо, че ще има
Май за Ганчо ще има/четох някъде в пчеларските групи, че ще има подпомагане за всичките пчелни кошери на майкопроизводителите по де минимис/. Виж за Мишо .... нищо не пише!
Ако има де минимис за майкопроизводителите, а за останалите няма, то това означава дискриминация и е подсъдно. Не вярвам МЗХ да направят такъв гаф. Може да си представите ако целокупния български пчелар вземе да съди министерството за дискриминация каква глъчка ще се вдигне и пак ще се даде хляб в устата на опозицията да злослови.
Надявам се някой ден да получа на ел.поща подобно писмо от някой пчеларски съюз.Но да е във връзка с продажбата на пчелен мед в чужбина.
Надеждата умира последна.
УВАЖАЕМИ ЧЛЕНОВЕ НА БКДМП,
В периода 28-29 април 2014 г. министър-председателят на Република България, г-н Пламен Орешарски ще осъществи официално посещение в Република Хърватия. Предварителната програма на посещението предвижда провеждане на бизнес форум с участието на представители на българските и хърватските делови среди.
На Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия /ИАНМСП/ е възложено организирането на бизнес делегацията, която ще съпровожда г-н Пламен Орешарски по време на официалната му визита и ще участва в бизнес форума и срещите с хърватските фирми.
Пътуването ще се извърши с правителствения самолет на Авиоотряд 28. Часовете на отпътуване и завръщане ще бъдат определени при финализиране на програмата на посещението, която е в процес на съгласуване между двете страни (ИАНМСП ще информира допълнително за програмата и цялостната организация на посещението).
Поради причини от технически характер е наложено ограничение в броя на участниците. В тази връзка, моля да имате предвид, че попълнените регистрационни форми ще бъдат разглеждани по реда на тяхното постъпване в БКДМП.
Ако предното ми мнение се е сторило нещо недостижимо за някой,и на нещо такова бих се зарадвал във връзка с продажбата на пчелни продукти.
Уважаеми колеги,
В БКДМП постъпиха следните запитвания:
1.Френска фирма търси дървен материал
2. Гръцка фирма търси дървен материал и подови настилки
3. Гръцка фирма търси метални рафтове
За повече информация, моля посетете рубрика „Запитвани и оферти“ в „Експортния портал“ на сайта на БКДМП
Здравейте ,
След няколко писма във президента на европейската пчеларска асоцияция на асоциациите Уолтър Хафкер "Walter Haefker" разбрах, че ще се радват да има българска асоцияция член.
По време на разговора ни му споделих всичко за българското пчеларство, че сме разкъсане между търговци , цените на продуктите и т.н. Той ми предложи негови партньори и колеги за по добра цена на меда.
След това написах писмо във което ясно посочвам , че България предлага над 5000 тона мед всяка година и търси по добри пазари и цена . Получих 4 отговора от най силните компании, който искат да работят със български мед за в бъдеще.
г-н Матеев аз не съм толкова грамотен и образован като вас , но харесвам това което правите за пчеларството :) Искам да ви споделя, че ще е хубаво във сайта да има една страничка да има връзка точно на тази европейска асоцияция и също да се напишат няколко изречения за търговията със мед www.professional-beekeepers.eu .
Българският пчелар е разкъсан от няколко търговеца който изнасят за Германия, Итали, Полша и т.н. под масата договарят изкупните цени, няма организация която да ни защити до момента. Изкупна кампания такова нещо не съществува, Германците търсят дългосрочни договори за цени, нас най малко ни влияе аржентинският и китайският мед. Обратното е колкото повече български мед изнасяме те толкова повече китайски и аржентински ще внасят за да го разреждат и т.н.
Поствам ви контактите на президента , който е изключително любезен и иска българска асоцияция пълноправен член на Европейските пчелари.
President
European Professional Beekeepers Association
Member of the Board of Directors
German Professional Beekeepers Association
Deutscher Berufs und Erwerbsimkerbund e.V
Mobile: +49 151 58 565 444
Fax: +49 322 224 507 65
E-Mail: walter.haefeker@berufsimker.de
http://www.berufsimker.de
Прикачам и някой от писмата да разбуля съмненията ако някой мисли , че си измислям и моля Матеев направете една страничка за търговията на мед във новият сайт , аз ви гарантирам, че ще изпратя над 1000 лични писма на пчелари приятели да се джойнат и да привлекат други колеги. :) Успех и да видим днес Бонев какво ще разкаже за срещата във министерството :)
Благодаря за информацията. Със сигурност новата асоциация ще стане член на европейската и ще потърси помощ от нея в борбата със старите вождове и с майкопроизводствения монопол.
Колега, Матеев кога ще се основе новата пчеларската организация за която говорите, и като за начало кои ще са и управниците?
Създаването е въпрос на дни. "Управник" ще съм аз и още няколко човека. Все още продължават консултациите. Предложих на доста хора да влязат в управителния съвет, но повечето отказаха по една или друга причина и най-вече липсата на свободно време за интензивна работа по въпросите на пчеларите. Това добре - мога всеки един от тях да го разбера в личен план, но какво ще стане с организацията, ако всеки се дърпа настрани, стои пасивен и гледа сеира на активните?
Тъжно, но такава е картинката с пчеларството в България. Всеки иска нещата да се подобрят и има големи претенции към "управниците", но когато нещата опрат да се свърши някаква работа, веднага се дърпа и иска друг да го направи.
Сългасен съм, ще се радвам да видя новата организация и дано набере достатъчно електрорат за да се опилчи на съществуващата, и разбира се да е по-полезна от нея!С удоволствие ще се присъединя към нея, и ще помогна с каквото мога!
аз съм кандидат, за член в новата организациця.
Публикувайте подробностите и условията за членството, размера на членския внос , какви ще са структурите по места, образец на заявленията за приемане на членове и да се започва. Протакането не ни е от полза.
Понеделник ще има среща на работната група, на която аз не съм поканен. Въпреки това смятам да отида, за да видя старите вождове какво мислят да правят. Ще им кажа директно в очите, че никой вече не ги иска, и обединението ще се провали, ако те продължават да се натискат за власт и ръководни постове в новата НППО. Вариантите са два - да се съгласят да сдадат власта или да се борят за нея със зъби и нокти. Ако те изберат втория вариант, в което съм 99% сигурен, тогава просто ще ги информирам, че аз и хиляди други пчелари напускаме техните организации и си създаваме нова наша без тяхното участие.
Изгледайте материала от вчера:
http://www.agrotv.bg/p_927Lipsata-na...-Bylgariq.html
и наблегнете на финалния коментар на журналистиката и помислете - защо се активизират именно сега по такива TV.
Онзи ден на сбирката по закона г-на от видеото усърдно защитаваше тезата, че на този етап закона не трябва да се пипа освен чл.5. Те (лидерите ) се били събрали и са взели такова решение. Поставих им въпроса:" Г-да председатели, Това кой да яхне пчеларите ли е единствения и най-голям проблем на пчеларството. Нима това, че вече са избити няколко хиляди пчелни семейства и това, че цели райони са с по 50-100% зимна смъртност, това, че пчеларите не могат да регистрират пчелините си и още и още неса най-големите проблеми на сектора. Ако това кой да яхне пчеларството е най-големия проблем, то по-добре да запишем в закона, че отглеждането на пчели е углавно престъпление и веднъж за винаги да е прилючи сагата." последва пълно мълчание както от страна на "лидерите," така и от МЗХ. В крайна сметка д-р Възелова не прие аргументите на Михайлов и Ганев, че за сега трябва да се спре работата по закона или да се промени само чл. 5 и прие моето предложение до края на месеца всички постъпили до момента предложения и такива които ще постъпят до посочената дата да се обработят и да се събере в пълен състав работната група и да се гласува чл. по чл. като чл5 няма да се разглежда.
Видно е, че мениджмънта в пчеларството е изключително слаб. Видно е, че сегашните "лидери" са с изключително малки менажерски познания и не само такива те даже не познават в същество проблемите с които ежедневно се сблъскват пчеларите, но пък за сметка на това добре владеят хватки от тоталитарното минало и се възползват от нашата глупост и нашия труд. Освен това са възприели принципа "всеки който не е с нас е против нас" и дори и умни и полезни неща не се прокарват само защото идват от тези, които са против нас.
Бонев, има ли някакъв начин и аз да бъда включен в тази група. Мога да бъда много убедителен и много полезен за нашата кауза. Така както се канят пак стари вождове да гласуват за закона, ще стане една мътна и кървава и буквално ще ни загробят за следващите 10 години.
Или приемането на Закона трябва да се забави до създаването на силна пчеларска организация от наши хора, или на самото гласуване на проекто закона в работната група трябва да присъствуват повече наши хора. Трябва да надделеем над численото превъзходство на старите вождове.
Помисли си има ли някакъв начин това да се направи? Може би едно писмо до МЗХ или само едно твое обаждане?
Какво стана вчера на срещата, чакам инфо и предполагам не съм само аз.
Събрахме се, поприказвахме си, и всеки си тръгна по живо и по здраво. Не сме приемали нищо. Не сме гласували нищо. Не сме се карали или били.
Като цяло срещата отново беше пълен ташак. Присъствуваха само 5-6 човека. Нямахме кворум и просто решихме да си поприказваме. Там бяхме аз, моя колега от Ловеч Христо Христов, Димо Димов, Стефан Стефанов, Мишо Михайлов и доц. Юлиан Станчев от Плевен. Беше и една жена, която не я познавам - предполагам от Съюза на жените-пчеларки. Тя беше и единствената, която не се изказа - просто стоя през цялото време и се усмива, за да разведрява обстановката.
Ганчо и доцента ги нямаше, както и Котларски и другите му там вождове, с което всъщност ни демонстрираха, че не ни зачитат за слива. Нямаше ги и другите, уж "наши" хора от работната група. Абе пълна безотговорност и безхаберие. Питам се може ли един пчелар да бъде избран за една толкова отговорна работа, и той да не си направи труда да дойде поне веднъж?
Изказванията започнаха от мене. Първи вдигнах ръка, за да може да им кажа какво точно мисля по въпроса, и за да не си играем да залитаме в разните му там безсмислени обсъждания на устави. Този път всички ме изслушаха и никой не ми засичаше 3 минути. Накратко им разказах, че 99% от пчеларите ги мразят тях всичките "стари" вождове, в резултат на което каквато и организация да си стъкнат, те нямат никакъв шанс да привлекат преобладаващото мнозинство от пчелари. Казах им в очите, че имат кухи структури. Казах им, че за да потръгнат нещата, те трябва да се оттеглят, и да дадат съдбините на пчеларството в хора, които могат и желаят да направят нещо по въпроса. Намекнах им за думички като честност, откритост, прозрачност и т.н. Казах им и за създаването на новата асоциация, която ще се опита по честен път да привлече всички тези пчелари, които под една или друга форма мразят старите вождове. Въобще казах си всичко, което си знам, и не им спестих нито една обидна квалификация (е все пак казана културно). Изслушаха ме в пълно мълчание, без да ме прекъсват или противоречат. Като цяло им разказах и прогнозата за бъдещето, а именно че новата асоциация има всички шансове да привлече по-много пчелари от всичките тях, взети заедно. И че те всъщност въобще не са ни необходими, и че без тяхното участие ще обединим всички пчелари, и ще направим така, че гласа им наистина да се чува. Поблагодарих им, че ме изслушаха, и после си седнах.
След мене думата взе Димо Димов, а след него - Стефан Стефанов. И двамата си казаха техните мнения, като на практика не ми опонираха моята теза, а я доразвиваха, но според техните виждания. За новата асоциация нито дума - просто на секундата я приеха и на секундата вероятно вътрешно си признаха, че тя задочно вече е фактор, с който трябва да се съобразяват при вземането на важни решения. И двамата говориха за това как трябва да изглежда новата НППО и какви принципи да предложи на пчеларите, щото те да се припознаят в нея. За създаването на шапка от стари вождове и думичка не се спомена - всички неявно се съгласиха, че новата НППО трябва да се създаде от чистата нула, и в нея трябва да членуват предимно общински, а не областни дружества, защото областните дружества наистина са кухи (тука се съгласиха с мене). Също така в нея могат/трябва (това не стана ясно дали могат или трябва) да членуват и всички други национални организации, но техните вождове ще имат право само на един глас, наравно с гласовете на всичките други 245 общински ръководители. С две думи - вождовете няма да имат мнозинство. Тука направо ме изненадаха. Неявно те си признаха (без Мишо), че имат готовност да се оттеглят от властта. Не знам дали това наистина го мислят, но определено на думи Димо Димов и Стефан Стефанов наистина са готови на жертви в името на доброто на всички пчелари. Твърдо ме подкрепиха за мнението ми за Ганчо и доцента и за това, че свалянето на майкопроизводствения монопол трябва да бъде една от първите задачи на новата организация. Въобще - аха-аха и всички са нас - мирни и покорни. Критикуваха ме (по-скоро намекнаха), че аз създавам новата асоциация отгоре-надолу, а по-добре би било да е отдолу-нагоре, но нямаше единодушие по този въпрос и малко поспорихме за плюсовете и минусите на двата варианта.
Изказа се и доцент Юлиан Станчев от Плевен, но явно не беше подготвен по тематиката, и думите му останаха да висят така във въздуха - без нито едно сериозно предложение и без заемането на нечия страна. Предполагам, че човека е бил малко изненадан от посоката на развивашите се събития. Последен се изказа и Мишо Михайлов - дипломатично както винаги, без да критикува когото и да било, но и без ясно и точно да подкрепя когото и да било.
Срещата приключи и всички се разделихме като добри приятели. Разменихме си визитките за кой ли път и си обещахем да си съдействуваме един друг за в бъдеще. За довиждане под формата на майтап подхвърлих:
Абе хора, вие не разбрахте ли, че при създаването на новото сдружение има два много важни ключови въпроса, на които вие съзнателно отказвате да отговорите:
1. Кой ще кара влака?
2. Кой ще даде парите?
Мишо първосигнално се засмя и каза - "Матеев, аз ще карам влака, а ти ще дадеш парите".
Ами това е каквото се случи. Следващо свикване на тази работна група не знам дали ще има, но всички бяха на единодушно мнение, че каквото ще се случва, то ще е чак есента след приключване на пчеларския сезон.